Page 58 of 423 FirstFirst ... 84854555657585960616268108158 ... LastLast
Results 1,426 to 1,450 of 10553

Thread: Banke u Crnoj Gori

Thanks Thanks Given 
    2,052
    Thanks Thanks Received 
    1,408
    Thanked in
    845 Posts

Quote Originally Posted by Sale View Post
    NLB 6 eur ako je u NLB grupi (Slo, Srb, Mkd, BiH i Kos). Ne isplati se tako mali iznos. Ako je u EU vidi nekog iz EU da ti uplati, jer oni skoro da nemaju provizije ili je 1-2-5 eur.

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Sajt neki za trgovinu pa mora na moje ime a nemaju nikakav drugi vid placanja bez tako... s opcijom all tj da ja placam sve da prodavac podigne cjelokupan iznos mislim da necu proci ispod 35€ sto je previse... hvala za info

Sent from my SM-A710F using Tapatalk
    Satelitski resiveri/oprema

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    6,873
    Thanked in
    3,593 Posts

Znam da je bilo neke price ali ne znam na kojoj temi..

Od cega zavisi kurs koji se obracunava placanjem kartice u nekoj drugoj zemlji (druga valuta) ?

Pitam jer sam sad bio u SRB i kurs je trenutno nekih 118 dinara za 1 euro (varira od 117.5 do 118.7). Ja sam karticom platio jednom u restoranu i kurs mi je obracunat 116.2.

Da li to zavisi od moje banke, restorana ili neceg treceg?

Pitam informativno da znam za ubuduce...
    --------------------------
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by Fidel Castro View Post
    Znam da je bilo neke price ali ne znam na kojoj temi..

Od cega zavisi kurs koji se obracunava placanjem kartice u nekoj drugoj zemlji (druga valuta) ?

Pitam jer sam sad bio u SRB i kurs je trenutno nekih 118 dinara za 1 euro (varira od 117.5 do 118.7). Ja sam karticom platio jednom u restoranu i kurs mi je obracunat 116.2.

Da li to zavisi od moje banke, restorana ili neceg treceg?

Pitam informativno da znam za ubuduce...
    Tu ti je uracunata provizija. Imaj u vidu da kupovni i prodajni kurs nijesu ista stvar.

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    6,873
    Thanked in
    3,593 Posts

Koja provizija? Moje banke?

I pricam samo o jednom kursu... Mjenjao sam u mjenjacnici za kurseve koje sam gore naveo.. Sa kartice mi je obracunat' kurs 116.2 koji je ispod svakog minimuma u mjenjacnici..

Pitam da znam jel' pametno placat' karticom ili je isplativije mjenjat' pare kad su nesto veci iznosi u pitanju a ne samo vecera u restoranu...
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    779
    Thanks Thanks Received 
    649
    Thanked in
    300 Posts

Ovako teče proces plaćanja karticom - u trenutku kada provučeš svoju karticu na POS uređaju, autorizacija (rezervacija sredstava) ide prvo do banke čiji je POS terminal (npr Banca Intesa u Srbiji) koja prepoznaje koji je brend kartica (Visa, Mastercard, Amex itd) pa u odnosu na to prosleđuje transakciju na taj interchange. Interchange (Visa, MasterCard itd) po svojoj kursnoj listi na taj dan rade konverziju valuta i šalju autorizaciju do tvoje banke u valuti kojoj banka posluje (EUR) i tada ti se sredstva rezervišu.
    Ovo opet ne znači puno, jer finansijski dio poravnanja (kliring) će se odraditi narednog (ili kroz narednih par ako je vikend) dana kada transakcija kroz fajlove od Vize ili MasterCarda dodje do tvoje banke, i odradi se odliv tvog novca sa računa opet po aktuelnoj kurnoj listi toga dana. To ćeš primjetiti ako imaš poruke za autorizacije i za prilive/odlive, jer npr iznos odliva se ne poklapa sa iznosom rezervisanog prilikom autorizacije.
    Long story short, plaćanje karticom na POS terminalu bi generalno trebalo biti najefikasniji način plaćanja po krajnjeg korisnika, osim u slučajevima gdje na dnevnom nivou ima velikih fluktuacija valuta, a ti sve to pratiš i pritom plaćaš neke velike iznose pa ti je bitno.
    Druga stvar koja je česta u zemljama regiona gdje nije EURO valuta, je DCC (Dynamic Currency Conversion). To je momenat kada te POS/bankomat "pita" želiš li da ti naplati 11.000 dinara ili 100 eura. Kako si navikao na svoju valutu (EUR) ljudi će često prihvatiti da im taj pametni uređaj odradi konverziju umjesto njihove banke (za koju inače misle da je lopovska) i na toj transakciji ćete izgubiti u prosjeku nekih 5-6% provizije za tu uslugu DCC.
    Dakle, kada vas u Hrvatskoj/Srbiji/PayPall-u pitaju hoćete li u njihovoj valuti ili u EUR, uvijek birajte njihovu valutu.
    Fidel, ne znam koji je konkretno tebi bio slučaj (i koja si banka u CG), dakle moguće je ili da je bio DCC u pitanju, ili tvoja banka nešto dodatno "muti"
    Mother, should I trust the government? (No Fu*king Way!)

