@stefke
Nije, 2011god. je.
I sigurno da je kvalitet goriva bolji nego prije.
Ali, ja sam se odlucio za kraci servis iz vise razloga:
- auto dosta koristim kroz grad
- radi dosta u leru (nisam taxi)
- ima DPF filter, i zbog ceste voznje kroz grad, kontaminacija ulja je veca jer radi cesce regeneraciju (po mojoj nekoj evidenciji skoro svakih 500-600 km)
- gorivo koje koristimo u CG je losije nego u EU, osjetna je ralika kad predjes sa naseg na, recimo, Shell u Austriji ili Njemackoj
- kupujem ulje i filtere koji su dosta jeftiniji nego original tako da mogu cesce da pravim izmjenu
Zimus sam cisctio usisnu granu i EGR ventil, ako se sjecas slika koje sam postavio (https://forum.cdm.me/showthread.php?...66#post4869366), nakupilo se garezi barem nekih 5-6 mm na pojedinim mjestima. To je dokaz koliko lose utice nekvalitetno gorivo, gradska voznja, kreni stani, rad u leru. Ulje se isto kontaminira, zato, po meni, je bolje sesce ga mijenjati. Da zivim u Njemackoj ili bilo gdje drugdje gje je gorivo OK, imas autoputeve gdje da ga izduvas, i ja bih ga mjenjao svakih 15000km ali ni u snu ne bih koristio Long life servis izuzev da prelazim 30000km godisnje ivozim po autoputevim iskljucivo bez prevelikog opterecenja motora.

Reply With Quote

Bookmarks