Quote Originally Posted by Mabus View Post
Ne znam da li si me shvatio. Mislio sam na njegovu žrtvu kojom je otkupio grijehe ljudi.
Čovjek sam sebe, svojim snagama ne može preobraziti i uzdignuti u nov način postojanja (spasenje), već to može učiniti Bog.
Bog je milostiv ili milosrdan, stoga dolazi On sam čovjeku (kad čovjek ne može njemu), sjedninjuje se supstancijalno s njegovom naravi (ljudska - božanska narav) i tu istu ljudsku narav preobrazuje da bude dostojna života u Bogu.
Može se reći, ljudska narav Isusa Krista je "sredstvo" spasenja. (objektivno spasenje)

Kako je, prema kršćanskoj vjeri, svaki čovjek stvoren na sliku Božju po Logosu (Riječ= Sin), tako po Sinovoj ljudskoj naravi koja je sjedinjena s njegovom božanskom naravi, može doći u Božji svijet.

To je mogućnost, a zbilja spasenja ovisi o čovjekovom svjesnom i slobodnom kajanju za grijeh i prijanjanju uz misterij Krista. (subjektivno spasenje)

Je li Bog mogao "izmisliti nešto drugo" kao način spasenja? Pretpostavljam da može, ali je odabrao put sjedinjenja s ljudskom naravi (poniznost) kako bi ju na povijesno-spasenjski očitovao čovjeku (zemaljska pojavnost Krista) Čovjek raste procesualno, a Bog ga vodi kao najbolji pedagog.

(ono što je dodirno muslimanima i kršćanima je vjera u jednoga Boga koji je milostiv, a kršćani osim toga, imaju objavu načina Božjeg milosrđa - otajstvo Krista)