Uh, sad si bas otisao presiroko...cini mi se da je premalo procitati par strana da bi se razumjela bilo koja vjera/religija...
Ja gore nisam dao moje posmatranje pravoslavlja nego sam samo prepricao stranicu sa vikipedije na koju si ti ukazao da ti nije jasno, al nisi precizirao sta ti nije jasno...
Sustina vjere koju trazis u najkracem bi jedino mogao da bude Simbol vjere: Vjerujem u jednoga Boga Oca, Svedržitelja, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog. itd....
Što se tiče "trojstva", pravilno je (makar u pravoslavlju) Trojica!. Tri ličnosti u Bogu. Nisu Bog i Sveti duh različiti identiteti.. vjerovatno si mislio na Oca. Tri ličnosti: Otac, Sin (Hrist) i Sveti duh. Sve te tri ličnosti su Bog.
Hrist nije rođen od Boga, on je rođen od djeve Marije, i nije ni stvoren jer je on Bog, i postoji u vječnosti tj. oduvijek..
Vidi, nemoj da očekuješ od mene, a ni ja ne očekujem od nikog na ovom forumu da se sve ovo detaljno razloži i objasni.... ljudi za ovo završavaju visoke škole i pišu doktorate na ovu temu.
A Pravoslavlje bi svakako moglo (mislim da bi i trebalo) shvatati kao pravo slavlje, jer je Bog sišao među ljude, oprostio im sve grijehe, pokazao im put ka spasenju, obećao im/nam vaskrsenje iz mrvih i vječni život... zar to nije za slavlje

. 
Reply With Quote
Bookmarks