Page 44 of 321 FirstFirst ... 344041424344454647485494144 ... LastLast
Results 1,076 to 1,100 of 8018

Thread: Iz raznih novina

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

A narocito me raduje ovo za *cistku* u MUP, koji vapije za time.
    OUTE:Pobjeda
    ISTRAGA PO NALOGU SPECIJALNOG TUŽIOCA ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL ..........
    Međutim, zanimljivo je da su pripadnici Odjeljenja za privredni kriminal juče kontrolisali poslovanje svojih kolega koji rade na odjeljenju za registraciju motornih vozila.
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kilibarde su bogatim ljudima nudili skupe umjetnine, zlato, nekad i nekretnine i uzimali im avans od 100.000 do 500.000 eura, nudeći odjednom i više od 1000 kilograma zlata u polugama. Policija trenutno direktno provjerava dva slučaja prevare sa zlatnim polugama, gdje su uzeti avansi od 200.000 i 500.000 eura.
    jeli tuzilastvo provjerilo otkud ovim 'biznisMenima' ovoliki kesh novac (i to samo kao avans za 1000kg zlata, a unca zlata je 550 $) za koji su prevareni? Gdje je finansijska policija da utvrdi kako se obavljaju takve transakcije na crno u keshu, a radi se o milionskim iznosima?

Divan i krasan potez tuzilastva i policije... optimistichan, kreativan itd

p.s. moj deda mileta, ovi crnogorci bi te kupili zajedno sa kraljicom Danske u paketu, a ti finansirash....
    Last edited by LadyDaytona; 15-10-06 at 12:25.

Thanks Thanks Given 
    3,617
    Thanks Thanks Received 
    6,084
    Thanked in
    2,939 Posts

Cipur, posto cu ionako uskoro vjerovatno za 10tak dana zavrsit sa forumima, evo da te udostojim odgovora.
    Naravno da ih ne treba izresetati. To ni pod razno. Sve ostale prepirke vezane za zadatu temu vec postoji na topiku i nemam namjeru da je prepisujem. Nego se sjetih jedne drzavice.
    Ja mislim da bi Australija koa najizolovaniji kontinent trebala da procera sve strance iz zemlje, jer kao sto je poznato tamo radi dosta naroda sa ovih prostora. I pod hitno bi terbali da ih proceraju. :roll:
    Last edited by hercules; 15-10-06 at 22:31.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Quote Originally Posted by hercules View Post

Ja mislim da bi Australija koa najizolovaniji kontinnt trebala da procera sve strance iz zemlje, jer kao sto je poznato tamo radi dosta naroda sa ovih prostora. I pod hitno bi terbali da ih proceraju. :roll:
    Ko? Abordzini?

Pa da znash, sa obzirom da su njih puskama lovili po citavoj Australiji kao zivotinje.....
    Last edited by Ego_and_his_own; 15-10-06 at 20:35.

Thanks Thanks Given 
    3,617
    Thanks Thanks Received 
    6,084
    Thanked in
    2,939 Posts

Ja govorim o sadasnjem vremenu. Znaci vremenski okvir je 1950 - 2006. Ima dosta Balkanaca tamo. Sto se tice Aboridzina i ostalog...
    I ameriku su doseljenici "demokratizovali" zar ne.
    Last edited by hercules; 15-10-06 at 22:32.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Ja govorim o sadasnjem vremenu. Znaci vremenski okvir je 1950 - 2006. Ima dosta Balkanaca tamo. Sto se tice Aboridzina i ostalog...
    I ameriku su doseljenici "demokratizovali" zar ne.
    I nas ce ......

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

p.s. moj deda mileta, ovi crnogorci bi te kupili zajedno sa kraljicom Danske u paketu, a ti finansirash....
    E moja mila Milodarka,

Moje donacije od 3000-4000 godishnje, iznose oko 20% moje plate, koju zaradjujem rutinskim poslovima, motanjem svitaka, pakovanjem termo bozura u plastichne kese, montazom i testiranjem kablova za medicinske aparate, lemljenjem shtampanih kola i montazom istih.

Sve su to dosadni IDIOTSKI POSLOVI,
    ali POSHTENI I CHASNI, nekad sam vozio taxi, a BOGUMI i jedan kratak period chistio kancelarije i klozete.

Nije bogastvo u NOVCU I ZLATU,
    nego u skromnosti i malim prohtjevima i zahtjevima i DOBRIM RADNIM NAVIKAMA, KOJI SE NE STIDI NI JEDNOG CHASNOG I POSHTENOG POSLA.

Ja sam BOGATIJI OD SVIH NJIH,
    kad prebijene KRUNE NEMAM U DZEPU,
    jer IMAM SEBE, UVIJEK SAM BIO SPOSOBAN DA SE DIGNEM iz PRASHINE u KOJU SAM SE VALJA EKONOMSKI CHETIRI PET PUTA, od NULE I MINUSA DO NEKOLIKO STOTINA ILJADA EURA, nijesam stiza do miliona, samo u DKK.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Nekoliko časova nakon hapšenja, Dragoljub Kilibarda završio je u Urgentnom bloku Kliničkog centra, gdje mu je ukazivana pomoć pošto mu je pozlilo prilikom saslušanja.
    Vladana Kilibardu je prije nekoliko godina ispred CB-a Podgorica slučajno u ruku ranio kolega.[/FONT]
    E vidji djavola, pozlilo chovjeku od saslushanja.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Cipur, posto cu ionako uskoro vjerovatno za 10tak dana zavrsit sa forumima, evo da te udostojim odgovora.
    Naravno da ih ne treba izresetati. To ni pod razno. Sve ostale prepirke vezane za zadatu temu vec postoji na topiku i nemam namjeru da je prepisujem. Nego se sjetih jedne drzavice.
    Ja mislim da bi Australija koa najizolovaniji kontinent trebala da procera sve strance iz zemlje, jer kao sto je poznato tamo radi dosta naroda sa ovih prostora. I pod hitno bi terbali da ih proceraju. :roll:
    Ne cera se niko ko je legalizovao status.
    To ja nidje nijesam rekao.
    Nego se brani ulaz stranoj radnoj snazi, pored domace.
    Irci se bune imaju nezaposljenost 4.5%, a mi velikodusni, imamo 15% minimum nezaposljenih i sirom otvorili vrata strancima da rade.
    Suludo, no ovaj narod ne zna nista, nista, dok ne cuje saopstenje SDPS.
    Zato ovo pretpoliticko drustvo misli da je to normalno.
    Za tebe i za vecinu ovog naroda normalno je i dobro ono sto SDPS saopsti.,
    Zato grcajte sa 220 eura, grcajte i mislite da zivite dobro.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by milovan View Post

E moja mila Milodarka,

Moje donacije od 3000-4000 godishnje, iznose oko 20% moje plate, koju zaradjujem rutinskim poslovima, motanjem svitaka, pakovanjem termo bozura u plastichne kese, montazom i testiranjem kablova za medicinske aparate, lemljenjem shtampanih kola i montazom istih.

ali POSHTENI I CHASNI, nekad sam vozio taxi, a BOGUMI i jedan kratak period chistio kancelarije i klozete.

nego u skromnosti i malim prohtjevima i zahtjevima i DOBRIM RADNIM NAVIKAMA, KOJI SE NE STIDI NI JEDNOG CHASNOG I POSHTENOG POSLA.

jer IMAM SEBE, UVIJEK SAM BIO SPOSOBAN DA SE DIGNEM iz PRASHINE u KOJU SAM SE VALJA EKONOMSKI CHETIRI PET PUTA, od NULE I MINUSA DO NEKOLIKO STOTINA ILJADA EURA, nijesam stiza do miliona, samo u DKK.
    Deda Mileta,
    postujem ja to sve, da ne postujem ne bih ni napisala onako nesto...
    Meni je zao sto moj deda Mileta za te pare ne ode na zasluzeni odmor do Madagaskara, Havaja ili do Maldiva sa svojom gospodjom, umjesto sto daje doprinose ljudima u cg koji su napravili bogatashe i biznismene koji po 200 k do 500k eura daju kao avanse za sumnjive poslove, oni koji djeci kupuju auta od 135 k eura ...lazne velichine kojima se dive.

Nisu zasluzili da dobijaju od tebe od postenim radom stechenog novca ni jedan euro.
    Samo to... c'oka:*

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by milovan View Post

E moja mila Milodarka,

Samo naklon i veliki...i koliko godj puta da ponovim to , nije mnogo...ucite mladi kako da LJUDI OD INTEGRITETA POSTANETE, da uspostavite vrijednosnu hijerahiju zelja i kvaliteta.

A neko rece da smo mi stari nepodobni za ocjenu buducnosti...vjerovatno da smo kukavice vise nego sto treba (jer:"No guts-no glory!" .."hrabre sreca prati"), od tog viska iskustva...ALI OVO JE VAZNIJE OD SVAKOG USPJEHA I PARA, KOJI SU VRLO PRECJENJENI...VALJA USPJET, VALJA IMAT NOVAC, ALI SAMO POD USLOVOM DA OSTANES COVJEK OD INTEGRITETA...ako si blecka i nista roba-NE VRIJEDI T USPJEH NI PARE!
    I koliko godj puta da s e ponovi-nije mnogo!
    Pozdrav i ne zamjerite na mudrovanju-neko mora malo i to da radi,
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by LadyDaytona View Post
    Deda Mileta,
    postujem ja to sve, da ne postujem ne bih ni napisala onako nesto...
    Meni je zao sto moj deda Mileta za te pare ne ode na zasluzeni odmor do Madagaskara, Havaja ili do Maldiva sa svojom gospodjom, umjesto sto daje doprinose ljudima u cg koji su napravili bogatashe i biznismene koji po 200 k do 500k eura daju kao avanse za sumnjive poslove, oni koji djeci kupuju auta od 135 k eura ...lazne velichine kojima se dive.

Nisu zasluzili da dobijaju od tebe od postenim radom stechenog novca ni jedan euro.
    Samo to... c'oka:*
    E moja Milodarka,

Za ta exkluzivna mjesta, treba biti rodjen,
    a mene je majka RODILA U SHTALU, nova kuca se zidala a u staru su shjedjeli LJUDJI.

Nikad se nijesam osvrta na druge ljude,
    shto oni zbore, shto tvore i shto misle o tome shto JA RADIM,
    ovo je prvo mjesto dje se borim za neki STATUS, forumi, radio antenaM, ne shto ocu sebe da podignem,
    NEGO SHTO RECHE MARTINA NAVRATILOVA na BBC,
    oce li ona biti POLITICHAR???

IF IT MEJKS DIFERENS,
    AKO TO CHINI RAZLIKU,

i JA se bahcem sa ovim, jer vjerujem,
    da ovo
    MEJKS DIFERENS
    CHINE RAZLIKU OCHIGLEDNOM,
    ZA NAROD KOJI NIJE BLAGOSLOVLJEN,
    SVAKI NAROD JE RAJA ILI PUCHINA NJEGOSHEVA,
    NIJE BLAGOSLOVLJEN.

PA BI VOLIO DA NAS BOG BLAGOSLOVI.
    IM - Old Bone

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Izvini deda Mileta, mozesh li mi preporuchiti tvog poreskog savjetnika, chisto da prerachunam neke zezalice.

c'oka

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by LadyDaytona View Post
    Izvini deda Mileta, mozesh li mi preporuchiti tvog poreskog savjetnika, chisto da prerachunam neke zezalice.

c'oka

Milodarka ne grijeshi dushu,

Da sam na tvoje mjesto, ja bi toj Meksikanki servira jutarnju kafu u krevet kuva joj kachamak i varivo za ruchak ,izdrzava njenu vanbrachu djecu i pomaga siromashnu tetku u Mehiko Siti.

Neko je rodjen da GOSPODARI,
    a neko da SLUGAMA I ROBOVIMA bude sluga,
    a GOSPODARIMA SAVJEST:

E´su li dojavili, da imam prihoda i pored plate, pa ih lakshe dijelim, ipak je to sitno u odnosu na nashe TAJKUNE.
    IM - Old Bone

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Default U podgorici i boki 1200 registrovanih narkomana

