Eh, skoro pa propali Vanja, zar opet isto?
Najjednostavnije skretanje priče sa tebi dragih i životno incijalnih i pokretačkih životinjskih nagona i materijalističkih pogleda, želja i ambicija (iluzija) nisi u stanju da raspoznaš. Šteta!
U skladu sa već X puta pokazanim primitivnim fragmentima tvog razmišljanja, tebi je izgleda uvjek ekstremno lakše, prihvatljivije i realno da ne rečem "logično" bliže ulično i najpritivnije podrugivanje, propalo pokušavanje nekog provociranja i sve u tom takvom maniru (mada, nisi jedini, to je ka neka zaraza).
Ne kontam, kako do sada nisi ni pokušao shvatiti, da ti to ne prolazi i da to definitivno to nije pravi način? Možda je vrijeme, kad već ne vidiš sam, da ti, eto skrenem pažnju na taj detalj?
Al onda se sjetim tvojih vrlo pogrešnih, ali po tvom mišljenju opravdanih, ponositih i zvaničnih izjava kako si svojevremeno lagao, kasnije sam to i priznavao. Čak si vjerovatno očekivao za to i pohvale (pa ostao moguće razočaran jer ne viđeh da si ih dobio, pored sve dobre volje i tvojih nadanja) vjerovatno sve iz svog neznanja, iz ubjeđenja da je to tako ispravno? Zatim kako si samo zdušno pisao o nepoštovanju drugih ljudi, to je realno i preočigledno u većini tvojih tekstova po forumu, ne mora se ni tražiti, svuda je napisano. Sve je to materijal koji ne daje drugima za pravo da uopšte razmišljaju o tvojim idejama ozbiljno i s nekom voljom. Zato te ljudi uglavnom i kritikuju. Vide tvoje ponašanje, pa bježe od, znaš tačan termin. Jer "po djelima njihovim poznaćete ih". Šta da ti kažem dalje bez "aqua lebetem"?
Prosto bi se moglo reći tako, ali kako čovjek počne duhovno da napreduje postaje svjestan činjenice da sve što nije blisko Bogu i nije uz Božiji blagoslov, jeste upravo od "kneza ovoga svijeta", kome su najubitačnije oružje sama i beskonačna laž i svi oblici prevare i zabluda. Čak se i najveće greške dešavaju jer ljudi pogrešno misle da rade prave stvari i iz dobre namjere.
Sam je primjer nesavršen, jer učitelj dobija đake, koji su došli iz svojih kuća, porodica, zgrada, vrtića i sl. A tamo su već nekako formirani kao moguće "loši".
Dobar je učitelj onaj koji takve loše i najlošije đake malo po malo tokom školovanja uobliči i formira od njih dobre đake i još bolje ljude, zar ne?
Problem "loših rabina, sveštenika i imama" nije izbor vjernika, jer svaki vjernik ima oči da vidi, na to ga religiozne knjige i upućuju, ako je loš taj i taj, ne idi kod njega, ima drugi. Kad znaš đe je bistra voda, što piješ mutnu i prljavu? Dalje, ko griješi, "grijeh je njegov na njegovu glavu", ne može neko griješiti za tebe niti se moliti Bogu umjesto tebe. Kad zaslužiš moliće se neko Bogu za tebe, al to je neka druga priča.
Ne treba grešnost tražiti u drugima kroz najbanalnije primjere, tu će se ona uvjek nać, ali težak je i najteži posa pronaći svoju grešnost (ne tuđu, svoju!).
Vidiš kako se ja ubih objašnjavajući Vanji da griješi, da nije u pravu, ali on sve pokušava da opravda, neka što opravdava, nego mu je milije i druge napadati, upravo onda kad mu dobro žele. Jel to pravi način, ili ima bolji, kvalitetniji, savršeniji?
Eto, sad mi, na konto ovog teksta, recite da sam promašio temu sa isil, pardon id? Mada sam to već i objasnio, gore pri vrhu posta, Vanji u odgovoru.
Pogrešno razmišljanje. To je ono što bi vi možda očekivali ili mu se nadali. Nije u tome poenta. Nešto je drugo pozadina svega.
Pogrešno Vanja, ubi te to tvoje (minorno) ja. Vjera je svakako individualna stvar, svako je doživljava i razumije na svoj način. Neko više, neko manje u granicama koliko mu je potrebno. Vjernik nikad neće niti može odlučivati o tome ko je vjernik, to samo Bog zna i vidi direktno i jasno. Zato i piše u religioznim knjigama, parafraziram, da će mnogi govoriti onoga dana da su vjernici, ali će ih Bog osuditi i okrenuti lice svoje od njih, jer njihova vjera (ona za koju su oni mislili da je vjera) ne bješe prava (pravilna). Možeš pronaći originalni citat, ljepši je vjerovatno i jasniji.
Vjernik jedino može vidjeti postupke drugih i rasuđivati o njima. O tvojima ne vrijedi trošiti vrijeme, sve je očigledno. Samo poređenje terorista sa vjernicima, je odraz primitivnih shvatanja, koja velikoj većini indoktirnisanih osoba ne dosežu dalje od nosa, pardon ekrana. Na kraju napisano "Bolesne bajke", smiješno, ovo tvoje poređenje se poklapa sa mojim ranijim opisima. Ništa novo, šteta opet.
Ironično napisano? Sve zavisi od toga, da li ljudi shvataju šta je Božija milost. Imate velike primjere u religioznoj literaturi, koje grdne nevolje snađoše, mnogo gore no ove što opisuješ, pa istrajaše u vjeri, toliko da su nam danas svijetlo u tami i primjer koji treba slijediti. Teško?
Standarno se vrtimo u krug, ništa ne shvatajući, jel tako Vanja?
I ja počinjem da razmišljam na tome sličan način! Neko ga je baš, baš, a možda i on sam sebe, dobro, odlično i predobro - to upravo taj glagol što si napisala.
Vrijeme je da se konačno dozove pameti, razumu, ljubavi i konačno vjeri. Život bez vjere, kažu mnogi, je život bez smisla.

Reply With Quote

.
PopCorn 
Bookmarks