Page 610 of 1402 FirstFirst ... 1105105606006066076086096106116126136146206607101110 ... LastLast
Results 15,226 to 15,250 of 35035

Thread: Iz raznih novina III

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,965
    Thanked in
    1,466 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    4 puna komentara.
    Zar si ocekivao diskusiju? Receno je ranije da je ovo samo legalizacija prakse koja postoji godinama. Ako se narod nije bunio dok ih je poslodavac izrabljivao mimo svih zakona nece se buniti ni kad se to izrabljavanje legalizuje.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Zar si ocekivao diskusiju? Receno je ranije da je ovo samo legalizacija prakse koja postoji godinama. Ako se narod nije bunio dok ih je poslodavac izrabljivao mimo svih zakona nece se buniti ni kad se to izrabljavanje legalizuje.
    Dobro si postavio ovo

Fora je sto nema ko da se buni... Prijavljeni ce i dalje biti na minimalac,a ileglni ce i dalje biti ilegalni... Nema frke, nema naprijed... Tapkanje u mjestu.

Konkretan problem koji ce dugo da se vuce ( da ne kazem decenijama) je upravo radna snaga... Mi je jednostavno nemamo. Uvozimo 20 000 radnika godisnje koji iznose pare iz CG jer je vlast posustala u edukaciji...

Ne postoji CG kuvar bez posla, NEMA ga, ali zato ima stotine kuvara iz okruzenja koji rade....

Skontah upravo da sam ponavljao slicnu pricu zadnje 10 godina pa cu prestati i slikovito objasniti situaciju :

Kuvar

1200 eur plata
    Hrana
    Smjestaj
    5 mjeseci angazman 6000eur

Konobar

400eur plata
    Varijacije baksisa od 20-50eur dnevno
    U vecini slucajeva smjestaj i nekad hrana
    5 mjeseci angazman 3-5k eur (da ne pricam da dobar konobar nosi doma 7-10k eur)

Recepcioner/ka

600eur plata
    Hrana i smjestaj
    Negje baksis
    5 mjeseci angazman 2500-3500eur

Diplomirani pravnik/ekonomista/politikolog

0eur plata
    Smjestaj i hrana kod majke
    12mjeseci besposlicarenja 0eur

Poyy
    Last edited by Gandalf_White; 05-08-17 at 23:31.
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by acs View Post
    Nisam znao da postoje crnogorci kao nacija...

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Naravno da postojimo. Mi smo kopilad Milovana Đilasa
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post
    Dobro si postavio ovo

Fora je sto nema ko da se buni... Prijavljeni ce i dalje biti na minimalac,a ileglni ce i dalje biti ilegalni... Nema frke, nema naprijed... Tapkanje u mjestu.

Konkretan problem koji ce dugo da se vuce ( da ne kazem decenijama) je upravo radna snaga... Mi je jednostavno nemamo. Uvozimo 20 000 radnika godisnje koji iznose pare iz CG jer je vlast posustala u edukaciji...

Ne postoji CG kuvar bez posla, NEMA ga, ali zato ima stotine kuvara iz okruzenja koji rade....

Skontah upravo da sam ponavljao slicnu pricu zadnje 10 godina pa cu prestati i slikovito objasniti situaciju :

Kuvar

1200 eur plata
    Hrana
    Smjestaj

Konobar

400eur plata

Recepcioner/ka

600eur plata
    Hrana i smjestaj
    Negje baksis

0eur plata

Poyy
    Što se tiče tih poslova. Sin moje bivše koleginice završio neko više turističko ****** u BG, momak savršeno priča Engleski i Grčki (odrastao na Kipru), mlad-zgodan-spotrista obišao sve hotele po primorju i nigdje posla za njega sem nosača peškira. Prvo da se ubači mali od kuma koji dvije svezat ne umije i onaj iz Srbije što radi za metal i smještaj pa šta ostane za stručne
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    3,487
    Thanks Thanks Received 
    411
    Thanked in
    253 Posts

Quote Originally Posted by Markys View Post
    http://www.portalanalitika.me/clanak...-3-i-po-godine
    Nacrtom zakona se uvodi i preraspodjela radnog vremena, koja omogućava poslodavcima koji se bave sezonskim poslovima da ga prilagode svojim potrebama. Tako je moguće, na primjer, da radna sedmica u sezoni bude 60, umjesto 40 sati, a da se to ne vodi kao prekovremeni rad.
    Kakva država.
    Ovo se zove gaženje.

