Page 356 of 729 FirstFirst ... 256306346352353354355356357358359360366406456 ... LastLast
Results 8,876 to 8,900 of 18209

Thread: Turizam - što se to dešava!?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne okrecem, niti imam interes da spinujem ili ne daj boze branim nekog, narocito ne nekog bliskog vlasti.

Moj zadnji post se odnosio na koncept condo hotela, i zasto su isti vidjeni kao rak turizma a ne kao nesto sto bi trebao bit mehanizam za povecanje smjestajnih kapaciteta visoke kategorije.

Samo bih volio da se ljudi uozbilje i ne gledaju sve kroz prizmu kriminalne vlasti kakve jeste i nece se promijenit na veliku zalost svih ljudi koji vole ovu zemlju.

Thanks Thanks Given 
    5,881
    Thanks Thanks Received 
    7,608
    Thanked in
    3,046 Posts

Condo hotel, sam po sebi nije los koncept. Problem je kada investitor zloupotrijebi olaksice koje se ticu placanja komunalija za hotele visoke kategorije, pa uz dozvolu za kondo hotel napravi stanove za prodaju. E to je problem. Da li je bilo takvih slucajeva bolje ce reci kolege sa primorja.

Al to se opet ne moze sakriti nikako. Ne treba biti ekspert da bi se otkrilo da li je nesto hotel ili privatni stan. Na kraju svaki takav ugovor o prodaji ide u poresku upravu i jasno se vidi jel condo varijanta ili prodaja nekretnine u smislu kupoprodaje.

Sent from my SM-J320F using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Mislim da je svima jasno sta hotel visoke kategorije treba da ima od sadrzaja, pa samim tim nije problem napraviti razliku izmedju hotela i stambene zgrade koja je satro hotel.

Thanks Thanks Given 
    4,353
    Thanks Thanks Received 
    8,409
    Thanked in
    3,204 Posts

Ja prvi da imam neke stotine hiljada, ili milione eura bi investirao u tzv serviced apartments u kondo iliti apart hoteli. Zavisno od projekta, vlasnik ima povrat investicije od 4-7% na godisnjem nivou. Znaci otplatice se za nekih 15-25 godina sam od sebe kroz izdavanje hotelu. A i zavisno od projekta i mjesta, vjerovatno ce mu se i vrijednost povecati u buducim decenijama.
    Naravno da ako je to kondo hotel visoke kategorije mora da ima i luksuzne sadrzaje u vidu spa centra, bazena, restorana, i naravno vrhunske usluge. Regent je kod nas postavio temelje tog stila ugostiteljstva, sad ce samo da prate ostali investitori i operateri u vidu Chedi-ja, One&Only... valjalo bi da se i ovaj projekat na Plave horizonte pokrene, ali tesko da ce tu ista bit u skorije zbog imovinskih odnosa.

Sent from my SM-A510F using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    18
    Thanked in
    10 Posts

neke stotine hiljada???
    ja gledam u zadnje vrijeme da izmem neki plac na primorju...
    Boka mi se svidja nenormalno
    rekao bih da za nekoliko stotina hiljada jedino mozes zemlju kupit na nekoj dobroj lokaciji...
    sudeci po oglasima.
    pisem ovdje jer vidim da ima primoraca pa me zanima jesu ki ove cijene iz oglasa realne, ima li nesto da se prodaje povoljnije...

4-7 posto na godisnjem nivou??? 25 godina da se otplati??
    pa zar ne bi trebalo ulagati u taj objekat na svakih nekoliko godina, renoviranje i tako to
    Last edited by karamazov; 06-05-18 at 20:38.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Istina, u krv je, Tivat prska' skroz.

Mojsije misli na kupljenu nekretninu, za koju se naravno placa odrzavanje na godisnjem nivou. Dio toga ide u sinking fund koji se koristi za veliko renoviranje na svakih 5 godina.
    Na kraju kad se oduzme taj fee od rental pool income, bude 4-7%, mada to je optimisticno; ne direktno u prvoj godini, vec kasnije, pa u prosjeku mozda i stoji.

Thanks Thanks Given 
    666
    Thanks Thanks Received 
    693
    Thanked in
    341 Posts

Mislim da je ovo prikladnija tema od Iz raznih novina, jer jedan od najuticajnijih svjetskih medija donosi kritičku analizu bezbjednosne situacije u Crnoj Gori, gdje organizovani kriminal ozbiljno ugrožava turizam.

Organised crime in Montenegro on rise amid claims of gang links to government

Shooting of reporter in leg ‘latest warning for investigators’ as state accused of complicity and ignoring drugs and violence.

Shortly after sunset on Tuesday evening a man approached Olivera Lakić, an investigative journalist, outside her apartment in Montenegro’s capital, Podgorica, and calmly shot her in the leg from close range. Lakić saw the silhouettes of three men fleeing the scene as she fell to the ground.

A tourist paradise of mountains, canyons and an Adriatic coastline, Montenegro also has a serious problem with organised crime. For years the picturesque tranquility has been regularly shattered by car bombs and shootings, and in recent months there has been a spike in the violence.

