View Poll Results: Da li želiite da imate djecu?

Voters
143. You may not vote on this poll
  • Da, sa zadovoljstvom!

80 55.94%
  • Ne, ne želim, moja sloboda nema cijenu!

7 4.90%
  • Da, ali samo ako se steknu uslovi!

25 17.48%
  • Nijesam razmišljao o tome, ali možda jednog dana...

1 0.70%
  • Ne zasad... ali ko zna, možda promijenim mišljenje....

13 9.09%
  • Ne pada mi na pamet, djeca su dosadna!

4 2.80%
  • Želim jer se to očekuje od mene!

1 0.70%
  • Ne razmišljam o tome uopšte!

2 1.40%
  • Bih i želim, ali kako?! Kriza, muka...

5 3.50%
  • Nijedna opcija mi ne odgovara....

14 9.79%
Multiple Choice Poll.
Page 36 of 63 FirstFirst ... 2632333435363738394046 ... LastLast
Results 876 to 900 of 1552

Thread: Roditeljstvo, da ili ne?

Thanks Thanks Given 
    12,558
    Thanks Thanks Received 
    2,362
    Thanked in
    1,206 Posts

Uh, šta sve odje danas ispročitavah i izobrisavah (postoji li ovaj oblik ovoga glagola ) kukala mi majka!

Nego, @Gando, sa srećom, srećno rodjenje naslednice/ka 100 godina sreće, zdravlja i islunjenja svih realnih želja mu/joj želim :applause::love_heart::love_heart::love_heart:
    a sad, posle ove lijepe vijesti, ovo što sam usput pokupila kao interesantno da se osvrnem
    Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post
    Ima vise nacina i nivoa nezavisnosti.

Prva i osnovna je emocionalna - da je covjek sposoban da se nosi sa zivotom i problemima na nacin koji njemu odgovara a da ne trci i ne zove famelju kad god zaskripi i bez pokusaja da taj problem rijesi bez icije pomoci

Finansijska - Jednostavno solventnost da osoba sama sebi placa racune, hranu... Da se sama oblaci i obuva itd.
    Finansijski nezavisnim osobama ne racunaju se ljudi kojima roditelji placaju rentu ili su im kupili kucu/stan i pomazu im "da stanu na noge" cijeli zivot. Ili osobe koje zive same a majka im donosi serpicu sa ruckom

Profesionalna - Kad covjek odluci sta ce da radi u zivotu i sta ce da voli sam, a ne da mu nametnu kuci sta ce da studira/radi. Kad sam stvori nesto a ne da je direktor firme koju je tajo razradjivao godinama itd

A onda imamo nivoe nezavisnosti od 0 do nezavisno. Naravo ne treba ici u ekstreme pa ocekivati da svi mogu biti apsolutno nezavisni, ali mogu se makar potruditi da se zauzmu za sebe sto vise i ne prepustiti se trenutku dje ti je sad dobro ali ti nece biti dobro sjutra.

Ali opet drugaciji su ljudi. Moj stari je znao da kaze : "Nekome sve lako pa'ne"
    Ja ipak smatram da to što ne pozoveš famelju upomoć kad ti je pomoć potrebna ili na slavlje kad ti se slavi, svakako ne znači da si manje ili više samostalan, po meni, nego manje ili više privržen svojoj famelji...ja i danas, a imam dosta godina u ***no, ka god mi nešto zaškripi ili me razveseli, podijelim sa roditeljima....takodje, vjerujem, da ako imaš koga da pozoveš i ako taj koga si pozvao zbilja brine tvoju brigu iskreno i veseli se tvojoj sreći iskreno, onda si ti srećan čovjek...i to nema veze sa sanostalnošću.
    Kad si pričao o finansijskoj samostalnosti...zašto tačno smatraš da je loše ako ja kao roditelj, a imam mogućnosti, svome djetetu obezbijedim, recimo, i posao i stan? Zar ti, evo roditelj si sad, nećeš sa najvećim zadovoljstvom svom nasledniku obezbijediti sve što budeš u mogućnosti? Što fali da tvoje dijete nastavi tvoj biznis, recimo? Ti maloprije reče da nije finansijski nezavistan onaj kome je neko kupio stan, dao posao? Bez ikakve želje da ulazim u tvoje intimne i porodične stvari i ne moraš na ovo da odgovaraš, ali čisto sumnjam da si ti POTPUNO sam, bez nasledstva od svojih roditelja ili ženinih roditelja, uspio sa tih svojih malo godina koje imaš da stvoriš i kuću i imanje u Budvi za izdavanje, isto to na Žabljaku, a pominješ i život u Nikšiću, pa život od pola i više godine u Australiji...ovo je čisto retoričko pitanje, tj moje razmišljanje naglas ali ne potcjenjivati porodične veze! Nikako!Čovjek koji ima porodicu nije sam a može biti i finansijski i profesionalno nezavistan!

Quote Originally Posted by the_lady_marianna View Post
    Majke su pojedine sinove toliko razmazile. Cak mi je jedna majka to i priznala. Kaze: gledam sina kako ne pomaze zeni, nego sve ona sama, jer sam ga ja tako navikla pa tako zahtjeva od zene.

Takav INVALID mi ne treba.
    Nemo' da se ljutiš, ali ne mislim da ga je majka naučila...jer ne postoji ništa što si jednom naučio, da se ne možeš od toga odučit! Tako da vrlo sigurno tvrdim da je gospođa supruga, koja to toleriše ta koja je "invalid".....
    Da se odmah razjasnimo....pošto sam majka muške đece, ako je potreba, umiju uradit što im treba, ali kod mene u kući ne dozvoljavam da mi se petljaju u kuhinju, osim ako me nema i za nešto lagano usput, u peglanje i u čišćenje....ali to ne znači da će sjutra žena MORATI to da radi za njega!!!! Samo ako ona to dozvoli (ova prva ne dozvoljava )
    Moj muž je jedinac kojega je majka podizala gledajući u njega kao u boga....i tvrdim i odatle da to nije istina (da ga ne ofiram sad )

Quote Originally Posted by AltaMarea88 View Post
    Ja cijelog zivota tezim da budem nezavisna i jesam od svoje 18. godine, od kada i ne zivim sa svojim roditeljima. Prateci tvoju definiciju, mogu da zakljucim da sam i emocinalno, i profesionalno i finansijski nezavisna. Medjutim, kako prolazi vrijeme sve vise uvidjam da nije dobro biti u potpunosti nezavisan jer:

1) previse ti postane dobro samim sa sobom i tesko dozvoljavas da ti neko remeti tvoj mir i pravila koja si sam sebi postavio;
    2) nema ko da ti zakopca haljinu do kraja, kao meni u ovom trenutku .

Covjek je socijalno bice i nije stvoren da zivi sam! - azurirani zakljucak AltaMaree :hopelessness:.
    Slaže, se AltaMarea...ali stvarno ima osoba koje vole da su same, a ja ne volim sama ni tv a gledam a ne što drugo

Quote Originally Posted by KRKNA View Post
    'Rađajući dijete za djetetom njegova supruga Senka nije ni mogla da razmišlja o zaposlenju.'

Tvrdišići su aktuelni evo nekoliko dana..
    Kako posmatrate ovaj fenomen roditelji svjesno prave po 10-oro đece (da su živa i zdrava), a onda traže od države da im se izađe u susret da prežive?
    Vrlo sam kritična...ne znam kako to spriječiti, jer stvarno, pravo na potomstvo je osnovno ljudsko pravo i kako nekome ograničiti koliko će djece da ima, ali stvarno, praviti djecu u jednoj sobici i tražiti pomoć od države mi je suludo...naravno, ukoliko se dese neke tragedije, neke situacije koje onesposobe ljude u međuvremenu, u redu, ali veli "slab sam" a pravit djecu jedno za drugim, nije mi baš normalno...

Quote Originally Posted by karamazov View Post
    I ja odgledah reportazu o Tvrdisicima... bez obzira sto voditeljka pomenu nesto u smislu da ih ne osudjujemo unaprijed, moram... ono je kriminal... da mi je samo znati sto je tim ljudima u glavu... ne mora covjek da daje pare na kondome, ali nije vala toliki problem izvadit ga na vrijeme...
    Drugo, dje on pravi tu djecu...? U istu sobu dje mu djeca spavaju...?
    i jos veli da je slab i da ne moze da radi...
    druze, ja prelezah gripu, 10 dana mi se diga nije niti mi je sex na um pada, ne fali tebi nista no si zdrav ka drijen, vidji kolko gradjevina ima, pa deri i hrani familiju...
    kriminal...
    s tim u vezi, prije par godina je cijela Crna Gora bila podignuta na noge zbog reportaže o jednom dječaku iz NK koji je sa 12 godina išao da nadniči i cijepa drva da bi izdržavao porodicu....znam da to nije isto, i to dijete me jeste na srce zaboljelo, ali... dječak od 12 godina je imao još dvoje braće ili sestara mladjih, od kojih je jedno imalo svega dvije godine....ono što mi je zaparalo uši gledajući reportažu, jeste da je majka prije 5 godina imala dijagnostifikovanu bolest neku neizlječivu ( da li kancer ili tako nešto) ali joj je palo na'm da se "krka" sa mužem koji je valjda nervni bolesnik i nesposoban za rad(sposoban za sexualni rad) i da rode još jedno- treće, dijete tako bolesni i bez prihoda....no mi je ono dijete nesrećno bilo žao jer umjesto da ide u školu i da spva u suvome i toplome on je morao da nadniči za hleb nesposobnim roditeljima...strašno...ne znam zbilja kako tome stati na put...nikako vjerovatno