http://www.portalanalitika.me/clanak...e-iz-crne-gore

Još pitaju zašto.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    Što se tiče tih poslova. Sin moje bivše koleginice završio neko više turističko ****** u BG, momak savršeno priča Engleski i Grčki (odrastao na Kipru), mlad-zgodan-spotrista obišao sve hotele po primorju i nigdje posla za njega sem nosača peškira. Prvo da se ubači mali od kuma koji dvije svezat ne umije i onaj iz Srbije što radi za metal i smještaj pa šta ostane za stručne

To mislis strucne bez dana radnog iskustva sto bi odma da su menadjeri

Thanks Thanks Given 
    2,074
    Thanks Thanks Received 
    3,373
    Thanked in
    1,856 Posts

Ne znam, jel realno da su toliko glupi ili ovo zapravo namjerno rade?

http://www.vijesti.me/vijesti/bez-ka...gasenju-949426

Nema se para, standardna laž za prijeko potrebne stvari.. Čak se u tekstu pominje i opcija rentiranja, na kraju krajeva da imamo jedan kanader mogli bi ga rentirati u slučaju nužde Srbiji, Bosni, Albaniji..

Ču traktor, pa da sam ja išao da gasim požar na Luštici s lavorom vode, čini mi se veću bi korist napravio.
    but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding

Thanks Thanks Given 
    4,228
    Thanks Thanks Received 
    3,265
    Thanked in
    1,407 Posts

Dobro si postavio ovo

Kuvar

1200 eur plata
    Hrana
    Smjestaj

Konobar

400eur plata

Recepcioner/ka

600eur plata
    Hrana i smjestaj
    Negje baksis

0eur plata

Poyy
    Je li drzava posustala u edukaciji ili nema (nazalost) interesovanja za upis na trogodisnjim programima? Svakako vrlo kompleksan segment obrazovanja (srednje strucno)... Evo je prvi upisni rok pokazao malo vecu zainteresovanost za ta zanimanja. Da li stipendije za deficitarna zanimanja, da li ponovno uvodjenje dualnog sistema sa prakticnom nastavom kod poalodavaca...

Poslodavci sa jedne strane moraju uvidjeti da imaju mogucnost da uticu na to koja znanja i vjestine ce sticati ucenici kroz sopstveni angazman u sektorskim komisijama. A drzava mora da nadje model (da li kroz regulisanje upisne politike ili kroz finansijske inicijative) kako da popuni odjeljenja za zanimanja koja su nam neophodna...

Posebna gruoa su roditelji koji ne zele da upisuju djecu na ta "nizerazredna" zanimanja, a slazem se sa tvojim osvrtom na zaradu koja se uz adekvatno znanje i vjestine moze ostvariti...

Ja cu se za koju godinu uhvatiti u kostac sa tim kad mi starije dijete "prispije" za srednju skolu... Iako smo doma vec godinama orjentisani na visoko, najradje bih da budu frizer ili kuvar...
    --------------->
    <---------------
    Odavde dovde...

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Quote Originally Posted by Ben Dover View Post
    Posebna gruoa su roditelji koji ne zele da upisuju djecu na ta "nizerazredna" zanimanja,
    eee kako živjeti sa "brukom" da ti sin bude kuvar ili konobar a komšijin mali dipl. nešto :/
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    4,228
    Thanks Thanks Received 
    3,265
    Thanked in
    1,407 Posts

Mislim da je to vrlo interesantan fenomen...
    --------------->
    <---------------
    Odavde dovde...

Thanks Thanks Given 
    2,074
    Thanks Thanks Received 
    3,373
    Thanked in
    1,856 Posts

Ja da sam sadašnje pameti, najrađe bi ''ostao samo sa'' zanatom kakvim. Ne bi me glava boljela sigurno.
    but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nidje konobar nema 400 u sezoni, jedino elitni lokali i hoteli. Momci rade oko 10 sati dnevno, bas ne znam, odir jeste, ja sam se ove godine prihvatio restorana i po malo toga, al kome je bas stalo radice, ko nece ne.krivim ga jer boze moj ima ocigledno dovoljno da ga to ne zanima.

Послато са GT-I8190 уз помоћ Тапатока
    Kako ti svaki put zadrhti ruka maleni čovječe što te kupuju za 2 sendviča i kutiju pralina...

Thanks Thanks Given 
    4,228
    Thanks Thanks Received 
    3,265
    Thanked in
    1,407 Posts

Muski frizer - 5e mi uzme za 5 minuta... Sam svoj gazda...
    --------------->
    <---------------
    Odavde dovde...

