Originally Posted by
naftali
Niti teisti mogu dokazati da Bog postoji, niti ateisti mogu da Bog ne postoji.
Kao dijete sam igrao dosta fudbala i ništa crnje mi nije bilo nego ožednim, a vode niđe. Kad se neko nakani da pođe po bocu vode, ko prvi vikne "prva žeđ", taj je prvi i pio. Argument prve žeđi je isti kao i argument ne može se ni dokazati ni opovrgnuti postojanje boga. Isto tako mogu da ustvrdim da je ljudska rasa na Zemlju stigla svemirskim trotinetom sa planete Anusarus Racvjetanikus, koja se nalazi na mračnoj strani galaksije Kolonikus, udaljenoj 13 miliona svjetlosnih godina od Zemlje, neposredno iza rampe kod svemirskog Spuža. Istina, to ne mogu i da dokažem, ali sam prilično siguran da nema toga hrišćanina, muslimana ili komuniste koji može da opovrgne moju tvrdnju. Ili vjerovanje, kako god.
Da naglasim da nisam imao namjeru da se narugam lično tebi, samo sam htio da ilustrujem koliko ima smisla argument ne može se dokazati i ne može se opovrgnuti.
Hrist jeste bio istorijska ličnost i zbog toga je poslužio da se hrišćanstvu da na vjerodostojnosti. Mnogo je teško lagati pomoću stoprocentne laži, djelić istine unutar konstrukcije treba da "dokaže" da je cijela konstrukcija istinita. To je značenje Hrista. Ili Muhameda. Ili Bude. Ili Marka Kraljevića. Ili bilo koje ličnosti koja je bila ili mogla biti stvarna, a koristila se za stvaranje mitologije.
Last edited by NHM; 25-02-16 at 20:18.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Bookmarks