Quote Originally Posted by TheLucas View Post
    Da moje dijete zna kako cu da ga strojim nikad se ne bi rodilo.
    hahahahha najveća i najčešća laž izgovorena IKAD! Ti ćeš da budeš najveća p**d* pred tvojim djetetom, to ti je zagrantovano kao i to da će za uru doć 18.mart 2016. godine
    Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
    ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Pazi kako se izrazavas, ubuduce necemo tolerisati.
    Dobro vece draga publiko, ja samo necu trositi reci na ove flamingose.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by mexiko View Post
    Gandalfe, beypredmetno je ulaziti u pricu o roditeljstvu sa nekim ko nema djecu...
    Prije će biti da je bespredmetno je ulaziti u priču sa nekim ko ima dijete iz prostog razloga što nije objektivan.

Sent from my SM-G900FD using Tapatalk
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    4,732
    Thanked in
    2,108 Posts

Mogu da budem na momente subjektivan, ali praksa je cudo. Jos si ne znaven za te stvari moj prijatelju. Jednog dana ces saznati, boze zdravlja, pa ako se sjetis prelistaj ovo sto si pisao
    Slusaj starije, ali ne idi za njima
    - Smrt fasizmu baba
    - I tebi sinko, i tebi

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Evo da sprovedemo jedan mali eksperiment i objektivnosti:

Forumaši se uglavnom ne znaju lično tako da će onaj ko odgovori potvrdno na sljedeće pitanje biti anonimus
    Dakle, pitanje za roditelje glasi

DA LI MISLITE DA JE VAŠE DIJETE RUŽNO I GLUPO

Last edited by Rakun; 18-03-16 at 01:09.

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    4,732
    Thanked in
    2,108 Posts

Rakune, poznajes sve roditelje na planeti? Evo upravo razmjenjujes misljenje sa jednim koji ce ti vrlo objektivno reci sve u vezi svog djeteta. Iz kojeg razloga? Iz razloga sto jedino tada mogu da ga vaspitavam (ili makar pokusam) na najbolji moguci nacin. Ako u procesu vaspitanja djece i formiranja njegove licnosti roditelj nije objektivam i iskren pred samim sobom, a onda i pred drustvom, greske u vaspitanju mogu biti vrlo ozbiljne i u jednom momentu nepopravljive. Naravno, ne zelim da je ubjedjujem da sam ja 100 procentno u pravu i da su moji stavovi jedini ispravni, ali dozvoli da kao neko ko je otac dvoje djece, od kojih starije ima skoro 16 godina, moze da pomogne da shvatis da neki tvoji stavovi ipak nisu na mjestu. Koliko mi se cini prvi si pomenuo genetiku, i trebao bi pak malo vise da se pozabavis time kad vec pominjes, jer bi onda znao povezanost karaktera sa fenotipom i fenotipoom. Hormoni svakako odredjuju nas karakter, a u vrlo kratkim vremenskim intervalima i nisu presudni za licnost covjeka. Koliko mi se cini ti ovu polemiku shvatas dosta licno, i ides samo iz greske u gresku. Nadam se da ces ovu moju pisaniju shvatiti kao dobronamjernu
    - Smrt fasizmu baba
    - I tebi sinko, i tebi

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    4,732
    Thanked in
    2,108 Posts

Sto ako nam se poklope misljenja? Da li ce tvoj eksperiment imati smisla? Da li ce onda dokazati subjektivnost?
    - Smrt fasizmu baba
    - I tebi sinko, i tebi

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Ok Posto ja ujtro ranim, odoh malo da zmurim.
    Laku noć svima koji nisu hronični nesaničari.
    Sad bi bilo korektno sa tvoje strane da kazes svrhu ovog tvog pitanja.
    Pitanje je započeto sa ""Dakle, pitanje za roditelje glasi". "Roditelji" je množina tako na ne bi bilo "korektno sa moje strane" da ne dam drugim roditeljima šansu da odgovore

Za sad imamo dvoje lijepe i pametne djece
    Last edited by Rakun; 18-03-16 at 02:29.

Thanks Thanks Given 
    4,207
    Thanks Thanks Received 
    2,043
    Thanked in
    646 Posts

Hahahahaha. Rakune, mislis li za sebe da si glup i ruzan?

Eksperiment ti je na nivou:"Volite li koka kolu i mislite li da je zdrava." Pa da provjeris na osnovu tog odgovora da li su ljudi objektivni po pitanju kupovine datog proizvoda.

Za svoje dijete imam itekako objektivno misljenje, koje tebi necu saopstiti, ali i KAKVO GOD to misljenje bilo to me ne sprjecava da ga volim najvise na svijetu i da kazem da me ta ljubav ispunjava kao nikad nista ranije (a mnoge druge stvari su me cinile i ranije, kao i sad srecnom i ispunjenom, ali sve bih to bacila niz vodu ako bih morala da biram).
    Naravno da nije sve super, cak naprotiv, nikad nisam bila zabrinutija, napetija, neorganizovanija, histericnija, ali nikad ni srecnija. Zivot je mnogo INTENZIVNIJI uz djecu, kao da se opet rodis i sve ucis i vidis ponovo.
    Ne uticemo sano mi na djecu vec i ona na nas.

Ja imam i tvoje iskustvo:
    1. ne biti roditelj, ispunjavati sve svoje zelje, prijatelji, putovanja, provodi, karijera, ljubimci,...
    2. biti roditelj.

Jedino za cim zalim je sto ovo drugo nisam postala ranije pa da mogu da ih rodim jos tuce sto ne znaci da necu pokusati (kad moze Monika Beluci, sto ne bih i ja).
    Pametnima smatramo samo one koji misle jednako kao i mi.
    Fransoa la Rošfuko, francuski filozof

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by zvoncica View Post
    Uh, šta sve odje danas ispročitavah i izobrisavah (postoji li ovaj oblik ovoga glagola ) kukala mi majka!

Nego, @Gando, sa srećom, srećno rodjenje naslednice/ka 100 godina sreće, zdravlja i islunjenja svih realnih želja mu/joj želim :applause::love_heart::love_heart::love_heart:
    a sad, posle ove lijepe vijesti, ovo što sam usput pokupila kao interesantno da se osvrnem
    Ja ipak smatram da to što ne pozoveš famelju upomoć kad ti je pomoć potrebna ili na slavlje kad ti se slavi, svakako ne znači da si manje ili više samostalan, po meni, nego manje ili više privržen svojoj famelji...ja i danas, a imam dosta godina u ***no, ka god mi nešto zaškripi ili me razveseli, podijelim sa roditeljima....takodje, vjerujem, da ako imaš koga da pozoveš i ako taj koga si pozvao zbilja brine tvoju brigu iskreno i veseli se tvojoj sreći iskreno, onda si ti srećan čovjek...i to nema veze sa sanostalnošću.
    Kad si pričao o finansijskoj samostalnosti...zašto tačno smatraš da je loše ako ja kao roditelj, a imam mogućnosti, svome djetetu obezbijedim, recimo, i posao i stan? Zar ti, evo roditelj si sad, nećeš sa najvećim zadovoljstvom svom nasledniku obezbijediti sve što budeš u mogućnosti? Što fali da tvoje dijete nastavi tvoj biznis, recimo? Ti maloprije reče da nije finansijski nezavistan onaj kome je neko kupio stan, dao posao? Bez ikakve želje da ulazim u tvoje intimne i porodične stvari i ne moraš na ovo da odgovaraš, ali čisto sumnjam da si ti POTPUNO sam, bez nasledstva od svojih roditelja ili ženinih roditelja, uspio sa tih svojih malo godina koje imaš da stvoriš i kuću i imanje u Budvi za izdavanje, isto to na Žabljaku, a pominješ i život u Nikšiću, pa život od pola i više godine u Australiji...ovo je čisto retoričko pitanje, tj moje razmišljanje naglas ali ne potcjenjivati porodične veze! Nikako!Čovjek koji ima porodicu nije sam a može biti i finansijski i profesionalno nezavistan!
    Prvo da se zahvalim na lijepim zeljama ♥.

Drugo, Sve sto ja i moja supruga imamo stvorili smo sa svojih 20 prstiju, bez i jednog jedinog eura pomoci sa strane. Ako nijesu uzeli nijesu ni dodali. Tu cu da zavrsim tu pricu

Trece previse me bukvalno shvatas. I sto prostije cu ti objasniti zbog cega.

Pretjeranim "pomaganjem" ubijas motiv za uspjeh, rad, ambiciju. Kad das djetetu sve ali bas sve, za dijete ne ostaje nista zbog cega bi se borilo. Uvijek prvo okrene majku i taja da se rijese problemi, pa tek onda razmislja kako da ih sam rijesi. Ubija se nezavisnost. Ubija se licnost.
    Dok moje dijete navrsi 20 ili 22, da zdravlje podrzi, trebalo bi da se akumulira znacajni kapital i biznisi. E sad upravo o toj nezavisnosti o kojoj ja pricam je rijec. On moze sve to naslijediti i postati turisticki radnik ili marketing menadzer ali JA GA TJERAM NA TO. To su MOJE zelje. Znaci oduzimam mu sposobnost da odluci sta hoce da bude u zivotu. Mozda on hoce da bude doktor, pravnik, automehanicar, vozac teskih masina... Mozda ce to da ga ispunjava. Nije moje da mu odredim sta ce biti i da nosim svijetiljku ispred njega dok koraca putevima zivota, moje je da mu pokazem gdje su putevi i da ga spremim da koraca njima.

