Quote Originally Posted by high View Post
Ovo je najbolji tekst koji sam do sada vidio.
Hvala Augustin.

https://medium.com/@tomaspueyo/coron...e-f4d3d9cd99ca

Za one koje mrzi da sve ovo citaju….. pogledajte grafik broj 7.
Pokazuje razliku u broja registrovanih i stvarnih slucajeva na primjeru Kine.
Lijepo su objasnjena razlicita scenarija i zasto su neke zemlje uspjesne a druge nisu.
Ima I lijepo razradjen racun koji pokazuje da kad se pojavi prvi umrli od korona virusa….to znaci da u tom trenutku realno ima oko 800 oboljelih, bez obzira koliko ih je otkriveno.
Analizirao je i stanje u vise zemlja.
U trenutku kad je ovo napravio Francuska je imala 30 mrtvih I 1400 prijavljenih oboljelih.
On procijenjuje da je u tom trenutku u Francuskoj realno bilo zarazeno izmedju 24.000 i 140.000 ljudi.
Danas je realno jos losije.

Analizirao je i kad koje mjere treba preduzeti. Jurenje za pojednim zarazenim I njihovim kontaktima ima smisla samo dok je broj relativno mali.
Cim predje neki skroman broj, jedino izolacija svih ljudi pomaze da se virus uspori.
Solidan tekst, procitah jutros prije posla. Nisam usao u dublju analizu ali sama cinjenica da momak konstantno pominje "exponential growth" a i slijep vidi da se radi o linearnom rastu (sto se i vidi u nekim od njegovih chartova).

Trebamo svi u preventivu i da se potrudimo da ne budemo nova Italija koja nam je svima trn u oku. Nekako mi djeluje nemoguce da se to desi pored USA koji su cisto bure baruta al' ajd. :/

Meni generalno nije jasno zasto kod nas pustaju tablice iz zemalja koje su zariste. :/