jos jedan tranzicijski uspjeh

U HERCEG NOVOM ODRŽAN SKUP POSVEĆEN BORBI PROTIV DROGE

U Boki 508 narkomana

Herceg Novi - Na teritoriji Boke Kotorske registrovano je 508 narkomana. Od tog broja, u Novom ih je 259, u Kotoru 119, a u Tivtu preostalih 130 - saopštio je juče pomoćnik načelnika hercegnovskog Centra bezbjednosti Dragan Kontić, na skupu posvećenom radu kancelarije za prevenciju narkomanije.
    Centar bezbjednosti je u ovoj godini podnio 22 prekršajne prijave protiv 26 osoba zbog konzumiranja droge na javnom mjestu, od čega pet u Herceg Novom, 19 u Kotoru i dvije u Tivtu. Oduzeto je kilogram i 18 grama droge, od čega 871 gram marihuane, 107 grama heroina, te 49 tableta ekstazija, šest grama spida i jedan gram hašiša.
    Za 76 krivičnih djela iz te oblasti prijavljeno je 59 osoba.
    Načelnik CB Herceg Novi Vojislav Dragović, Dragan Kontić i gradonačelnik Dejan Mandić, na jučerašnjem skupu, naglasili su potrebu i značaj preventivnog djelovanja i podsjetili na akcije, koje su u toku protekle godine, sprovedene u cilju suzbijanja narkomanije u Novom.
    Ponovljeno je da su za akcije u dvije hercegnovske škole bila zainteresovana djeca, ali ne i njihovi roditelji.
    Šef podgoričke Kancelarije za prevenciju narkomanije Miomir M. Mugoša je, podsjećajući na ostvarivanje njihovog plana u borbi protiv droge, kazao da će Fondacija za prevenciju pomoći otvaranje takvog kabineta u jednoj od hercegnovskih škola.
    Cilj Vlade je, kako je rekao Dušan Raspopović, da do Nove godine svaka opština ima kancelariju za prevenciju narkomanije.
    Predstavnica zagrebačke firme za proizvodnju testova na droge “Biognost”, Sanja Ankon, najavila je da će budućem kabinetu u Novom pokloniti stotinu tih testova i naglasila njihov značaj u sprečavanju zavisnosti.
    Među prisutnima na skupu, između ostalih, bilo je i nekoliko roditelja sa djecom.

S.RADOSAVLJEVIĆ

--------------------------------------------------------------------------------

BESPLATNI TESTOVI NA DROGE

Na telefon podgoričke Kancelarije za prevenciju narkomanije za proteklih godinu dana, javilo se 1.400 osoba, od kojih je 1.150 roditelja.
    U 85 odsto slučajeva, roditelji su se interesovali za mogućnost rehabilitacije djece narkomana, a 42 procenta njih tražilo je testove za otkrivanje droga u urinu. Podijeljeno je ukupno 1.350 testova, koji su inače besplatni.
    Zabilježeno je da su bili pozitivni u 62 odsto slučajeva, najčešće na heroin.
    U Podgorici je inače, registrovano 750 narkomana, od kojih su skoro svi muškarci - 98 odsto od ukupnog broja.

--------------------------------------------------------------------------------

RODITELJI NEZAINTERESOVANI

Kotor - Predavanje o prevenciji narkomanije juče je održano i u Kotoru, a uprkos tome što je namijenjeno prvenstveno roditeljima, njihovo prisustvo je izostalo.
    Samostalni savjetnik Sekretarijata za kulturu Tatjana Vuleković najavila je osnivanje kancelarije za prevenciju i borbu protiv narkomanije i u Kotoru, u čemu će, kaže, koristiti iskustva Podgoričana, koji na tome rade već godinama.
    U tom projektu će, dodaje, sarađivati sa Odjeljenjem za borbu protiv bolesti zavisnosti Psihijatrijske bolnice u Kotoru i NVO “Forum Sid Balkan”, koja se bavi radom sa mladima.

I.K.

ZA LIJEČENJE 300 EURA

Na sedam kilometara od Podgorice, rekao je Mugoša, za oko mjesec i po počinje gradnja centra za rehabilitaciju, što će, ističe, biti najveći projekat namijenjen zavisnicima.
    Gradnja centra na placu od 9.000 kvadrata, koštaće oko 2,5 miliona eura. U zgradi, kapaciteta od 70 do 90 ležajeva, biće i prostorije za edukaciju protiv narkomanije mladih, koji nijesu zavisnici. Planira se izgradnja soba, radionica za rad sa drvetom i papirom, kompjuterske učionice, fitnes centra, te saune sa vitaminskim tretmanom, restorana, kao i bazena.
    U tom centru mladi, kako je rečeno, neće biiti liječeni tako što će biti izolovani.
    Po trećinu troškova jednomjesečne rehabilitacije snosiće Opština i Fond zdravstva, a ostatak od 300 eura ovisnik, koji će veći dio tog iznosa moći sam da zaradi u radionicama.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Ao Milose, sto se iscudjavas. Podji do podforuma Sve i Svasta pa da vidis koliko ih se zalaze za legalno duvanje a kasnije i udaranje po nosu.

A sto se Boke tice, ja mislim da je procentualno najvise narkomana u Perastu. Od 300 dusa jedino se Josko Gudelj odlucno bori protiv narkomanije!!
    Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Milos111111 View Post
    Centar bezbjednosti je u ovoj godini podnio 22 prekršajne prijave protiv 26 osoba zbog konzumiranja droge na javnom mjestu
    Aoo Milose, Nikollaki taman ubijedi sam sebe da je konzumiranje droga legalno,prirodno i zdravo i ti mu sad ovo radis...
    Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    14
    Thanked in
    1 Post

Default Zblizavanje

Nikšić - Johan Jostens, dosadašnji komercijalni direktor Apatinske pivare, novi je direktor nikšićke Pivare "Trebjesa"- potvrđeno je "Vijestima" u najstarijoj crnog-orskoj industriji, gdje će danas biti predstavljen projekat "Pivarska akademija". Jestens, koji je naslijedio Aleksandra Tomića, je u Apatinu, u pivari koja je takođe u vlasništvu korporacije "InBev" radio u posljednjem mandatu, kada je najveća srpska pivara samo u 2004. godini ostvarila profit od 29 miliona eura. "Jelen pivo" je prošle godine dobilo zlatnu medalju na Međunarodnoj selekciji kvaliteta Monde Selection u Briselu. Projekat trejd menadžmenta "Pivarska akademija", o kome će govoriti koordinator, menadžer Mladen Fatić, započet u aprilu, tretira obuku osoblja ugostiteljskih objekata u točenju i služenju "nikšićkog piva". - Projekat je jedinstven na našem tržištu i služi da krajnji potrošač dobije i adekvatnu uslugu - navodi se u saopštenju..

Sad imamo zajednickog operatera iste pivare ... dokle ce ovo ovako da ide? za koju god opet ce da imamo zajednickog predsjednika itd

jel zna neko zasto u srbiji skoro nigdje nema nik cool piva?
    /me rulZ © ®

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne znam je li ko od vas danas pročitao i DAN i VIJESTI. SNP u Kolašinu nudi koaliciju DPS-u, a oba lista tekstu dala naslov:

PRVA LJUBAV ZABORAVA NEMA

Mire se SNP i DPS, DAN i VIJESTI imaju iste stavove...
    Živimo u vremenu harmonije i pomirenja

Thanks Thanks Given 
    3,617
    Thanks Thanks Received 
    6,084
    Thanked in
    2,939 Posts

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    Ne cera se niko ko je legalizovao status.
    To ja nidje nijesam rekao.
    Nego se brani ulaz stranoj radnoj snazi, pored domace.
    Irci se bune imaju nezaposljenost 4.5%, a mi velikodusni, imamo 15% minimum nezaposljenih i sirom otvorili vrata strancima da rade.
    Suludo, no ovaj narod ne zna nista, nista, dok ne cuje saopstenje SDPS.
    Zato ovo pretpoliticko drustvo misli da je to normalno.
    Za tebe i za vecinu ovog naroda normalno je i dobro ono sto SDPS saopsti.,
    Zato grcajte sa 220 eura, grcajte i mislite da zivite dobro.
    Aj sad, budi cojek jednom u zivotu, pa nadji mi taj dokument da sam ja simpatizer bilo koje od gore navedenih stranaka, jos bolje bi bilo da mozes da iskopas clansku kartu negdje.
    Bio bih ti jako zahvalan.
    Ja jos ne grcam nigdje, a ako bude malo srece grcacu sebi za neku pristojnu platu.
    Aj sad, budi cojek pa uradi ovo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

I nasi imami bi se mogli ukljuciti u ovaj proces...a ja sam ubijedjen da imamo BAR DVOJICU (koje sam ja vidio i cuo preko TV) KOJI SU I OBRAZOVANI, I MALDI I EVROPSKOG SENZIBILITETA, koji bi bili na ponos Crnog Gori i nasim Muslimanima i Bosnjacima.
    Ideja koja je boldovana je IZUZETNO DOBRA I PRAVA INICIJATIVA, po mom misljenju,