Moje dijete ce da ima SVE, kao sto sam i ja imao. Ali cu moje dijete da naucim sve sto je mene moj otac naucio. A naucio me da budem krvavi ranik, hrabar, ambiciozan, nikad ne reci ne, nikad se ne bojati rizika, nikad se ne zali, i uvijek i samo naprijed i vjeruj u sebe. Od 16 godine zivim sam, od 17 godine ni od koga nijesam uzeo centa, sam sebi sam platio fakultet, vozacku, putovanja, prvo auto, nekretninu. Sve zahvaljujuci mom starom i njegovom nacinu vaspitanja. Koje je mozda bilo malo preekstremno, ali iako mi finansijski nije pomogao, spremio me za zivot i spremio me na pravi nacin. Mozda ja svog starog ne volim kao pojedini, ali ga postujem iznad svega.

Na kraju ispricacu ti jednu pricu koju je meni moj stari ispricao.

Sa 16 godina nijesam imao vespu iako mi je stari mogao kupiti fabriku vespi da je htio. Morao sam da je zaradim, ali u isto vrijeme htio sam da odem na more sa drustvom. Ali dok je moje drustvo uzivalo po Budvi ja sam na 10-30m visine po Ulcinju i Baru postavljao reklame na 40+ stepeni za dnevnicu kod starog u firmi. Sagorele i ispucale koze, jedne veceri onako frustriran podjem ja kod direktora da ga pitam zbog cega on meni ovo radi ? Zasto ne mogu i ja da igram odbojku na plazi i jurim za zenama kao "sva druga djeca"? Stari mi je odgovorio kratko i trebalo mi je nekoliko godina da shvatim sta je htio reci :

"Da ja i majka sjutra nestanemo, ti si spreman za zivot"

Bio sam ljut i nista nijesam razumio... Chu zivot... Chu spreman. Samo sam htio da umjesto rada po cijeli dan i pentranja po vrucem betonu. budem na plazi, i da kupim vespu... U zimu te godine sam se odvojio od familije i poceo zivjeti sam...

Sad razumijem i hvala mom starom.

E sad valjalo bi kad bi ljudi bili iskreni i realni prema sebi i zapitali se: Da mi majka/tata nestanu dje bi bio ujutro?
    Ili majke i tate da isto zapitaju sebe

Ja shvatam da su moja shvatanja brutalna, ali isto tako znam da su ispravna. Imam sebe za primjer da dokazem da je ovaj nacin vaspitanja i forsiranja nezavisnosti i individualnosti upalio...
    Last edited by Gandalf_White; 18-03-16 at 08:18.
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    4,732
    Thanked in
    2,108 Posts

Nisu ti shvatanja brutalna, nego sasvim realna. Brutalna su za neradnike.
    - Smrt fasizmu baba
    - I tebi sinko, i tebi

Thanks Thanks Given 
    2,257
    Thanks Thanks Received 
    3,029
    Thanked in
    1,270 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post

Da li mislite da je vaše dijete ružno i glupo ?
    Naravno da ne ali to ne mislim ni za ostalu djecu. Djeca ne mogu biti ružna i glupa po default-u. Odrasli imaju ta svojstva. Odrastanje nas čini takvima. Druga je stvar što ja volim samo svoju djecu dok ostalu ne. I to ne zato što moja navodno mogu biti lijepa/pametna, a neka ružna/glupa već samo zato što su moja i za njih imam dovoljno ljubavi, strpljenja i razumjevanja. Dakle, odgovoriti na tvoje pitanje potvrdno je nemoguće, kako sam ti naveo iz bar dva razloga.

Sent from my GSXR1000 @ 299
    Last edited by Caesar; 18-03-16 at 08:36.
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    4,732
    Thanked in
    2,108 Posts

Ljepota je u oku posmatraca. Neko dijete, ili neka zena, koja je tebi lijepa, drugome, vjerovatno nije, i tako redom,.... Neso si mi se zapetljao moja Rakune
    - Smrt fasizmu baba
    - I tebi sinko, i tebi

Thanks Thanks Given 
    204
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    166 Posts

Obecala sam Rakunu da cemo ga ovdje ozheniti do njegove 40-te. Imamo josh malo preko godinu dana.
    No ne znam kako cemo, kad on daje sve od sebe da se to ne desi.
    Prepao se kad sam mu rekla da ce morati postati vjernik da bi se to desilo.
    A to nije nishta strashno, jer Ateisti, ionako, ne postoje

Tachno ce me ubijediti da Alfa muzhjaci, pardon - mushkarci, postoje i da je on taj i takav.

