Originally Posted by
Severnjak

Originally Posted by
naftali
Ili bismo mogli reći da onaj tko ga (Isusa) svjesno, slobodno i jasno odbaci kao Boga Spasitelja,neće u Kraljevstvo Božje....
(Jer može ga netko svojim životom i implicitnom vjerom i priznavati, a da toga i ne bude u svakom trenutku svjestan)
Pa tako recite vi veliki vernici, ima da verujes u Hrista ili ces trunuti u paklu ili se posle smrti samo za tebe koji njega ne priznajes za nekakvog spasitelja
svest bespovratno gasi.
Trebao si prenijet cijelu misao ipak ima onda drugačiju konotaciju.
Ja ne znam što se buniš, takva su pravila zajednice, evo vidiš što učinješe Mabusu samo jer ne ispovijeda što i drugi. Što misliš kako će ličit tvoja izjava tamo đe istina nije ono što ti misliš? Doduše, kada pogledam ovo boldovano, onda si bliže onome što odričeš nego što ti misliš. 
Bez šale, ali ovo što kaže Naftali treba malo drugačije razumjet. Prije svega Hristos ili bilo koji drugi čovjek je neko drugi, da bi drugoga priznao ili ne, uvijek moraš imat na umu da se isto može primijeniti i na tebi.
Drugo. cjelokupna egzistencija Hristosa je prožeta Sv Duhom, i jedino po blagodati Duha Istine neko može reći da je Hristos Spasitelj ili Bog. Isto tako ne može reći da nije bez ako ne priča sam od sebe jer potire istinu. Drugim riječima, da li je Hristos Bog možeš reć, ne znam, ne zanima me, ne vjerujem u njega, sve osim nije. Jer kada kažeš da nije moraš imati utemeljenje za to a da je istinito. Ovdje se ne uzimaju šarlatanski tekstovi sa neta u obzir ili kojekakve besmislice, ipak je to pitanje egzistencijalne istine. (E sada možeš ispovijedati da je Duh Istina a da ne znaš za Hristosa, što je koleginica već obuhvatila onim dijelom u zagradi.)

Originally Posted by
Severnjak
Nego, kad se Hrist PONOVO vraca na ovu planetu kao sto se pominje u Jovanovoj knjizi Otkrovenja, covek bi pomislio da mu je mnogo dosadno besposlenom tamo gore 2000 godina. I u Simvolu vere, donetom na Nikejskom Saboru pise
I koji ce OPET doci sa slavom da sudi zivi i mrtvima
Zar ne bi bilo bolje da Hrist definitivno prekine svu dilemu oko sopstvenog postojanja time sto ce se materijalizovati pred 7 milijardi ljudi na planeti Zemlji nego sto za njegovu bozansku prirodu ne postoji APSOLUTNO NIKAKAV pouzdan dokaz pa kada vas nesto probada u stomaku vi mislite da osecate Hrista.
"Tamo gore" vrijeme ništa ne znači. Hristologija je eshatološkog karaktera. Vjerujem da ćeš pročitat ponešto o tome.
Hristos jeste prekinuo sve dileme za sva vremena, ili jednom za svagda, svojim vaskrsenjem. Mi smo samo u dilemi hoćemo li to prihvatit ili ne.
)
Nije lako, ali je jako rođaci.
Bookmarks