Zapadna civilizacija i islamski svijet: Neophodan društveni dogovor

Zapostavljanje mlađe braće

To što su se imena dvojice bošnjačko-hrvatskih muslimanskih lidera, reisu-l-uleme dr Mustafe Cerića i muftije Ševka ef. Omerbašića, našla između 38 uglednih imena ulema i muftija iz islamskoga svijeta koji su odlučili da stave tačku na spor, koji je izbio između pape Benedikta XVI i islama, mnogo govori za ove naše krajeve.
    Kao prvo, vrlo je važno da je "pravi" islamski svijet vidio da se o pitanjima koja su vezana uz evropski islam, ne može razgovarati bez lidera s ovoga područja. Islamski svijet, bez obzira na pomoć koju povremeno šalje u ove krajeve i benevolentno gleda na manjinsku zajednicu islamske sabraće, često na muslimane iz zemalja bivše Jugoslavije, kojima je središte u Sarajevu i personificira ih dr Mustafa Cerić, i vidi ih kao "mlađu braću". I u tom kontekstu ponekad ih zaobilazi ili čak ignoriše kada se promišlja politika islama na evropskom kontinentu, s kojega je upravno nedavno, i to s jednog od njegovih najviših vrhova, izgovoreno nešto nerazumljivih teza, koje su dovele do opasnog nerazumijevanja tih dviju religija. S tim, naravno, da je papa Benedikt XVI svoje teze o islamu potkrijepio citatom koji je mogao biti ulje na vatru hiperneurotičnom islamu današnjice, kojem prijeti da zbog (što namjernih, što nenamjernih) izluđivanja sa svih strana uskoro izgubi potpuno osjećaj kada treba reagovati burno, kada mlako, a kada nikako.
    Taj osjećaj, na sreću, nijesu izgubili islamski lideri s naših prostora. Premda i na njihove živce djeluju provokacije i nepravde koje se nižu na relaciji provociranih sukoba zapadne civilizacije i islamskog svijeta, oni gotovo nevjerovatnom suzdržanošću i samokontrolom ne upadaju u zamke emotivnih reakcija i suvereno vladaju situacijom. Štaviše, muslimani s ovih prostora, predvođeni reis-l-ulemom dr Mustafom Cerićem, promovišu se na neki način u ekskluzivistički klub, koji ne samo što se ne da uvući u aktuelne prepirke i podmetanja, nego vrijedno traži put budućeg suživota islama i Zapada, islama i Evrope. Taj "srednji put" zove se "društveni ugovor ili društveni dogovor", koji zagovara dr Cerić i znači prekretnicu u istorijskom odnosu islama prema svojoj neislamskoj okolini. Dr Cerić je (upravo od ulema i muftija potpisnika pisma oprosta papi) dobio "zeleno svijetlo" da više ne zagovara ni jedan od dva istorijska puta kojim se islam kreće. Niti hidra (selidba), niti džihad (sveti rat) više nijesu u stanju da budu sudbina evropskih muslimana, već oni traže spomenuti "društveni dogovor". Drugim riječima, da današnja evropska politička i vjerska elita prizna islam (kao što je to učinjeno s hrišćanstvom i judaizmom), a da islam zauzvrat prihvati evropske norme.
    Kada se u taj kontekst stave riječi pape Benedikta XVI izgovorene u Regensburgu, koje na islam bacaju isključivo svijetlo širenja vjere mačem, na što aludira citat iz 14. vijeka, onda se vidi da su one potpuno promašile aktuelni kontekst zbivanja. To potvrđuje upravo pismo tridesetosmorice islamskih lidera, među kojima se imena Cerića i Omerbašića, upravo zbog predstavljanja ideje "evroislama", ističu na poseban način.
    Naravno, papa Benedikt XVI, kao vrhunski teolog i mislilac današnjice, vrlo je brzo u odjeku svojih riječi prepoznao ne samo opasnost od nerazumijevanja, nego i zlokobni huk lavine koja se čula u daljini. Vrlo brzo je mudro zažalio zbog toga što su one nekoga uvrijedile, ali ih je nakon toga vrlo brzo i dopunio, kako bi rastjerao upravo taj oblak zlokobnog zvuka, koji se iz daljine približavao. Međutim, vrlo je važno da su tako odreagovali i njegovi sagovornici s islamske strane. Kao da ih je prožeo isti strah i strepnja što bi se moglo dogoditi kada se nerazumijevanje produbi, pa su istom hitrošću pokušali dočekati papine riječi da ne padnu na tvrd, nego na što mekši teren. Jer, da se dogodilo suprotno, da je prepušteno ekstremnim tumačima islamskih ideja da vitlaju papinim riječima, kao što su u prvi mah započeli, štete od novog sukoba ne bi se samo zadržale u poznatim okvirima, nego bi, u prvome redu, stradala jedna takva ideja kao što je ona o "evroislamu".
    Sudeći po razumnom i mudrom pismu 38 muftija i ulema te još razumnijem ponašanju pape Benedikta XVI, valja procijeniti da će se i posljednji trunci te nedavno podignute prašine vrlo brzo sleći. Što će, zapravo, biti odlična priprema terena za aktuelno pitanje "društvenog ugovora" između islama i Evrope, kojem su ova iznenadna i nepredviđena nerazumijevanja čak i dobrodošla.
    Poput šoka i otrežnjenja što bi moglo biti kada bi se u današnji kontekst krenulo s ucjepljivanjem istorijski zastarjelih teza i preživjelih odnosa, koji ni s današnjim islamom, ni s današnjim hrišćanstvom nemaju nikakve veze. Jer, na pomolu je očito sasvim drugo doba, koje od obje religije i od njihovih lidera traži izgradnju zajedničke platforme u odnosima s današnjim i sjutrašnjim svijetom.
    S kojim će biti, i za jedne, i za druge i za treće, jako teško razgovarati ne bude li zajedništva. I to onoga nepatvorenoga, izvornoga i realnoga, upravo onakvog kakvoga nude muslimani s naših prostora, kojima za zaživljavanje takvih ideja više nije potrebno sponzorstvo "starije braće" iz islamskoga svijeta. Dovoljna je autentičnost izgrađena vlastitim iskustvom.
    (Jutarnji list)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kopirano iz Dana
    rofesor podgoričkog Ekonomskog fakulteta i nezavisni ekspert za izradu Strategije za smanjenje siromaštva Mirjana Kuljak ocijenila je za “Dan” da je Vlada Crne Gore kriva što Svjetska banka nije podržala razvojne projekte iz tog dokumenta, koji je pokazao da 42 odsto građana gladuje ili ne zna da li će sjutra uspjeti da se prehrani. Ona je podsjetila da u regionu Crna Gora ima najveći jaz između 10 odsto najbogatijih i 42 odsto najsiromašnijih. Kuljak je kazala da je “takvo stanje i koncept vladavine DPS, koji se umjesto standardom stanovništva bavi podjelama i čuvanjem svog ličnog bogatstva, moguće promijeniti jedino mirnim protestima građana koji bi rekli da se ne slažu sa siromaštvom, niti bogatstvom pljačkaša u Crnoj Gori”.
    - S druge strane, intelektualci moraju stvari da nazovu pravim imenom, jer su zbog toga učili školu, a to znači da umjesto “uspješan biznismen” kažu “uspješan lopov”. Premijer Milo Đukanović je osoba sa optužnica za šverc duvana pred međunarodnim sudovima i sve nas treba da bude stid - smatra Kuljak.Projekti u Strategiji za smanjenje siromaštva u Crnoj Gori, koje Ministarstyvo rada od usvajanja 2003. godine drži daleko od očiju javnosti, koštaju blizu pola milijarde eura (480 miliona eura). Prema tada zvanično saopštenim očekivanjima Vlade, većinu sredstava trebalo je obezbijediti iz međunarodnih fondova.
    - Normalno je da Svjetska banka neće da im da pare u džaku, kako je ova vlast navikla baveći se švercom. Kada smo odradili posao na Strategiji i predali je Vladi, izvršna vlast je trebala da odredi u kojim sektorima treba prioritetno ulagati i sa tim papirom da konkuriše kod Svjetske banke. Međutim, Vlada ne radi na Strategiji, već se bavi nacionalnim, jezičkim i drugim podjelama. Tako mogu da se ponašaju jer imaju mehanizme vlasti da za svake izbore isprojektuju očekivani rezultat koji ih održava na vlasti. Zahvaljujući akcijama na terenu, od zastrašivanja i kupovine glasova, oni su naredne četiri godine mirni i mogu da nastave da čuvaju i gomilaju svoja lična blaga, umjesto da rade na razvoju Crne Gore i smanjenju siromaštva - rekla je Kuljak.
    Ona je juče potvrdila podatke Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), po kojima je 12 odsto građana apsolutno siromašno, a još 30 odsto se nalazi na granici.
    - To znači da 12 odsto ljudi bukvalno nema da se prehrani, dok je materijalna situacija 30 procenata građana takva da ne znaju da li će već sjutra imati za hranu. To je 42 odsto stanovništva koje ili nema šta da jede ili ne zna da li će sjutra imati. Ministarstvo rada treba da kaže koje je prioritete Vlada odredila, koliko je para od 2003. godine uloženo za njihovu realizaciju i koji projekti su dali uspješne rezultate - napominje Kuljak.
    Ona podsjeća da se radi o javnom dokumentu, koji je nakon usvajanja trebalo da bude dostupan ne samo sredstvima informisanja, već i svakom građaninu, jer je zbog njih i rađen.

N.MRDAK

PzP: Na sceni ekstremni liberalizam

Poslanik Pokreta za promjene (PzP) Zarija Pejović juče je ocijenio očiglednim da ministar rada i socijalnog staranja Slavoljub Stijepović ne želi da se suoči sa činjenicom da se broj siromašnih u Crnoj Gori povećao. Stijepović se zbog toga, pokušavajući da ospori navode UNDP, pozvao na rezultate istraživanja Instituta za strateške studije iz prognoze iz 2004. godine, po kojima je procenat siromašnog stanovništva svega 10,9 odsto, rekao je Pejović.
    - Privredni rast u Crnoj Gori ne prati i pad siromaštva. Raspodjela u Crnoj Gori zapravo prati logiku ekstremnog liberalizma, po kojoj imućnima treba još više, a siromašnima uzeti i ono što imaju. Vlada ne radi ništa po pitanju smanjenja siromaštva. Zapravo koncept vladavine DPS temelji se na siromaštvu i zavisnosti. O tome najbolje govori anegdota sa aktivistom DPS sa sjevera Crne Gore, koji je upitan kako pobjeđuju u siromašnim opštinama rekao: “Vrlo lako, ovdje nam treba 20 do 30 eura za glas. Da su ljudi malo imućniji trebalo bi i više” - naveo je Pejović.

UNDP se informisao iz domaćih dokumenata

Podgorička kancelarija UNDP juče je objavila izvore prethodno saopštenih informacija o siromaštvu u Crnoj Gori, koje je Ministarstvo rada i socijalnog staranja dan ranije ocijenilo netačnim. Radi se o dokumentima kao što su Izvještaj o humanom razvoju u Crnoj Gori, koje je u septembru 2005. objavio Institut za strateške studije i prognoze, potom Vladinoj Analizi o ostvarivanju ekonomske politike Crne Gore za prvo polugođe 2006, Istraživanju o položaju domaćinstava, MONSTAT- ovim godišnjim izvještajima o potrošnji ministarstava....
    Povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, UNDP je 17. oktobra novinarima prikazao kratak film, u kojem je rečeno da bi Crna Gora, kada bi imala 100 stanovnika, 12 bilo apsolutno siromašno, bez dovoljno novca za hranu, smještaj, odjeću i obuću. Ugroženo ili vrlo blizu liniji apsolutnog siromaštva bilo bi 30 ljudi.
    Vršilac dužnosti stalnog predstavnika Kancelarije UNDP-a Garet Tankosić - Keli ocijenio je da je crnogorska Strategija za smanjenje siromaštva bez liste prioriteta, samo “spisak lijepih želja”.
    - Ta lista želja koja je sadržana u Strategiji koštala bi pola milijarde eura, što je potpuno nerealno za bilo koju zemlju - ocijenio je prekjuče Garet.
    Reakcija Ministarstva rada i socijalnog staranja uslijedila je istog dana, pri čemu je ovaj Vladin resor baratao rezultatima istraživanja Instituta za strateške studije i prognoze, koji govore o trendu smanjenja siromaštva u Crnoj Gori od 2003. do 2004. godine. Tada je, kako tvrde, procenat apsolutno siromašnih sa 12,2 smanjen na 10,9 odsto.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Socijalna karta sa popisanom nepokretnom imovinom,
    onijema shto je BOG dao i kapom i shakom, porez na IMOVINU,
    a sirotinji i gladnima kojima je BOG sve uzeo,
    treba dodijeliti SOCIJALNU POMOC.

DANSKA DEVIZA,
    DA MALO NJIH IMA PREVISHE,
    A DA NIKO NEMA PREMALO.
    IM - Old Bone

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

"Niti hidra (selidba), niti džihad (sveti rat) više nijesu u stanju da budu sudbina evropskih muslimana, već oni traže spomenuti "društveni dogovor". Drugim riječima, da današnja evropska politička i vjerska elita prizna islam (kao što je to učinjeno s hrišćanstvom i judaizmom), a da islam zauzvrat prihvati evropske norme."

Sve sto je receno u ovom tekstu mi se nimalo ne svidja pogotovo ove dvije rijeci "drustveni dogovor" jer sve dok jevreji i masonske branse vladaju svijetom nijedna vrsta dogovora ne radi jer njihov cilj je da pokore svijet i tako naprave moderno robovlasnicko drustvo koje je vrlo prisutno na zapadu a isto tako i drugim zemljama kao sto su japan, kina....
    OLD BONE nemoj da dozvolis da te zavedu ljudi koji igraju ulogu dobrice u svijetu a ustvari su masine za ispiranje mozgova koje uporno pokusavaju da uniste ono malo sto smo naslijedili od nasih poslanika: vjeru u boga, moral,postovanje, kultura.
    Da li si se ikad pitao zasto u svijetu dobro uvijek izgubi a zlo pobijedi?
    Odgovor na ovo pitanje je upravo naveden u tvom tekstu.
    NOTHING IN LIFE IS CERTAIN BUT TAXES AND DEATH

Page 44 of 321 FirstFirst ... 344041424344454647485494144 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)