Odosmo bas u oftopik, ovo je za bodibilding i sportsku ishranu. Ako neko ne može da čučne, prstima dodirne tlo i potrči, to nije 20 viška nego više i ne smeta mu tome višak težine, nego atrofirani mišići i zarđali zglobovi i tetive. Ako neko ima problema sa kičmom i ne znam šta znači postur - to je već slučaj za fizioterapiju. Kad sam ja imao slične probleme, fizioterapija je tu imala 0% učinka, a kasnije trening i prilagođena ishrana su imali 100% efekta. Ne govorim o profesiji, nego o pojedinanim slučajevima kada kažem da mi doktor ili neki drugi medicinski radnici ne ulijevaju povjerenje svojim savjetima, ako oni izgledaju katastrofalno i imaju neke naglašeno nezdrave navike tipa pušenje, alkohol i nezdrava hrana za doručak, toliko sam vidio. Ishrana prilagođenja osobama kojima je fiziki razvoj prioritet, nije zdravija od umjerene i kvalitetne ishrane koju konzumiraju srednje aktivni ljudi. Kad se tu umiješa suplementacija, s obzirom da se njen kvalitet i stvarni hemijski sastav kod nas i ne provjerava, to je već i treća priča, manje ima veze sa zdravom ishranom, više sa nekim drugim efektima na tijelo, uglavnom mišićni sastav.
Što se tiče konsultacije "strunjaka" (jer se mnogi tako danas naziva, a to nisu baš svi oni), ne bi trebala da bude obavezna ljudima koji imaju dovoljno pameti, logike da eksperimentišu da bi razlučili dobro od beskorisnog ili štetnog. Fakat je ipak da i visoko inteligentne osobe iz različitih razloga nisu uopšte upućene ni elementarno u materiju i za to izgovor može biti samo lijenost da se razmišlja i istražuje. U teretanama ima mnogo više onih koji ne znaju i rade pogrešno i štetno nego onih koji imaju bar osnove znanja koje nije teško steći, i primjetio sam da su žene mnogo više upućene u kvalitetan trening i ishranu od muškaraca, žene i jesu praktičnije i snalažljivije u svim sferama života.
Tigrovo oko, naravno da nije sve u materijalnom i fizičkom apektu života čovjeka, balans treba postojati u svemu, ovo je tema o zdravoj ishrani koja doprinosi i fizičkom i duhovnom zdravlju i mnogim drugim nematerijalnim stvarima koje naravno treba da balasiraju i budu u ravnoteži. U zdravom tijelu - zdrav je duh.

Reply With Quote
Znam na kakvo uzivanje u hrani mislis, ali ipak nije vece od one satisfakcije koju ti daju dobra ishrana i aktivnost. Ne samo vizuelno, tu se konkretno jace luce hormoni poput endorfina i drugih koji regulisu raspolozenje pa se posle treninga i dobrog obroka, odmora osjecas vrh, sve ti ravno do mora. Zato bi trebalo da budu glavno oruzje protiv depresije koja sve vise uzima danak kao produkt danasnjeg nezdravog nacina zivota.

Bookmarks