Originally Posted by
starwalker
Moram da qutujem ovu fantaziju da mi se resetuje trauma od onih bubrega by kimmi/guarana. Ppl, srsly!!!? :shock:
Zvončice, preko monitora vrišti koliko je ukusno. Plus, ovaj tanjirić je SVE

i ja sam sa bubrezima na "vi" ...jeste preukusno, ko voli kremaste kolače ne može pogriješiti...ako želiš recept, stavljam 
Vanil-kocke:
step one: Staviti 600 ml mlijeka na šporet da se kuva i za to vrijeme u posudici umutiti 2 jaja sa 5 (do deset ako voliš slađe, ja ne volim pa stavim 5) kašika šećera i 2 vanil šećera, dodati prašak za puding u jaja, pa još tri kašike brašna (oštro je bolje po meni, ali može i meko) i to odmah sipati u mlijeko koje je taman pred ključanje, pa sve to miješati dok ne prokljuca i stegne se...odmah skloniti sa vatre i odozgo staviti onu foliju plasticnu da se korica na stvori, tako na vrelo, i ja tu šerpu odmah u hladnu vodu da se prije ohladi...
Dok se hladi ide step two: umutiti 4 jaja sa 5 kašika šećera, 2 vanil šećera, kad je umućeno dodati 190 gr brašna, 1 dcl ulja, prašak za pecivo i 2 kašike kakaoa, pa sipati u pravougaoni pleh (mislim da je 40x20 iskusnim okom :lolblue: ) i peći desetak min, dovoljno je, bocneš čačkalicom ako je suva, vadi! Odmah tako vrelo zaliti hladnim mlijekom...ako volis bas sočno jedno 300- 350 ml...ja opet pospem po vrelom kolaču jedno 2 kesice vanil šečera pa onda zalijem mlijekom i ostavim da se ladi...
step three: umutiti 3 kesice šlaga (ja koristim šlag hit Dolcela najčvršći je) i umutiti ga umjesto sa 125 ml vode po šlagu sa 100 ml...
step four: umutiti mikserom 150 gr maslaca ili margarina pa u to dodati prohlađeni puding (ne mora biti hladan, može biti mlak) pa dodati onaj šlag umućeni...dobiješ sjajan krem preukusan i izliješ ga preko one kore koja se vać prohladila i upila mlijeko.
step five: sipati 5 kašika mlijeka u šerpicu dodati 150 gr čokolade za kuvanje, pa kad se istopi ako bude pregusta dodati još kašiku mlijeka, izjednačiti je fino da bude kompaktna pa je maći sa lagane vatre i dodati kocku maslaca...recimo deset grama...mislim nećeš pogriješiti i da je više i manje i to lijepo mijesas van šporeta, pratično hladiš mijesajući, dok se ne napravi prelijepa glatka smejsa a maslac se istopi...preliješ lijepo kolač sa tim i to u frizider staviš jedno 2, tri sata...i navali...možeš i do ujutro ako možeš da izdržiš
ja ga izrežem cijelog kad krenem da služim....eto tako
A što se tanjirića tiče samo da znaš kakve kolekcije imam sve
Ovaj je najnoviji
jedan komplet ako nema 200 godina nema ništa...i tako to...
EDIT: kolač nije presladak da znate pa ko voli slatko, bas, onda bukvalno može da stavi duplo šećera...ja sam tačno za duplo, možda i više smanjila...tako da slobodno može da se doda...
Last edited by zvoncica; 29-04-20 at 01:02.
Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!
Bookmarks