Page 300 of 719 FirstFirst ... 200250290296297298299300301302303304310350400 ... LastLast
Results 7,476 to 7,500 of 17956

Thread: Turizam - što se to dešava!?

Thanks Thanks Given 
    63
    Thanks Thanks Received 
    257
    Thanked in
    143 Posts

Svi znaju da je TURA NEVIDIO oko 100e sa vodicem i ruckom.

I da sales stranci vole to.

Bio sam gore ima mjesec dana, drug moj vodi ture i zvao da me provede. Sa nama bili Finci. Koji su odusevljeni bili. Olus su dobili snimke i slike.

I cim smo sjeli da jedemo preporucili su to prijateljima koji tek treba da dodju. Tako da narod voli to. Nije ogranicen kao balkon.

Послато са 6016X уз помоћ Тапатока

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by AmFi View Post
    Svi znaju da je TURA NEVIDIO oko 100e sa vodicem i ruckom.

I da sales stranci vole to.

Bio sam gore ima mjesec dana, drug moj vodi ture i zvao da me provede. Sa nama bili Finci. Koji su odusevljeni bili. Olus su dobili snimke i slike.

I cim smo sjeli da jedemo preporucili su to prijateljima koji tek treba da dodju. Tako da narod voli to. Nije ogranicen kao balkon.

Jesi to sa Kicom bio taman je tvoje godiste?
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    63
    Thanks Thanks Received 
    257
    Thanked in
    143 Posts

Ne. Nego sa drugom koji je osnovao (sa nekim jos) nevidio.se

Thanks Thanks Given 
    9,609
    Thanks Thanks Received 
    5,982
    Thanked in
    2,283 Posts

Quote Originally Posted by GRUNA'STAR View Post
    Znaci turista sa zapada koji ima vise para je 10x pozeljniji turista od jednog turiste iz SRbije ? Svaka cast kako si zakljucio to treba te za ministra postavit. Samo mi reci kako si zakljucio da CG treba da tezi bogatijim turistima sa zapada koji ce vise para da ostave ? Stvarno fenomenalan zakljucak . Recimo ostale turisticke destinacije u svijetu jos nisu dosle do tog zakljucka.
    Samo ima jedan problem nece bogati turista doc u jedan Susanj ili Sutomore moze doc u Kotor ili Tivat ili Ulcinj pa po toj logici pola primorja ce prazno bit...
    Reci to ovima što se ne slažu sa tim... Par gradova su nepovratno uništeni, kao Budva i Sutomore, par su pred uništenjem Petrovac i HN, ali ovo ostalo može da se uspješno preorjentiše... No za to treba da se promijeni pristup turističkih radnika...

Ne znam čemu tolika isključivost... Jasno je da neće nikad biti 100% stranih gostiju, niti da svi gosti mogu biti dobre platežne moći... Ali npr vidi šta se napravilo od Petrovca u poslednje par godina, šta se napravilo od Budve u zadnje 15ak, šta polako prijeti da će se napraviti i od ostatka primorja... Sve zbog toga što je većini zinula gu*ica i oće da zarade na brzaka, pa se gradi i đe smije i đe ne smije, bez ikakvog plana i kvaliteta...

Znajući naše ljude, lako je zaključiti da se neće sami od sebe potruditi da poboljšaju stanje, jer su za to imali dovoljno vremena... Zato uopšte nije loša stvar što dolazi manje turista iz Srb, jer što ih bude manje, to će naši turistički radnici morati da uče i da poboljšavaju ponudu... Onaj koji ne bude znao, izdaće smještaj nekome ko zna, valjda je logično da onaj koji zna zarađuje više... Onaj koji naplaćuje 6e 1km, će sigurno da se žali, ali će većina drugih koji žele da rade pošteno i predano da bude zadovoljna...

Treba li da žalim ljude koji su godinama zarađivali nerealne pare, bez ikakvog ulaganja u poboljšanje svojih usluga, koji su godinama drali goste, a da mi je krivo jer sad zarađuju ljudi koji su učili, istraživali, koji se trude, koji gosta tretiraju kao blago...?

