Kakva je ovo naučna fantastika u odnosnu na uspravnu i ponosnu CG, da ne pričam, znaju svi koji su imali priliku da postanu roditelji kako funkcioniše to u KBC.
Da, sa zadovoljstvom!
Ne, ne želim, moja sloboda nema cijenu!
Da, ali samo ako se steknu uslovi!
Nijesam razmišljao o tome, ali možda jednog dana...
Ne zasad... ali ko zna, možda promijenim mišljenje....
Ne pada mi na pamet, djeca su dosadna!
Želim jer se to očekuje od mene!
Ne razmišljam o tome uopšte!
Bih i želim, ali kako?! Kriza, muka...
Nijedna opcija mi ne odgovara....
Cekao sam da se vratim u CG pa da pocnem da se hvalimNe mijesam privatno i poslovno cesto
A forum je strogo poslovan
Hvala i zdravo mi bio![]()
Neka zapali sve sto se mene tice samo da mi je zdravo. Ostalo cemo lako
P.S.
zelio bih samo da podijelim sa buducim roditeljima kako je to poroditi se u Australiji, poredivsi sa onim sto mi imamo u CG. Prvo da ne bi krenule osude odmah da smo otisli u Aus. da bi mali dobio drzavljanstvo, da vam kazem da dobija drzavljanstvo po automatizmu zbog majke.
Otisli smo da ne bismo morali da se susretnemo sa CG zdravstvenim sistemom. Zelja da se ne mucimo ovdje bila je tolika da smo odlucili da putujemo kad je moja supruga bila 6 mjeseci trudna i da se vracamo nazad sa bebcetom od 6 nedelja. I vrijedjelo je.
Ultrazvuk kod njih je 3D, kao svemiriski brod, sve vidis sve znas, sve ti kazu. Najsitniji detalj, cak i morfologiju rade direktno, dok se kod nas vadi uput kod privatnika i to se placa, ili se ceka na red nedeljama. Prije porodjaja ide se na kurseve roditeljstva, dojenja, porodjaja itd. Sta god ti treba samo se pojavis i oni to rode za 5 min.
Sam porodjaj ide ovako :
Kad pukne vodenjak ide se u bolnicu, babica pregleda i isprati do sobe. Soba je 40-50 kvadrata sa najmodernijom opremom koja se moze kupiti. Sokovi, grickalice, udobne fotelje za partnera ili jos jednog clana rodbine koji zele biti tu dok se gospodja poradja. Veliki djakuzi za opciju poradjanja u vodi, sto je dosta popularno tamo. Poslije 10-15 minuta ulazi anesteziolog i objasnjava kakve su opcije anestezije. Naravno nudi se epidural koji cujem da se kod nas placa 150eur i da se mora zakazivati (wtf).
Epidural je zakon i bog pomogao osobi koja ga je izumila. Zena se opusti, na monitorima se prate kontrakcije. U sobi su non stop 2 babice i doktor/ica, kad krene porodjaj svi skacu, podrzavaju porodilju, navijaju. Kad se dijete rodi tata presijece vrpcu (ja nijesam imao damu) i dijete odmah stavljaju majci na grudi, mjere ga direktno u sobi i ostavljaju sa majkom. Babica odgovorna za dojenje dolazi i pomaze majci pri dojenju. Prije i posle trudnoce trudnici i bebi se daju razne vakcine i zastite, veliki kasalj, zhutica, vitamin k itd itd itd. Poslije par sati radi se skrining sluha, test vida, test krvi za razlicite i rijetke bolesti i ako je sve u redu poslije 24h majka i beba idu doma. Soba gdje trudnice spavaju je kao hotelska soba, internet i kablovska, veliko kupatilo. Babice ulaze svako 2h da prate dojenje i mjere vitalne funkcije majke i bebe. Osoba zaduzena za ketering dolazi ujutro i ostavlja meni gdje se bira sta ce trudnica da jede taj dan. Po 5 jela po obroku se bira, gluten free, halal, low carb, vegan opcije su moguce na zahtjev. Onda te puste doma.
Babice dolaze u kucnu posjetu poslije 2 dana - 6 dana - 2 nedelje - 4 nedelje. Pedijatar dolazi poslije 6 dana i 4 nedelje. Imas hotline ako ti bilo sta treba 24h ih okrenes.
I onda otvorim vijesti i svako malo, trudnice umiru u CG. Zutica medju bebama, umiru bebe. Otac istukao akushera ili ginekologa...
Last edited by Gandalf_White; 13-03-16 at 07:59.
One Ring to Rule them all...
Kakva je ovo naučna fantastika u odnosnu na uspravnu i ponosnu CG, da ne pričam, znaju svi koji su imali priliku da postanu roditelji kako funkcioniše to u KBC.
..jok, kod nas joj sestre podviknu: "Shta vrishtish, nijesi krava da se telish" (valjda jer je tele krupnije)..
A u BG su zheni koja je nosila blizance (shto nije znala ni pored ultrazvuka i chega sve ne), kad joj je jedno preminulo na porodjaju, mrtvi ladni na njene suze rekli: "Shta ti je, jadna, imash josh jedno".
Zamisli tih shokova.
Samo oni koji se usude uvelike podbaciti, mogu uspjeti u velikoj mjeri.
300 godina, dobro je što dobija državljanstvo po majčinoj strani dako i gene naslijedi hahaha
She is only here to annoy herself!
Nek je srecno i zdravo
Rastuzi me ova prica o porodjaju u Australiji kad se sjetim svog u KBC-u.
Nadam se da ce tvoje dijete jednog dana iskoristiti drzavljanstvo, a ovdje dolaziti samo kad se uzeli.