Thanks Thanks Given 
    1,199
    Thanks Thanks Received 
    1,977
    Thanked in
    1,081 Posts

Mene je izbebadilo okle znas ti ove stvari 😁 Radis u banku?

Thanks Thanks Given 
    5,882
    Thanks Thanks Received 
    7,613
    Thanked in
    3,048 Posts

Quote Originally Posted by Incognito View Post
    Ovako teče proces plaćanja karticom - u trenutku kada provučeš svoju karticu na POS uređaju, autorizacija (rezervacija sredstava) ide prvo do banke čiji je POS terminal (npr Banca Intesa u Srbiji) koja prepoznaje koji je brend kartica (Visa, Mastercard, Amex itd) pa u odnosu na to prosleđuje transakciju na taj interchange. Interchange (Visa, MasterCard itd) po svojoj kursnoj listi na taj dan rade konverziju valuta i šalju autorizaciju do tvoje banke u valuti kojoj banka posluje (EUR) i tada ti se sredstva rezervišu.
    Ovo opet ne znači puno, jer finansijski dio poravnanja (kliring) će se odraditi narednog (ili kroz narednih par ako je vikend) dana kada transakcija kroz fajlove od Vize ili MasterCarda dodje do tvoje banke, i odradi se odliv tvog novca sa računa opet po aktuelnoj kurnoj listi toga dana. To ćeš primjetiti ako imaš poruke za autorizacije i za prilive/odlive, jer npr iznos odliva se ne poklapa sa iznosom rezervisanog prilikom autorizacije.
    Long story short, plaćanje karticom na POS terminalu bi generalno trebalo biti najefikasniji način plaćanja po krajnjeg korisnika, osim u slučajevima gdje na dnevnom nivou ima velikih fluktuacija valuta, a ti sve to pratiš i pritom plaćaš neke velike iznose pa ti je bitno.
    Druga stvar koja je česta u zemljama regiona gdje nije EURO valuta, je DCC (Dynamic Currency Conversion). To je momenat kada te POS/bankomat "pita" želiš li da ti naplati 11.000 dinara ili 100 eura. Kako si navikao na svoju valutu (EUR) ljudi će često prihvatiti da im taj pametni uređaj odradi konverziju umjesto njihove banke (za koju inače misle da je lopovska) i na toj transakciji ćete izgubiti u prosjeku nekih 5-6% provizije za tu uslugu DCC.
    Dakle, kada vas u Hrvatskoj/Srbiji/PayPall-u pitaju hoćete li u njihovoj valuti ili u EUR, uvijek birajte njihovu valutu.
    Fidel, ne znam koji je konkretno tebi bio slučaj (i koja si banka u CG), dakle moguće je ili da je bio DCC u pitanju, ili tvoja banka nešto dodatno "muti"
    @Incognito

Za ovaj DCC prvi put cujem. Generalno nikad nijesam podizao kesh sa bankomata u inostranstvu, sem mozda jednom u Njemackoj, ali sam placao preko POS terminala u regionu I nikad me nista slicno nijesu pitali. Da nije ovaj DCC samo za bankomate. Placanja preko POSa bi trebala da su bez provizije za nas kupce a proviziju bi trebalo da snosi prodavac (prodavnica, restoran, pumpa..)