Sutomore i Budva će i dalje da budu vašari, u to nema sumnje, ali ovo što možemo da spasimo i treba da spasimo... Dovoljno je samo da malo manje mislimo na svoju gu*icu, a više razmišljamo o dobrobiti svih nas... Da ne prodajemo samo smještaj, a da ne ponudimo ture koje radi komšija, transfere koje radi poznanik ili neki nebitni prolazak kroz kanjon Nevidio, koji nama ne znači ništa, ali od koga neko drugi živi, a gost ima nezaboravno iskustvo...
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    17
    Thanks Thanks Received 
    367
    Thanked in
    214 Posts

Naravno slazem se s tobom ali nama vecina turizma funkcionise na nacin bolje da oderemo ovcu jednom nego da je sisamo vise puta.. Nije sve unisteno ali potrebno je da pametni i iskusni ljudi odlucuju u turizmu a ne ako ces da dignes dva sprata na primorje da moras reket platit gvozdenovicu...

Thanks Thanks Given 
    30
    Thanks Thanks Received 
    129
    Thanked in
    65 Posts

Sve je to lijepo, nabit cijene, dovodit turiste sa dubljim džepom, samo..

Ja ću za iste pare koje bih dao u nekm CG hotelu poći u Grčku, a za uzvrat ću dobit 5 puta bolju uslugu i neću plivat u moru koje začinjava fekalna kanalizacija.

Zašto bi Njemac koji je odlučio da ljetuje na Balkan, izabrao CG između Crne Gore, Hrvatske i Grčke kada za isti novac u Crnoj Gori dobija ubjedljivo najgoru i najnekvalitetniju uslugu?
    Priroda je lijepa, al' zajebano društvo.

Thanks Thanks Given 
    9,609
    Thanks Thanks Received 
    5,982
    Thanked in
    2,283 Posts

Quote Originally Posted by GRUNA'STAR View Post
    Naravno slazem se s tobom ali nama vecina turizma funkcionise na nacin bolje da oderemo ovcu jednom nego da je sisamo vise puta.. Nije sve unisteno ali potrebno je da pametni i iskusni ljudi odlucuju u turizmu a ne ako ces da dignes dva sprata na primorje da moras reket platit gvozdenovicu...
    Upravo o tome i pričam... Problem je što ja mislim da se to neće promijeniti samo od sebe, već da naš narod jedino muka, a pod mukom podrazumjevam manjak gostiju iz Srbije i Rusije, može naćerati da poboljšaju svoju ponudu... Ja Srbe nimalo ne krivim, njih smo najviše i odrali, jer u vrijeme sankcija i kasnije viza, nijesu imali puno izbora... Takođe ne mogu da krivim porodicu koja nema sredstava da priušti đeci ljetovanje, pa dođe u CG i ne potroši ništa, bar su ta đeca uživala u plaži i moru... Ali to ne znači da ne treba da težimo boljim gostima (boljim po platežnoj moći, a ne ljudskim osobinama)...
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    63
    Thanks Thanks Received 
    257
    Thanked in
    143 Posts

Klasican primjer divlje plaze je Buljarica. Ako oces da se iskupas bez kanalizacija dodji tu. Ja ljetujem odje 22g. Kampujem i obozavam to. I ne bih ti dao 5 para za sve grcke hotele itd itd.

Thanks Thanks Given 
    9,609
    Thanks Thanks Received 
    5,982
    Thanked in
    2,283 Posts

Quote Originally Posted by chucknorris View Post

Ja ću za iste pare koje bih dao u nekm CG hotelu poći u Grčku, a za uzvrat ću dobit 5 puta bolju uslugu i neću plivat u moru koje začinjava fekalna kanalizacija.

Zašto bi Njemac koji je odlučio da ljetuje na Balkan, izabrao CG između Crne Gore, Hrvatske i Grčke kada za isti novac u Crnoj Gori dobija ubjedljivo najgoru i najnekvalitetniju uslugu?
    Zato jer u CG može jedan dan da se kupa na Jazu, drugi dan da vozi kajt na Velikoj plaži, treći da krstari Skadarskim jezerom, četvrti da splavari Tarom, peti da prođe kroz Nevidio, šesti da krstari Pivskim jezerom, sedmi da jaše konje i vozi bicikla po planini, narednih 10 da ispuni sa hiking turama, da vozi kajake po rijekama, zalivu, jezerima, obiđe planine na motoru ili u džipu... A može da ode u Grčku i da uživa u hotelu i kupanju...

Valjda je sad jasnije na kakve mi turiste treba da ciljamo, a na kakve Grčka... Što ne znači da će svi biti takvi, ali treba da težimo da ih je većina...
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    110
    Thanks Thanks Received 
    412
    Thanked in
    147 Posts

Quote Originally Posted by chucknorris View Post

Eto tako.

Svi mi kad nesto kupujemo idemo tamo dje je bolje, kvalitetnije i povoljnije. Najjednostavniji zakon trzista i tacka. Ko je obisao prave turisticke destinacije i vidio kako to sve izgleda jasno mu je sve.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    18
    Thanked in
    10 Posts

Ako ovi Niksicani nijesu u pravu pomamio se...
    samo me buni jedna stvar- ako dovedemo strance i lezaljke poskupe na 40 eura, dje cu ja da se kupam... u Sutomore... ?
    koja je moja korist u svemu tome...
    da mi ne bi mozda plata bila veca...

Thanks Thanks Given 
    9,609
    Thanks Thanks Received 
    5,982
    Thanked in
    2,283 Posts

Quote Originally Posted by karamazov View Post
    Ako ovi Niksicani nijesu u pravu pomamio se...
    samo me buni jedna stvar- ako dovedemo strance i lezaljke poskupe na 40 eura, dje cu ja da se kupam... u Sutomore... ?
    koja je moja korist u svemu tome...
    da mi ne bi mozda plata bila veca...
    Pođeš u Grčku jer je tamo bolje i jeftinije... :mrgreen:
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by MeDo_JE View Post
    Zato jer u CG može jedan dan da se kupa na Jazu, drugi dan da vozi kajt na Velikoj plaži, treći da krstari Skadarskim jezerom, četvrti da splavari Tarom, peti da prođe kroz Nevidio, šesti da krstari Pivskim jezerom, sedmi da jaše konje i vozi bicikla po planini, narednih 10 da ispuni sa hiking turama, da vozi kajake po rijekama, zalivu, jezerima, obiđe planine na motoru ili u džipu... A može da ode u Grčku i da uživa u hotelu i kupanju...

Valjda je sad jasnije na kakve mi turiste treba da ciljamo, a na kakve Grčka... Što ne znači da će svi biti takvi, ali treba da težimo da ih je većina...
    Sve je vise turista koji takav odmor zele i njima se treba okretati. Oni koji dodju da od sebe naprave cvarak i prze se na plazi po vazdan, i ako ne dodju nije neka steta. Prave guzvu a pare ne ostavljavaju.

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Default Turizam-što se to dešava!

Ostavljaju i oni novac, samo sto mi ne umijemo ni da im ga uzmemo. Moze se i na samo plazi zaraditi, samo ga mi pretjerujemo. Bio sam poslom na jednoj od plaza u BD prosle godine. 18 eura 2x lezaljka i suncobran. I sve su ex-YU
    Zasto, jer nema normalnog sem balkanca da tu plati lezaljku. Morao sam proci izmedju lezaljki i zakacio sam apsulutno svakoga po glavi ili nogama u tih 30 metara. Suncobrani nisko postavljeni i preblizu, oces oci da izgubis. I sad na toliko naroda imas 3 konobara koji nista ne stizu, zapinju za narod, pogresne narudzbe....milion stvari. I treba da ostavim tu 60eura. Vazi kako ne

Thanks Thanks Given 
    2,540
    Thanks Thanks Received 
    524
    Thanked in
    250 Posts

Danas, na putu od Podgorice ka Cetinju. Tri trake, asfalt odličan, nema krivina, nema ukrštanja, u blizini nema ni kuće, a kamoli naselja... ograničenje 60 km!?
    Policija zaustavila dva vozila sa hrvatskim tablicama DA (Daruvar). Po svoj prilici stranci sa rent-a-kar vozilima. Ne znam da li su za 5, 10 ili 20 km prekoračili brzinu, ali sam siguran da neka čudna ograničenja brzine služe samo da se uzme koja para.
    Uzgred, danas je gužva duž obale bila užasna i ne znam ko može tako nešto priželjkivati.

