Najbolji tekst koji sam procitao vezano za doba corone a radi se o ekonomiji.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...m/2174805.aspx
Kad ce kod nas neko uraditi ovakvu analizu. Nikad.
Hrvatska ima udio zaposlenih u javbnom sektoru 32%, sto je najveci javni sektor u Evropi. Drzavni dug im 78% BDP-a, a ako realizuju ovogodisnji budze dug ce im biti 118% BDP-a. Ako im BDP u ovoj godini padne 15%(sto je vrlo vjerovatno) dug ce im biti nevjerovatnih 148% BDP-a.
Hrvatska nema bukvalno nista osim turizma, kojeg da im nije bili bi na nivou BiH i Srbije. A nasi vrli ekonomisti i politicari se stalno pozivaju na hrvatska resenja.
Crna Gora ima jos veci javni sektor od Hrvatske sa udjelom zaposlenih od blizu 40% a dug nam je identican.
Statisticki, Hrvatska je najkorumpiranija zemlja u EU, rame uz rame sa Bugarskom i Madjarskom, medjutim ako se gleda udio zaposlenih u javnom sektoru korumpiranija je i od te dvije zemlje. Jer nije isto ako je jednako korumpirano 6% rumunskih javnih sluzbenika i 32% hrvatskih sluzbenika.
Mozemo zamisliti gdje je Crna Gora po pitanju korupcije sa zaposljavanjem preko veze partijske linije, sudstva i policije i svega ostalog.
Last edited by sopenhauer; 15-04-20 at 08:59.
Bila je dobra prica juce u Reflektor.
Kazu da u epidemiji rijec ima struka, odnosno IJZ, koji vode Mugosa i Begic, i to dosta dobro jer su strucnjaci u svom polju.
Ono sto smo omanuli paralelno da uradimo, jeste da formiramo specijalno ekonomsko tijelo, koje ce dan po dan da istrazuje posledice i pripremi specijalne mjere za privredu. Dakle, provjereni ekonomski strucnjaci.
Sto smo dobili umjesto toga. Vesa, Boza, Lojpura i ekipu koji klimaju glavama na sto god Vlada kaze. Politika nam je jos jednom sahranila ekonomiju.
Sent from my Mi 9T using Tapatalk
Sve ce to narod platiti i odrapiti sa taksama i kriznim porezima euro po euro jer narod je stoka i moze im se da od stoke uzimaju a ne pitaju...
Sent from my iPad using Tapatalk
Sjeća li se ko i dalje kako je spasavana prva CG banka ?
Kako su im usuli 40+ miliona u vrijeme krize i kako su ovi posle to vraćali ?
Za cjelokupnu privredu i stanovništvo za maj i jun određeno je neto manje od 30 miliona eura![]()
One Ring to Rule them all...
To je iluzija o cemu govoris. Gledao sam sinoc emisiju i prebacio kanal negdje na pola bih se ispovracao.Svi gledaju svoj licni interes. Poslodavac iz Bara zica kredit i pomoc od drzave, bivsi ministar iz SDP-a brani javni sektor i kreditlije jer zeli namlatiti glasove a onaj iz sindikata se satro nesto bori.
Crna Gora je nivo BiH s tim sto srecom ovde nije bilo rata.
Ko je bio poslodavac iz Bara?
Poslato s Jadrana
Cakan
Sent from my iPad using Tapatalk
Nesto je i Cakan pricao preko Skype, a inace kad vidim bilo koga iz SDP-a povraća mi se i ne gledam nista..
Konjevic govori o pomoci Prvoj Banci a on sam tada bio u vlasti koja je to uradila. Glasao za to. Bio dvostruki ministar, MUP i Finansija.
Ako sam dobro shvatio, nas iz sektora turizma/hotelijerstva/čađavih krčma sleduje oko 150e od vlade?
Kakva je procedura za to? Da li ja sad trebam da cimam poslodavca ili to ide po nekom au(toma)tizmu?
but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding
Znaćemo kad se usvoje mjere...
Sent using Tapatalk
#fakenews
Kompanije ce morat da apliciraju za to, ukoliko ispunjavaju uslove. Nece se oni puno cimat za to, ionako su zatvoreni.
Sent from my Mi 9T using Tapatalk
Poslodavac tebe plaća koliko on misli da treba a država poslodavcu refundira 154 eur za platu i 100% doprinosa.
Na poslodavcu je hoće li ti dati minimalac i dodati to 65 eur.
Preduzetnicima taksistima frizerima itd 154 eur od drzave i to pod uslovom da su izmirili sve obaveze iz prethodne godine. A nema taksiste koji je platio poreze i doprinose
154 eur je dovoljno da nahrsnis porodicu 12-13 dana i da se stisnete.
A računi ? Ostatak mjeseca ?
154 eur će imati jedan samostalni preduzetnik i većina radnika za maj
U Srbiji 250
Albaniji 220
Hrvatska 525
Nevezano za ovu temu, ali predlažem ovima što se stalno vraćaju na forum nakon što ih banuju da uvijek koriste nick "feniks", samo dodaju datum kad su se registrovali. "Feniks_15.04" npr.
"Anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac"
Eo me zedd natjerao presjek da napravim pa da uporedimo lidere u regionu sa regionom
Neke od mjera pomoći privredi i građanima zemalja regiona :
Hrvatska 525eur(4000 kuna) sa sve zaposlene čiji poslodavac ne posluje redovno zbog mjera ( oko 400 000 zaposlenih će primiti)
Srbija će svakom zaposlenom sledeća 3 mjeseca obezbijediti po 250 eur. Ukupne mjere podrške vrijedne su 5.1 milijardi eura
Albanija će svim zaposlenima koji su pogođeni krizom obezbijediti po 220eur, odloženo je plaćanje zakupa 3 mjeseca malim biznisima, studentima i porodicama pogodjenim krizom
Svim prijavljenim zaposlenima koji su pogođeni mjerama po 170 eur, neprijavljenim radnicima i nezaposlenima 130 eur po domaćinstvu. Država će refundirati 50% troškova zakupa privredi
Makedonija će svim prijavljenim zaposlenima koji su pogođeni krizom isplatiti 235 eur, neprijavljenim 115 eur po domaćinstvu a svim onim koji su ostali bez posla 50% prosječne zarade.
BiH za sve koji ne posluju ili su ostali bez posla 205eur (400km)
U Crnoj Gori 154eur za zaposlene pogođene mjerama i po 50 eur za one prijavljene na evidenciju nezaposlenih u martu koji već ne primaju neki vid pomoći (njih 8000)
Pa kad nasem narodu ne treba ta vrsta pomoći
Crnoj Gori ce bas biti tesko jer nemamo nista osim turizma koji je donosio neki novac a ljudi su mogli raditi barem sezonski. Nisu to bila dobra radna mjesta ali ipak su bila radna mjesta. Sad ne vidim gdje ce narod raditi ako propadne turizam. Samo ako se na sjever vrate oni koji su zivjeli i radili po Primorju bicemo Kosovo vol2. Nema vise ni sezonskih poslova. Dje ce raditi ti ljudi ove godine?
što banujete ovoga stalno?
možda širi paniku?![]()
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks