Ja ne pamtim manje turista ni za vrijeme sankcija i bombardovanja.
Na plažu bez problema mogu naći mjesto, što je godinama nemoguće bilo.
Put Hn-Nk, ne čini mi se prometniji nego u proljeće.
Ali sigurno će biti: Ove godine 3% više turista nego lani![]()
http://www.vijesti.me/caffe/organiza...ljednji-896058
Ovaj tekst na najbolji nacin objasnjava razloge zbog kojih mi tesko idemo naprijed kad je turizam u pitanju. Ajde da i razumijem mjestane, ali odnos drzave prema ovakvim projektima je sraman. Naseg mentaliteta nema na daleko. Uzmi sad sto vise, zaebi, ispali, budi dzukela, nema veze, samo otmi sto vise para... Konacno jedan projekat od kojeg su svi imali veliku korist. Cak je i New York Times skoro pisao o predivnim plazama CG i Sea Dance festivalu... Ali ne mozemo mi od ove gamadi naprijed. E vazda vam malo bilo!
K'o i uvijek gas do daske (necu urbano, ja sam ljakse)
Ja ne pamtim manje turista ni za vrijeme sankcija i bombardovanja.
Na plažu bez problema mogu naći mjesto, što je godinama nemoguće bilo.
Put Hn-Nk, ne čini mi se prometniji nego u proljeće.
Ali sigurno će biti: Ove godine 3% više turista nego lani![]()
Svake je godine tako po primorju do 16-17 jula. Zatisje i onda krene mjesec dana niko ne zna dje bije.
Meni je ovo prvo 100 dana sezone bolje nego prosle godine. Sad da vidimo za ovo drugo 100![]()
One Ring to Rule them all...
Dijelim isto mišljenje. Mene ova godina izgleda baš odlična, i po samoj gužvi po kojoj ocjenjujete, i po nekom smještaju sa kojim radim...
"LIFE IS ABOUT PASSIONS. THANK YOU FOR SHARING MINE." - Michael Schumacher
Ono zbog cega je u HN manje turista je to sto su tamo uglavnom Srbi i Bosanci... sve manje i manje ih ima. Sad ce doci sa paradajzom i sarmama i onda ih opet nema od 15og avgusta. Sto manje prasojeda to vise Njemaca skandinavaca itd
A nije samo Hn. Spustila sam se i do ove druge bande.
Sent from my HTC One using Tapatalk 4
Montenegrina je u pravu. Na barskoj rivijeri mozes fudbala da igras po plazi. Ulcinj velika plaza zive izgleda od podgoricana. Juce Zanjic/Miriste lagano parking se uz plazu nadje. Bio sam za vikend u tvoje krajeve, nije bilo previse naroda uz jezero. Neki autobusi iz budve sa izletom popravise malo sliku popodne
Last edited by Hell Raiser; 14-07-16 at 15:36.
Ovo par ljudi sto znam da rade na sjeveru bas ga rade, i svi radimo samo sa strendzerima. Nego opet svake godine ista prica dan prije 15ognema nikoga pukla sezona
navikli smo da budu plaze da se ne moze staviti peskir a to je uglavnom zbog domacih turista ... ko se od njih 'leba najeo samo nek je zdravo ..
Ovo sto rece popravise sliku sa busevima... svaki dan ih ima 15ak i ja bih najradije da ne dolaze nikako, jer se nabiju na ulaz svi normalni gosti ne mogu da uzivaju. Nije pretrpanost odraz sezone nego novci.
Prica mi tip sto prodaje maline i pecurke ispred volija prije neki dan sve sto je donio je prodao, sve strancima... nije nas narod lud da 100g maline placa 2eur...
Zove me prije neki dan ljaka iz PG veli mislila da ostane 6 dana nasla nas na bukingu pa jel moguce da je za 6dana 40eur, ja reko to je po danuona samo lezerno spusti slusalicu
Last edited by Gandalf_White; 14-07-16 at 16:00.
Znam za to. Naravno i da cu da se slozim donekle. Ali nisu se jos uvijek svi prebacili na taj rezim rada, pocevsi od NTO i MORIT-a.