Thanks Thanks Given 
    57
    Thanks Thanks Received 
    138
    Thanked in
    104 Posts

Slažem se sa tim ali ljudi treba da ulože u promociju svoga smještaja ... vjerujem da ima ljudi koji to dobro rade i samo treba platit ali ima i onih koji žele da rade isključivo lokalno jer je ugostit stranca odredjena obaveza i uglavnom to rade veliki hotelijeri ...
    deuscroix

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    18
    Thanked in
    10 Posts

Pođeš u Grčku jer je tamo bolje i jeftinije... :mrgreen:
    Necu Grcku vrati mi kusur...
    ozbiljno vas pitam- kakvu bi to korist imali gradjani CG koji se ne bave turizmom ako bi Srbijance zamijenili dobro plateznim gostima... pod pretpostavkom da je to uopste moguce... a i ta prica da Srbijanci ne ostavljaju centa nije vala tacna, evo juce sam bio u BD sve oko mene srbende, lezaljke, u lokal opet oni (vecinom), rucak, vino... tacno je da ne ostave neke velike pare, ali opet...
    korist...? Evo svake godine 3 posto vise turista no prosle a plate iste... povecali su ih ove godine a i ovakve kakve jesu su neodrzive... sve i da nam prihod od turizma skoci duplo nista nama bolje ne bi bilo...
    Sto, opet bi skocile cijene nekretnina... ne bi ni to...

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Sve je vise turista koji takav odmor zele i njima se treba okretati. Oni koji dodju da od sebe naprave cvarak i prze se na plazi po vazdan, i ako ne dodju nije neka steta. Prave guzvu a pare ne ostavljavaju.
    Evo ja cijeli dan izgubih to da objasnim a ti smjesti u jednu recenicu... kad bi nasi bravi razumjeli da nema turizma ne bi bilo ajfona, auta , racunara, frizura, volija .. onda bi sve lakse bilo...

Kaze lik dje cemo mi sto ne zavisimo od turizma a ne konta da cijela CG zavisi od ugostitelja... sto poreski sto direkt, da nemamo para da platimo porez ne bi bilo plata u drzavnim firmama i opcinama pa parazitima ne bi zivot bio lak... be bi bilo para da se vrte... ajoj sve sto nas drzi u zivotu je turizam
    Last edited by Gandalf_White; 08-08-16 at 00:39.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    18
    Thanked in
    10 Posts

A sto se cini od pozetka, najpoznatijeg turizmologa sjevera...
    za pocetak pojasni ljudima odakle tolika netrpeljivost prema komsijama, je li neka nacionalna ideologija ili prosta cinjenica sto nema toga Srbende koji je panuo na mali mozak i kome ces da uvalis krevet u hostelu u kome ce da sere na istu solju sa jos 30 ljudi za 20 eura... a i Srbende nijesu neki ljubitelji planina i prirode- imaju oni cuka oko svojih sela dosta, svaka im je ista...
    nego, procitaj opet sto sam napisao - nijesam doveo u pitanje znacaj turizma u nasoj bajnoj ekonomiji, vec sam postavio pitanje kakvu korist ima prosjecan gradjanin Cg ako dignemo cijene, presaltamo se na elitni turizam i spustimo rampu svima kojima se prezime zavrsava na - ic...
    mislis li zaista da bi prihodi od turizma bili veci... ti mozda tj vjerovatno bi, tebi je na zb isti k., tamo Srbenda svrati samo na po dana u povratku... a nas covjek opici izlet od jutra do mraka...
    Sto bi bilo sa armijom primoraca sto give od svojih soba- mislis li da bi uspjeli da privucemo toliki br stranaca da to bude popunjeno... ne bi pupunili ni osmi dio, i ovako se krpe i to samo ovih 20 dana... sto bi bilo sa svima onima sto zive bas od onog leskovackog rostilja i sl... sto bi bilo sa tim ljudima... dje bi oni zavrsili...
    i ono sto niko ne odgovara- dje bi prosjecan gradjanin Crne Gore moga da plakne guzicu i po kojoj cijeni, posto mnogima ni ove cijene nijesu nimalo pristupacne... bi li im plate i dohodak toliko skocili da bi mogli da priuste lezaljku od 50 evrica..
    Taj elitni turizam koji pominjete ili srednja visa klasa Zapada- toga ne moze biti u narednih 10ak godina, ali ajde malo da mastamo sto bi bilo kad bi bilo... da nam zena digne motel i da sluzimo bogate djedove...
    Last edited by karamazov; 08-08-16 at 02:24.

