Quote Originally Posted by extravaganca View Post
Kako kako? Mlijeko u kesam ne treba prokuvati?? E ovo je novina kao ono kako se otvara mančmelou.

Sent from my ONEPLUS A6000 using Tapatalk

Quote Originally Posted by Apolo View Post
Svjeze mlijeko u kesama nije potrebno dodatno prokuvavati jer je vec pasterizovano. Ako ga prokuvas dobio si skoro isto sto i u tetrapaku.
Imas takodje i Lazine svjeze mlijeko u boci i Vindija. Oba ne treba dodatno prokuvavati. Bilo je ranije i Imlek ali ga nema vec duze vremena.
Potrebno ga je i te kako kuvati jer je to mlijeko samo pasterizovano (na 60-70 stepeni) i time potpuno nebezbijedno za upotrebu...ono, realno, može se mijeko direkt iz sise kravine piti i neće ti ništa biti, tamo je toplo i pasterizovano djelimicno, ali trajnost mu je izuzetno kratka...dva dana...kuvnjem se produzava.....tetrapak ne konzumiram ali djeca vole kravicu i ona se ne kuva jer je sterilisana i pasterizovana

Quote Originally Posted by BiTrAtE View Post
E vala i mene pogubi sad maximalno, valjda se mlijeko u kese od pamtivijeka prokuvava?

Sent from my Mi Note 10 using Tapatalk
Vazda

Quote Originally Posted by Djed_Djuro View Post
I mi smo ga vazda prokuvavali, to i na kesama pise u nacinu pripreme. Jedino ako nije neko novo mlijeko sad.
ne bre, on u flase kupuje ono dodatno pasterizpvano sto traje 5 dana....ono iz kese se mora skuvati

Quote Originally Posted by goozica View Post
ne pamtim ni ja da je neko nekad nagnuo kesu direkt iz frizidera.

Quote Originally Posted by Apolo View Post
Pasterizacijom je mlijeko vec termicki obradjeno do nivoa da se moze piti kao bezbjedan proizvod.
Pasterizacija je postupak uništenja štetnih mikroorganizama, odnosno termička obrada mleka zagrevanjem do temperatura malo nižih od tačke ključanja, (min. 72 °C do 15 minuta tretmana), nakon čega se ono brzo hladi na temperaturu od 5 °C. Takvo mleko postaje kratkotrajno ili polutrajno za upotrebu najviše do 2 dana nakon otvaranja, a ako se čuva u idealnim uslovima, upotrebljivo je maksimalno 7 dana. Razlog kratkotrajnosti je taj što se u takvom mleku i dalje nalaze poželjne materije, korisni enzimi, vitamini i minerali. Prisustvo organskih materija znači i veću verovatnoču pojave fermentacije ili kvarenja takvog mleka zbog razvoja štetnih mikroorganizama koji ne spadaju u grupu termolabilinih i koji se pasterizacijom ne mogu uništiti. Stoga je takvo mleko potrebno dodatno prokvati ukoliko ukoliko se ne konzumira odmah u celoj količini.
Quote Originally Posted by Fidel Castro View Post
Izvor?

Po onome sto ja znam.. pasterizacijom se mlijeko termicki obradjuje na temperaturama ispod 100 stepeni i samim tim se ubija samo dio bakterija te je zbog toga takvo mlijeko potrebno prokuvati (da ono kljuca, na temperaturi preko 100 stepeni).

Mlijeko u tetrepaku je vec sterilizovano i dobijeno kljucanjem na temperaturama preko 100 stepeni i kao takvo nije potrebno dodatno (pro)kuva(va)ti.
Quote Originally Posted by Fidel Castro View Post
I koji je rok trajanja?

Klasicna pasterizovana mlijeka iz kesica imaju rok trajanja od 2 dana. Mislim da tu nema izuzetka. Ako je rok trajanja duzi onda je u pitanju ipak drugacija termicka obrada pa samim tim mozda i nije potrebno (ponovno) kuvanje za bezbjednu konzumaciju.

Sent from my Xiaomi Mi 9T Pro using Tapatalk
tačno tako...sterilise se to dugotrjno mlijeko i to kuvanjem na više od 100 stepeni duže vrijeme... čitala sam da mlijeko u tetrapaku nikako nije zdravo piti stalno...ok je popiti ga povremeno, ali ako voliš mlijeko, to u tetrapaku nema apsolutno ništa u sebi sve mu je sterilizacijom uništeno zato je najbolje piti ako imas mlijeko od krave ali ako nemap onda barem ovo iz kesice koje treba prokuvati jer u njemu se bar nešto minerala i vitamina zadrži nakon pasterizacije i kuvanja...inače ja koristim isključivo mlijeko iz kesice, tetrapak vazda imam u frizideru za rezervu ali momci vole da popiju povremeno kravicu...