И тата би сине, али далеко смо ми од тога, ем је скупо, ем постоји много тога што нам је прече.Елем негдје прочитах изјаву Генерала Јокића, ђе вели како је за ову годину планирано да СР Њемачка донира већи број оклопних возила.
Ništa dok se jedan Leopard ne dotegli nekako.
Gospoče:
but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding
И тата би сине, али далеко смо ми од тога, ем је скупо, ем постоји много тога што нам је прече.Елем негдје прочитах изјаву Генерала Јокића, ђе вели како је за ову годину планирано да СР Њемачка донира већи број оклопних возила.
Црногорце је одржало црногорско срце.
Ево Вијести су успјеле да сазнају о чему се ради.
Ради се о донацији шест Mercredes Benz LAPV 5.4 Enok, 4х4 возила.
У суштини то је оклопни Gclass који су прошле године прибављени за Војну Полицију, односно PUCH 209/300 које имамо од раније.Ево цијели текст, гдје се каже да од оклопних возила имамо још 4 Achleitner RCV Survivor, и 15 БОВ-ова у три варијанте (и једну АБХО Кобру).
http://www.vijesti.me/vijesti/stize-...omobila-938771
Под хитно се мора кренути у набавку барем двадесетак MRAP возила, плус ако је то могуће, покушати да се БОВ-ови, ако не замијене сличним модернијим транспортерима, онда темељно ремонтују и унаприједе.
---------------------------------------------------------------------------------
Данас је на Цетињу, поводом 21. маја, извршена почасна артиљеријска паљба:
![]()
Last edited by BAR; 20-05-17 at 21:43.
BAR postoji li kakvih planova da se u budućnosti formira škola rezervnih oficira?
"Ko crnogorstvu ne bio vjeran, Bogom i ljudima svud bio ćeran!" - kralj Nikola
У ЦГ тешко.Можда ће се људи слати у иностранство, али ради се о јако малом броју.Према ономе што је планирано за резерву, а ради се о 400 људи, предвиђено је да то углавном буду војници и подофицири, док је број резервних официра предвиђен на једноцифрен број.Та уредба је била везана за стару формацију, и биће подложна ревизији али слободно сматрај да ће за звјездице бити жестоко лактање.
Реализација овог пројекта је предвиђена 2019. па имај у виду да ако пређеш неке године 25-27, неће те разматрати као кандидата.
Браво @safra, браво!
Koliko ce da nas kosta da nam tudji avioni brane vazdusni prostor, zna li se koliko to Slovenci placaju godisnje ?
znaci da avioni I ili GR ne bi bili bazirani u CG vec bi dolazili po potrebi ?
izvini na ispitivanju @bar :fat:
Италија и Словенија су могле направити такав договор јер се граниче.Црна Гора се не граничи са Грчком, нити са неком земљом чији ваздушни простор брани Грчка, па би се могло десити да неки авион неколико десетина пута надлети ВАП Црне Горе док не дођу авиони из Епира.
Ја бих највише волио да то ради Грчка и искрено бих одмах потписао да се њихови авиони Ф16 стационирају на Голубовцима, и да ЦГ плати трошкове.
Али као што рекох раније, најизгледније је да то ради Италија у склопу посла којег већ обављају у Албанији.
Ministarstvo odbrane je prije 2 mjeseca otvorio zvaničnu stranicu na Facebook-u:
https://www.facebook.com/Ministarstv...4282678139191/
Inače prije 6-7 godina su na facebook-u bile stranice Vojske Crne Gore, SAJ-a i PJP-a koje su otvorili pripadnici vojske i ovih jedinica MUP-a i gdje se moglo naći dosta fotografija kojih nema po drugim mjestima, ali im je vjerovatno naloženo da to pogase.
Министарство одбране је и раније имало страницу на ФБ, под називом Буди Кадет.Недавно су отворили ту нову страницу, па сад имају двије.Одавно имају релативно сиромашан yt канал.Поред тога недавно су отворили и Твитер (логично) и Инстаграм (!?) налог.
Знам за те странице и поптуно је нормално што је обустављен рад истих.Тиме треба да се бави надлежна служба на нивоу Управе или Министарства, а не појединци на нивоу самих јединица, по задатку или још горе факултативно.
Црногорски специјалци у Индијском океану.
http://eunavfor.eu/montenegrin-prote...st-of-somalia/
Montenegrin Protection Team Conduct Maritime Training On Board World Food Programme Vessel MV Esberg off Coast of Somalia
The EU NAVFOR Montenegrin maritime protection team that is currently aboard the World Food Programme vessel, MV Esbjerg, has been busy this week carrying out training at sea to ensure that they remain fully prepared to deal with any incident.
MV Esbjerg is carrying much-needed cargo for the World Food Programme (WFP) Somalia team and once it arrives safely in port, it will be distributed by the WFP to the Somali people.
EU NAVFOR warships and maritime protection teams have been protecting WFP vessels since December 2008 and since that time over 1,3 million tonnes of food aid has arrived safely in port.
As well as providing security for the vessel, the Montenegrin team also provides advice to the master and crew about self-protection measures to counter a pirate attack.
Speaking about their three-month deployment, the commanding officer of the Montenegrin team, Lieutenant Commander Zoran Samardzic, stated “My team and I are very proud to be protecting, as part of EU NAVFOR, this valuable humanitarian aid cargo that is destined for the Somali people.”