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    6,873
    Thanked in
    3,593 Posts

Racun je bio 5530 dinara. Platio sam Visa Electron karticom NLB banke. Nakon 10-ak sekundi od placanja stigao mi je SMS da mi je odliv zadnjeg placanja bio 47.57 eura.

5530 / 47.57e = 116.25 dinara (kurs, po jednom euru)

Kao sto rekoh, kurs je toga dana bio skoro svuda preko 118 dinara, ja sam konkretno mjenjao za 118.3 pa cak i 118.7 dinara po euru.

Placeno u restoranu "Lavina" (lavina bgd doo beogradnovi beogradrs)

Fala ti za pojasnjenje iako i dalje ne znam sto je moglo toliko uticat' na kurs u konkretno ovoj situaciji. Uvijek sam mislio da je placanje karticom povoljnije od placanja kesom druge valute.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    779
    Thanks Thanks Received 
    649
    Thanked in
    300 Posts

Evo da svima odgovorim...
    @GaD, da, radim u banci, upravo na poslovima vezanim za autorizacije kartica.

@kimmi, DCC se najčešće koristi na bankomatima, npr u Hrvatskoj mislim da skoro svaka banka to ima na svojim bankomatima, i u pitanju su milionske zarade na godišnjem nivou samo od tog servisa. DCC postoji i za POS-ove, samo je manje zastupljen ili ga prodavci po defaultu zaobilaze. Mene su npr po tržnim centrima u HR pitali da li isto želim da platim u kunama ili eurima (H&M čini mi se). Doduše, u našem regionu samo MasterCard brend dozvoljava DCC, Visa mreža to ne dozvoljava još uvijek, pitam se zašto

@Fidel, što se tiče tvog slučaja nisam siguran zašto je tolika razlika. Ako imaš sačuvan POS slip sa iznosom, najbolje je da pođeš u NLB i tražiš im pojašnjenje. NLB ima eksternog procesora transakcija (FirstData ja mislim), tako da ne vjerujem da je kod njih problem, ali može biti da je nešto na relaciji njihovog procesora - MasterCarda ili Vize, pa je neki manje povoljan kurs obračunat tog dana. Nisam pratio dinar pa ne znam koliko skače na dnevnom nivou. I naravno, pod uslovom da ti je konobar tačno otkucao 5530 dinara na POS-u, da nije ništa zaokruživao

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    6,873
    Thanked in
    3,593 Posts

@Fidel, što se tiče tvog slučaja nisam siguran zašto je tolika razlika. Ako imaš sačuvan POS slip sa iznosom, najbolje je da pođeš u NLB i tražiš im pojašnjenje. NLB ima eksternog procesora transakcija (FirstData ja mislim), tako da ne vjerujem da je kod njih problem, ali može biti da je nešto na relaciji njihovog procesora - MasterCarda ili Vize, pa je neki manje povoljan kurs obračunat tog dana. Nisam pratio dinar pa ne znam koliko skače na dnevnom nivou. I naravno, pod uslovom da ti je konobar tačno otkucao 5530 dinara na POS-u, da nije ništa zaokruživao
    Eo ga nadjoh, izguzvanog u dzep, slucajno

Nije zaokruzivano. Ja sam pitao da zaokruzim ali nije moglo u konkretnom slucaju sto i pise na racunu (tacna cifra, bez zaokruzivanja)...

Banca Intesa inace. Svakako moram poc' do banke danas/sutra pa cu pitat' da vidim sto ce rec'...
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    1,199
    Thanks Thanks Received 
    1,977
    Thanked in
    1,081 Posts

@Incognito znam citavu proceduru, i pomislih ovo moze da zna jedino ko radi u banku
    Last edited by GaD; 25-10-17 at 16:17.

Thanks Thanks Given 
    29
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    20 Posts

Fidel, ja zivim u zemlji koja ima svoju nacionalnu valutu, a primanja su mi u eurima, pa cu ti dati savjet iz sopstvenog iskustva - cashless opcija je najbolja! Razlozi:
    -ekonomski razlog - nesto povoljniji kurs
    -pshiloski momenat - kada u novcaniku imas novcanice u valuti na koju nisi navikao, po pravilu losije rukujes sopstvenim novcem (manje kontrolisano trosis)

Pokusacu okvirno da ti objasnim trziste valuta, na primjeru Srbije i odnosa EUR/RSD.
    Narodna banka Srbije (centralna banka) svakodnevno odredjuje srednji kurs EUR/RSD. Na primjer, danas je srednji kurs za 1 euro 119.4 dinara. Pored srednjeg kursa, koji je fiksni za danasnji dan, postoji i trzisni kurs koga odredjuju banke pojedinacno, formira se na slobodnom trzistu i to je varljiva kategorija, koja se na primjer danas krece od 115 do 122 eura. Banka ili mjenjacnica prikazuju klijentu dva kursa: kupovni (kada klijent prodaje devize i kupuje domacu valutu - tvoj slucaj) i prodajni (suprotan slucaj, ti prodajes banci/mijenjacni domacu valutu i kupujes devize). Kupovni kurs danas je uvijek brojcano niza vrijednost (npr. kupovni 116, prodajni 122).

Zasto je bolji kurs preko kartice? Ako se npr. ti danas nalazis u Srbiji i treba da zamijenis 100 eura sa kojima ces da platis rucka, imas opciju da podjes u banku da zamijenis pare ili u mijenjacnicu. U tom slucaju, uvijek ides u mijenjacnicu jer oni u principu imaju bolji kupovni kurs od banke. U mijenjacnici ti danas za 100 eura, obracunavaju po kupovnom kursu i isplacuju 11850 dinara. Sa druge strane, tvoja banka za placanja putem pos terminala generalno treba da obracunava transakcije po srednjem kursu, od koga se odbija sitna provizija (npr. danas je srednji kurs 119.4 dinara, a banka ti obracunava kurs na 119.25). Dakle, u toj opciji ti za 100 eura dobijas 11925 dinara, sto je bolje od 11850 dinara koje bi dobio u mijenjacnici.

U tvom slucaju, treba da podjes do banke i provijeris da li imas neke provizije za placanja na pos terminalima u inostranstvu. Ukoliko imas, izaberu drugu karticu, jer na trzistu postoji vise kartica koje su bez provizija za ovu vrstu transakcija.
    Last edited by AltaMarea88; 25-10-17 at 14:25.
    Non sum uni angulo natus: patria mea totus hic mundus est.

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    6,873
    Thanked in
    3,593 Posts

^ Da, da... kapiram ja sve to ali u mom slucaju nije nikako bilo povoljnije karticom.

Kao sto rekoh... zamjenih u mjenjacnici i dobih 118.7 dinara za jedan euro. A pri placanju karticom mi je obracunat kurs 116.2.

To je tacno 2.5 dinara razlike..

Pricamo o manjim iznosima i prilicno nebitnim ali me interesuje jer sjutra kad budem recimo u Londonu i za par dana ostavim 'iljadu funti nece mi svejedno bit' ocu li placat' karticom ili kesom.

Pocu do banke sjutra i pogledat' sto je u pitanju... Mozda je do kartice jer je ovo kao neka 'San/Gift' (Visa/Electron) kartica pa mozda ima neke dodatne provizije pri placanju na POS terminalima.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    3,617
    Thanks Thanks Received 
    6,085
    Thanked in
    2,939 Posts

Fidel baci pogled na ovaj link
    http://api.nlb.me/files/1478254451-p...zicka-lica.pdf

I dio koji se odnosi na:
    Ostale naknade po platnim karticama
    Konverzija transakcija iz strane valute u EUR 1,50%

Mislim da si nasao tvoj dodatni trosak
    Vidi i koji je kurs bio u NLB prilikom procesuiranja transakcije evo link
    https://www.nlb.me/me/nlb-banka/kursna-lista
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thanks Thanks Given 
    1,772
    Thanks Thanks Received 
    618
    Thanked in
    466 Posts

Default Banke u Crnoj Gori

To sam upravo htio da napisem - 1.5% za konverziju. I Visa/MC kurs sigurno nije kao u mjenjcnicama u BG.

Inace DCC redovno ponude u madjarskoj... i ide do bezobraznih 15-20%

Last edited by Sale; 25-10-17 at 20:41.

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    6,873
    Thanked in
    3,593 Posts

To je to onda, nema sto..

