Page 48 of 417 FirstFirst ... 384445464748495051525898148 ... LastLast
Results 1,176 to 1,200 of 10403

Thread: Banke u Crnoj Gori

Thanks Thanks Given 
    2,440
    Thanks Thanks Received 
    5,125
    Thanked in
    2,749 Posts

Dje je najpovoljnije dici kredit do 2000e i da li to uopste daje ijedna banka u CG na hipoteku na nekretninu, znaci nista vezano za posao i smaranje sa zirantima?
    Forever young, i want to be forever young

Thanks Thanks Given 
    1,713
    Thanks Thanks Received 
    597
    Thanked in
    448 Posts

Atlas "banka" i posrednicka na stranu penziju od 45 eur uzela 15 eur provizije. Sta reci... koju posuku porati

Sent from my iPhone using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    10
    Thanks Thanks Received 
    24
    Thanked in
    14 Posts

Stiže mi mail vezano za NLB banku, kaže - NLB oće da čuje glas klijenata..mail je poslao GfK sa adrese [email protected]
    Anketa neka, u mailu ima dugme START i piše ispod 'ako ne vidite start dugmence', kao kliknite na ovaj link ispod...
    Je l' ovo fejk jer se valjda moraju unijeti podaci ali ih kao neće koristiti, bla bla..
    Ako nije, zašto NLB to sam ne odradi..?
    I pokidali su sa ovim 'dugmence', tepanje dugmetu. 😂

Thanks Thanks Given 
    3,574
    Thanks Thanks Received 
    5,922
    Thanked in
    2,850 Posts

Vjerovatno su angazovali ask GFK agenciju da im sprovede anketu evo imaju i site https://www.askgfk.rs/
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thanks Thanks Given 
    10
    Thanks Thanks Received 
    24
    Thanked in
    14 Posts

Kartica u NLB mi je validna još nekih 10 mjeseci. Račun sam otvorio prije 26 mj.
    Bih da ugasim sve to, imam li nekih troškova oko toga?
    Trenutno stanje mi je 00.00e

Thanks Thanks Given 
    1,713
    Thanks Thanks Received 
    597
    Thanked in
    448 Posts

Default Banke u Crnoj Gori

http://api.nlb.me/files/1473674207-p...zicka-lica.pdf

2 eur gasenje kartice i 1 eur gasenje racuna. Da imamo normalnu CBCG natjerala bi banke da gasenje bude besplatno... zbog konkurentnosti... a posto nemamo, onda atlas to naplacuje 10 eur!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Kojoj banci pocinje ziro racun sa 530?

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    40
    Thanked in
    28 Posts

Nlb ..
    rm -rf /

Thanks Thanks Given 
    29
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    20 Posts

Quote Originally Posted by NHM View Post
    Kupuju Societe, za nlb nisam čuo. Znam da nlb kao grupa mora da se proda jer su u državnom vlasništvu, a evropske institucije smatraju da to stavlja u neravnopravan položaj druge banke. Ono, država je finansijski moćnija od bilo koje od svojih banaka. Doduše, državno vlasništvo je bilo iznuđen potez.

U svakom slučaju, kad ckb kupi Societe i dalje će imati manje učešće na tržištu nego što su imali nekad.
    SG CG ide u paketu sa SG Hrvatska. Medjutim, pitanje je da li u CG moze da se dopusti ova akvizicija zbog nivoa koncentracije. Koliki koeficijent koncentracije dozvoljava CBCG?
    Non sum uni angulo natus: patria mea totus hic mundus est.

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,732
    Thanked in
    3,879 Posts

Pojma nemam, Zakon o bankama niđe ne precizira konkretne procente. Ipak, koliko sam čuo, ckb je, u vrijeme svoje najveće ekspanzije, imala oko 33% udjela na tržištu, što je veći procenat o onog koji će imat kad kupi sgme. Slabo išta znam o finansijama, ali valjda su tada imali oko 1.3 ili 1.4 milijarde bilansnu sumu, a sada bi sa sgme imali oko milijardu.

Postoji još jedna caka u svemu tome. Iako banke moraju da dboiju odobrenje od cbcg za koncentraciju na tržištu prije nego što od iste te cbcg traže dozvolu za integraciju, moraju da dobiju i dozvolu od neke agencije. Ne znam tačno koja je agencija, znam da nemaju nikakvog iskustva sa bankarskim sektorom, bave se generalno zaštitom konkurencije ili tako nešto.

Usput, pojma nemam da li je išta od ovoga što sam napisao tačno.
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Briga CBCG za Herfindal-Hiršmanov Indeks, a čisto sumnjam i tu agenciju kad su veći interesi u pitanju. U svakom slučaju banka koja ima najgore radnike ubjedljivo. (CKB)

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,732
    Thanked in
    3,879 Posts

Pročitah malo sad o tome indeksu i o koncentraciji na tržištu (Concentration Ratio). Vidim da se obje stvari odnose na tržište u cjelini, odnosno pokazuju da li je kompletno tržište ovakvo ili onakvo. Niđe ne vidim da postoji određena granica za vrijednosti učešća u tržištu koje pojedinačni učesnik ne smije da pređe. Ili to uopšte ne treba da se izračunava? Ako se gleda samo HH indeks, onda je znak upozorenja povećanje indeksa za više od 200 poena.

Zakon o bankama kaže ovo:

Član 77
    Banka ne smije da ostvaruje nepoželjnu koncentraciju na bankarskom tržištu.
    Nepoželjnom koncentracijom na bankarskom tržištu, u smislu ovog zakona, smatra se restrukturiranje banke spajanjem ili druge radnje, ukoliko se tim restrukturiranjem ili radnjama bitno sprječava, ograničava ili narušava konkurencija na bankarskom tržištu.

Nepoželjna koncentracija na bankarskom tržištu se utvrđuje primjenom sljedećih kriterijuma:
    1) učešće bilansne sume banke u ukupnoj bilansnoj sumi banaka u Crnoj Gori;
    2) učešće aktive banke u ukupnoj aktivi banaka u Crnoj Gori;
    3) učešće banke u pokrivenosti tržišta pojedinim proizvodima i uslugama;
    4) koncentracija kreditnih aktivnosti banke prema određenim ciljnim grupama;
    5) drugi kriterijumi od značaja za utvrđivanje postojanja nepoželjnih koncentracija na fnansijskom tržištu.

Niđe ne piše koje su granične vrijednosti koje nisu dozvoljene. Da nema nešto definisano u nekom drugom aktu?

Thanks Thanks Given 
    195
    Thanks Thanks Received 
    460
    Thanked in
    242 Posts

Ada ne smije prebacit 50% jer bi joj se onda morale naloziti mjere neke itd..

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,732
    Thanked in
    3,879 Posts

Neće oni ni 30% prebacit sa sgme, nego me zanima đe piše taj procenat od 50%. A valjda su njuškali i oko Hipotekarne, samo ne mislim da od toga može bit nešto.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Očigledno ne obavezuje ih zakon, već se ostavlja diskreciono da se donese odluka. Nema CB autoritet, uostalom kao ni jedna institucija u CG tako da je suvišno pričati o tome.

Thanks Thanks Given 
    438
    Thanks Thanks Received 
    113
    Thanked in
    54 Posts

Ima valjda pravilo 1800/200.
    Umjerena koncentrisanost se kreće izmedju 1000 i 1800 a preko toga je visoka koncetracija i ne bi smjelo da se javi.
    Potrebno je uporediti stanje prije i poslije akvizicija. Ukoliko se ne ispune neka od 2 pravila nakon akvizicije ona ne treba biti dozvoljena: 1. da ukupna vrijednsot nakon ne preje 1800 2. da to povećanje ne bude veće od 200 u odnosu na prethodno stanje.

Sad ako imamo tržišna učešća lako je izračunati :P

Ps. to je prije bilo, sada su zakoni blaži.

U USA npr. jedna banka ne smije kontrolisati više od 20-30% depozita u državi ( to je valjda njihova država) tj 10% ukupnih. Nisam siguran za ovo ali bi tako nekako trebalo biti
    I did it for me. I liked it. I was good at it. I felt alive. - Walter White

Thanks Thanks Given 
    29
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    20 Posts

Quote Originally Posted by NHM View Post
    Pojma nemam, Zakon o bankama niđe ne precizira konkretne procente. Ipak, koliko sam čuo, ckb je, u vrijeme svoje najveće ekspanzije, imala oko 33% udjela na tržištu, što je veći procenat o onog koji će imat kad kupi sgme. Slabo išta znam o finansijama, ali valjda su tada imali oko 1.3 ili 1.4 milijarde bilansnu sumu, a sada bi sa sgme imali oko milijardu.

Postoji još jedna caka u svemu tome. Iako banke moraju da dboiju odobrenje od cbcg za koncentraciju na tržištu prije nego što od iste te cbcg traže dozvolu za integraciju, moraju da dobiju i dozvolu od neke agencije. Ne znam tačno koja je agencija, znam da nemaju nikakvog iskustva sa bankarskim sektorom, bave se generalno zaštitom konkurencije ili tako nešto.

Usput, pojma nemam da li je išta od ovoga što sam napisao tačno.
    Po pravilu, M&A (mergers and acquisitions) u bankarskom sektoru, pored Centralne banke mora da odobri i Antritrust agencija koja regulisie nivo konkurencije na trzistu. Ne poznajem CG regulativu, al pretpostavljam da bi u ovom slucaju odobrenje morala da Agencija za zastitu konkurencije na trzistu http://www.azzk.me/1/

Nezavisno od Zakona o bankama, moraju da postoje odredjeni koeficijenti koncentracije, jer to zahtjevaju pravila Bazela. Posebno je po tom pitanju bilo izmjenama u Bazilei 3, al ja ne znam ni dokle se u CG stiglo sa njenom implementacijom.

Moje licno misljenje je da ne bi bilo lose da dodje do konsolidacija u bankarskom sektoru u CG jer je trenutno previse banaka za ovoliko trziste. Ljudi misle da veci nivo konkurencije znaci i nize kamatne stope, ali to je tacno samo u kratkom vremenskom periodu, kada udje neka nova banka i agresivno nastupi sa kamatnim stopama, nakon cega se prilagodjava konkurentima. Nego, da ne duzim, bitno je da sve konsolidacije adekvatno isprate nadlezne institucije, koje ne znam da li imaju pravih kapaciteta za to.

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,732
    Thanked in
    3,879 Posts

Quote Originally Posted by Krstooo View Post
    Ima valjda pravilo 1800/200.
    Umjerena koncentrisanost se kreće izmedju 1000 i 1800 a preko toga je visoka koncetracija i ne bi smjelo da se javi.
    Potrebno je uporediti stanje prije i poslije akvizicija. Ukoliko se ne ispune neka od 2 pravila nakon akvizicije ona ne treba biti dozvoljena: 1. da ukupna vrijednsot nakon ne preje 1800 2. da to povećanje ne bude veće od 200 u odnosu na prethodno stanje.

Sad ako imamo tržišna učešća lako je izračunati :P

Ps. to je prije bilo, sada su zakoni blaži.

U USA npr. jedna banka ne smije kontrolisati više od 20-30% depozita u državi ( to je valjda njihova država) tj 10% ukupnih. Nisam siguran za ovo ali bi tako nekako trebalo biti
    Piše da je HH indeks do 1500 znak tržišta sa slobodnom konkurencijom, od 1500-2500 umjereno koncentrisano tržište, a sve preko toga smatra se visokom koncentracijom. Tačno je da se promjena od 200 poena u odnosu na prethodno stanje smatra neprihvatljivom.

Član 14 Zakona o zaštiti konkurencije:

Dominantan položaj na relevantnom tržištu ima učesnik koji nema konkurenciju ili ima značajnu tržišnu snagu koja mu omogućava da ograniči ili spriječi razvoj efikasne konkurencije na tržištu Crne Gore ili njenom dijelu, odnosno koji ima značajno bolji položaj u odnosu na konkurente koji mu omogućava da u značajnoj mjeri preduzima poslovne aktivnosti nezavisno od svojih konkurenata, snabdjevača, kupaca ili krajnjih korisnika, naročito uzimajući u obzir :
    1) tržišni udio i tržišnu snagu;
    2) stepen koncentrisanosti tržišta, tržišne udjele i tržišnu snagu konkurenata;
    3) dinamičnost tržišta u proteklom periodu;
    4) finansijsku snagu;
    5) snagu kupaca;
    6) pristup izvorima ponude i potražnje;
    7) veze sa drugim učesnicima na relevantnom i povezanim tržištima;
    8. pravne ili druge barijere za ulazak drugih učesnika na tržište;
    9) sposobnost učesnika na tržištu da diktira tržišne uslove s obzirom na njegovu ponudu i potražnju.

Pretpostavlja se da učesnik na tržištu ima dominantan položaj na tržištu proizvoda (roba ili usluga) ako je njegov udio na relevantnom tržištu veći od 50 %.
    Pretpostavlja se da dva ili više učesnika na tržištu imaju dominantan položaj na tržištu roba i usluga ako između njih ne postoji značajna konkurencija i ako je njihov ukupni udio na relevantnom tržištu veći od 60 % (kolektivna dominacija).
    Teret dokazivanja da dominantan položaj na tržištu može imati i učesnik čiji je udio na relevantnom tržištu niži od 50%, odnosno niži od 60% u slučaju kolektivne dominacije je na Agenciji.

Ako gledamo ovaj član, onda je Agenciji nebitno koja je djelatnost u pitanju, gledaju isključivo procente i vrše proračune.

Da je ne zna bolje, čoek bi pomislio da je Altina struka bankarstvo i finansije.

EDIT: Član 50 istog zakona definiše iznose prihoda koji treba da se premaše da bi se zahtijevalo ostvarivanje konentracije preko definisanih nivoa, a član 51 tretira banke, osiguravajuće kuće i druge finansijske institucije.
    Last edited by NHM; 28-10-16 at 11:33.

Thanks Thanks Given 
    29
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    20 Posts

Centralna banka nije spremna za spajanje Societe Generale-a i CKB-a

Guverner Centralne banke Radoje Žugić nije spreman da dozvoli spajanje Crnogorske komercijalne banke i Sosiete ženeral Montenegro saznaju Vijesti iz više izvora.
    Ključni razlog za to je što bi CKB u tom slučaju stekla oko 60 odsto udjela u ukupnom platnom prometu što bi bila velika dominacija u odnosu na ostale banke. CKB sada ima oko 52 odsto udjela u platnom prometu, dok su svi ostali indikatori ispod 30 odsto.
    Prema informacijama Vijesti u CBCG nije stigao zvaničan zahtjev za spajanje dviju banaka, a to pitanje se i dalje analizira.
    Vlasnik CKB je OTP grupa sa sjedištem u Mađarskoj. OTP grupa, kako je ranije objavljeno, pregovara sa Sosiete grupom o preuzimanju njene Splitske banke u Hrvatskoj i banke u Crnoj Gori.
    Izvori “Vijesti” su kazali da na nivou grupa može da se postigne dogovor o prodaji dvije banke u Hrvatskoj i Crnoj Gori, ali da to ne znači spajanje na crnogorskom tržištu ako CBCG ne da saglasnost.
    OTP grupa je pretežno u stranom vlasništvu, ali mađarski ulagači još drže 28,77 odsto dionica. Najveći pojedinačni dioničari su Timur i Ruszlan Rahimkulov sa 8,71 odsto, mađarski MOL (8,69%) i francuska Groupama (8,26%).
    OTP grupa je kupila 100 odsto akcija CKB krajem 2006. za oko 100 miliona eura. Ukupna aktiva CKB na kraju septembra je bila 588,69 miliona eura, obaveze 497,34 miliona, a profti milion eura. Sosiete ženeral imala je na kraju septembra aktivu od 442,4 miliona, obaveze 387,49 miliona i dobit 6,8 miliona.

Izvor: http://www.bankar.me/2016/11/03/cent...ale-a-i-ckb-a/

Thanks Thanks Given 
    2,029
    Thanks Thanks Received 
    1,366
    Thanked in
    821 Posts

Ako pocnu s politikom kao u ckb samo cu ih pozdraviti

Sent from My Asus Zenfone 2 Max
    Satelitski resiveri/oprema

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    47
    Thanked in
    40 Posts

Zna li se koliko koja banka drzi procentualno trziste u CG?

Thanks Thanks Given 
    2,467
    Thanks Thanks Received 
    1,167
    Thanked in
    549 Posts

Quote Originally Posted by djiha View Post
    Ovo je jedan od najjacih nickova na koje sam u zadnje vrijeme naletio na forumu!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by djiha View Post
    Prema depozitima? Platnom prometu? Odobrenim kreditima?

Ima CB te informacije.

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    47
    Thanked in
    40 Posts

Sveukupno, jacinu banke ne definisu valjda kolicina odobrenih kredita i svaka stavka pojedinacno, nego sve zajedno...? (nije moj fah...)
    Isto kao sto se procenat ucesca mobilnih operatera ne gleda po kolicini poslatih SMSova ili broju sati obavljenih razgovora...

Aj onda, po broju korisnika/klijenata...?

Thanks Thanks Given 
    58
    Thanks Thanks Received 
    72
    Thanked in
    38 Posts

Trebam da uplatim nekolike stotine dolara,u kojoj banci je najbolje da to obavim,l...dje je najmanja provizija,uplacujem u eure a oni to pretvaraju,pa ne znam koju banku da izaberem ?

Page 48 of 417 FirstFirst ... 384445464748495051525898148 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 6 users browsing this thread. (0 members and 6 guests)