Nista Rabat vjeruj mi. Ima da se vidi 1 dzamija i to je to. Kazablanka je ista stvar
Znam da ti je cimanje da se 2 puta vracas u Marakesh. Ali mozesiz Fesa do Rabata vozom/busom pa onda isti dab Esaouira pa marakesh i kuci.
Ili jednostavno se stisnes i uzmes voz 7sati do Marakesha, obices to par dana, odes nedje drugo o vratis se samo za let
Medina u Fes je ogromna i tu bukiraj isto kao i Marakesh. Medina = stari grad. U Fes nemoj ici u tanneries (bojare kozhe, jer smrdi i natjerace te nesto da kupis da bi se popeo da slikas). Podji do tvrdjave muzeja Bordj Nord, odatle se vidi grad.
Mnogo su 4 dana u fes dosta su 2.
Marakesh mi se nije svidio jer su preagresivni, cupaju i sve je u krv zbog glupih amerikanaca.
Tri sata od Marakesha ti je Esaouria prelijepo primorsko mjesto i grad tvrdjava (dio game of thrones se snimao tamo). Hrana je tu nevjerovatna, svi pushe hasish i dosta su opusteni, prava hipi kolonija samo u maroku 
Tako da bih ja radio 3 3 3 ili Fes 3 Marakesh 4 i Esaouira 2.
Ne znam kakav si sa busevima ali neka 4h od Marakesha je i Ouazazarte, pustinjski grad a voznja do tamo je epska kroz planine. Blizu vazazata(20min) je i aid benhadu tu su se snimali Kingdom of heaven i Game of thrones.
U Maroku je cijena smjestaja skoro kao u evropi, to je i mene zacudilo tamo. Nemoj bukirati hotele vec Riade (guesthouse), smjestaj ne sa doruckom, a posto to obicno drze familije koje zive od komentara na netu, slomice se oko tebe. Cijene su 30-40% manje u hotelima, a usudicu se da kazem da je bolji smjestaj 2 puta. Hotele tipa Ibis zaboravi, pih pih.
Iznenadices se busevima, kompanija CTM ima uredan online raspored voznje, uvijek kupi kartu dan dva prije, jer znaju biti bukirani.
Nemoj da se prepadnes kad te budu pratili marokanci sve vrijeme i pricali Fly before you die. Samo ih ignorisi. Nikoga nikad ne pitaj za direkcije jer ce ti traziti pare, i uvijek uvijek uvijek i za sve se cijenkaj. Svemu cijena moze makar 20% ali ja se nijesam zaustavljao do pola. Nikad ne pokazuj da si zainteresovan da kupis nesto.
Izbjegavaj zapadnjacke restorane svuda jer ce te odrijeti cijenama. Jedi na ulici dje marokanci jedu, moras da probas njihove palacinke msmin se zovu, 80c kosta palacinka 50cm u dijametru, i kupis za 2eur kilo kozijeg sira i bucaj
)))
Vodu sa cesme ne smijes piti, kada se tusiras pazi da ti ne udje voda u usta jer ces dobiti proliv, toliko im je zagadjena voda...
Ako ides sa ljepsom polovinom, nemoj se cimati kad je svi gledaju ili ako nesto dobacaju, to je takva kultura.
Poslije 8-9 uvece nema sta da trazis na ulici. Ako nosis kameru i preko dana se osiguraj da je drzis u ruci jer znaju skalpelima da kidaju i otimaju.
Last edited by Gandalf_White; 03-03-16 at 12:32.
One Ring to Rule them all...
Bookmarks