Originally Posted by
zvoncica
u ovom slučaju si ti potpuno pogrešno razumio kontekst onoga što je ona rekla...rekla ja, a ja parafraziram, da je u NEKIM slučajevima, odnos pojedinih prema ženama u današnjem modernom vremenu jako loš da im modernizacija ništa donijela nije, i da su stari možda bili ti koji donose odluku za koga će šćer udati i možda doživljavani kao vlasnici, ali su svoju šćer, ženu i snahu poštovali i nijesu dali na njenu čast i obraz! Ženu su poštovali
Ajmo sad malo istine..
Ja sam govorio o tome kako je gotovo nemoguce podizati dijete sa zenom koju ne zelis kraj sebe, kad si zaljubljen u drugu. Istakoh tu kako je jos gori slucaj ako je ona ta koja pati za nekim drugim, a podize dijete sa covjekom kog ne voli i tu povukoh paralelu sa mnogim starim Crnogorkama koje su dijelile takvu sudbinu. Artemis tu odmah staje u odbranu tog "viteskog" doba i navodi nekoliko teza koje su, po njoj, kljucna razlika izmedju tog vremena i ovog danasnjeg "klinackog", medju kojima se nasla i ta da su stari Crnogorci (za razliku od danasnjih nezrelih klinaca) postovali svoje zene. Kad sam na to naveo jedan od tih primjera "postovanja", Artemis krece sa relativizovanjem i navodi to sto ti pokusavas istrgnuti iz konteksta, kako, eto, samo NEKI primjerci starih Crnogoraca nisu postovali svoje zene, izvlaceci posve glup zakljucak kako ona ne vidi nikakvu razliku izmedju tih tadasnjih i danasnjih primjera diskriminacije zena. Da citiram: "Isti matrak rekla bih samo drugo pakovanje,u modernom izdanju." Dakle, ucestalost i surovost tog nemjerljivog postovanja prema zenama su njoj isti tada i danas, samo je forma drugacija. Ma je li, boga ti? To jednostavno nije istina i zbog toga sam u sledecem postu naveo jos neke od tih primjera, koji su njoj, ocigledno, svi jednako i zastupljeni i brutalni i danas, samo sto im je ambalaza drugacija. Medjutim, tu otvaramo pandorinu kutiju, dje vas nekoliko mene pocinjete licno da pljujete, aludirate na neki moj potcinjen polozaj u odnosu na nevjestu mi, prozivate mi pretke, pripisujete mi genetske anomalije.. A tvoja zatrovana sujeta se ni time ne zadovoljava, vec mi dajes negativnu reputaciju uz prmitivan komentar kako ja mrzim svoj narod! I ko se odje nalupao gluposti? Mozda da se ja spustim na vas nivo i pocnem o nekim vasim deformitetima i invaliditetima? Na sta bi licilo to? Al' ne brini, nije to moj nacin...
- Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?
- A kojizi to vele, sine??
Bookmarks