Sumnjam da ce se stvari ovdje promijeniti i kad budes unuke docekivao.
Pametnima smatramo samo one koji misle jednako kao i mi.
Fransoa la Rošfuko, francuski filozof
Ima tu razlike u etickom pristupu ljudskom bicu i zajednickom ambijentu.. Kako na ulici covjeku tako i u zdravstvenoj ustanovi.. Prateci malo vise CG situaciju... ne vidim razliku od KBC-a i uopste odnosa covjek - covjeku, covjek - ambijent u realu CG... Isto je i vani u uredjenim drustvima - kako na ulici takav je odnos i u bolnicama. Kad sam vidjela bacene i zalijepljene zvake u prostorijama za presvlacenje osoblja u KBC-u koje bi trebalo da bude primjer civilizovanosti, kulture i obrazovanja personala bolnice, za paucinu, prozore i ostalo ne bih...
E primjer svega toga je i na zapadu ali u suprotnom obliku... Ne moze se ocekivati utopisticki (za CG) ambijent vrlina u KBC-u (kad su u svom privatnom poslovnom prostoru tamo izigravaju zapad bez granica ali prije toga su gackali po zvakama i ko zna cemu po KBC-u), a u narodu je sta... Nije objektivno ocekivanje...
p.s. Kad bih morala da se porodim u CG (Balkanu uopste), to bi bilo da nisam u svjesnom stanju i garantovano bi bilo ispraceno sa testamentom ...
Hvala Lepo
Last edited by Maja; 13-03-16 at 18:19.
Majo, koliko sam ja čuo porođaji koji se vrše na Cetinju su po procentima najmanje rizični u Evropi( nemam zvaničnu statistuku pa se ograđujem od tačnosti informacije). Ta informacija mi nije došla iz našeg naroda već od Amerikanca (ne vuče korjene iz CG) koji se doselio u Crnu Goru na nekoliko mjeseci da bi mu se supruga porodila na Cetinje
"Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi
Maja, malo precerujes sa tom pricom. Evo se svaki dan poradjaju zene po CG, pe ne umiru. A toj cistoci, urednosti...ima sam prilike da vidim i uvjerim se da to nije sve bas tako sjajno i bajno kao sto se prica. Ali dokle je nama ono nase uvjek najgore tesko da cemo mrdnut s mjesta.
- Smrt fasizmu baba
- I tebi sinko, i tebi
Ameri znaju koliko kosta porodjaj u USA i vjerujem da znaju sta pricaju i u CG i tamo...
Nemam ja nista protiv.. Samo rekoh...
Hvala Lepo
Pa mislim da odlicno znam balkansko zdravstvo pa i crnogorsko... I institucije i ostalo, ali i na zapadu.. Nikad sebi ne bih dozvolila da donosim zakljucke na osnovu "svi pricaju tako pa i ja", a jos manje da ne znam bas dobro o cemu pricam.
Mislim da sam rekla jasno da u tim institucijama radi isti narod koji se nalazi u drzavi u kojoj je, i da se ne moze ocekivati utopisticki da u tim institucijama rede neki drugaciji ljudi..potpuno su isti kao i oni koji su u zajednickom prostoru, pa i odnos covjeka prema covjeku je isti kao i prema opstem/zajednickom prostoru.
Ne znam sta tu nije jasno...
Hvala Lepo
"Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi
Narvno da ni ja sebi ne bih dozovlio da donosim zakljucke, na osnovu "svi pricaju tako pa i ja" . Obizrom da ovdje zivim, i radim u jednu od institucija koje ti znas, dozovli mi da i ja po nesto znam, mozda neke stvari i bolje od tebe. A i, sto se kaze, imam ih iz kuce koji rade u zdravstvu, i ljekara i medicinskog osoblja. I dalj tvrdim da pretjerujes.
- Smrt fasizmu baba
- I tebi sinko, i tebi
Gastos?
Vi tvrdite da ja pretjerujem iz samog razloga jer radite u CG zdravstvenoj instituciji i imate u kuci ljude koji rade u zdravstvu?Jel vI zaista mislite da je to plafon spoznaje i samim tim sebi dajete za pravo da tvrdite?
Koliko prakse imate u regionu sa zdravstvenim institucijama, vodecim ljekarima u svijetu, prakse u Zapadnim drzavama Evrope ili u USA da bi sebi dali za pravo da tvrdite jer sa tim iskustvom (moze i familijarno ukupno) imate validan broj modela (privatne i drzavne klinike) za komparaciju?
Hvala Lepo
Last edited by Maja; 13-03-16 at 21:22.
Treba li da budem stomatolog da bih znao da mi je zub pokvaren?![]()
- Smrt fasizmu baba
- I tebi sinko, i tebi
Znaci, sta?![]()
Hvala Lepo
Malo vam je smiješna ta priča..što je napadate..
nidje nebo nije plavo kao iznad Crne Gore
nidje porodjaj lijep nije kao na Cetinje
hahah
Nije problem.. mozemo diskutovati, samo... Ja ne rekoh nista protiv.. Jednostavno se ne moze ocekivati da u tim istitucijama (osim nesto dr sto dolaze u KBC povremeno u "ispomoc") rade ljudi koji su drugaciji od ljudi medju nama u drzavi. Isti odnos prema etici, covjeku, ambijentu kao i svih u drzavi... Nema tu cudjenja..
Hvala Lepo
da izlazi sve na viđelo iz porođajne sale no ne izlazi.
ako se nekad budem porađala mene ću kum da povede kod kuminih pa ćemo svo troje da me porodimo xexeeexex
nothing comes from violence and nothing ever could
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks