Page 608 of 1402 FirstFirst ... 1085085585986046056066076086096106116126186587081108 ... LastLast
Results 15,176 to 15,200 of 35035

Thread: Iz raznih novina III

Thanks Thanks Given 
    9,774
    Thanks Thanks Received 
    6,079
    Thanked in
    2,321 Posts

Nije frka dps-u zbog sastanka, no što im nije najavljeno da će ga biti...

Sent from Tapatalk
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

Sve ukazuje na to da je smjena vlasti skroz izvjesna, da sad i istok i zapad hoce Milovu glavu, ali ne vjerujem da ce biti tako lako. Cak i da je istina to da zvanicnoj Americi sad vise odgovara neko novo lice. Mila na predsjednickim niko ne moze da dobije. A ako se bude kandidovao, to ce samo znaciti da je bas pritjeran uza zid, da se mora vadit iz gofana. Bar na tih 5 godina.

Samo da ne cujem od jos nekih opozicionara one Pajove rijeci: "Ja mu oprastaaaam sveee!!"
    - Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?

- A kojizi to vele, sine??

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by ovizionizi View Post
    Sve ukazuje na to da je smjena vlasti skroz izvjesna, da sad i istok i zapad hoce Milovu glavu, ali ne vjerujem da ce biti tako lako. Cak i da je istina to da zvanicnoj Americi sad vise odgovara neko novo lice. Mila na predsjednickim niko ne moze da dobije. A ako se bude kandidovao, to ce samo znaciti da je bas pritjeran uza zid, da se mora vadit iz gofana. Bar na tih 5 godina.

Samo da ne cujem od jos nekih opozicionara one Pajove rijeci: "Ja mu oprastaaaam sveee!!"
    Ma dje oprasta

Prva kapitalna investicija opozicije treba da bude dogradnja jos 2 bloka u spuzh

Ja sam toliko srecan zadnje par mjeseci, ranije sam se nadao a sad znam da je to to... Metastaza DPS-a
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    1,040
    Thanks Thanks Received 
    4,135
    Thanked in
    2,331 Posts

Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ako je ovaj Pens trebao dolazit....mogao je fino otvorit topic na ovaj forum....i saznao bi sve sto ga interesuje....samo je bacio pare.
    ... to ja znam jer je mene brat u Italiju !

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Tattoo View Post
    Ako je ovaj Pens trebao dolazit....mogao je fino otvorit topic na ovaj forum....i saznao bi sve sto ga interesuje....samo je bacio pare.
    I ne samo to, nego je provaljen sto je najjače

Thanks Thanks Given 
    2,119
    Thanks Thanks Received 
    3,797
    Thanked in
    1,602 Posts

Ali df kao nije pens razgovarao sa milom - to je znak.
    A nije ni sa nama - ali nismo mi mizerni da dolazimo kod njega hahahahahah
    Bogovi.
    Nego kad pada milo, evo rece gando na jesen. Opet....

Sent from my iPhone using Tapatalk
    f6

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

E pa onda nista....
    ... to ja znam jer je mene brat u Italiju !

Thanks Thanks Given 
    17
    Thanks Thanks Received 
    367
    Thanked in
    214 Posts

Oce li mi rec ko sto je Pens napomenuo par puta da sw mora placat clanstvo u nato nesto tipa 2% godisnjeg budzeta zemlje?
    Smije li dule rec nekoj clanici alo moras da plaćaš clanarinu? Kapiram da smije jer smo svi ravnopravni tamo ?

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

QQ i LELE, poslije xxx stranica na 2 topica namjenjenih toj temi sa svim informacijama o NATO obavezama on i dalje o nekakvim misterioznim milionima. Što je najluđe i on je bio aktivan na tim stranama sa istom pričom
    Last edited by Rakun; 03-08-17 at 21:08.
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    2,119
    Thanks Thanks Received 
    3,797
    Thanked in
    1,602 Posts

Cek brate je li pominjao da se na jesen hapsi milo ili nekakve 2%?

Na kraj ce ispanut da su razgovarali ko gostuje na top hill

f6

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by acs View Post
    Nego kad pada milo, evo rece gando na jesen. Opet....