1.5% provizije + nesto slabiji kurs u banci nego u mjenjacnici i dodje se taman do te razlike od 2.5 dinara po euru.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    1,844
    Thanks Thanks Received 
    2,433
    Thanked in
    1,345 Posts

Inače je hipotekarna ubacila taj dcc? Jer na terminale njihove ako provucete srpsku karticu npr pita da li da racun izadje u dinarima ili eurima? Al nisu pominjali nikakve provizije

Thanks Thanks Given 
    1,772
    Thanks Thanks Received 
    618
    Thanked in
    466 Posts

Ako je njihov pos na eko pumpi onda su uveli DCC...

Thanks Thanks Given 
    1,844
    Thanks Thanks Received 
    2,433
    Thanked in
    1,345 Posts

95% jeste

Imam ja njihov terminal, uzas ako je tako a da nisu objasnili da ce korisnik gubiti 5% zbog dcc-a, od sad samo u eurima ide

Thanks Thanks Given 
    1,772
    Thanks Thanks Received 
    618
    Thanked in
    466 Posts

Ne znam da li tu zaradu na toj obmani dijele sa trgovcima, kao stimulaciju, ali... ista prica kao kada su (a mozda i dalje) bankarili nudili ziro racun umjesto tekuceg racuna. Na prvom ima provizija za skoro sve transakcije - pa i za prijem novca.

Thanks Thanks Given 
    2,119
    Thanks Thanks Received 
    3,793
    Thanked in
    1,600 Posts

long story short - ako mi u srb, madjarska, hrvatska trazi prilikom placanja karticom trazi da izaberem valutu - biram inostranu?
    f6

Thanks Thanks Given 
    1,772
    Thanks Thanks Received 
    618
    Thanked in
    466 Posts

Default Banke u Crnoj Gori

Da - dinare/forinte/kune

Thanks Thanks Given 
    779
    Thanks Thanks Received 
    649
    Thanked in
    300 Posts

@acs, tako je, uvijek u stranoj valuti biraš.

@Fidel, eto, ipak NLB nešto "muti"... Kao što ti reče @AltaMarea88, uvijek bi plaćanje na POS-u trebalo biti najpovoljnija varijanta u datom trenutku...

Što se tiče DCC, to je "pogodnost" koju banka nudi, i shodno tome naplaćuje... Banka je u obavezi, makar sitnim slovima, da napiše da je u ponuđeni kurs obračunata provizija za korišćenje usluge ili tako nešto. Ako to ne piše negdje u uglu ekrana na bankomatu (a to mora jer MasterCard to izričito traži prilikom sertifikacije te usluge), slobodno možeš da se žališ i tražiš povraćaj razlike između zvaničnog kursa i obračunatog kursa jer si bio u zabludi. Mislim da bi dobro bilo i da imaš fotografiju ponuđenog ekrana kao dokaz prilikom žalbe. Žalbe upućuješ svojoj banci da ona odradi chargeback za tvoju transakciju prema toj stranoj banci gdje su ti obračunali DCC a da ti nisu napisali obavještenje o uračunatoj proviziji.
    Inače banke za brojne stvari naplaćuju svoje "usluge", npr za upit stanja na bankomatu (oko 30ak centi u CKB), podizanje gotovine na bankomatu ili šalteru, cash advance na POS-u (čuveno plaćanje računa na POS terminalima u Pošti), itd...

Thanks Thanks Given 
    779
    Thanks Thanks Received 
    649
    Thanked in
    300 Posts

Quote Originally Posted by Sale View Post
    Ne znam da li tu zaradu na toj obmani dijele sa trgovcima, kao stimulaciju, ali... ista prica kao kada su (a mozda i dalje) bankarili nudili ziro racun umjesto tekuceg racuna. Na prvom ima provizija za skoro sve transakcije - pa i za prijem novca.

To je čista zarada za banku (a i za MasterCard koji podržava takve transakcije)... Uglavnom, krajnji korisnici nikakvu korist nemaju od toga...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

To je čista zarada za banku (a i za MasterCard koji podržava takve transakcije)... Uglavnom, krajnji korisnici nikakvu korist nemaju od toga...
    Pise se izricito Mastercard pogledaj u marketing guidlines
    Viktorija Badza! um zu sehen,dich nacktauf dem Nordpol !

Page 58 of 423 FirstFirst ... 84854555657585960616268108158 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)