Thanks Thanks Given 
    1,779
    Thanks Thanks Received 
    2,880
    Thanked in
    1,328 Posts

Quote Originally Posted by Zedd View Post
    Ne znam, jel realno da su toliko glupi ili ovo zapravo namjerno rade?

http://www.vijesti.me/vijesti/bez-ka...gasenju-949426

Nema se para, standardna laž za prijeko potrebne stvari.. Čak se u tekstu pominje i opcija rentiranja, na kraju krajeva da imamo jedan kanader mogli bi ga rentirati u slučaju nužde Srbiji, Bosni, Albaniji..

Ču traktor, pa da sam ja išao da gasim požar na Luštici s lavorom vode, čini mi se veću bi korist napravio.
    Sta ima da te cudi. Zasto bi davali 25 miliona za avion kad mogu ove igracke da uzmu za 2 miliona,a ostalo sebi u dzepove.

Sent from my HTC U11 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    9,769
    Thanks Thanks Received 
    6,078
    Thanked in
    2,321 Posts

Kuvar ako išta zna ima 1k+ platu...

Sent from Tapatalk
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by StefanPG View Post
    Nidje konobar nema 400 u sezoni, jedino elitni lokali i hoteli. Momci rade oko 10 sati dnevno, bas ne znam, odir jeste, ja sam se ove godine prihvatio restorana i po malo toga, al kome je bas stalo radice, ko nece ne.krivim ga jer boze moj ima ocigledno dovoljno da ga to ne zanima.

U "elitnim" restoranima i hotelima gdje konobarisu momci sa univerzitetskim diplomama plate konobarima su 600-800eur. Uglavnom je to 350-400eur, mada je kod konobara plata nebitna kad svakog dana imaju makar 20-50eur baksisa. Ne moze ni svako da se bavi ugostiteljstvom.

Quote Originally Posted by Ben Dover View Post
    Je li drzava posustala u edukaciji ili nema (nazalost) interesovanja za upis na trogodisnjim programima? Svakako vrlo kompleksan segment obrazovanja (srednje strucno)... Evo je prvi upisni rok pokazao malo vecu zainteresovanost za ta zanimanja. Da li stipendije za deficitarna zanimanja, da li ponovno uvodjenje dualnog sistema sa prakticnom nastavom kod poalodavaca...

Poslodavci sa jedne strane moraju uvidjeti da imaju mogucnost da uticu na to koja znanja i vjestine ce sticati ucenici kroz sopstveni angazman u sektorskim komisijama. A drzava mora da nadje model (da li kroz regulisanje upisne politike ili kroz finansijske inicijative) kako da popuni odjeljenja za zanimanja koja su nam neophodna...

Posebna gruoa su roditelji koji ne zele da upisuju djecu na ta "nizerazredna" zanimanja, a slazem se sa tvojim osvrtom na zaradu koja se uz adekvatno znanje i vjestine moze ostvariti...

Ja cu se za koju godinu uhvatiti u kostac sa tim kad mi starije dijete "prispije" za srednju skolu... Iako smo doma vec godinama orjentisani na visoko, najradje bih da budu frizer ili kuvar...
    Ne moze to da nazalost nema interesovanja. Ljudima treba prezentovati cinjenice :

- Ako zavrsis gimnaziju a ne zavrsis fakultet bices bez posla
    - Ako zavrsis za kuvara i odes na jedan od hiljadu programa po EU koji su sponzorisani u zemljama EU i zavrsis fakultet/visu za kuvara bices najveci gospodin ikada
    - Ako zavrsis fakultet najvjerovatnije ces biti bez posla
    - Ako zavrsis bilo koji zanat i postanes dobar segrt dobrom majstoru nikada neces biti bez posla
    - Sa zanatom kuvar/elektricar/vodoinstalater/frizer NIKADA ali NIKADA ne mozes biti nezaposlen.

E to se zove edukacija. Dalje ne moze se svake godine primati stotine ljudi na ekonomiji i pravu, politickim naukama. Jednostavno ne moze, doslo je do zasicenja trzista.
    Svakom vodoinstalateru/elektricaru je dobar dan 20-30eur. Tip nam je u Kotoru uzimao 10eur da promijeni bravu Ja vecinu popravki odradjujem sam jer sam naucio, i svake godine mi ostane od par stotina do par hiljada eura za neplacanje majstora

Sto se tice frizera... Moj stari je pricao mom mladjem burazeru - upisi za frizera posle srednje poslacu te u Njemacku da naucis posao, moj burazer mislio sprda se. Zavrsio je sociologiju, i sad se razguli po brodovima.

Ne znam, deficitarna je radna snaga. Ko ima iskustvo u turizmu, ne postoji nacin da bude bez posla. Jedino ako je neka budaletina koja misli da vrijedi vise nego sto vrijedi.