Nista prezicirao nijesam.

Mada je svakome jasno sta se dogadja

Lagani smo ka leptiri u proljece

Thanks Thanks Given 
    2,119
    Thanks Thanks Received 
    3,797
    Thanked in
    1,602 Posts

A da zaboravih. Citirao si medojevica - da je svadja u dps. Nisam sad siguran ali mislim da je ovo 15ti put/ da ima te inside info da se neko posvadja u dps. I to vrti jedno 15dana i to je to.

f6

Thanks Thanks Given 
    1,040
    Thanks Thanks Received 
    4,135
    Thanked in
    2,331 Posts

Quote Originally Posted by GRUNA'STAR View Post
    Oce li mi rec ko sto je Pens napomenuo par puta da sw mora placat clanstvo u nato nesto tipa 2% godisnjeg budzeta zemlje?
    Није то рекао.Рекао је да све чланице морају издвајати за сопствени систем одбране барем 2% БДП-а, исто оно што је и Обамина администрација замјерала осталим чланицама.Само Америка осим политичког притиска нема механизам да било кога натјера на било што.

Има много богатих чланица, као што су Њемачка, Холандија, Данска или Канада, или мање богатих, али развијених као што су Италија и Шпанија, које се шлепају на рачун САД и не доприносе довољно.

Што се ЦГ тиче укупна издвајања за Министарство одбране, Војску и војне пензије су негдје око 1,7% БДП-а, чиме се ЦГ сврстава у горњу трећину чланица НАТО-а по издвајањима за сопствену одбрану.
    Last edited by BAR; 03-08-17 at 23:52.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    266
    Thanks Thanks Received 
    197
    Thanked in
    89 Posts

Primjer "novinarstva":

https://m.cdm.me/politika/blamaza-opozicionih-lidera/

Nakon pročitanog tekst čovjeku dođe... Oprostite :burp:
    Dick Laurent is dead!

Thanks Thanks Given 
    854
    Thanks Thanks Received 
    634
    Thanked in
    254 Posts

^ Dno, ali bas...

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    112
    Thanks Thanks Received 
    1,850
    Thanked in
    1,079 Posts

Quote Originally Posted by amnesiac View Post
    Primjer "novinarstva":

https://m.cdm.me/politika/blamaza-opozicionih-lidera/

Nakon pročitanog tekst čovjeku dođe... Oprostite :burp:
    Kad sam citao ovaj tekst pao mi na pamet kolega Gandalf. Rekoh samo ce on imati volje na forumu da im otpise kako zasluzuju nego me strah da ga opet ne banuju

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by Rodion Romanovich View Post
    Kad sam citao ovaj tekst pao mi na pamet kolega Gandalf. Rekoh samo ce on imati volje na forumu da im otpise kako zasluzuju nego me strah da ga opet ne banuju

Napisano od strane Gorana Popovica, dezhurnog dupeliza i chankoljuba.

Zamisli samo da ti je posao da ljubis guzice, lazes i izvrces cinjenice...

I zamisli DPS koji placa ovo ...

Necu nista progovarati

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

KAKO JE KLINTON POSTAO TEMA

Piše Slobodan Jovanović

Jedan svakako nedozvoljivi gaf predśednika Vlade Crne Gore Duška Markovića u Srbiji je zaśenio značaj i suštinu pośete potpreśednika SAD-a Majkla Pensa Crnoj Gori. Pogrešno izgovoreno ime hotela (Hilton - Klinton) poslužilo je za omalovažavanje crnogorske pozicije u međunarodnim odnosima i kao podsvjesno priznanje kako je politika Crne Gore samo nastavak politike nekadašnjeg predśednika SAD-a Bila Klintona prema tzv Zapadnom Balkanu. Upravo suprotno značaju koji je američka delegacija, kroz riječi potpreśednika Pensa, dala toj pośeti. Sa nemalo ironije je komentarisana izjava visokog gosta o značaju Crne Gore za bezbjednost Zapadnog Balkana.