I nije lijepo shto ste kao razularena masa koja nema svoga mozga no onako grupno, zombijachki, napada jedinku, kakva god ona bila.
    I ja dolazim u poziciju da mi proradi materinsko u meni (rekoh vec, svi ste moja djeca..pa i Rakun) i osjetim nagon da ga branim.

Uprkos tome, moram mu izjaviti da bi Hitleru ta mala plava s gornje slichke potpuno odgovarala kao prava mala Arijevka. A njemu ne valja... Pih!
    Samo oni koji se usude uvelike podbaciti, mogu uspjeti u velikoj mjeri.

Thanks Thanks Given 
    2,257
    Thanks Thanks Received 
    3,029
    Thanked in
    1,270 Posts

Sprdaš li se ti to !!!
    Dijete ne može biti ružno i glupo !!!!!

Misliš li da je Hooney Boo Boo lijepo dijete ?
    Mislim da estetski kriterijum koji primjenjujes prilikom izbora automobila ne mozes na ziva bica da primjenjujes. Ljudi nisu stvari.

Mada interesantno je to sto kazes ali zabranjeno je profilisanje drugih

Znači dosta roditelja jednostavno laže.
    Da kada misle za svoju djecu da su najbolja i iznad prosjeka. Ali rekao bih da nisi mislio na to.

Sent from my GSXR1000 @ 299
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    12,558
    Thanks Thanks Received 
    2,362
    Thanked in
    1,206 Posts

Mogu li da vas zamolim da se vratite temi a to je RODITELJSTVO da ili ne, da se ne prepucavate više sa Rakunom jer ovo više stvarno nema smisla, Rakuna molim da prestane da ponavlja jedan te isti post deset puta i da prestane da spamuje, prećera ga više sa skretanjem teme! Stvarno ću podijeliti mnogo više infrakcija a i poneki ban Hvala na razumijevanju!

Thanks Thanks Given 
    12,558
    Thanks Thanks Received 
    2,362
    Thanked in
    1,206 Posts

Pretjeranim "pomaganjem" ubijas motiv za uspjeh, rad, ambiciju. Kad das djetetu sve ali bas sve, za dijete ne ostaje nista zbog cega bi se borilo. Uvijek prvo okrene majku i taja da se rijese problemi, pa tek onda razmislja kako da ih sam rijesi. Ubija se nezavisnost. Ubija se licnost.
    Dok moje dijete navrsi 20 ili 22, da zdravlje podrzi, trebalo bi da se akumulira znacajni kapital i biznisi. E sad upravo o toj nezavisnosti o kojoj ja pricam je rijec. On moze sve to naslijediti i postati turisticki radnik ili marketing menadzer ali JA GA TJERAM NA TO. To su MOJE zelje. Znaci oduzimam mu sposobnost da odluci sta hoce da bude u zivotu. Mozda on hoce da bude doktor, pravnik, automehanicar, vozac teskih masina... Mozda ce to da ga ispunjava. Nije moje da mu odredim sta ce biti i da nosim svijetiljku ispred njega dok koraca putevima zivota, moje je da mu pokazem gdje su putevi i da ga spremim da koraca njima.
    da, ti ćeš stvoriti kapital, napraviti biznis u turizmu, i bilo bi nenormalno da svom djetetu nametneš da radi tvoj posao...medjutim, šta ako ono hoće tvoj biznis? Voli turizam, ima žicu za to? Silom ćeš ga odguravati da ne ispadne da ga siliš? Ili ćeš mu dozvoliti da bira sam, ali i da sam stvori sredstva za školovanje, ako uspije, dobrouspije, ako ne, njegov problem?!
    Tako zvučiš...ne mislim da tako misliš, ali tako zvučiš!
    Da se razumijemo, ne mislim da ja treba da crnčim, a da moje dijete treba da ladi "oni" i da troši ono što sam stekla...ali smatram da sve ovo što ja radim i zaradim, zaradjujem za nas, i smatram pametnim da uložim i u budućnost svoga djeteta...da li je to neka škola koju ono želi i koja mu leži, da li je biznis što ti reče automehaničarski zanat....svejedno....smatram da dijete neće biti siromašnije ako ja kao roditelj imam mogućnosti i priuštim mu da ode i prošeta po svijetu, obidje lijepa mjesta na planeti, ako mu uspijem obezbijediti dobru školu negdje u inostranstvu....ili ovdje svejedno....

Moje dijete ce da ima SVE, kao sto sam i ja imao. Ali cu moje dijete da naucim sve sto je mene moj otac naucio. A naucio me da budem krvavi ranik, hrabar, ambiciozan, nikad ne reci ne, nikad se ne bojati rizika, nikad se ne zali, i uvijek i samo naprijed i vjeruj u sebe. Od 16 godine zivim sam, od 17 godine ni od koga nijesam uzeo centa, sam sebi sam platio fakultet, vozacku, putovanja, prvo auto, nekretninu. Sve zahvaljujuci mom starom i njegovom nacinu vaspitanja. Koje je mozda bilo malo preekstremno, ali iako mi finansijski nije pomogao, spremio me za zivot i spremio me na pravi nacin. Mozda ja svog starog ne volim kao pojedini, ali ga postujem iznad svega.
    Lično ne smatram da je nužno imati spartanski odnos prema vaspitavanju djeteta da bi ono postalo vrijedan i dobar čovjek....i da bi bilo spremno za samostalni život

Sa 16 godina nijesam imao vespu iako mi je stari mogao kupiti fabriku vespi da je htio. Morao sam da je zaradim, ali u isto vrijeme htio sam da odem na more sa drustvom. Ali dok je moje drustvo uzivalo po Budvi ja sam na 10-30m visine po Ulcinju i Baru postavljao reklame na 40+ stepeni za dnevnicu kod starog u firmi. Sagorele i ispucale koze, jedne veceri onako frustriran podjem ja kod direktora da ga pitam zbog cega on meni ovo radi ? Zasto ne mogu i ja da igram odbojku na plazi i jurim za zenama kao "sva druga djeca"? Stari mi je odgovorio kratko i trebalo mi je nekoliko godina da shvatim sta je htio reci :

"Da ja i majka sjutra nestanemo, ti si spreman za zivot"

Bio sam ljut i nista nijesam razumio... Chu zivot... Chu spreman. Samo sam htio da umjesto rada po cijeli dan i pentranja po vrucem betonu. budem na plazi, i da kupim vespu... U zimu te godine sam se odvojio od familije i poceo zivjeti sam...

Sad razumijem i hvala mom starom.

E sad valjalo bi kad bi ljudi bili iskreni i realni prema sebi i zapitali se: Da mi majka/tata nestanu dje bi bio ujutro?
    Ili majke i tate da isto zapitaju sebe

Ja shvatam da su moja shvatanja brutalna, ali isto tako znam da su ispravna. Imam sebe za primjer da dokazem da je ovaj nacin vaspitanja i forsiranja nezavisnosti i individualnosti upalio...
    Prvo potpuno sam sagasna da se roditeljska ljubav ne mjeri vespama i aavionima i kamionima, niti je za tvoje odrastanje bitno da imaš vespu ili neki veći motor...ovih nekoliko roditelja koje sam upoznala, nažalost, a koji su svojim naslednicima kupovali visokoturažne motore, proklinju dan kad su im ih kupili, a kupili su im kartu u jednom smjeru....toliko o tome....kad kažem da radim za svoju djecu i da stvarno uživam da sve što zaradim potrošim na njih, odnosi se na sve osim na materijalne "vrijednosti"...lično se ne bih radovala da je moj tata imao takve metode i tvrdim da se dijete može naučiti da bude vrijedno, časno i pošteno i sa manje spartanskim načinom vaspitanja....i još nešto...vjerujem da bi se svi snašli ujutro da majka i tata nestanu i to vrlo lako...mislim da ljudi u nekim situacijama, što reće Cezar, imaju nerealna očekivanja od svoje djece i ničim izazvani ih smatraju natprosječnima, a s druge strane, jako malo vjeruju u snalažljivost svoje djece....ili možda previše uzdižu svoj značaj....ko će ga znati

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    4,732
    Thanked in
    2,108 Posts

...niti je za tvoje odrastanje bitno da imaš vespu ili neki veći motor...ovih nekoliko roditelja koje sam upoznala, nažalost, a koji su svojim naslednicima kupovali visokoturažne motore, proklinju dan kad su im ih kupili, a kupili su im kartu u jednom smjeru....toliko o tome..
    Mnogo vise mladih ljudi je stradalo na druge nacine nego sto ih je stradalo od motora. Cak sto vise motoristi su jedni od najugrozenih ucesnika u saobracaju. Uglavnom se udesi zavrsavaju rijecima vozaca auta "izvini nisam te vidio". Potsjeti me na Rakunovu pricu o roditeljstvu
    - Smrt fasizmu baba
    - I tebi sinko, i tebi

Thanks Thanks Given 
    12,558
    Thanks Thanks Received 
    2,362
    Thanked in
    1,206 Posts