Svaka cast vama nekolicini koji umijete da dovedete ljude koji placaju ukupni dozivljaj, ali dokle god se sezona gleda kroz izdavanje lezaljki i broj kupaca, a glavna privredna grana, nema tu srece
U Tv jedno 10-15% vise posla. Samo da podrzi! Nema previse guzvi, veci ADR, manji costs, tako da stvari idu u dobrom smjeru.
Sent from my SM-A510F using Cafe Del Montenegro mobile app
juče sam komentarisala....mi smo šampioni da sve uništimo, da sve pretvorimo u ništa! Izgleda da je ovdje jedini biznis da uzmeš pare a da ništa ne uložiš i što ti veliš na konto toga što ćeš nekoga preveslat....danas sa te odra, ko te ***e, ne moraš nikad više doć, sjutra ćemo novu ovcu šišat...malo me je sramota
Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!
I u Kotoru je primjetno manje ljudi za sad.
Sent from my HTC 10 using Tapatalk
Ovo je stojalo i u master planu iz 2008-9, ne znam tacno godinu. Ali oni koji vode racuna o tome, gledaju na stvari kao izdavaci soba na obodu grada, ili onaj sto prodaje palacinke uz plazu. Nema naroda ne valja sezona.
Evo ovo cega se ja i Gandalf dotakosmo, dovodjenje autobusa na Crno jezero. Svi vodici su bili uz autobuse. Ili najlakse receno, turizam nam je "od rampe idi pravo, doces...." sto je blago receno smijesno. I onda narod se gura na ulazu, okupljaju se u grupe jer ne znaju sta i dje jer je normalno da bude konfuzno kad nema vodica. Zato mi i izgleda da ako nema guzve nema ni turizma. Jer se jednostavno ne umijemo organizovati da kao drzava uzmemo novac.
Ta nesposobnost nasih ljudi da kalkulisu na duge staze koci bilo kakav razvoj i neku uzlaznu putanju. Dugo nismo bili svjesni nasih prirodnih ljepota. Kad smo vidjeli da to mozemo da naplatimo, krenulo je jako dobro u pocetku. Medjutim, odje se vremenom stvorio dojam o tome da nidje nema ljepse i bolje nego kod nas, pa se bucaju neke astronomske cijene i neka ludila o elitnom turizmu, a niko ne razmislja o tome da ta elita koju jure, pored crne gore, moze da ljetuje na minimum 10 mnogo boljih destinacija dje su usluge i ponuda u skladu sa cijenom. Elitni turizam je ogranicen na porto montenegro i projekte vezane za kumbor i lusticu. Sve ostalo, po meni, treba da bude koncentrisano na ljude iz radnicke klase. Da imamo koliko toliko pristojnije cijene, ljudi iz citave bivse juge bi dolazili kod nas i bio bi to promet na zavidnom nivou, imali bi stalne goste i kvantitet, kao sto je nekad bilo. Medjutim, mi sad bjezimo od tih gosti i jurimo neke njemce i skandinavce, koji ce odje doci jedno ljeto, ali sledece ce da podju u hrvatsku, pa sledece u spaniju i kod nas ce se vratiti tek kroz 4, 5 god opet. Bolje 10 gosti koji dnevno potrose po 10 eura, nego jedan koji ce dnevno potrositi 100, jer taj sto ima dnevno da potrosi 100, moze ljetovati dje god pozeli, a nama trebaju gosti koji ce svake godine da se vracaju na nasu obalu
Last edited by Ispichutura; 15-07-16 at 10:47.
Palanacki turizam je masovni turizam, one kolone od Pg do Bd i Petrovca, da vozis 3 sata 50 km iz slepera ka '96te. Da nemas dje peskir stavit i da ti je glavni proizvod pica parce i krofne na plazu. I desetine hiljada apartmana koji kostaju 5e za noc. Jesmo li odmakli daleko od toga, jesmo... a jesmo li tamo dje treba da budemo? Treba nam makar jos 20 godina da pocnemo da licimo na nesto.
Cijene su skocile, guzve su splasnule... prati li kvalitet ponude cijenu? Tu i tamo. Ako je popunjenost 100% ne znaci da je prihod maksimizovan, znaci da su cijene pale i da su troskovi mnogo veci. A ako imamo kvalitetan 4 i 5* kvalitetan proizvod, pa neka je popunjen 60-80%, ali onda imamo prosjecnu cijenu sobe 250, 300+ eura, i troskove mnogo manje u raznim aspektima. Ali je ovo izgleda visLja matematika i razmisljanje za one koji uspjeh sezone vide kroz guzvu na setalistima, ili jesu li im supe od apartmana u koje nisu ulozili zadnjih 20 godina puni...
A evo i primjera....
Last edited by Mojsije; 15-07-16 at 10:35.
Glavni muzicki festival u Cg cije odrzavanje dovede u pitanje protest tamo neke NVO i ne treba da postoji kad nemas drzave i opstine koja bi trebalo da umiju da izadju na kraj sa ovakvim stvarima jednostavno gasi.Jos samo nek se na Lake Fest pojave rudari ili neki dezurni protestanti pa i njega da ugase.
I have a plan so cunning you could pin a tail on it and call it a weasel.
http://www.cdm.me/drustvo/crna-gora/...je-ovo-trebalo
Zbog ovoga bolje i nemat Sea Dance, vise stete no koristi dok se normalni putevi ne naprave.
Svakako da mora da se kreira i ponuda za visokoplatezne goste, ali nek to bude ograniceno na nekoliko mjesta kao sto je porto m. Ali moramo biti svjesni toga da ne mozemo citavu obalu da pretvorimo u jedan porto montenegro. Ako poznajes nekog sa primorja ko ima neki restoran ili ima apartmane, da radi bilo sta vezano za turizam, 90% njih ce ti reci da se duplio bolje zaradjivalo prije 10, 15 god nego sad. Pored sve dobre volje i zelje, ne mozemo mi odjednom da postanemo monte karlo. I to elitnih gosti sto ima, da ih tako nazovem, borave odje jer im drzava obezbjedjuje nevidjene subvencije na ustrb gradjana. Cak mi je pricao i jedna drug koji radi u porto da dosta stranaca tu dodje samo da natanka jahtu jer nema poreza na gorivo, pa se odma sjutra vrati za hrvatsku ili italiju. Samo da budemo realni i svjesni svojih mogucnosti.
Ljudi koji imaju te apartmane i restorane nece ili ne umiju da shvate da se promijenio turizam i da je dosao 21. vijek i kod nas. Nekad je traznja premasivala ponudu, sto je i bila osnova masovnog tuzirma i niskog kvaliteta i cijena. Gost u 2016 nije isti kao u 1990oj ili 1980oj. Nece da renoviraju apartmane i da ulazu u kvalitet ponude. I onda se cude dje su im gosti. Pa zasto bi placao 50e za apartman u tivtu ili bd, ako za te pare mozes da imas smjestaj u hotelu u 3* nedje drugo.
Dakle, vracemo se na pricu o svijesti dje samo treba odrati gosta. E nema vise, tako da ti sto drze supe i restorane za mijesanim mesom neka se pozatvaraju.
Pa i to je malo greska mojsije. Gdje god sam bio po svijetu turista je bilo pola pola. Stranci sa lokalcima. Samo se mi izgleda stidimo sami sebe. I mislimo da ako skockamo apartman da ga izdamo 70 eura na dan po osobi, da je to to. Ajde mi kazi sta da radim kad izadjem iz tog apartmana. Stari grad Budva se ne vidi od vasara okolo. Naprcamo lezaljke da kad se okrenem ocu nekoga da udarim nogom. To sto prelijes piletinu sa rostilja nekim sosom i dodas uz tanjir neki prilog, ne znaci da si bolji od ovoga sto prodaje mijesano meso. Samo naplacujes 3x skuplje
Pa i taj Porto Montenegro. Ako napravis stanove za prodaju, mogu oni da milione kostaju, i dalje je sa turisticke strane neisplativo.
Srecom sam malo vise svijeta vidio, da znam da je intvoj stav slican ovom "masovnom", samo druga krajnost nista vise, a oba stava su pogresna
#fakenews
Zasluzujemo paradajz turizam.