Naravno, što se tiče nespretnog lapsusa oko imena hotela, da se on nije desio, ubijeđen sam da bi se našla neka mrlja na čaši, na trpezi večere priređene u čast visokog gosta. Kao i uvijek, takve stvari najviše govore o onome ko ih koristi u iskazu svoje zlovolje, eufemistički rečeno, prema državi Crnoj Gori. Ali što reći za one umišljene domaće „veličine“ koje, iz nekog neobjašnjivog razloga, sebe smatraju političkim i etičkim etalonom Crne Gore, kojima je pośeta potpreśednika Pensa bila ponižavajuća i koji relativizuju njegove veoma konkretne izjave izgovorene o pokušajima destabilizacije Crne Gore od strane Rusije, neuspjelom pokušaju oružanog prevrata i ubistva tadašnjeg crnogorskog premijera.
    Iako je više nego očigledno da je Rusija preduzela niz aktivnosti, od onih legalnih do onih skrivenih i podzemnih, kako bi spriječila ulazak Crne Gore u NATO, višegodišnja prljava politička i medijska kampanja, koja je stvaranjem animoziteta prema postojećoj, takođe višegodišnjoj vlasti uspjela da, kod mnogih građana Crne Gore, poistovjeti odnos prema vladajućoj stranci i državi. Kao da je jedini način borbe protiv vlasti uništenje Crne Gore. U tom cilju se stvaraju savezi upravo sa onima kojiima je politički kredo istrebljenje svega crnogorskog iz Crne Gore, njena srbizacija i rusifikacija, onima koji su pod hipotekom petokolonaštva i klasične izdaje zemlje i koji u predstojećem sudskom procesu treba da objasne svoju ulogu u pokušaju promjene vlasti oružanim prevratom i ubistvom premijera.

Čak se može reći da je za divljnje, ili to možda govori vrlo, vrlo neafirmativno o velikom broju građana Crne Gore, u kojoj mjeri je krug ljudi okupljen oko jednog tabloida i dobar dio NVO sektora uspjeli da stvore javno mnjenje u kojem je sve ili-ili, s tim što je svaka blagonaklonost prema bilo kom potezu vlasti meta primitivnih napada, izrugivanja i omalovažavanja. Ono što je u svemu tome čudno jeste odnos uticaja kojeg imaju u crnogorskom društvu i njihova beznačajnosti u intelektualnom, civilizacijskom ili bilo kom drugom smislu. Jedino što su naučili jeste inertnost i podložnost stereotipima međunarodnih političara i sponzore te vješt način da sebe predstave kao borce za slobodu, zakonitost, prava i slično, obezbjeđujući sebi više nego ugodnu egzistenciju. Ukoliko postojeći režim nacrtaju što crnjim bojama, utoliko je njihova borba teža,važnija i ugroženija. Volio bih da mi neko navede bilo koji primjer reakcije NVO sektora na brojna kršenja zakona, agresije, širenja mržnje, šovinizma od strane opozicionih partija, SPC, uvreda na račun crnogorske nacije, neprihvatljivog svojatanja istorije Crne Gore, njene kulture, ugroženosti medijskog prostora njegovim potpunim otvaranjem medijima iz Srbije, među kojima ima više nego neprihvatljivih, položaja crnogorske nacionalne manjine u Srbiji i njenom odumiranju (dok se stalno postavlja pitanje srpske manjine u Crnoj Gori i sijaset drugih tema koje se svjesno izbjegavaju. Sve u strahu da ne potkopaju temelje i podršku u borbi protiv režima. Kao dio nametnutog obrasca ili – ili. Amnestira se sve što je protiv vlasti, prećutkuje se sve što može ići u korist postojeće vlasti.

Otuda se i jedan očigledan napad na Crnu Goru, uz oružani pokušaj promjene vlasti i ubistvo Premijera, sa ciljem da se promjeni njena vanjska politika, predstavlja kao simulirani pokušaj vlasti da se održi a državno tužilaštvo, koje vodi proces protiv domaćih saučesnika, kao partijske sluge. Nije mi teško da povjerujem u pokvarenost promotera tog farsičnog spinovanja, njihovu opčinjenost vlašću i mržnjom prema njoj, ali sam duboko zabrinut za mentalno zdravlje onih koji te splačine konzumiraju. Oni koji vjeruju da je Patrušev dolazio da potpiše potpuno neobavezujući sporazum u vrijeme kada su dva agenta GRU i jedna ženska osoba bili pod „nadležnošću“ srpske bezbjednosne agencije, njima zaista nema pomoći. Da povjeruju u mnogobrojne optužbe protiv vlasti potreban im je hiljaditi dio onoga čime raspolaže specijalno tužilaštvo u dokazivanju pokušaja oružanog prevrata. Ustvari, dovoljna im je indicija i mržnja.

Sve više i više primjećujem da mnogi moji poznanici naśedaju na retoriku pomenute gospode pa se u komunikaciji svojski trude da se distanciraju od vlasti, pominjući čak mnoge stereotipe koji se nameću, pristajući da se težište naših zajedničkih htijenja u pogledu nerješenih unutarpolitičkih, nacionalnih, vjerskih, kulturnih, obrazovnih i medijskih problema izmjeste na priče o kriminalizaciji vladajućih partija(e). Da bi se nešto uništilo, to je moralo prije toga raditi profitabilno. Svako ko je ozbiljan i kome je do istine, baviće se tim pitanjima upravo tako što će analizirati poslovanje svakog privrednog subjekta u dinamičkom procesu, stavljajući u kontekst promjene političkog, privrednog i svakog drugog ambijenta i tako dokazivati je li nešto upropašćeno ili ne. Sve ostalo je političarenje. Propao je jedan MIN iz Niša, EI iz Niša, MINEL, ZMAJ, Prva petoljetka koja je sama projektovala i izgradila hidrauliku za podizanje kupole hrama Sv. Save u Beogradu... i da ne nabrajam više, koje su u stručnom, tehničkom, proizvodnom ili bilo kojem drugom smislu bili giganti za sve crnogorske industrijske firme. Da ne upoređujem inžinjering koji su imale, za razliku od naših firmi koje nijesu bile sposobne da okupe timove od deset stručnjaka. Ovo odgovorno tvrdim kao neko ko je bio u epicentru poslovnih događanja u Crnoj Gori u vrijeme prije posljednjih ratova. A i poslije. Nije bilo realno da se spasi industrija koja je većinu svojih proizvoda prodavala u kliringu (obračunski dolar, ustvari trampa sa potražnom i du*****m stranom) tadašnjem nezahtjevnom tržištu SSSR-a. Prodavali smo trećerazrednu opremu i proizvode a dobijali energente. Toga više nema, kao što nema ni zatvorenog socijalističkog tržišta . Vrijeme je da neko to više objasni građanima Crne Gore, a ne da im „crvene kravate“ prodaju propalu demagogiju koja ne postoji više niđe nego samo u Crnoj Gori.

Ovih dana se u Srbiji zahuktava tema Kosova i rješavanja tog problema, pod izlikom da se ne ostavlja svojoj đeci. Briga me za Kosovo, da ne upotrijebim jednu ružniju riječ, više mi je zanimljiva retorika koju koristi opozicija u Srbiji, bez obzira na to da li se radi o „demokratskoj“ ili nacionalističkoj i ekstremno desničnarskoj. Gotovo svakodnevno, pošto se i ja informišem od istih medija, slušam kako ne žele da budu „alibi Vučiću“ kojeg su zapadne zemlje i „dovele na vlast da izvrši ono što su mu zadali“. A to je, zamislite, „prodaja Kosova“ i njegovo priznanje. I to pričaju i oni koji su navodno prozapadne orjentacije, koji zastupaju zapadne vrijednosti i slično. Bar bi trebalo oni da znaju da ne postoji na zapadu SSSR i da Brisel nije Moskva, da svaka zemlja suvereno odlučuje o svim pitanjima (bez obzira na pritiske koji se često vrše), tako da samo budala može da vjeruje kako Brisel može nešto nekome da „obeća“ nakon što nešto ispuni. Ovo navodim kao primjer kako je opozicija u Srbiji preuzela naopake metode crnogorske opozicije. Śećate li se onih priča o obećanjima Milu Đukanoviću, imunitetu i sudskom gonjenju Đukanovića, poslušnosti zbog suda u Bariju i slične budalaštine koje su punile javni prostor Crne Gore? Kad se tome dodaju priče o krađi izbora, pljački, ... dobijete punu sliku. Ne pominjem medije jer je neuporedivo stanje u Crnoj Gori i Srbiji. U Srbiji, Vučić zaista kontroliše dobar dio pisanih i elektronskih medija, za razliku od vlasti u Podgorici koja, čak i u javnom servisu, ima neprijateljski medij. Ostalo sve liči na Crnu Goru tako da se opozicija u Srbiji uhvatila za suvu granu slijedeći crnogorske opozicionare u izvjesni neuspjeh. To najbolje govori koliko je isprazna ta ideologija ili-ili, ili biti u svemu protiv vlasti, ne priznati ni ono što je očigledno i minimizirati i one stvari đe „oči ispadoše“. Zato i dobijaju na izborima izlaznost nešto iznad 50% i glasova zajedno koliko Vučić sam.

Hoće li nešto naučiti opozicija i NVO sektor u Crnoj Gori na primjeru Srbije, ako nijesu sposobni na svom, i makar priznati da je pośeta potpreśednika Makla Pensa istorijski trenutak Crne Gore, a njegove poruke nešto što treba da stavi tačku na manipulacije malih ljudi po Crnoj Gori?

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

Quote Originally Posted by McS View Post
    Gotovo svakodnevno, pošto se i ja informišem od istih medija, slušam kako ne žele da budu „alibi Vučiću“ kojeg su zapadne zemlje i „dovele na vlast da izvrši ono što su mu zadali“. A to je, zamislite, „prodaja Kosova“ i njegovo priznanje. I to pričaju i oni koji su navodno prozapadne orjentacije, koji zastupaju zapadne vrijednosti i slično. Bar bi trebalo oni da znaju da ne postoji na zapadu SSSR i da Brisel nije Moskva, da svaka zemlja suvereno odlučuje o svim pitanjima (bez obzira na pritiske koji se često vrše), tako da samo budala može da vjeruje kako Brisel može nešto nekome da „obeća“ nakon što nešto ispuni.
    Autor demonstrira cistu genijalnost iz oblasti geopolitike
    - Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?

- A kojizi to vele, sine??

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Piše: Andrej Nikolaidis

Prije koju godinu u Crnoj je Gori odlučeno da će učenici IV razreda gimnazije istoriju učiti iz dva udžbenika koji različito govore o istoj stvari.

Do toga je došlo zato što je vladajuća politička elita imala primjedbe na udžbenik koji je bio u primjeni, pa su u škole pustili drugi, po svojoj mjeri. Elita nije bila zadovoljna kako je u udženiku opisano njihovo djelovanje tokom ratova za raspad Jugoslavije. Udžbenikom nije bila zadovoljna ni opozicija, koja sa vlašću ima zajedničku ratnu prošlost sa, zašto ne, i budućnost.

Lijepo je bilo vidjeti da su politički predstavnici zemlje sa izraženim političkim, etničkim, vjerskim i finansijskim podjelama u stanju da se slože, makar i oko cenzure i krečenja prošlosti.

Rješenje po kojem se u istom razredu, u istoj školi, mogu učiti dvije istorijske istine o jednoj stvari, otvara niz inspirativnih mogućnosti. Zašto se istorija ne bi učila iz četiri, ili čak i više udženika?

Od mnoštva izvora ne može biti štete. Napokon, zašto se svakom učeniku, a kad smo već kod toga i građaninu, ne bi dozvolilo da shodno svom političkom, nacionalnom i vjerskom opredjeljenju kreira sopstvenu naučnu istinu o prošlosti? Zašto naučna istina mora biti objektivna, nije li u duhu našeg vremena da bude – personalizovana?

U vrijeme kada su crnogorski učenici o zločinu nad Bošnjacima u Bukovici učili dvije različite istorijske istine, pitao sam se: zašto u upotrebu ne uvesti po barem dva udžbenika i za ostale nauke? Dvije fizike, dvije matematike. I svakako, dvije biologije.