Нови број часописа "Партнер":
http://www.mod.gov.me/ResourceManage...276099&rType=2
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Министар одбране и Начелник Генералштаба су посјетили Чету за ватрену подршку, и присуствовали показној вјежби.Чета за ветрену подршку је наоружана хаубицама Д30 122мм, које могу да се користе и за директно дејствовање (што се види на снимку).Поред хаубица Чета је наоружана минобацачима 120мм, који су због својих карактеристика изузетно повољни за употребу на брдовитом и планинском терену.Вишецјевни бацачи ракета ПламенС M94, се налазе у резерви.
Извор слика и видео клипа: gov.me, vijesti.me
Мјерка се нешто самоходно:
![]()
Last edited by BAR; 30-05-17 at 15:50.
Иначе данас је Бошковић изјавио да ће за мјесец дана бити усвојена нова формација ВЦГ.
Према ономе што се може прочитати у Дугорочном плану развоја одбране, то се односи на формирање Чете специјалних снага, што ће занаити да ће знатне промјене претрпјети Извиђачко-обавјештајна чета (гдје ће се ове компоненте раздвојити) и Војна Полиција а мање промјене Пјешадијски Батаљон.
То наравно нису знатне промјене као 2014. када се са бригадног (вјештачког) прешло на батаљонски (реални) ниво.
Иначе биће интересантно видјети да ли ће у новој формацији бити урачуната и активна резерва, која ће бити њена величина и каква ће бити структура.
Ovo mjerkanje samohotki, dako od Njemaca uzmu kakvu - pa i staru makar.. Da li je skupa ova iz Srbije koju su demonstrirali na poslednjoj vježbi? I generalno - valja li čemu to?
PS: da li je moguće ''zadužiti'' kako ove čizme na poslednjoj slici (lijevo), od prevrnute su kože čini mi se..
but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding
Њемци имају PZH2000, које су набавили и Хрвати.Таква панцерхаубица је врхунац технологије али је скупа, гломазна и тешка, и мислим да ЦГ има масу других приоритета.Генерално то важи за већину оклопних механизованих самохотки укључујући и Гвоздику која је у истом калибру као и ове хаубице Д30.Скупо и није приоритет.
Што се тиче Југоимпортовог производа, то је још увјек прототип, далеко скромнијих перформанси од PZH200, а оно што је извезено до сад је уствари намонтиран топ Нора 152мм из резерви Војске Србије, иначе произведен у Новом Травнику осамдесетих за ЈНА, на шасију увезеног руског Камаза.Нора још увјек није прошла захтјевне услове Техничко-опитног центра Војске Србије, једне јако озбиљне инситуције.И то бих прескочио.
Југоиморт има сличан пројекат зове се СОРА, а уствари то је стављање ових наших хаубица Д30 на шасију ФАП-а, или неког другог камиона.Такође неиспитано па бих прескочио.
Овако одокативно мислим да би за ЦГ најбоље било да задржи постојеће хаубице Д30 и да их по истеку ресурса, замијени за већи калибар рецимо, америчку такође вучну хаубицу М777, калибра 155мм.Нису нове баш најефтиније, али овдје говорим о периоду послије 2027, па би могло бити половних у добром стању.
Оно што би свакако требало урадити је набавити оклопне транспортере точкаше (ако би се купило ново) или механизоване (из донације), на које би се уградили минобацачи 120мм.
Погледај у Army Shop u PG, а ако ти је истинита ова локација па живиш у САД, лако ћеш пронаћи продавнице које продају тактичку обућу.
Last edited by BAR; 30-05-17 at 23:11.
Ovo prvo na slici je švedska haubica Archer - FH77BW L52.
4,500,000 eura košta komad.
Možemo samo da mjerkamo.
Last edited by ASC; 31-05-17 at 02:16.
Koliko imamo ovih haubica i bov m-83?
Sta je bilo sa obalskim protivbrodskim lanserima Rubez-E?Cudo da na vjezbi nisu sva orudja pokazali.
Та старудија, иако изгледа импресивно, је распродата још за вријеме СЦГ.Мислим да имамо још један примјерак и да је то за остало за музеј.
Ракете p20 за тај систем и варијације су биле превазиђене још прије 25 година, када је ЈНА набавила нове системе из Шведске, који су нажалост остали Хрватима.Такође велика већина тих ракета је одавно продата Египту, и мислим да је остало око 50 некомплетних ракета, које су предвиђене за уништење.
Кажем, одавно превазиђена старудија.
[guote=guest;4691140]liše ovih borbenih vozila koja mogu uvijek da posluže sve je ovo prevaziđeno[/quote]
Минобацачи 120мм су увјек актуелни и идеални за наш терен.
Хаубице 122мм су недавно опремљене новим нишанским справама и тај средњи калибар је поприлично добар за наше услове.Хаубица Д30 се данас користи од авганистанских вукојебина до финских шума и хрватског приморја.Још увјек акутелно оружје, мада га треба замијенити нечим у калибру 155мм, свакако не прије истека ресурса.
ПламенС је стари систем, модернизован деведесетих, али свакако може да послужи врло ефикасно на нашем терену, гдје би се потенцијалне борбе водиле на мањим удаљеностима, него што је то у неком равничарском предјелу, широм централне и источне Европе.И bm21 Град је стари систем па се показао, задњих година да је итекако актуелан.ПламенС је мали Град
Треба модернизовати и куповати ново, генерално треба пренаоружати војску, али сад за сад ни ово није лоше, када имамо у виду географију ЦГ.
kad bi imali 4 M270 to bi bilo to.Sto bi sa helikopterima oceli uzimat sta?
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks