Originally Posted by
Gargamel
"Republika" je nevjerovatna. Samo jako lijen narod moze imati ovakvu novinu. Bukvalno svakog dana na naslovnoj strani izlazi tekst o tome kako je Republika saznala da Motorola, Microsoft, BASF, Gazprom, Hydro ili tako neko priprema gigantska ulaganja u CG. Ovi ulazu milijardu, a to se poklopilo sa namjerama ovih drugih koji namjeravaju da uloze 4 milijarde, a sve se poklopilo sa naftom, koja je, izgleda, svugdje ispod nas. Prosto kreteni.
1. Neracionalno je dovoziti naftu tankerima u Ulcinj. Mozete misliti kakvo bi bilo more oko Ulcinja. A drugo, neuporedivo je racionalnije izgraditi rafineriju tamo gdje postoji naftovod. Pretpostavljam da bi ti tankeri dolazili jezerom iz Skadra u zaledje Ulcinja, kao sto su u vrijeme sankcija.
2. U CG fakticki nema inzinjera koji bi mogli raditi u rafineriji nafte. Morali bi uvasti prakticno svu kvalifikovanu radnu snagu.
3. U jednoj od 10 varijanti projekta balkanskih naftovoda ima jedan krak koji ide u CG. Mnogo je realnije da ide na Drac, nesto realnije na Omisalj u Hrvatskoj, a najrealnije da uopste ne ide na Jadransko more. Tako da su male sanse da ce naftovod ici u CG, a o tome jos nije odluceno.
4. Ukoliko bi se u podmorju pored Ulcinja zaista nasle izplativa nalazista nafte ili gasa, onda nam ne bi trebala rafinerija. Bilo bi najbolje izgraditi naftovod i gasovod put Italije, nesto gore elektranu na gas pored Ulcinja. Sta bi nam onda rafinerija, osim da zagadi Ulcinj? Sanse da se u narednih 10-k godina pocne sa eksploatacijom nafte ili gasa pored Ulcinja su male.
Tako da je zastidje to sto "Republika" svaki dan pise o svojim pouzdanim saznanjima o buducim investicijama. Posto je "Republika" bliska odredjenim krugovima u Vladi i nekim duvanskim oligarsima, njeno pisanje odrazava stanje svijesti mnogih Vladinih cinovnika i nacije uopste.
Svi su nesposobni i neprofesionalni i samo cekaju kada ce da dodju mocni svjetski giganti i uloze nekakve milijarde ovdje. Crnogorci me po tome podsjecaju na Libijce, samo sto za razliku od Libijaca, mi ismo imali srece.
Da razmijenimo misljena po tackama kako si ih ti oznacio:
1.)LUKA-Nikad nisam ni mislio da se od Ulcinja pravi luka, pored Velike plaze koja vrijedi koliko par rafinerija zajedno.....luka bi bio dobri stari BAR, osposobljen PRILICNO (sa novim kranom, a i buducim kranovima,ako Bog da).
2.)KADROVI-To je lako rjesit , ako ima para...uvesce to oni za pocetak iz okruzenja, a posle bi ih i mi iskolovali.
3.)GASOVOD- To nije nasa briga! Ako prave rafinineriju Ameri znaju kome ce se prodat ta preradjena nafta i okle ce se sirovine dovozit.U toj kombinaciji poslovne pripreme pravi se Fizibiliti studija i Biznis plan (plan o izvodljivosti i plan o nacinu poslovanja)i SVE SE TO RAZRADI ZA PERIOD OD NAJMANJE 5 GODINA (a u ovoj bransi i za duzi period).A nema 10 opcija za gasovod, nego dvije.Pa pretpostavljam da se ova ponuda i odnosi za slcaj usvajanja opcije gdje smo mi u igri.
4.)POTREBA U ovoj tacki mislim da je jednostavno za nas MNOGO ISPLATIVIJE da izvozimo proizvod nego sirovu naftu....a nista prljavije, jer su nove rafinerije 100% ekoloske (od ostataka se prozvodi plastika).
SAD NAJVAZNIJE: Ako je prnonadjena ta nafta, onda je bolje da su se Amerikanci zainteresovali da ONI naprave rafneriju, nego Mital, kao sto je u Srbiji usao.Mislim, ja nemam averziju prema indijskom kapitalu, ali znam humanost Indusa, a Mital ide sa jeftinom radnom snagom,koju bi po potrebi uvezao i iz Indije (da,da...tako je bilo u Iraqu kad sam radio tamo..uveze se kontingent Pakistanaca);a i sa aspekta bezbjednosti volim da su americki drektni interesi prisutni...mali smo!
Odgovorite mi HIPOTETICN gdje bi bilo najblje rafineriji za slucaj da ipak mora da bude izgradjena u siroj okolini Ulcinja.
Pozdrav,
"Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"
Bookmarks