Ako je štampan drugi udžbenik istorije zato što su oni koji imaju i mogu bili uvrijeđeni pominjanjem zločina u Bukovici, zašto ne bi bili uvaženi i osjećaji onih koji su uvrijeđeni Darvinovom Teorijom evolucije? I gle: u međuvremenu su, što bi se reklo, regionalno uvaženi.

Onomad sam se pitao i ovo: ako su potomci četnika i ustaša uvrijeđeni istorijskom istinom o Drugom svjetskom ratu, zašto im ne omogućiti da istoriju uče iz udžbenika u kojima će pisati da su četnici i ustaše pobjednici u Drugom svjetskom ratu – ako ništa, ono barem moralni pobjednici? I doista: današnja istorijska istina i društvena stvarnost kaže da četnici i ustaše doista jesu moralni i generalni pobjednici rata i poraća, zbog čega se pristojnu čovjeku, je li – povraća.

Ako vam se sve ovo pobrojano čini nelogičnim, podsjetiću vas da pristup nauci koji je kod nas na djelu podrazumijeva i barem dva različita udžbenika logike.

Hoću vam reći: tačno je da Bosna i Hercegovina prednjači u liberalizaciji školskog procesa i pluralizmu naučnih istina, ali i mi konja za trku imamo: i Crna Gora je silovito krenula u proces demokratizacije nauke. Predlažem da se naučne istine i zakonski definišu kao političko i pitanje naučnih sloboda, i tako obezbijedi da u Crnoj Gori niko nikome nema pravo nametati naučne istine, ukoliko su one, iz bilo kog razloga, uvredljive za njega.

U Crnoj Gori su postojale dvije istine o tome šta se ono desilo na dan parlamentarnih izbora, na jesen prošle godine. Jedna je govorila da je opoziciona grupacija Demokratski front, uz pomoć Rusa, planirala državni udar. Druga: da ni primisli o državnom udaru nije bilo, nego je sve to izmislio Milo Đukanović.

Na djelu je, dakle, bilo ono što je bivši predsjednik Crne Gore Momir Bulatović nazivao – „korisna nejasnoća“.

Ko od te nejasnoće u Crnoj Gori ima koristi?

Mnogi.

Najprije, lideri Demokratskog fronta. Kod Putina (koga tako strastveno ljube i po čijim pravno-političkim standardima bi da urede Crnu Goru) i pobratima mu Erdogana, odavno bi bili u zatvoru, odakle bi, uz malo junačke sreće, izašli kad pored Zemlje sljedeći put prođe Halejeva kometa - u julu 2061. godine.

U Crnoj Gori su oni na slobodi, i slobodni da organizuju fizičko praćenje, medijski odstrel, a po nekim medijskim navodima i bukvalno odstrel državnog tužioca koji vodi njihov slučaj.

Potom, vlast. Kojoj Demokratski front para valja. Jer dokle god je Demokratski front tu, oni imaju od koga braniti Crnu Goru i u ime odbrane države od glasača tražiti da patriotski zažmire na oba oka i džepa.

I konačno, ostatak opozicije, koji je u nekoliko opština u koaliciji sa Demokratskim frontom. Ako Demokratski front jeste pokušao državni udar, bestidno je biti u bilo kakvom političkom savezu sa tom grupacijom. Ako je, pak, nejasno je li, onda i TO može, jer TO je more bit' bestidno, a more bit' i nije.

Suđenje optuženima za državni udar prenosiće televizija. Tako da svaki gledalac može imati svoju ličnu istinu o tome jel’ bilo il’ nije bilo. Mislim da se do sada toga niko nije sjetio, ali valjalo bi razmisliti o tome da presudu ne donese sudsko vijeće, koji bi, po uzoru na šou-programe tipa Pinkove zvezdice ili The Voice, trebalo svesti na (ne nužno) stručni (a nužno) i zabavni žiri. A da odluku o istini o državnom udaru donesu gledaoci, koji bi mogli glasati telefonom, mailom, putem facebooka ili goluba pismonoše.

More bit’ da bi tako bilo, a more bit' i da ne bi... Ali je u međuvremenu u Crnu Goru sletio potpredsjednik (i nakon vjerovatnog Trumpovog impičmenta novi predsjednik) Amerike, Majk Pens.

Koji je opoziciju pozvao da se mane Demokratskog fronta i vrati se u Skupštinu.

I rekao kako je Rusija u Crnoj Gori pokušala svrgnuti vlast i ubiti premijera.

Papa dixit.

Time stvar bi riješena.

Kiša je padala nedjeljama. Rijeka Bojana se izlila iz korita. Voda je probila nasipe i pokrila ravnicu. Ljudi su bili prisiljeni napustiti svoje kuće, kojima je zagospodarila tamna voda. Velika se poplava, kao tiha i neumoljiva vojska, primakla gradu Ulcinju.

Mještani su se prisjećali: da, i ranije je bilo velikih voda. Oni stariji sjećali su se vremena kada je na mjestu današnjih turističkih kompleksa bila močvara. Tamo su odlazili barkama, da love ptice. Oni mudriji nastojali su silu koja nadire protumačiti kao znak većeg plana, razumjeti onoga koji je na mutnoj vodi ispisao priču koja nam, samo ako umijemo gledati, govori sve što smo ikada željeli da znamo, a nismo imali koga da pitamo.
    Ljudi su pokušali zaustaviti vodu.

Radnici su probuđeni, mašine su upaljene. Valjalo je ojačati nasipe. No mašine nisu stigle do nasipa. Strojevi koji su se uputili spašavati grad skrenuli su do vila i imanja nekoliko imućnih mještana . Da im naprave parkinge i prošire vlasništvo. Jer moćni znaju da će sve proći, pa i voda.

Oni uvijek računaju na zaborav i prolaznost, tek ponekad zaborave da su i oni prolazni. Oni znaju da će se voda povući, a sa njom i ljudska solidarnost. Ostaće samo svijet pod blatom i bogatstvo, koje one koji ga nemaju u blato gura, a one koji ga imaju iz blata izdiže.

Odveć je očita istina da su ljudi koji su, onda kada je trebalo spašavati grad i imanja siromašnih, situaciju iskoristili da o državnom trošku oposle zemljane radove na svojim viletinama – obična *****. A kako je pisao veliki Pekić: ono što je očigledno, nije istina.

Stoga, u duhu crnogorske sveopšte dvojnosti, pa i dvojnosti istine, predlažem alternativnu.

Koja veli: pogrešno bi bilo osuđivati one koji su pomoć poslanu ljudima čije je imanja plavila voda upotrijebili da prošire svoja. Odveć je lako to osuditi kao pohlepu. Neka se suzdrže moralizatori, jer ova poučna priča otkriva nam veličinu Čovjeka.

Kada brod tone ili poplava nailazi, pacovi bježe. Ljudi, međutim, odolijevaju opasnosti, pa čak i kada im je voda do brada, a njihovi bližnji se dave, oni i dalje razmišljaju kako da zarade. Na toj jedinstvenoj sposobnosti počiva ljudska civilizacija.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Odličan je ovoga puta
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    689
    Thanks Thanks Received 
    710
    Thanked in
    465 Posts

http://www.portalanalitika.me/clanak...-3-i-po-godine
    Nacrtom zakona se uvodi i preraspodjela radnog vremena, koja omogućava poslodavcima koji se bave sezonskim poslovima da ga prilagode svojim potrebama. Tako je moguće, na primjer, da radna sedmica u sezoni bude 60, umjesto 40 sati, a da se to ne vodi kao prekovremeni rad.
    Kakva država.

Thanks Thanks Given 
    5,239
    Thanks Thanks Received 
    9,486
    Thanked in
    4,601 Posts

Kakva sezona? Tako je cijele godine.

nothing comes from violence and nothing ever could

Thanks Thanks Given 
    2,119
    Thanks Thanks Received 
    3,797
    Thanked in
    1,602 Posts

Nakon 4 godine zastara potrazivanja... SAN!

f6

Page 608 of 1402 FirstFirst ... 1085085585986046056066076086096106116126186587081108 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)