Thanks Thanks Given 
    63
    Thanks Thanks Received 
    257
    Thanked in
    143 Posts

Npr tirizam koji pominje Medo. Koji je rasprostanjen od mora do olanine. To nama treba.

Jer onaj koji dodje i lezi nedelju dana na plazu, ostavi malo para, drugi ostavi koju stotinu u top hil itd to nama ne treba toliko. Jer npr Niksic nema nikakvu korist od njega osim sto se platio pdv. A onaj koji ce da ode sa primorija n ZB svratice i kupice nesto u Niksic ili Pg pa ce usuti gorivo. Pa mu se mozda svidi, pa proseta, pa rucaju i nastave put. To je drugo. Ovo je banalan primjer

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Meni se cini, da nije problem u postojanju leskovackog rostilja kao takvog, nego u odsustvu sirije ponude. Evo ti primjera: prije nekoliko godina dana otvorio se u Starom Gradu BD restoran francuske kuhinje, Charles de Gaulle. Vodio ga neki momak is BG, ako se ne varan. Pravi sporogriz bez ijednog cevapa na jelovniku, ali s odlicnim francuskim jelama. Po meni, ponuda tamo je bila super!
    Dje je sad? Nestao je.
    Svaki put kad pricam s ruskim turistima, uvijek ih pitam (posebito one, koji izgledaju kao ljudi s vise novca u djepu ), zasto bi izabrali smrldjivi leskovacki rostilj na setalistu u DB, dok u blizini ima, recimo, Demidzane, koja je pravi white-tebleclith restaurant s odlicnom ponudom i najkvalitetnijim servisom?
    Mozda se problem krije u imidzu CG kao destinacije upravo za uzivati u rostilj?
    Ne znam kakva je vam situacija s placanjem poreza, ali siguran sam da neka konoba puno vise izdvaja u proracun, nego desetak burekdzija. Nemojte me pogresno shvacati - nikako ne insistiram na "krizarskom ratu" protiv bureka, jer sam uvijek za dobri burek, ali mislim da drzava jednostavno treba regulirati njihovu kolicinu da bi preusmjeriti turiste u lokale i konobe, u kojim bi potrosnja bila puno veca.

Isto vazi za plazni servis. Poduzetnici koji naplacuju 20 eura za 2 lezaljke + suncobran trebali bi barem redovito cistiti plazu i sprijecavati svaki pokusaj pretvaranje je u mjesto gdje ljudi i jedu, i seru. Stvarno ne znam kako se moze tolerirati situacija, kad neka majka iz regiona uzmi bebu pa je odnese u more da posere i to usred plaze pune drugih turista, a jednom sam bio ocevidac situacije, kad je takva (ekavska) majka jednostavno iskopala rupicu u pjesku pa stavila bebu iznad nje ... da ne pricam o tonama otpada koje ostaju u pjesku svaki dan. Turisticka plazna policija ili plazni redari bi trebali obracati vise paznje na kulturu ponasanja na plazi. To bi bilo upravo dobro za kvalitet turisticke ponude.
    PS Koliko ljudi koji setaju Budvom s plakatima "Sobe-Rooms" placaju porez?
    Last edited by A+A; 08-08-16 at 07:53.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by karamazov View Post
    A sto se cini od pozetka, najpoznatijeg turizmologa sjevera...
    za pocetak pojasni ljudima odakle tolika netrpeljivost prema komsijama, je li neka nacionalna ideologija ili prosta cinjenica sto nema toga Srbende koji je panuo na mali mozak i kome ces da uvalis krevet u hostelu u kome ce da sere na istu solju sa jos 30 ljudi za 20 eura... a i Srbende nijesu neki ljubitelji planina i prirode- imaju oni cuka oko svojih sela dosta, svaka im je ista...
    nego, procitaj opet sto sam napisao - nijesam doveo u pitanje znacaj turizma u nasoj bajnoj ekonomiji, vec sam postavio pitanje kakvu korist ima prosjecan gradjanin Cg ako dignemo cijene, presaltamo se na elitni turizam i spustimo rampu svima kojima se prezime zavrsava na - ic...
    mislis li zaista da bi prihodi od turizma bili veci... ti mozda tj vjerovatno bi, tebi je na zb isti k., tamo Srbenda svrati samo na po dana u povratku... a nas covjek opici izlet od jutra do mraka...
    Sto bi bilo sa armijom primoraca sto give od svojih soba- mislis li da bi uspjeli da privucemo toliki br stranaca da to bude popunjeno... ne bi pupunili ni osmi dio, i ovako se krpe i to samo ovih 20 dana... sto bi bilo sa svima onima sto zive bas od onog leskovackog rostilja i sl... sto bi bilo sa tim ljudima... dje bi oni zavrsili...
    i ono sto niko ne odgovara- dje bi prosjecan gradjanin Crne Gore moga da plakne guzicu i po kojoj cijeni, posto mnogima ni ove cijene nijesu nimalo pristupacne... bi li im plate i dohodak toliko skocili da bi mogli da priuste lezaljku od 50 evrica..
    Taj elitni turizam koji pominjete ili srednja visa klasa Zapada- toga ne moze biti u narednih 10ak godina, ali ajde malo da mastamo sto bi bilo kad bi bilo... da nam zena digne motel i da sluzimo bogate djedove...
    Pa vidi, ostvarim nocenja vise nego sto mozes da zamislis Tu se racuna u desetinama hiljada tako da sam kompetentan da pricam. Nijesam turizmolog nego ugostitelj vec vise od decenije pa kontam da znam po nesto.

Druga stvar, evo ti tvoje Srbende od drugog covjeka da ne bude da ih ja mrzim :

Quote Originally Posted by kimmi View Post
    Imam vikendicu na Zabljaku I tu sam svaki vikend Jul-Avgust.

U vikend naselju dje sam ja 80% su Srbi. Sve su to ljudi ok I druzeljubivi al ko turisti su nikakvi.

Sem jedne porodice iz NS koji svake godine idu na splavarenje idu po lokolima, kupuju jagnjad od mjestana, ovi ostali dovuku svu hranu sa sobom, ne pada im na pamet da plate ulaz u nacionalni park, da sjednu negdje I popiju pice, jedino sto trose su sitne potrepstine u Voliju.

Sad je prosao DUP I niko nece od njih da plati komunalije I legalizuje objekte. Kao placaju neki godisnji porez cca 20-30 eura godisnje I to je to.

Kod njih dolaze gosti, uglavnom prijatelji i sira familija. Jedan izdaje sobe I dovlaci ljude iz regiona. Naravno niko ne placa boravisnu taksu.

Obrase sve sto se moze, od pecuraka do borovnica jagoda I ostalog sumskog voca I ljekovitog bilja.

Njih nema u statiskama, doduse ne prave guzve jer jedno ode da kupi hleba za troje, pa se mijenjaju da ne trose gorivo.

To nijesu turisti kakvi nam trebaju.

Na kraju, stalno im se nesto kriva a narocito na karte za NPD koje uostalom ne placaju.

A dje bi zavrsili ovi sa Leskovackog rostilja je nebitno, pregazice ih vrijeme, kao sto je pregazilo recimo Luna parkove, ranije je svaki grad imao 10-15 sad nema vise. E tako ce vrijeme pregaziti i ciganisanje.

Dje ce Crnogorci plaknuti dupe ? Pa ako su spremni da potrose imaju prelijepu obalu, ako nijesu neka se kupaju na Moracu ili u cigansku mahalu u Sutomoru dje se placa dinarima.

Bilo gdje u svijetu, nerazvijene zemlje kao sto je nasa koje se bave turizmom okrecu se stranom a ne domacem gostu. Recimo Turska - Tunis - Egipat - Maroko.. Na plazama koje su predvidjene za strance ne mozes da vidis lokalca, jer je skuplje ali je i cistije, nema guzve i ne gledas ko ce te opljackati. A onda imas plaze dje se samo lokalci okupljaju, i tu je prljavo, jeftino, guzva... Ali ti to ne bi znao jer nikada nijesi izasao iz zemlje Mozda jedino do sjevernog nam susjeda
    E tako ce i kod nas kroz koju godinu, znace se dje je u krv i dje je za stranca a sta je za domacu sirotinju koja je dosla sa lukom i slaninom da se namaze margarinom da sto prije pocrni...

Inace volim kad plebs kao sto si ti pjeni i pokusava da me napadne na licnoj osnovi i isprovocira iako mozete samo za tuki da me povucete

Quote Originally Posted by A+A View Post
    Do sada nikoliko. To je neki smijesni pausal od nekih 13eur mjesecno jer su svi prijavljeni na 5-6 kreveta a izdaju po 30 apartmana. Medjutim donesen je novi zakon gdje ce svako biti obavezan da placa porez na prihod od 9% i ove godine pojacane su kontrole privatnog smjestaja.

Sobe - Zimmer - Rooms su kancer crnogorskog turizma. Od toga niko osim onoga sto taj zimmer izdaje nema nista. Ni drzava, ni taj nesrecni gost (koji niti je prijavljen niti ima ikakvu zastitu) ni niko okolo.

Nego polako ce sve doci na svoje... Za 5-7 godina cijene ce nam biti na nivou Hrvatske, pa ce tek onda plach da nastane. A kao sto rekoh traznja ce izbalansirati ponudu. Tako da ce plaze morati biti uredjenije, smjestaji renovirani, osoblje kvalifikovano.

P.S.

Da me ne bi shvatili pogresno, ja ne govorim da cijela zemlja predje na neki lux turizam, naravno da je to nemoguce. Nego da se odrede zone ciganluka, da se zna dje je ko, i dje su kakve cijene. I onda bice super i jednim i drugim. Domaci gost nece placati cijene kao stranac, a stranac nece gledati glib i srbe kako chereche svinju na sred plazhe.
    Svi srecni i zadovoljni

PPS.

@A+A

Bice ti zanimljivo da ove godine dobijam samo normalne ruse u jednom od objekata koji je namjenjen gostima koji su spremni da plate vise (prosle godine poceh da ih primam))) (da kucnem da ih ne ureknem)

Valjda poslije ekonomske krize onaj nizi srednji stalez koji je na CG gledao kao na low cost destinaciju i koji nemaju kulturu putovanja ili ponasanja, ne moze vise da priusti CG zbog pada rublje pa su se preselili na Krim ili nedje drugo. Ove sto imam sad po 3-4 sengen vize u pasosu, dosta ih ima americke vize, tajland skoro svaki itd...

Nek ih dobri Allah jos salje
    Last edited by Gandalf_White; 08-08-16 at 08:05.

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Prebacujete na licne osnove sto nije bas ok, ali ajde. Ja posredno zivim od turizma, jer zivim od ljudi kao Gandalf. Pa mogu odmah reci da daleko od toga da ponuda odgovara cijeni, ali to je druga prica. Ovi sto organizuju ture i izlete su tek posebna prica.
    Ali da se vratimo na korijen svih problema u CG sto se tice turizma.
    Prevelika izgradjenost je najveca boljka CG turizma. Moze i svajcarac da vam dodje, ali ako mu date "apartman" koji je najcesce garsonjera ili jednosoban stan u stambenoj zgradi, sa potpuno opremljenom kuhinjom, sta mislite koliko ce taj gost da potrosi vanpansionski.
    Dokle god se budu gradile zgrade, pa narod izdavao stanove, imacemo ovakve goste.
    Da ne bude da lupetam, bio sam napolje, za moj pojam jos uvijek malo, ali gdje god sam uzeo privatan smjestaj u gradovima kao budva od kuhinje sam imao sudoperu, plocu sa aparatom za kafu i sokove i frizider. Mozes da doruckujes sendvic neki, ali nema spremanja hrane. Izadji napolje pa kupi nesto, makar te drzave "burek" koji pominjete