Sent from my D5803 using Cafe Del Montenegro mobile app
nothing comes from violence and nothing ever could
Hell ovo pola pola se ne bih slozio nikako. Na Novom Zelandu ove godine sam upoznao vise Njemaca, Holandjana i Amerikanaca i ni jednog zelandjanina po smjestajima. Ista je situacija po Evropskim zemljama. Ljudi idu da vide nesto i Putuju a ne da se chvare na plazu 7 dana...Nasim ljudima pri tom mislim na CG + zemlje iz okruzenja je najmilije da sidju na more u sred Srca sezone kad znaju da ce biti najskuplje i najveca guzva i onda se zale kako je skupo. Dajem primjer... cetvorokrevetna brvnara na zhb u junu i septembru je 25eur a u julu i avgustu 65. I sad zbog cega nasi ljudi ne idu kad je manje ljudi(razumijem godisnji odmori raspusti itd) i kad su cijene nize?
Onda vecina nasih ljudi su nikakvi vanpansionski potrosaci. Dodjes kod mene da spavas i to je ok, ali da bi turizam bio uspjesan mora da se ostavi money trail - restoran, market, gospodja na ulici, tura, transfer... nasi gosti to ne rade.
Ja radim sa paradajz turistima sa zapada. Placaju mi 13-20eur po krevetu, dosta njih sprema svoju hranu... ali na svako 20 koje meni ostave potrose jos 40 na razne aktivnosti. Nasi se ljudi bune kad moraju da plate ulaz u NP 3eur, ulaz na Plitvicka jezera je 26eur. Zato sve vise hrvata dolazi kod nas.
Nama normalna destinacija koja odgovara nasem budzetu je albanija. Spavas za 10eur jedes za 3... Ali nasi ljudi hoce u Kotor i Budvu da spavaju za 25 i jedu za 50...
Sto prije skontamo da nije turizam tu radi lokalaca vec radi stranaca to cemo prije svi profitirati
Sent from my Lenovo P70-A using Cafe Del Montenegro mobile app
Meni smeta kad me uslove trodnevnom kartom (koju cu kupiti bez ikakvog osjecaja da sam bachio pare) za NP da moram da idem 3 dana za redom...
Razlika u cijeni izmedju nasih NP i Plitvickih jezera je uslovljena i ponudom na lokalitetu ali ne znam da li je poredjenje pravo, kada se uzme sve u obzir... Plitvice su poodavno mashinerija... Bio sam posljednji put 2013. u maju ali nijesam bio u situaciji da odvojim vise od 2 sata (u prolazu sam bio)...
E sad, svakako da bi napredovali mnogo vise i brze kada bi bilo vise ljudi koji poput tebe sagledavaju stvari i djeluju slicno tebi... Mislim sustinski... Ti imas svoj zacrtani pravac razvoja i zelis da ga ostvaris... Pri tome nalazis i vremena i volje i prostora da ovdje pomognes ljudima kada im treba neki info bilo da je rijec o smjestaju ili sugestijama za setnju...
Last edited by Ben Dover; 16-07-16 at 08:27.
--------------->
<---------------
Odavde dovde...
Hvala Ben...
Radi se o tome sto ja sagledavam stvari kao turista i kao turisticki radnik. 90% turistickih radnika u CG nidje nije poslo i misli da je turista tu zbog njega. I onda ga sastruzhu i to je to.
Plitvice jesu masinerija, ali recimo sad pdojes tamo, bice hiljade ljudi sve jedno na drugo i jednostavno gubis dozivljaj. Ne mozes da se kupas ni nista. Provedes maximalno 8h i gas. Za 3 eura na durmitoru mozes danima da istrazujes.
Imaju vodopadi kraj mostara Kravice se zovu :
Ulaz je 1eur, a za 5eur da jedes da ne mozes da ustanes + na mostarskih 40+ mozes da se kupas i sve.. Ali nije to nasim ljudima zanimljivo jer #sirotinja...
Ja nikada ne bih posao na odmor na nase primorje, osim na festival ili tako nesto. Radije bih te pare potrosio da vidim nesto novo.. Nas mentalitet je vrlo cudan
There are currently 7 users browsing this thread. (0 members and 7 guests)
Bookmarks