Originally Posted by
hop
Onda daj da karta za pojedinačne utakmice bude 200 eura, a pretplatna 2.000 eura, da mi to fino sve isfinansiramo. Tako se to i radi- gledaoci/navijači postoje da bi isfinansirali klub.
Evo ja imam relativno visoku platu za naše prilike, a smatram da se prećeralo sa cijenama pretplatnih. Iz više razloga. I puštite sad to da može na rate- cijena je tolika kolika je, na rate ili bez rata. A ne prima svako platu preko te dvije-tri banke preko kojih će biti moguće na rate, pa mu rate ništa i ne znače.
Ja bih vrlo rado kupio pretplatne za mene i đecu, ali pri ovim cijenama sigurno neću moći toliko. Ako budem uzimao to će biti najviše dvije karte- za mene i za jedno dijete. Pa ću morati da selektujem koje dijete da vodim. Da li je neko iz kluba imao u vidu da pretplatne karte treba da budu (prilično) povoljnije od kupovine svih pojedinačnih karata. Jedino ako misle da im pojedinačne budu po 20 eura (a valjda ne misle tako), onda ima matematičkog rezona za ove cijene pretplatnih.
Dalje, ako je za plej-of u Eurokupu cijena bila 5 eura (protiv Darušafake sam toliko platio) zašto bi za Euroligu bila preko 10 eura? I 10 je više nego dovoljna cijena da je klub odredi, da ne kažem visoka. Ako neko oće dvije karte da uzme i ako će se u prosjeku igrati 3 utakmice mjesečno u SC Moraču (15 utakmica od sredine oktobra do početka aprila), to je onda 60 eura mjesečno. Malo li je za naše prilike, za naš standard i prosječne plate? Ili za one koji i ne primaju plate, omladinu, studente itd. Jedino ako se računa da samo imućniji treba da bodre Budućnost. I da tribine postoje zbog predstavnika firmi i državnih ustanova, s obzirom da će oni dobiti/kupiti određeni broj karata. A s druge strane, i sa tom cijenom pojedinačnih karata cijene pretplatnih su apsolutno nerealne/visoke.
Inače, puštanje u prodaju pretplatnih a da se ne zna cijena pojedinačnih apsolutno ne bi bilo u redu, ne bi bilo fer (makar da se objavi cijena pojedinačnih za prvi dio sezone, jer posle može doći do manjih odstupanja u zavisnosti od razvoja situacije). Jer tek kad znamo pojedinačne cijene onda možemo normalno kalkulisati da li da kupimo pretplatne i na kojim sektorima. A što se tiče tog upoređenja, i najjeftiniju pretplatnu da uzmemo u obzir, a ona je 140 eura, ako će pojedinačne moći da se kupe po 10 eura onda kao što već pomenuh ni ovih 140 eura za nejjeftiniju pretplatnu nema smisla- premnogo je. Jer 15 utakmica po 10 eura je 150 eura. Da dodamo i ABA ligu, đe su karte bile po 2 eura (ne vidim razlog zašto bi ove godine trebale da budu skuplje) i đe ima 11 utakmica u prvenstvu, to je zajedno sa Euroligom oko 170 eura. Plej-of ABA lige i Eurolige ne računam, jer je to sve "može biti a ne mora da znači". A i da bude plej of ABA lige, to opet nije veliki broj utakmica, čak teorijski titula se može osvojiti i sa ukupno dvije utakmice kući u plej-ofu (jedna u polufinalu, jedna u finalu). Znači najlošija pretplatna karta 140 eura, a sve pojedinačne samo malo više od toga. Još ako nešto čovjeka spriječi da gleda baš svaku utakmicu, a to su vrlo realne situacije, tek onda nema rezona da uzima pretplatnu. Ovđe ne uzimam u obzir obrazloženje "ne mora da kupuje kartu prije svake utakmice".
A tek ove ostale cijene pretplatnih...
Ako želiš da gledaš sa strane terena (a ne sa ćoška i iza terena) treba da daš 240 eura! ALOOO! Da uzmeš dvije pretplatne, ode 480 eura. Znam da to za ministre, bizMismene i ostalu družinu višeg ranga nije problem, ali...
Pa za Zvezdu se svih ovih zadnjih godina za 140 (i manje) eura mogla kupiti pretplatna za tribine sa strane terena.
Ovo mi djeluje da se klub vodio pretpostavkom da je velika euforija među narodom oko Eurolige, pa na tu foru da prodaju po ovim cijenama i da računaju da će se i oni kojima se pretplatne čine skupe svakako potruditi da ih kupe, eto čisto zato što bi voljeli da ih imaju. Vjerujem da je u klubu već bilo dosta interesovanja za pretplatne, pa su oni na osnovu toga računali da će masovno da se kupuju. Viđećemo... mada će sigurno biti dosta kupljenih kolektivno, preko firmi i ustanova. A to je već poznata i ovđe ispričana priča o strukturi navijača, atmosferi na utakmicama i sindroma "došao sam zbog ličnog statusa". Ja sam bio na utakmice još kad je Budućnost ušla u prvu ligu SFRJ, pa pamtim neka ludo euforična vremena, pun SCM na domaće utakmice, pravu košarkašku atmosferu zaljubljenika u košarku i tako to. Pa se krajem zadnje sezone počela javljati opet neka košarkaška euforija u narodu, pa je šteta to ne iskoristiti u narednom periodu, kroz omogućavanje i onima koji se krpe sa parama da dolaze u SCM.
Činjenica je da će troškovi ove sezone biti više miliona eura (računajući sve- igrače, ostalo osoblje kluba, utakmice, pripreme, putovanja, SCM itd). I da li će ove objavljene cijene pretplatnih karata donijeti klubu zaradu koja će mu bitno značiti u odnosu na zaradu koja bi bila od nekih realnijih/manjih cijena? To je u pitanju možda oko 100.000 eura razlike- toliko bi se prihodovalo više sa ovim cijenama u odnosu na neke realnije cijene i to naravno pod uslovom da isti broj ljudi hoće da kupi pretplatne po ovim cijenama kao što bi po nekim manjim. E ako je tih 100-ak hiljada presudno u ukupnim troškovima za sezonu i ako je to najvažnije i važnije od omogućavanja većem broju ljudi da prisustvuje utakmicama, onda u redu.
Ja lično vagam da li da uzmem ove od 180 eura. Znači za dvije mi treba 360 eura, a i to mi je mnogo. Možda bih mogao nekako nategnuti da to uzmem, ali treba kupiti i knjige, torbe, robu, ovo-ono (a da ne pominjem da se maksimalno šteđelo za ljeto, more se nije gledalo... život košta). A ne mogu ušteđeti od dojča, cigara, izlazaka u kafiće, kladionica, jer za sve to inače trošim nula eura.
A naravno čekam da prije toga objave koliko će koštati pojedinačne.
E da... a što da se ne priča ovđe o pretplatnim kartama? Ima li na ovom forumu neka posebna tema o njima. Drži se ovđe govor kako igrači koštaju, ovo-ono, koliko se za koga platilo, ko koliko vrijedi, da je ok da pretplatne budu skupe da bi se klub finansijski pomogao itd. E pa onda i prodaja pretplatnih itekako ima veze sa KK Budućnost VOLI (vas Voli). Ništa manje od izgradnje nove tribine, ventilacije u SCM, prepucavanja sa Nebojšom Čovićem, putovanjem Bokana na sastanak u Barselonu i ostalim košarkaškim temama.
Ako je i od mene mnogo što evo po prvi put pišem na ovoj temi posle hiljadu godina onda praštajte.
Bookmarks