Ako budu što trgovali, rado bih vidio Sikorsky UH-60..
but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding
Црногорце је одржало црногорско срце.
Ao, generalno za naših potreba i uslova idealna letjelica.. Zamisli da još 2 MH-6 Little Bird nabavimo![]()
but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding
[guote=guest;4691188]biće ovi f16 masu jeftini sad kad se pređe na f35
vidim rumuni su trgovali 12 komada za 200 mil dolara
ali pusti snovi. Da ne pričam o tenkovima iako @bar misli da nam ne trebaju.
7.5 mil po komadu novi m1a2 :boxing:[/quote]
Боље купити 70так ракетних система milan er, или 30так fgm-148, за цијену једног М1А2.Сад кад смо чланица НАТО-а, избор нам је широк а цијене повољније.
Мада кад смо код тенкова, зна се, Леопард 2А6.
Sto se tice helikoptera treba ici na evropske ili ruske, ne znam da li i dalje radi simulator za Mi8 u Golubovcima. UH-60 je stravicno skup za odrzavanje a i veoma je bucan ako je neko imao prilike da ga cuje.
Nama realno fali neko vozilo za blisku vatrenu podrsku tockas ili gusjenicar kao nekada Praga. Steta je sto nemamo Gvozdiku to je izuzetno sredstvo za nas teren, Poljaci su je bas modernizovali..
Za nase uslove neki manji VBR-ovi (107mm ili neki slicni) na 4x4 terenska vozila bi bilo ekstra kao i moderan POVR (Spike kao Slovenci ili u tom rangu) ili modernizovane Maljutke kao u Srbiji. Zbog samog terena u CG treba imati sto vise minobacaca koje moze svako tovarno magare da nosi![]()
Mi moramo da dobro analiziramo taktiku iz sukoba Izrael/Liban, Sirija, Irak jer mi s obzirom na velicinu moramo da usavrsimo asimetricno ratovanje i da dovedemo gerilski pristup do savrsenstva. Ja nisam cuo da rezervni sastav ide na vjezbe, jos nam nedostaje dobar poligon ...
Kada bi gledali neku idealu mi bismo morali imati jaku helikoptersku jedinicu,artiljeriju sa podrskom mornarice i dobru opremljene vojne jedinice.Naravno ovo je kada bi budzet bio idealan.
Највише се шпекулише да би се могла набавити два h125m, што би са аспекта одржавања било добро обзиром да са Ербасом већ постоји уговор око дјелова за Газеле и Гаме.
Гвоздика није лоша, али треба рачунати фактор терен.Далеко је повољнија хаубица коју можеш хеликоптерима пренјети на жељену позицију, него тромо механизовано средство које лагано може закочити читаву чету у неком од кањона и планинчуга.
Што се Праге тиче то је дефинитивно прастаро средство.Оно што ми никако не иде у главу је зашто су продати БОВ-3, који су имали митраљезе 20мм.Једино ако су били у јако лошем стању.
ПламенС М63/94 128мм је идеално средство.Маљутке треба замијенити модернијим системима, како у пјешадији, тако и на возлима БОВ М83, и хеликоптерима Гама.
Црна Гора је чланица НАТО-а, и за неки дуги низ година, докле економски не ојачамо, сваки развој по некој сопственој доктрини, изван савеза, је непотребно трошење новца.Ипак треба се наставити са старом праксом, да се задрже сви видови и што више родова и служби, па макар то било и на новоу водова, само да се задрже способности за неку економску бољу будућност.
Spot je lijep. Naravno da uvjek moze bolje. U sustini prikazuje svatri roda vida vojske, kopneni, vaduhoplovni i pomorski. Ovi sto kritikuju uglavnom su vidjeli vojsku samo na filmovima. Da treba vise i bolje treba, ali polako, sve ce doc na svoje mjesto. Daj boze da senikad ne upotrijebi za ono za sto se obucava i oprema.
- Smrt fasizmu baba
- I tebi sinko, i tebi
Ja do sada nisam vidio gazele gama na nekoj vjezbi,lete li one uopste
Je li izvjesna nabavka novih helikoptera? Odavno se prica o tome.
- Smrt fasizmu baba
- I tebi sinko, i tebi
Mogli bi njih pokazat na nekoj vjezbi sa gadjanjem ,najbolje bi bilo sa P-33 nedje na pucini
na drugi forum sam nasao ovo.
Naredne sedmice trebali bi biti održani razgovori hrvatskog i crnogorskog ministarstva odbrane oko nabavke polovnih UH 60 Black hawk.Ili se bliži nabavka,ili konačna odluka da se traži drugi dobavljač.u CG budžetu opredjeljeno je 30 miliona,i sigurno se još računa na donaciju saveznika pri kupovini aparata.
To za Black Hawk se odavno prica. Samo nesto, ne znam.....zavisi od uslova. Nekako mi se cini da su to vremesni helikopteri.
- Smrt fasizmu baba
- I tebi sinko, i tebi
Ministarstvo odbrane objavilo oglas za školovanje kadeta u Skoplju i Zagrebu
Ministarstvo odbrane danas je objavilo javni oglas za obrazovanje dva kadeta ili kadetkinje na Vojnoj akademiji “General Mihailo Apostolski“ (kopnena vojska) u Skoplju i jednog kadeta ili kadetkinje na Vojnoj akademiji „Dr Franjo Tuđman“ u Zagrebu, na programu vojno inženjerstvo, smjer tehnička služba, počev od studijske 2017/18 godine.
Prijavni formular, kao i ostali opšti uslovi oglasa, prava, obaveze, način prijavljivanja i informacije o potrebnoj dokumentaciji su na sajtu Ministarstva odbrane www.odbrana.gov.me, rubrika Biblioteka/Konkursi - http://www.mod.gov.me/biblioteka/konkursi
@Bar
Slazem se da je Praga zavrsila karijeru vec nam treba nesto slicno za blisku podrsku pjesadije. Sto se tice helikopterskog prevoza haubica citam na nekim forumima da smo se kao i Srbija zeznuli sto smo odustali od 105mm haubica koje su dosta lakse od D-30 koje na primjer Mi8 ne moze da ponese. I da je ta haubica bas i namjenjena za planinske uslove.
Ako uzmemo UH-60 to bi bilo pogubno za nas narocito polovne, bilo bi dobro ako neko moze da nadje podatke o satu leta koliko kosta na slicnim helikopterima kao i na samom UH-60. Bolje i neki manji ali samo da leti cesce![]()
Nije da ih nešto favorizujem ali kako smo ušli u sferu nato-a gdje je jedan od glavnih transportera uh-60, mislim da nije loša odluka da se isti kupe. Za naših uslova to je idealna transportna letjelica, za razliku od mi8 ima daleko bolje manevarske sposobnosti kao i mogućnost da se na njemu postave različiti sistemi (od raketnih, mitraljeza pa do sistema za elektronsko ratovanje). A kako smo otvorili to nato tržište tako vjerujem da će nam i djelovi biti povoljniji nego inače.
General characteristics
Crew: 2 pilots (flight crew) with 2 crew chiefs/gunners
Capacity: 2,640 lb (1,200 kg) of cargo internally, including 11 troops or 6 stretchers, or 9,000 lb (4,100 kg) (UH-60L) of cargo externally
Length: 64 ft 10 in (19.76 m)
Fuselage length: 50 ft 1 in (15.27 m)
Fuselage width: 7 ft 9 in (2.36 m))
Rotor diameter: 53 ft 8 in (16.36 m)
Height: 16 ft 10 in (5.13 m)
Disc area: 2,260 ft˛ (210 m˛)
Empty weight: 10,624 lb (4,819 kg)
Max. takeoff weight: 23,500 lb (10,660 kg)
Powerplant: 2 × General Electric T700-GE-701C turboshaft, 1,890 hp (1,410 kW) each
Performance
Never exceed speed: 193 knots (222 mph; 357 km/h)
Maximum speed: 159 kn (183 mph; 294 km/h)
Cruise speed: 150 kn (170 mph; 280 km/h)
Combat radius: 368 mi (320 nmi; 592 km)
Ferry range: 1,380 mi[150] (1,200 nmi; 2,220 km) with ESSS stub wings and external tanks[152]
Service ceiling: 19,000 ft (5,790 m)
Rate of climb: 1,315 ft/min[153] (4.5 m/s)
Disc loading: 7.19 lb/ft˛ (35.4 kg/m˛)
Power/mass: 0.192 hp/lb (158 W/kg)
Armament
Guns:
2 × 7.62 mm (0.30 in) M240 machine guns[154]
2 × 7.62 mm (0.30 in) M134 minigun[152] or
2 × 0.50 in (12.7 mm) GAU-19 gatling guns[152]
Hardpoints: 4, 2 per ESSS stub wings and provisions to carry combinations of:
Rockets: 70 mm (2.75 in) Hydra 70 rockets[152]
Missiles: AGM-114 Hellfire laser guided missiles, AIM-92 Stinger air-to-air missiles[112][152]
Other: 7.62 mm (0.30 in), 12.7 mm (0.50 in), 20 mm (0.787 in), or 30 mm (1.18 in) M230 gun pods[152]
Bombs: Can be equipped with VOLCANO minefield dispersal system.[152] See UH-60 Armament Subsystems for more information.
In air assault operations, it can move a squad of 11 combat troops or reposition a 105 mm M119 howitzer with 30 rounds ammunition, and a four-man crew in a single lift.
U zavisnosti od samog modela/varijante kao i opreme koja ga prati, cijena im se u prosjeku kreće od 5-20 miliona.
Нисам сигуран колико је функционално у пјешадијским четама поред минобацача, противоклопних јединица, и лаких преносних ПВО система (некад је то било на нивоу батаљона), имати и ПАТ-ове као подршку прије свега због гломазности.
Истина да старац Ми8 не може да подигне хаубицу Д30, али Ми17 и мислим скоро сваки средњи хеликоптер поризведен у посљедњих барем 25 година може.
Ни ми ни Србија више немамо оперативних Ми8, то је хеликоптер који је на крају животног вијека и нико се на њега неће враћати.
Хаубица 122мм је средњи калибар и поприлично ефикасна док је хаубица 105мм по дејству и домету (не и брзини паљбе) много сличнија минобацачу 120мм, који је неупоредиво много једноставнији за транспорт.
Ако би потрошили 30 милиона на половне хеликоптере, тада би за тај новац морали добити не два него три или можда четири хеликоптера UH60, у ресурсу и са пристојним пакетом опреме.
Ја сам иначе био присталица да се купују мањи хеликоптери као што су AugustaBell414, али у већем броју.
Тренутно ипак мислим да највише шансе има H215M, али видјећемо.
Last edited by BAR; 02-06-17 at 21:11.
ja bi iskreno volio da to bude H215M ,jer nama takav realno treba ,prica o nekom velikom broju helikoptera su pusti snovi .Vise bi volio da imamo neki brod sa solidnim raketnim sistemom ali od toga nista naravno![]()
Први пут као чланица НАТО-а.
извор:gov.me
Deset pripadnika Vazduhoplovstva na vježbi ADRIATIC STRIKE 17 u Sloveniji
Deset pripadnika Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore otputovalo je danas u Republiku Sloveniju, gdje će do 10. juna učestvovati na međunarodnoj vojnoj vježbi ADRIATIC STRIKE 17.
Pripadnici Vojske Crne Gore prvi put učestvuju na vježbi kao predstavnici zemlje članice NATO-a.
Cilj vježbe ADRIATIC STRIKE 17 je uvježbavanje taktika, tehnika i procedura vazdušne podrške kopnenim snagama u izvođenju operacija, a prilika je i za razmjenu iskustava i stečenih znanja iz oblasti vazdušne podrške operacijama, u cilju unapređenja sposobnosti oružanih snaga država članica Alijanse.
Na vježbi učestvuju pripadnici oružanih snaga SAD-a, Austrije, Belgije, Kanade, Hrvatske, Češke, Danske, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Slovačke, Grčke, Italije, Litvanije, Letonije, Poljske i domaćina, Slovenije. Desetočlani sastav Vojske Crne Gore učestvuje sa dva helikoptera tipa „Gazela“.
Ovaj prvi sa lijeva, jedan od najiskusnijih i najboljih pilota helikoptera u CG.
- Smrt fasizmu baba
- I tebi sinko, i tebi
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks