Sezona se polako produzava, i pocinje da biva od aprila do novembra. Naravno da to nije 80% occ na BAR rate, ali je bolje iz godine iz godinu. Od oktobra pocinje flyDubai da leti za Pg, tako da ce to definitivno pogurati narednu sezonu.
Arapa je mnogostruko vise ove godine, isto i britanaca. Rusa isto ima vise... nikoga nije manje u sustini, i trosi se vise para.
Ne pratim temu previse i ne znam je li spominjano.
Je li nas sramota ovih guzvi na primorju!? Danas sam krenuo sa Ade u 11 a stigao u Podgoricu u 15h. Puna 4 sata, nisam se vadio iz kolona. Iz Bara sam izlazio preko sat vremena. Treba li turista da provede pola odmora u automobilu!?
Uzas, bas katastrofa!
I sto je najgore mislim da nemaju ideju kako to da se rijesi, na vrijeme nisu razmisljali (tj. nisu htjeli) i sada imamk tako krupan problem da je to smijesno.
Last edited by Sceko; 07-08-16 at 15:01.
Ajde navedi mi jednu firmu koja ima popunjene kapacitete u CG 12 mjeseci?
Pod "sezona" sam mislio popunjeni kapaciteti ili barem 70-80%.
Jeste, prvi turista dodje u aprilu, al' znas za onu "jedna lasta ne čini proleće"![]()
Pod 3 mjeseca sam mislio na popunjene kapacitete, a to je kod nas i dalje 01.06-01.09. U maju/septembru ima nešto naravno, septembar pogotovo (skoro popunjen ove god), ali (dosta) niže cijene/manja popunjenost, ne možemo govoriti za maj/septembar da je to sezona. Low season da, ali high season i dalje 3 mjeseca.
Mojsije, ne znam za koji region pričaš, znam da Gandalf_White govori o sjeveru, ali kažeš da rusa ima više ove god? Gdje to??
Rusi jesu najbrojniji i dalje, ali ih ima manje ove god *na primorju*
P.S
Gandalf_White, ne otkrivas koji ti ono sajt daje onakav pregled rezervacija?![]()
I pitah te je li ono broj rezervacija, ako jeste, "kapa dolje"![]()
P.P.S
Prije 2god sam trazio smještaj za 10-15 ljudi u Becicima, inženjera-fizikalaca, za mart/april. Htjeli su hotelski smeštaj.
Bio sam zaprepascen da je 90% hotela bilo zatvoreno u tom periodu, hoteli tipa Queen, Mediteran, Tara...
Radio je samo Splendid koji je bio preskup (za njih).
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Covjek radi u luksuznom turizmu - onakvom kakva bi cijela gora trebala biti. I ove godine ima vise bogatijih stranaca nego i jedne druge godine. Evo da potvrdim i ja koji ne radim u luksuznom vec niskobudzetnom turizmu.
Ove godine su kiksale brze hrane, restorani sa leskovackim rostiljem i mijesanim mesom, privatni smjestaji koji su se bazirali na lokalne goste. Ko god radi sa strancima trlja ruke evo par mjeseci vec i nece popustati do oktobra![]()
One Ring to Rule them all...
Ne postoji smjestaj na planeti zemlji koji ima popunjene kapacitete 12 mjeseci. Vecina luksuznih hotela na CG primorju imaju ovako :
Jun jul avgust septembar 100% maj oktobar 80% i predsezonu oko 30-50%. Boze zdravlja naradio sam se po jakim firmama pa ti pricam iz iskustva. U kotoru Konkretno SVAKI mali hotel kao sto su Hipokampus, Forza mare, Astoria imaju ovakvu popunjenost. Tivat je ista situacija sa ekskluzivama. Ciganske mahale kao sto su Budva i Sutomore ne racunam oni su unisteni bez povrata. Na Zhb imas hotel sa 3 zvjezdice koji ima strasnog menadzera zove se Gorske oci, jeftin hotel ali ljudi znaju da rade. Njihovo poslovanje je ovako kao sto sam gore naveo, cak i zimi kad je sve zatvoreno imaju preko 50% popunjenosti sa albanskim i izraelskim turistima.
Ne mogu ti reci koji je sajt i da ono jeste broj rezervacija za ovu godinu do sada...
P.S.
Od kada je CG sezona se racunala jul i avgust, pred i post sezona jun i septembar.