Ja da mogu da se vratim sad 15-6 godina unazad, upisao bih srednju za kuvara i odmah nasao neki program u Italiji/Sloveniji/Grckoj da izucim zanat. Specijalizovao bih se za jednu jedinu kuhinju i danas bih radio za platu od 4-5 eur u nekom renomiranom hotelu ili jahti...
    Last edited by Gandalf_White; 06-08-17 at 11:34.

Thanks Thanks Given 
    1,482
    Thanks Thanks Received 
    5,913
    Thanked in
    2,783 Posts

Kuvar

1200 eur plata
    Hrana
    Smjestaj

Konobar

400eur plata

Recepcioner/ka

600eur plata
    Hrana i smjestaj
    Negje baksis

Poyy
    Sv. Stefan, Porto Montenegro, Splendid?

Konkretno, u opštini HN ovakvi iznosi su u domenu mašte.

>>tapatalking
    The more things change, the more they stay the same.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Prezaliti ne mogu sto ne upisah frizerski a imao sam mogucnost veliku. Jedan moj komsija je frizer za sat ipo vremena prije neki dan zaradio 50e.

Thanks Thanks Given 
    1,724
    Thanks Thanks Received 
    1,282
    Thanked in
    855 Posts

Default Iz raznih novina III

Zavrsio sam fax ali posto u Ameriku mi to nista ne znaci, stric (frizer) odluci da ja naucim taj zanat i podjem u Ameriku kod brata da radim kao frizer. Za 6 mjeseci u pg sam naucio osnove, tamo ga definitivno usavrsio i sad znam da šišam (i brijem). Da nisam naucio zanat, tamo bih teglio po zgrada, ovako sam mogao sa posla na svadbu da idem

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Postoje dvije velike ekipe u Milanu - Inter i Inter Primavera. Giuseppe Peppino Prisco.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by starwalker View Post
    Sv. Stefan, Porto Montenegro, Splendid?

Konkretno, u opštini HN ovakvi iznosi su u domenu mašte.

>>tapatalking
    Na zalost svih nas a najvise novljana, pogubna politika DPS-a unistila je sve prosperitetne hotele i centre na primorju i HN pretvorila u Sutomore dje je vecina gostiju srbi/bosanci, pa shodno tome i plate su srpske/bosanske.

Tivat - Kotor - Budva plate su sasvim solidne u renomiranim objektima. Ne mora biti ni super renomiran nego da nije seljana ili leskovacki rostilj. I da nije supa sa 2 zvjezdice

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    312
    Thanked in
    216 Posts

Koliko je DPS na vlasti bio u HN pa je uspio uništiti taj grad.
    ?
    Crna Gora, gnjezdo sokolova,
    ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
    Tko zlobio – crn mu obraz bio

Thanks Thanks Given 
    195
    Thanks Thanks Received 
    460
    Thanked in
    242 Posts

Herceg novi je vazda bio malo urbanije sutomore

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by lepetanac View Post
    Koliko je DPS na vlasti bio u HN pa je uspio uništiti taj grad.
    ?

Ne dugo, ali nazalost drzavnom politikom prodaje hotela - zemlje tj. privatizacije istih unistili su i srusili svaki hotel u HN i samim tim su grobari HN turizma... Tu se lokalna vlast nije pitala nista
    Last edited by Gandalf_White; 06-08-17 at 14:28.

Thanks Thanks Given 
    2,817
    Thanks Thanks Received 
    3,098
    Thanked in
    1,528 Posts

Lepetanac, znas dobro ko je prodao HTP Boka Brkovicu koji je sve svoje pare izvezao u Švajcarsku.
    Znaś dobro ko je uništio Brodogradilište.
    Znaš dobro ko vlada Crnom Gorom 30 godina.
    Tačka.
    Novi ne dam da mi dirate

Sent from my HTC 10 using Cafe Del Montenegro mobile app

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nije ni u sve te gradove sto navodis vec samo par lokala, al aj slazem se da vecina njih radi za baksis, tako da je plata eto cisto reda radi za dobrog konobara. Rusa je mnogo, ja stvarno ne znam ko ce da kaze da ih nema, barski dio uglavnom rusi cesi slovaci, i gastarbajteri, naravno pricam za hotelski smjestaj, za ove privatne dilere samo nek su zdravo

Kako ti svaki put zadrhti ruka maleni čovječe što te kupuju za 2 sendviča i kutiju pralina...

Page 610 of 1402 FirstFirst ... 1105105606006066076086096106116126136146206607101110 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)