Ovo je narod genija.
Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk
http://www.portalanalitika.me/clanak...ura-po-turisti
Crna Gora funkcioniše sa veoma malim budžetom za promociju, koji je za 2017. godinu iznosio nešto više od 1,4 miliona eura. Ovo znači da su ulaganja po dolasku turiste ispod jednog eura, a prihod koji se ostvari po jednom dolasku iznosi oko 500 eura. Sudeći po rezultatima koji se ostvaruju iz godine u godinu, funkcionišemo veoma uspješno, ali za praćenje novih trendova i konkurentan nastup na stranim tržištima, potrebna su veća ulaganja, kazao je Pavle Radulović.
Ovo je narod genija.
Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk
Yes, I'm in need of something
But it's something you ain't got
Care to explain ?
Na SAT1 nas je pogledalo 2 miliona Njemaca - Austrijanaca i Svajcaraca... Vise je uradio jedan njemac iz Bara za 45min nego cijela NTO min turizma Vlada CG i Milo Djukanovic za 27 godina.
Duboki naklon za gospodina
Sent from my ALE-L21 using Tapatalk
One Ring to Rule them all...
Imamo vise srece nego pameti. Ne smijemo vise da dozvolimo da se reklamiramo pod sloganom Wild beauty, jer nismo neka divlja drzava iz azije ili afrike. Geografski smo u evropu i mora se ozbiljnije uloziti u infrastrukturu sto prije da nas ne bi dozivljavali kao neku vukoyebinu u istocnoj evropi koja osim ljepote prirode ne moze da ponudi nista vise.
Zasto imamo vise srece nego pameti i zasto nam dolazi sve veci broj turista? Zato sto je u zadnjoj deceniji povecan broj ljudi koji zele da idu u neka mjesta sto bi rekli off the beaten path, i zato biraju manje poznate ili nepoznate destinacije, a u koje mi spadamo. S obzirom da smo geografski u evropi, imamo obavezu da ne budemo divlji kao da smo drzava treceg svijeta, nego da izgledamo malar kao Hrvatska u narednih 5-10 god. A onda mozemo dalje pricati.
Sent from my SM-A510F using Tapatalk
Da, to je jedan od razloga što sam prenio vijest ahhahahha.
Ali makar je rekao da se mora ulagati više i da se mora planirati kako treba. Ko zna kakvi su ovi strateški planovi za turizam, trebalo bi to pogledat'. Evo nađoh nešto:
Strategija razvoja turizma u Crnoj Gori do 2020. godine
A moramo se pomiriti i sa cinjenicom da je ovdje zaista lijepo... Znam jako puno stranaca koji su nakon jednog strahovito kratkog boravka u CG, donosili odluke da dodje opet na duze... I opet... I opet... E sad, da li se teba prilagoditi i strateski se postaviti, svakako da da...
--------------->
<---------------
Odavde dovde...
i koliko nam traje ta sezona?koliko dana u godini......
Turizam je neobična privredna grana. Sinoć provedoh par sati sa nekim našim hotelijerima, restoraterima... i oni svi odreda tvrde da je naš najveći problem nedostatak kadra.
Možda bih i sumnjao u njihove riječi da ti isti nisu, na moju preporuku, zaposlili desetak ljudi i da mi svakom prilikom ne traže još ljudi sličnih radnih i ljudskih kvaliteta. Par njih je stiglo i sa Gandalfovog Žabljaka i nove gazde su neobično zadovovoljne njihovim odnosom prema poslu.
Nije mi namjera da ih promovišem, ali vjerujte mi na riječ da zbilja promovišu Crnu Goru u smislu kvaliteta, a bogami i specifičnosti ponude.
Jedan od hotelijera mi reče da mu već nedostaje 300 soba za naredno ljeto i da bi bez ikakve dileme krenuo u nove investicije u hotelijerstvu kad bi mogao riješiti problem nedostajuće radne snage.
Inače, čuh da se već s proljeća sledeće godine očekuje popriličan broj gostiju sa dalekog istoka!
Što ne obuči radnu snagu...
Sent from Tapatalk
Last edited by MeDo_JE; 20-12-17 at 00:17.
#fakenews
Kažu, jednostavno neće. Primorcima je izgleda lakše da se bave izdavanjem soba, apartmana, nekom vrstom pružanja usluga...
Dešavalo se, ne rijetko, da ih napuste u sred sezone iako je svaka stavka ugovora ispoštovana do kraja. A nađi ti, majčin sine, u sred sezone 2, 3 ili 5 radnika spsobnih da odmah krenu sa poslom.
Drugi priča kako je saznao da ga već "provjereni" radnici sistematski kradu. Ljudi kojim je i druge članove porodice zaposlio, djecu stipendirao...
Naš radnik, naravno ne svi, priželjkuje što veću platu, a ujedno i propast poslodavca!
---
Volim vrijednim ljudima da pomognem, ali tim poslovima (hoteli, kafane, restorani...) ne bih se bavio bez velike muke.
Pa i nismo bas zemlja treceg svijeta, iako je rasad sistema kod nas. Po ekonomskim pokazateljima smo middle income drzava, sa trzisnom ekonomijom vecinom zasnovanom na uslugama, preko 70% BDPa. Ipak se ne mozemo svrstati u isti kos sa Liberijom, Gabonom, Gvijejom Bisao, Somalijom i sl.
Sto se tice nedostatka kvalitetne radne snage... treba definisati kvalitet, kako radnika tako i poslodavca. Kod nas poslodavac ocw kvalitetnog radnika, sa makar 2-3 godine iskustva u bransi, da govori jedan, a pozeljno i dva strana jezika, da ima vrhunske usluzne manire i da ga plati 300 ili 400e. E pa ne moze. Takav radnik vrijedi makar 800-1000e za mjesec neto plate, prijavljen na full platu. To sto vecina crnogorskih poslodavaca u turizmu nema ekonomsku isplativost, ili ne zeli da plati toliko kvalitetnog radnika, to je druga stvar.
Sent from my SM-A510F using Tapatalk
ja znam za iduću situaciju - lokal je tražio konobara gdje su kao uslove naveli poznavanje čak 3 strana jezika i minimum 5 godina rada. poznanik je okrenuo okrenuo i rekli su mu da je plata 250e, posle godinu dana (ukoliko se pokaže kao dobar radnik) može ići gore. na pitanje o osiguranje mu je rečeno kako će to biti riješeno čim počne da radi. tako je u 90% objekata u Crnoj Gori. poslodavci ne kapiraju da sa dobrim i kvalitetnim radnikom mogu dobiti dosta (pa i neka ga plate malo više). često sam svjedok da u nekom kafiću jedan konobar drži po čak 10 tak stolova i da jedva stiže, samo jer gazda neće da plati drugog konobara.
Last edited by outline; 20-12-17 at 14:21.
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Pogledaj koja se slika namjestila ispod tvog posta.
Slazem se da je kadar jedan od mozda i najvećih problema.
Ali ova priča, nemoj molim te, 300 soba mu fali u julu/avgustu, da, i meni isto...
Imao sam prošle godine interesantnu diskusiju sa covjekom iz SRB (da, srbin mrzni) u vezi kadrova i usluge u CG. On je proveo 5 dana u jednom od najboljih hotela u CG (najizvikanijem ako nista drugo) i nije uopšte bio oduševljen naravno, a placao je samo 200€ dnevno, po osobi, on i žena.
Kaže on služio ih konobar od 20 god, nije znao engleski a kamoli koji drugi jezik.
Sa njima se mogao sporazumjeti, ali sa 99% ostalih gostiju nije.
Ali sve ovo pominjem zato što je na kraju rekao jednu stvar sa kojom se složih i koja je i odgovor na ovaj problem. Reče on, nakon što je konstatovao da ni u SRB nije mnogo bolja situacija sa kadrovima, da mi imamo taj problem jer nama (srb&cg) jednostavno nije u genima da budemo ljubazni!
I to je to, over&out. Nama je u genima da nešto za*****o, zaobidjemo, uradimo pogrešno, pričamo o čojstvu i junaštvu, ali da budemo ljubazni, sorry, no can do...
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Problem je sto hotelijeri oce da za 300e mjesecno nadju radnika koji zna 5 jezika..
Kako ne, moze samo da dovede nekog iz leskovca koji dobro je ako nas zna
dobrog radnika,konobara mora platiti minimum 1000 i vise eura.i imace kvalitet.problem je sto su nasi "vrhunski"ugostitelji ljudi koji nemaju puno veze sa turizmom.
@sales specijalist
300 soba za ljeto nije neka pretjerano velika brojka. Ne bih previše obrazlagao i detaljisao jer bih morao navesti ime hotelijera, imena agencija koje traže toliko soba...
Ostaje ti da vjeruješ ili ne.
Što se plate od 1000 € za konobara tiče, mislim da malo pretjerujete.
Nekada davno, kao student, radio sam u Londonu kao konobar. Radio sam za platu od ondašnjih 4 do 5000 DM, ali i bez plate! Bakšiš u restoranu (mislim da se zvao Metro, davno bješe) bio je nenormalan. Zamislite, jedan od uslova za konobarski posao bila je muzikalnost. Da, dobro ste pročitali. Preciznije rečeno, konobari su morali imati osjećaj za ritam. U sred posla bi krenulo pljeskanje, kastanjete... oduševljenje među jako, jako bogatom klijentelom... i zbilja plata nije bila potrebna.
---
No da se vratim na naše prilike i neprilike.
Obratio mi se prijatelj, znajući za moje kontakte, da mu nađem posao za mladog rođaka sa pristojnim konobarskim iskustvom i znanjem engleskog jezika.
Jedan hotelijer mu je ponudio 400 € + bakšiš tokom zimskog dijela sezone (5 mjeseci) u jednom restoranu u PG, a potom 400 do 600 € (zavisno od utiska koji ostavi) + bakšiš, smještaj i hranu za rad u hotelu na primorju tokom ljetnje sezone (7 mjeseci).
Naravno, sve legalno.
Mladom konobaru to nisu bili dovoljno dobri uslovi.
---
Znam da je konobarski posao daleko teži nego rad u butiku, ali nije tri puta teži nego rad u hipermarketima, piljarama...
Nije teži ni od posla vatrogasca, policajca...
Uostalom, nigdje u svijetu nije posebno dobro plaćen. Veliki dio konobarske zarade mora biti od napojnica, a za nju nije dovoljno samo da se pojavite na poslu, nju treba zaraditi.
Desetine hiljada ljudi sa Balkana radi na kruzerima, po Dubaiu i Abu dabiu gdje smo priznati medju najboljim ugostiteljima svijeta...
Problem je ovaj dublji nego sto razumijemo.
Tranzit turistickog trzista sa paradajz i domacih gostiju na zapad i srednji budzet nije ispracen. Prvo naravno kadrovima pa onda strategijom Vlade itd.
Za dobrog radnika uvijek ce biti posla za dobru platu, dobar konobar nece raditi u CG ni za 600-700eur kad moze na kruzer za 2-3k kao glavni konobar.
Dobar recepcioner ili menadzer ce ici u Dubai nece u CG pocinjati karijeru itd.
Problemi sa poslodavcima su druga stvar i to je evidentno. Ali to je samo kapitalizam i nije to samo odje slucaj nego svuda
Sent from my ALE-L21 using Tapatalk
One Ring to Rule them all...
Sa drugog topika (da se nadovežem na sposobnost naše vlade): za promociju CG izdvajaju iz budžeta 1,5 miliona EJ.. Ne kažem da je to mala para ali za ono na šta se strategijom puca na što kaže Gando, visoki turziam - to je presmiješno.. A da ne govorim o kadrovima...
but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding
The more things change, the more they stay the same.
There are currently 9 users browsing this thread. (1 members and 8 guests)
Bookmarks