Problem je to sto domaci gosti putuju kad su skolski raspusti i odmori a stranci pored tih mjeseci imaju i drugacije odmore. Onda razne konferencije, seminare, izlete, kardio turizam itd itd itd.
Nije sezona samo da se kupa
Onda imas jos i drugu stvar a to je nelojalna konkurencija. Previse ljudi zeli da se bavi turizmom jer misle tu su najlakse pare, i onda neka bravina koja proda zemlju nedje ulozi i napravi hotel sa 20 soba koji mu ne radi i onda u pred sezoni stavi 18eur spavanje sa doruckom... Konkretno na sjeveru se to ne isplati i bukvalno ides u minus kad poplacas radnike, odrzavanje i ono glavno Grijanje. Zbog toga vecina hotela i zatvori zimi, neki renoviraju, nekima se ne isplati da griju itd itd.
Last edited by Gandalf_White; 07-08-16 at 15:10.
Nema tu netrpeljivosti nikakve jednostavno to je realnost.
Imamo ogranicenu infrastrukturu, ogranicen broj plaza i plaznih mjesta, ograniceno vodosnadbijevanje i elektro mrezu. E sad oficijelni podaci govore da je oko 25% turista u 2014 godini bilo iz Srbije ko zna koliko ih ima neprijavljenih. 99% ovih turista ne donose nista ni drzavi ni radnicima, spavaju za 5eur, jedu za eur.
Ukoliko tih turista uopste nema, onda to omogucava ugodjaj ostalim "normalnim" turistima, ili na njihovo mjesto donosi velike vanpansionske potrosace![]()
To bi primoralo "ugostitelje" da nauce engleski, u ponudu uvrste aktivni turizam, promjene menije sa leskovackog rostilja na nesto drugo. Ova me je godina odusevila jer vidim da je konacno evidentna promjena u strukturi gostiju
Ali to je za neki magistarski rad ili doktorat![]()
Last edited by Gandalf_White; 07-08-16 at 15:28.
Standardna prica,cim kisa pada i nema kupanja odma se guzve nenormalne stvore.
Sent from my HTC 10 using Tapatalk
Juče nije bilo kiše, a ni prekjuče a ni nekoliko zadnjih dana a zastoja jeste...
Složio bih se sa Gandalfom u vezi niskobudzetnih gostiju, bez obzira odakle dolaze, jednostavno stvaraju gužvu a ne troše. Popunjavanje golubarnika po primorju uništava sezonu i omogućava Monstatu da proglašava svaku sezonu boljom od prethodne na osnovu broja gostiju, što je nebuloza samo po sebi.
Last edited by remark; 07-08-16 at 15:31.
Mora biti zastoja kad je srce sezone, i u hrvatskoj imaju zastoje svake godine po primorju
Granica Srbije i Madjarske se po 3-4 sata ceka. Juce mi dodjose neki Madjari 6 sati proveli na granici smorili se ko plovci
Jednom sam čekao par sati na autoputu kroz Hrvatsku u avgustu, kad tada nisam umro nikad neću.
Jednostavno to je normalno... Bez obzira sto nam je infrastruktura tuki, pa nema pasarele u kotor ili tri trake dje trebaju da budu. Ili umjesto Jadransko jonske magistrale imacemo autoput od nidje do nidje, ali da i to imamo opet bi bili zastoji...
"Izlaganje" ti ima toliko kontradiktornosti, da covjek prosto ne zna odakle da krene.![]()
Znači, zimi, NA SJEVERU, gdje ima snijega i IMA SMISLA poći na odmor, se ne isplati držati hotel otvorenim, ali je zato na primorju, gdje zimi nemas nikakvu ponudu, svako ko nema sezonu 12 mjeseci bogalj.
Da, baš logično.
Znači, opet Srbija kriva za stanje u CG?![]()
![]()
Ti siromasi iz SRB ne daju visokoplatežnim gostima da dodju u CG i potroše mnogo para?
Reče covjek koji izdaje hostel na Zabljak?
Brate, zadojen si mrznjom, i prema srbima i prema crnogorcima koji prodadose zemlju i napravise neke nekretnine, znači ne valja niko, osim onaj ko dodje na Zabljak i odusevi se ljepotama sjevera. Što i nije teško...
Sad samo neko da doda da ima mnogo više švajcaraca ove godine, jer su u ovim kolonama PO PRIMORJU (PO OVIM MAHALAMA) svaka druga kola švajcarske tablice, pa da zakljucamo temu.
A to bi i bilo najbolje, jer zaista ne znam čemu služi.
Imam 100 kreveta cijena se krece od 15 eur po krevetu do 120 eur po vikendici. Objekat koji si naveo je samo jedna od organizacionih jedinica.
Posto nemam kad nadugacko da kucam a i da razbijam na proste cinioce, nema netrpeljivosti prema nikome jednostavno je to slika naseg turizma. Da se bavis turizmom znao bi o cemu pricam. Ukoliko imas familiju iz Engleske koji plate 4 lezaljke i 2 suncobrana 50eur + popiju po par pica jedu i naruce djeci po kolac, da si slucajno ugostitelj, da li bi vise volio da vidis njih na plazi ili familiju iz srbije koja prostre peskir i donese luka i slanine da reze pored te familije i nece centa potrositi?
Ta familija iz srbije ugrozava tebe, drzavu jer od njih poreza nema, i tog srednje plateznog gosta kojem zauzima mjesto na plazi i daje utisak kao da je dosao u najvecu sirotinju. Zbog toga ima guzvi na putevima, zbog toga cvjeta siva ekonomija i zbog toga na svakom koraku imas leskovacki rostilj. Ponuda uslovljava traznju i obratno...
Kada se u nesto ne razumijem ne komentarisem, zato me npr nikad neces vidjeti da kucam na automobilizmu ili sportu. Tako isto ocekujem od tebe da ako materiju ne poznajes, ne osudjujes i ne donosis zakljucke koji nijesu potkrijepljeni nekim argumentom.
Prije nego sto su se usrali u hotel Teuta u tivtu 2 godine smo agencijski 4 mjeseca dovodili holandske penzionere decembar, januar, februar, mart. 100% popunjenosti. Napravi se ljudima program, ima sta dolje i zimi da se radi. Turizam je vise od blejanja na plazi.
Ali da bi se to zakljucilo mora se obici 20-30 zemalja i vidjeti kako drugi rade a onda se i baviti turizmom...
Nego ajde... U CG se svi u sve razumijemo
P.S.
Dacu ti primjer pa pokusaj da shvatis o cemu ti pricam.
U prethodne 2godine otvorila su se 4 nova objekta u Zabljaku, moderni dizajn, internacionalna kuhinja u kombinaciji sa domacom, ziva muzika itd Oni ove godine od aprila baliraju pare, dok su se zatvorila 3 objekta ,i sve su prilike jos 2 ce ove godine posto niko ne ulazi, cija su ciljna grupa bili Srbi i lokalci. Stranac ne zeli pljeskavicu ili mijesano meso, hoce nesto drugo.
Ove godine skoro svi koji su radili sa srbima i domacim su kiksali jer im je sezona pocela prije 5 dana. Svi koji su biznis prilagodili strancima profitirali su i imali duzu sezonu...
Trziste se samoregulise i prociscava, ova godina je to pokazala
Last edited by Gandalf_White; 07-08-16 at 16:43.
Imam vikendicu na Zabljaku I tu sam svaki vikend Jul-Avgust.
U vikend naselju dje sam ja 80% su Srbi. Sve su to ljudi ok I druzeljubivi al ko turisti su nikakvi.
Sem jedne porodice iz NS koji svake godine idu na splavarenje idu po lokolima, kupuju jagnjad od mjestana, ovi ostali dovuku svu hranu sa sobom, ne pada im na pamet da plate ulaz u nacionalni park, da sjednu negdje I popiju pice, jedino sto trose su sitne potrepstine u Voliju.
Sad je prosao DUP I niko nece od njih da plati komunalije I legalizuje objekte. Kao placaju neki godisnji porez cca 20-30 eura godisnje I to je to.
Kod njih dolaze gosti, uglavnom prijatelji i sira familija. Jedan izdaje sobe I dovlaci ljude iz regiona. Naravno niko ne placa boravisnu taksu.
Obrase sve sto se moze, od pecuraka do borovnica jagoda I ostalog sumskog voca I ljekovitog bilja.
Njih nema u statiskama, doduse ne prave guzve jer jedno ode da kupi hleba za troje, pa se mijenjaju da ne trose gorivo.
To nijesu turisti kakvi nam trebaju.
