Originally Posted by
guvarana
Pricao sam sa drugom elektricarem, veli da je vrlo moguce da imas poveci problem sa instalacijama ti. da gubis nulu, sto znaci da kada upalis neki od tih aparata (svijetlo, mikser, stavec) on ti zatvori kolo i podigne fazu sa 280V na 300+V. To ces provjeriti tako sto ces iskopcati ruter iz struje i onda upaliti problematicnog potrosaca i provjeriti tinjalicom na uticnici od rutera imas li nulu na njoj i da li ti na fazi tinjalica gori normalnim ili pojacanim svjetlom. U slucaju da gori jace nego sto treba i/ili da nemas nulu znaci da imas posla sa losim spojem. Trebao bi onda dobro provjeriti sve osigurace i sve spojeve u spratnom ormaru. Ovakvo skakanje napona moze dodatno da oslabi vec los spoj i da dovede do manje havarije u vidu crkavanja uredjaja koji su na tom vodu.
DISCLAIMER: Samo prepricavam sta mi je rekao, ja ama bas veze zive nemam sa strujom, pa mi ne zamjeri ako sam koji pojam pobrkao.

Originally Posted by
Fidel Castro
Zahvaljujem, zvacu elektricara danas/sutra da vidim sto je muka...
Ako su ti mijenjali brojilo, stavili ovo novo digitalno, obavezno neka ti to provjere. Meni tada nijesu dobro stegli zicu od nule i ona je pocela vremenom da grije i istopila leziste na brojilu. Instalacija ostala bez nule, doslo 380 V na instalaciju i jedno 1500 eura stete u kucu. Ruter, resiver, frizider, klima, muzicka linija, kompjuter, tri punjaca za mobilni, produzno, mikrotalasna,...
- Smrt fasizmu baba
- I tebi sinko, i tebi
Bookmarks