Slažem se i smatram da su biciklisti još ugroženiji....nijesam uopšte rekla da je motor kriv, nego je činjenica da naši vozači ne znaju da se ponašaju kad na putu vide motoristu ili biciklistu i da su sigurno krivci za mnoge situacije, a s druge strane, ne smatram pametnom investicijom svom sedamnaestogodišnjem djetetu dati brzu i moćnu mašinu da joj isprobava limite ni našim, ni bilo kojim drugim drumovima....znaš kako, ja imam jednog starijeg sina kojem sam i sa 16 i sa 17 godina mogla dati formulu da je provoza kuda oćeš što bih se plašila da će njemu brzina krv uzburkati i mozak pomutiti.....a ovaj mladji bi brate umro da ne isproba kako je to kad ga nagari na trista....kad već ima priliku, jel? Tako da opet pričamo o roditeljskoj lošoj procjeni i mladim nesputanim i neobuzdanim karakterima a ne o "štetnosti" motora

Samo treba procijeniti svoje dijete bez "predrasuda"...mislim da je rakun pričao o objektivnosti i neobjektivnosti roditelja i tačno je da su mahom neobjektivni, taman koliko je on neobjektivan kada govori o roditeljstvu a sve vjerujući da je objektivan!
    Last edited by zvoncica; 18-03-16 at 23:19.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Evo da sprovedemo jedan mali eksperiment i objektivnosti:

Forumaši se uglavnom ne znaju lično tako da će onaj ko odgovori potvrdno na sljedeće pitanje biti anonimus
    Dakle, pitanje za roditelje glasi

DA LI MISLITE DA JE VAŠE DIJETE RUŽNO I GLUPO

Moje dijete nije ruzno, a nije ni glupo.

Uostalom ovo nisu kriterijumi prema kojem se roditelji ravnaju kad treba da ocijene svoju djecu.

Mnogo bih vise volio, sad posle 6 godina zivota moga djeteta, da je moje dijete malo ruznije, ali da manje vjeruje ljudima; i tome da niko nece uraditi njemu ono sto on nece uraditi drugima. Ovo je direktna posledica vaspitanja.

Moje dijete vjerovatano nece biti vojnik, nece biti general; ima afinitete prema drugim stvarima, ima izrazenu moc imaginacije.

Ne znam da li ce biti gej.

Ne znam da li ce biti narkoman; ovo me buni, jer ja jesam probao droge, i automatski sebi zatvorio usta da njemu kazem NEMOJ.

Nece biti silovatelj, ne lozi ga nasilje, valjda; ovo kazem jer sad ne uziva u nasilju.

Ne znam da li biti vjernik; vec zna za pojmove boga, neba, andjela, i svemu sto ide uz to, dok ja o tome cutim, jer smatram da je jos mali da razumije.

Ljudi kazu da moj mali bas lici na mene, u svakom smislu.

Ne znam da li da se radujem tome...
    Last edited by kvarni; 19-03-16 at 07:14.
    I nisam zidar, ali eto
    oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton

Thanks Thanks Given 
    5,138
    Thanks Thanks Received 
    9,266
    Thanked in
    4,487 Posts

Kod majke sto duze da bude i nema sta da brines.
    nothing comes from violence and nothing ever could

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Quote Originally Posted by goozica View Post
    Kod majke sto duze da bude i nema sta da brines.
    Ne bih da ispadnem sovinista, ali ne moze kod nje da bude nesto sto je moje.

Pridjes aparatu za kafu, ubacis euro, ispadne kafa, cija je kafa; remember?
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    5,138
    Thanks Thanks Received 
    9,266
    Thanked in
    4,487 Posts

Quote Originally Posted by kvarni View Post
    Ne bih da ispadnem sovinista, ali ne moze kod nje da bude nesto sto je moje.

Pridjes aparatu za kafu, ubacis euro, ispadne kafa, cija je kafa; remember?
    da nije bilo tvoje žene, šipak bi ti imao to što je tvoje. sem na... đe se već istresaš.
    nothing comes from violence and nothing ever could

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Quote Originally Posted by goozica View Post
    da nije bilo tvoje žene, šipak bi ti imao to što je tvoje. sem na... đe se već istresaš.
    Sinergija, jbg zbog toga zene i imaju ovoliko moje postovanje, bottom line
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by zvoncica View Post
    Mogu li da vas zamolim da se vratite temi a to je RODITELJSTVO da ili ne, da se ne prepucavate više sa Rakunom jer ovo više stvarno nema smisla, Rakuna molim da prestane da ponavlja jedan te isti post deset puta i da prestane da spamuje, prećera ga više sa skretanjem teme! Stvarno ću podijeliti mnogo više infrakcija a i poneki ban Hvala na razumijevanju!
    Kako ja to skećem sa teme ?
    Tema je "Roditeljstvo, da ili ne".
    Tj topic na kojem roditelji dijele svoje viđenje i to kakva su djeca sa onima koji (još) nisu roditelji. To što je moderator roditelj pa je pristrasan i bole je moji postovi je neprofesionalizam

Last edited by Rakun; 19-03-16 at 15:35.

Page 36 of 63 FirstFirst ... 2632333435363738394046 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)