Lakić wrote investigative articles for the newspaper Vijesti about cigarette smuggling, claiming senior police officials were involved in an illegal counterfeit trade. She had received numerous threats because of her work and was assaulted outside her apartment in 2012.

(...)

https://www.theguardian.com/world/20...-to-government

I prevod:

http://www.vijesti.me/vijesti/gardijan-987859

Don't mind anything anyone tells you about anyone else. Judge everyone and everything for yourself.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

E zivote koro od banane... Gassy
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    1,100
    Thanks Thanks Received 
    356
    Thanked in
    143 Posts

To sto smo samokriticno je dobra stvar generalno, ali ako cemo gledati kako druge drzave prolaze sa kriminalom i ubistvima, mi smo zlatni.

Takodje ne branim situaciju kod nas, ali evo zadnjih godinu dana dobijamo informacije sta se desava sirom svijeta, samo zamislim komentar stranih medija da se to desilo na Balkanu kako bi zvucalo. Ovako je Eu pa je sve ok itd...
    Losi smo, moze mnogo bolje ali smo zlatni kakvih ima. Prije svega ne mrzimo sve nacije samo zato sto nijesu crnogorci, a znate i sami kakav je stav EU zemalja sto se toga tice. Nijesmo glavna zemlja proizvodjac opijata kao ni glavna luka, a to jesu jake zemlje EU. Moglo bi se ovako dugo, cinjenica je takodje da nemamo potreban kadar za ozbiljne turisticke poduhate ali se i to mijenja sa novim projektima kao sto su Porto, Kumbor, Lustica itd. Na kraju krajeva sve to ostaje u Cg kad istekne 100g zakupa ako se ne varam (ovo stvarno nije provjerena informacija, davno sam je cuo).
    Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by VooDooPrle View Post
    Prije svega ne mrzimo sve nacije samo zato sto nijesu crnogorci, a znate i sami kakav je stav EU zemalja sto se toga tice. Nijesmo glavna zemlja proizvodjac opijata kao ni glavna luka, a to jesu jake zemlje EU.
    :mrgreen:

Poslano sa mog GT-I8262 koristeći Tapatalk
    Kako ti svaki put zadrhti ruka maleni čovječe što te kupuju za 2 sendviča i kutiju pralina...

Thanks Thanks Given 
    1,697
    Thanks Thanks Received 
    2,722
    Thanked in
    1,232 Posts

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Ističe da naš turizam u 2018. ima rast od 20 odsto u odnosu na isti period 2017. godine.

Ovo je nervno postalo....

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    3,595
    Thanks Thanks Received 
    6,850
    Thanked in
    3,585 Posts

Copy/paste svake godine...
    --------------------------
    Do Not Disturb.
    --------------------------

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    312
    Thanked in
    216 Posts

Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post
    Ističe da naš turizam u 2018. ima rast od 20 odsto u odnosu na isti period 2017. godine.

Ovo je nervno postalo....

ako je gledati po guzvi u ovo doba godine i 50 % je, ja cu na nervno u jun
    Crna Gora, gnjezdo sokolova,
    ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
    Tko zlobio – crn mu obraz bio

Thanks Thanks Given 
    3,190
    Thanks Thanks Received 
    3,230
    Thanked in
    1,565 Posts

što se mora tiče da, mada to su realno sve domaći "turisti" pođe neko iz PG u Sutomore vozom da se okupa i eto ga turista ne znam broje li se oni iz Virpazara što idu...
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by lepetanac View Post
    ako je gledati po guzvi u ovo doba godine i 50 % je, ja cu na nervno u jun
    Pisao sam o ovome masu puta.

Statistika koju oni izbacaju se vodi samo za odredjene hotele. Tj pise se sta hotel posalje. Tako da recimo ukoliko 5 hotela prosle godine nijesu prijavljivali goste a ove godine su usli u statistku to je oficijelni porast od 20%

Isto tako ne postoji nacin da drzava moze da isprati broj nocenja u PVT smjestaju. Nije moguce prebrojati, a kada uzmemo da je 80+% kapaciteta u pvt smjestaju, mozemo zakljuciti da se neko zajebava sa nama.

Ne sporim da je vise, mozda i jeste mozda i nije. Recimo na Zhb u ovo doba prosle godine zbog lijepog vremena i topljenja snijega bilo je makar 3-4 PUTA vise ljudi, to mogu da garantujem zbog vise faktora :

- Radila je svaka kasa u Voliju
    - Parking se nije mogao naci 10 maja
    - cijene u smjestaju su bile 20-30% jace nego danas
    - prodato je 3 puta vise karata na ulaz u NP nego danas

Ali nece napisati da smo imali pad -300%

(Ja se ne zalim, meni je na nivou prosle)

Poenta price je da mi nemamo sistem kojim se u 2-5-10-20% moze utvrditi broj gostiju vec se te fingirane statistike koriste u propagandne svrhe.

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    312
    Thanked in
    216 Posts

mi nemamo sistem a nista a ne za provjeru gostiju koliko ih dodje.
    moje neko razmisljane sem onog da lazu ili povecavaju u najboljem slucaju je da se dovodi red i u taj privatni smjestaj. da se svake godine sve vise i vise ljudi registruje a sa time automatski dolazi do rasta broja turista.
    ja stvarno ne kapiram sto ne bi registrovao turista koji dodje, kazes mu fino vasa je to obaveza mogu vam praviti probleme pri izlasku i to vas kosta 90 centi po danu koji ostajete ovdje.
    jos ni jedan nije rekao necu, samo pitaju dje treba da se prijave ili moze li to neko umjesto njih da uradi.
    Crna Gora, gnjezdo sokolova,
    ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
    Tko zlobio – crn mu obraz bio

Thanks Thanks Given 
    1,452
    Thanks Thanks Received 
    5,779
    Thanked in
    2,713 Posts

Dobra je stvar da je zaustavljeno propadanje najljepšeg hotela u Novom, a loša je ta da s njim gazduje domaće-strano partnersvo.
    The more things change, the more they stay the same.

Thanks Thanks Given 
    1,697
    Thanks Thanks Received 
    2,722
    Thanked in
    1,232 Posts

Quote Originally Posted by starwalker View Post
    Dobra je stvar da je zaustavljeno propadanje najljepšeg hotela u Novom, a loša je ta da s njim gazduje domaće-strano partnersvo.
    Bolje i to kada pogledas nego da ga zadesi sudbina hotela Igalo

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by lepetanac View Post
    mi nemamo sistem a nista a ne za provjeru gostiju koliko ih dodje.
    moje neko razmisljane sem onog da lazu ili povecavaju u najboljem slucaju je da se dovodi red i u taj privatni smjestaj. da se svake godine sve vise i vise ljudi registruje a sa time automatski dolazi do rasta broja turista.
    ja stvarno ne kapiram sto ne bi registrovao turista koji dodje, kazes mu fino vasa je to obaveza mogu vam praviti probleme pri izlasku i to vas kosta 90 centi po danu koji ostajete ovdje.
    jos ni jedan nije rekao necu, samo pitaju dje treba da se prijave ili moze li to neko umjesto njih da uradi.
    Sa telefona sam pa cu uprostiti.

Prijavljivanje gosta dokazuje koliko je retardiran sistem.

Sada je obaveza da svi smjestaji imaju eprijavu boravka, koja nije umrezena sa NTO vec sa MUP-om.
    Tako da tehnicki ako gost nije prijavljen u LTO direkt ili ako MUP ne da podatak, NTo ne zna broj gostiju.

Dalje rb90 prijava je kiks totalni, aplikacija napravljena kao da je 1993 koja vise ne radi nego sto radi, tako da je ljudi i ne koriste jer je niko ne provjerava vec inspekcije/inspektor za strance provjerava samo knjigu gostiju. Ti u knjigu mozes da pises sta hoces jer i dalje ne mogu da ulaze po sobama i osim policije tur. Inspekcije ne smiju da legitimisu gosta.
    Nije 90c, nego sve sto.ide uz to, prijavljen gost = PDV, porez na dobit, obavezno osiguranje itd itd.

Nadam se da nije previse konfuzno. Ali u principu to je to.

Ova uvecanja su obicna izmisljanja i nagadjanja.

Thanks Thanks Given 
    1,452
    Thanks Thanks Received 
    5,779
    Thanked in
    2,713 Posts

Quote Originally Posted by retype_htc View Post
    Bolje i to kada pogledas nego da ga zadesi sudbina hotela Igalo

Svakako, no iz perspetive domicilnog stanovištva u turističkom sektoru takva su se partnerstva na standard i uslove zapošljavanja pokazala pogubnim
    The more things change, the more they stay the same.

Thanks Thanks Given 
    5,071
    Thanks Thanks Received 
    12,470
    Thanked in
    6,746 Posts

http://www.vijesti.me/vijesti/budva-...29-eura-988201

počelo je

Turistima je u Budvi naplaćeno je 28,95 eura za vožnju od Starog grada do Bečića, i to nevjerovatnih 7.6 eura po kilometru.

Sent from my iPhone using Tapatalk
    „Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov

Thanks Thanks Given 
    153
    Thanks Thanks Received 
    1,671
    Thanked in
    1,045 Posts

Ču, veli nerešiv problem. Lako je rješivo no nema volje, da jedan dobije kaznu od 5k eura pa ako ne plati mu se uzme imovina, svi bi batalili tu rabotu. No ka i za sve ostale stvari, kad neko ne želi da riješi onda se samo žalopojkaju

Thanks Thanks Given 
    5,071
    Thanks Thanks Received 
    12,470
    Thanked in
    6,746 Posts

treba 10e po km, malo je ovo

Sent from my iPhone using Tapatalk
    „Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov

Thanks Thanks Given 
    4,214
    Thanks Thanks Received 
    3,258
    Thanked in
    1,405 Posts

JebeN ti, skuplje no u Norvesku...
    --------------->
    <---------------
    Odavde dovde...

Page 356 of 729 FirstFirst ... 256306346352353354355356357358359360366406456 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)