Thanks Thanks Given 
    2,005
    Thanks Thanks Received 
    6,218
    Thanked in
    2,893 Posts

Quote Originally Posted by A+A View Post
    Meni se cini, da nije problem u postojanju leskovackog rostilja kao takvog, nego u odsustvu sirije ponude. Evo ti primjera: prije nekoliko godina dana otvorio se u Starom Gradu BD restoran francuske kuhinje, Charles de Gaulle. Vodio ga neki momak is BG, ako se ne varan. Pravi sporogriz bez ijednog cevapa na jelovniku, ali s odlicnim francuskim jelama. Po meni, ponuda tamo je bila super!
    Dje je sad? Nestao je.
    Svaki put kad pricam s ruskim turistima, uvijek ih pitam (posebito one, koji izgledaju kao ljudi s vise novca u djepu ), zasto bi izabrali smrldjivi leskovacki rostilj na setalistu u DB, dok u blizini ima, recimo, Demidzane, koja je pravi white-tebleclith restaurant s odlicnom ponudom i najkvalitetnijim servisom?
    Mozda se problem krije u imidzu CG kao destinacije upravo za uzivati u rostilj?
    Ne znam kakva je vam situacija s placanjem poreza, ali siguran sam da neka konoba puno vise izdvaja u proracun, nego desetak burekdzija. Nemojte me pogresno shvacati - nikako ne insistiram na "krizarskom ratu" protiv bureka, jer sam uvijek za dobri burek, ali mislim da drzava jednostavno treba regulirati njihovu kolicinu da bi preusmjeriti turiste u lokale i konobe, u kojim bi potrosnja bila puno veca.

Isto vazi za plazni servis. Poduzetnici koji naplacuju 20 eura za 2 lezaljke + suncobran trebali bi barem redovito cistiti plazu i sprijecavati svaki pokusaj pretvaranje je u mjesto gdje ljudi i jedu, i seru. Stvarno ne znam kako se moze tolerirati situacija, kad neka majka iz regiona uzmi bebu pa je odnese u more da posere i to usred plaze pune drugih turista, a jednom sam bio ocevidac situacije, kad je takva (ekavska) majka jednostavno iskopala rupicu u pjesku pa stavila bebu iznad nje ... da ne pricam o tonama otpada koje ostaju u pjesku svaki dan. Turisticka plazna policija ili plazni redari bi trebali obracati vise paznje na kulturu ponasanja na plazi. To bi bilo upravo dobro za kvalitet turisticke ponude.
    Osamdesete (ja sam bio klinac u osnovnoj skoli tada, pa posmatram iz te perspektive), kazu turizam u CG na vrhuncu. Setaliste, odnosno, ja volim da kazem promenada, izgubio se taj izraz, valjda sto su to (setaliste i promenada) dva razlicita svjeta, imao si na nekoliko mjesta da kupis girice, przene, i servirane u onim papirnim kesama kao od kokica. Kolko puta smo vodili neko drustvo sa strane na te girice (da, jeste, pripadaju u tzv. ,,fast food'' kategoriju) jer oni tako nesto nemaju kod sebe, a i mogli smo priustiti. Danas, ... Eto, mozda, nekome ideja...

Sent from my Motorola 8400

Thanks Thanks Given 
    4,203
    Thanks Thanks Received 
    3,258
    Thanked in
    1,405 Posts

Eh girice u one bijele kesice sto odmah od ulja promoche... Sad mi voda podje na usta... A eto, nijesu skupe i nudis nesto sto ima veze sa morem, a ne pljeske...
    --------------->
    <---------------
    Odavde dovde...

Page 300 of 719 FirstFirst ... 200250290296297298299300301302303304310350400 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)