Na kraju, stalno im se nesto kriva a narocito na karte za NPD koje uostalom ne placaju.
Sent from my EVA-L09 using Cafe Del Montenegro mobile app
Pošto mi drug drži agenciju i radi sa rusima itd, organizuje im transfere, izlete... Sve... Znam da ih je ove godine DUPLO manje... Da cijeli jun nije prodato 20.izleta... Eto toliko od mene.. Svi kukaju po primorju da je ovo najgora sezona u zadnjih 15ak godina...
Bili su mi sad prijatelji u Grcku. Nasli neki smjestaj hranili se ono jedan obrok u restoranu ostalo spremali. Na plazi lezaljke "gratis" ako narucis pice koje nije ispod 3eura. Vratili se zadovoljni.
Apartman pored njih bila familija iz Srbije. Njih osmoro. Poveli babu da sprema obroke dok su oni na plazu. Kaze mi drug kao Grcka je bolja za Srbe jer mi im tako nesto ne mozemo ponudit za te pare.
Pitam ga jesi li ih vidio da su ista potrosili, da su uzeli lezaljke, popili pice.
Ne kaze, dosli natovareni hranom.
Sta ce nama takvi turisti pitam ga a on kaze da ne zna.
Pa u Srbiji je postao nacionalni sport ko ce da ljetuje za manje para.
Ne znam cemu korist.
Zato samo apartmani lux I hoteli. To je ono sto ima traznju, a jeftini smjestaj gledati da se smanji.
Sent from my EVA-L09 using Cafe Del Montenegro mobile app
Last edited by kimmi; 07-08-16 at 16:53.
Ja vjerujem tvom drugaru sigurno...
Ali ako je za njega losija sezona ne mora da znaci da je za svakog.
Evo prosto objasnjenje. Tvoj drugar je prosle godine povezao 50tura u junu, ove godine je povezao 20.
Prosle godine je u BD bilo 50 agencija koje su se bavile istim poslom sada ih ima 100.
Ne znaci da ima manje ljudi vec vise konkurencije. To se dogadja svuda. Vide ljudi da ti radis razbijas i onda samo iskopiraju to sto ti radis misleci razbijace i oni, a onda dovedu sebe i tebe u nezgodnu situaciju jer ni jedan ni drugi ne razbijate
Jedne godine si jedini restoran pored puta i razbijas svaki dan, druge godine i komsije otvore i svi uzmete po malo.
A moja 2 dobra drugara drze agencije u Kotoru. Jedan ima 8 kombija drugi 2 kombija i 3 mala auta. Od aprila nijesu stajali, jos se ove godine otvorilo 5 agencija u Kotoru. Prekjuce smo pili ja i ovaj drugi tip kupio novog kombija 18k da bi mogao da prosiri ponudu
@kimmi regulisace se trziste ove godine, donesen novi zakon o pvt smjestaju. Svi ce morati na JPR biti prijavljeni, placati 9% porez na prihod nema vise pausalno 13eur mjesecno. Kontrola knjige gostiju i elektronska prijava u MUP.
Nekome je konacno u Vladi doslo iz dupeta u glavu koliko se para izgubi u sivoj ekonomiji.
Pa onda kad te drzava stisne pa onda 80c boravisna, 9% prihod, 42c obavezno osiguranje gosta, troskovi struje, vode interneta nece se vise isplatiti 5eur krevet da se prodaje, nego ce biti 10-12 a to automatski dovodi drugog gosta.
Last edited by Gandalf_White; 07-08-16 at 17:00.
Jedno pitanje. Zbog cega su cijene u prodavnicima vise za 100% u odnosu na Podgoricu? Govorim o primoriju.
http://www.youtube.com/watch?v=FliGuYrDla8&NR
Mr_G_rUzNi aka mrG1
Ja bi potpisao da bude upola manje gostiju nego obicno al brate da troše što i jeste slučaj ove godine a ne da se falimo kako nam je sve popunjeno kako se ne može naći smještaj i mjesto na plažu a ovamo kuknjava kako niko ništa ne troši.Znam da je ova sezona dobra čim sam pročitao pozitivne izjave 5-6 ugostitelja sa primorja koji svake godine redovno kukaju.
I have a plan so cunning you could pin a tail on it and call it a weasel.
There are currently 5 users browsing this thread. (1 members and 4 guests)
Bookmarks