Originally Posted by
night_silence
Znači sve siromašne države treba da budu dio nekog vojnog saveza ili narodski rečeno moraju biti progutane milom ili silom ???
Da smo u nekoj zabiti poput Afrike, jugoistočne Azije ili da smo ostvo pored Novog Zelanda, ajde, ta neutralnost bi se po prirodi nametnula kao realna opcija.
U okruženju smo u kojem se lome ineteresi (a da preskočim basic istorijske lekcije) - kako tu ostati neutralan molim te?
Mislim da nikad povoljnije nismo ušli u neki savez, evo priča se da će članarina biti oko 400k eura, evo ako griješim ispravite me slobodno. Dalje, sve i da ta članarina poraste na 2 miliona koliko je bila prva cifra koja se pominjala čini mi se, to je za nas povoljno. Koliko bi koštalo da mi imamo 5k+ vojnika? Da ne govorim o mašineriji, oružju, logistici i svime ostalim koje bi tu brojku moralo da isprati? Ili, da parafraziram, misliš li da bi naše sadašnje ili buduće vođstvo uspjelo da sprovede tu ''politiku neutralnosti'' u recimo naredno 10-20 godina a da ih to ne bude koštalo? I to debelo?
Ne kažem da treba ćutke da prihvatimo sve što nam se servira ali u ovom i nekom budućem periodu Nato je po meni prirodno rešenje. Na kraju krajeva, uvijek se iz istog može istupiti.
Pojedini događaji se dešavaju mnogo brže nego što se moglo i predpostaviti, Bliski istok (tradicionalno) svaki dan sve više čeka momenat da prsne, da ne govorim o Evropi koja se lomi.. Upravo zbog toga što su hiljadama kilometara od nas udaljeni a i sami oko sebe nisu skupili neke moćnije i nama fizički bliže države (u bliskom graničnom pojasu) Rusi nisu rešenje.
Neutralnost je priča za blese poput Marka Milačića.
Nemoj da misliš da ja sve koji su protiv tog saveza stavljam u isti koš, ne, ljudi koji mi argumentuju činjenicama: nisam za to i to jer je to i to u pitanju, ne mogu biti u isti koš sa osobom kojoj se sve tvrdnje o Nato-u svode na ''demonski savez''.
Živio.
but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding
Bookmarks