Page 2 of 6 FirstFirst 123456 LastLast
Results 26 to 50 of 137

Thread: Koliko je zdravo nase drustvo?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

pa Gandalfe zar samo osnivanje porodice ne podrazumijeva ekonomsku stabilnost na duže staze, mi nijesmo ekonomija koja je stabilna pa da možemo da tražimo posao gdje nas želja vuče, 90% naroda radi zato što je ugrabilo posao. Reče "vratili staru radnicu"....a zašto je odlazila, tj zašto ste je otpustili, godine? njena želja da pređe neđe drugo?
    ako gledate sa stanovišta poslodavaca, logično je da želite novu radnu snagu, ali svaka radna snaga poslije nekog vremena stara, dobija na iskustvu a gubi na energičnosti...dakle šta sa starom radnom snagom?
    ambicioznost je lijepa ali treba i raditi, treba napraviti neki minimum održivosti a onda ga proširivati. Nije samo svojstveno za nas, u većini razvijenih zemalja ipak je država ta koja je najveći poslodavac, i društvenom i privatnom sektoru.

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    55
    Thanked in
    34 Posts

Ima dosta omladine koja ima odlicne ideje za razvoj privatnog biznisa ali mnogima fali kapital da bi krenuli, u prosjeku je to oko 10 hiljada eura sto je realno za privatni biznis sitnis ali eto da se krene. Ali kao studentu ti niko nece dati kredit, da odes da radis na ljeto 3 mjeseca ne mozes kuci donijeti preko 1000e sile nema bez ako neces iz sobe izlaziti, znaci treba ti 5-10 godina da radis, do tada si zavrsio fakultet pa ga studirao cijelih 10 godina, tada ce se zelja za privatnim biznisom ugasiti u 90% slucajeva i sa diplomom ce od vrata do vrata u drzavne firme da rade za 350-400e.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Evo krediti preko biroa za samozaposljavavnje 3-10 000... Krediti za visokoskolce sa biroa 10 000, krediti za zene preduzetnike, krediti za poljoprivrednike, IRF krediti...

Pa nesto ne vidim da nam je omladina preduzetna...

@Nepotizam

Staru radnica je otisla nedje drugo misleci da tamo cvjetaju ruze i da ce biti glavna. Vratila se brzo
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    55
    Thanked in
    34 Posts

Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post
    Evo krediti preko biroa za samozaposljavavnje 3-10 000... Krediti za visokoskolce sa biroa 10 000, krediti za zene preduzetnike, krediti za poljoprivrednike, IRF krediti...

@Nepotizam

Staru radnica je otisla nedje drugo misleci da tamo cvjetaju ruze i da ce biti glavna. Vratila se brzo
    Kome se igra sa kreditima sa 20-tak godina? Kad u dzepu ima 20e koje misli u petak vece da popije? Takvih je 9 od 10. Neki imaju srece da im tatko ima toliko da im da da krenu, ostali odustanu.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Uvijek se nadje razlog... Ko nece nece... Ko hoce nadje nacin

Thanks Thanks Given 
    12,598
    Thanks Thanks Received 
    2,366
    Thanked in
    1,208 Posts

Ne lipši magarče do zelene trave! Ti kao da ne znaš da se ti krediti daju prijateljima dirktora zavoda i preko veza!? I SKORO NIKAD sa pravom namjenom, tj za rješavanje nezaposlenosti, nego za vrćanje dugova...poznajem troje koje je taj kredit dobilo na taj način, a nikoga ko je tražio zbilja da sebi i porodici egzistenciju poboljša (to ne znači da nema slučajeva koji su upravo namjenski podigli taj kredit)...ribnjak se otvara koji ne postoji, niti će postojati ali svi papiri uredno predati (sve malverzacija i sve laž) novac poslužio da se malo premosti do bančinog kredita....pušti molim te biro i njihove kredite...reče neko, ovaj narod zaslužuje ovakve institucije sistema....
    Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
    ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Nijesam ulazio za sta se uzima. Poenta price je bila - kome treba 10 000 ima dje da ih uzme.

To sto neko vraca kockarske dugove, kupuje auta itd... To je mentalitet bolesni...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

BIGa sad imamo kotraproizovod hiperprodukcije diploma, svako zna da ne mozemo zaposliti toliko strucnjaka koliko ih godisnje izadje sa raznih univerziteta i fakulteta. A opet ostaje jos jedno sto Gandalf nije uzeo u obzir, koliko kompanija propadne dok jedna ili dvije uspiju, i tako neko proba i poslije par godina ostne sa kreditom od 10K i bez posla, sigurnosti, i naravno neku godinu stariji a u medjuvremenu stigao novi broj xyz studenata sa nista manje fakulteta a on se nalazi bez posla, bez para, sa kreditom. Kako ga vratiti, jedini nacin je osnivanje startup kompanija, ali toga kod nas nema
    Generalno pronalazacki duh u CG je kvrknuo, nema novotarija, nema novosti i pronalazaka. Od crnogorske tastature nijesam vidio da je nesto na ovom prostoru izmisljeno.
    Zvoncice preskocila si: stale, stada, krave, ovce, ..... raznu perad I naravno svi tvrde da smo izasli iz komunizma a toliko sam puta cuo na razgovorima za privatan posao...radi pa ce tvoj rad i trud biti prepoznat i nagradjen. A ni rijeci o privatnicima koji ne uplacuju staz decenijama a dobijaju kredite kao da im je sve regularno.I kakava nagrada, da privtnik kada mu dosadi kaze da mu je dosta svega i zatvori svoj d.o.o. (citaj yajeb / koji mu omogucava da zatvori firmu a ne plati dugovanja) i pozdravi se sa svima.

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    55
    Thanked in
    34 Posts

Quote Originally Posted by NecanNepotizam View Post
    BIGa sad imamo kotraproizovod hiperprodukcije diploma, svako zna da ne mozemo zaposliti toliko strucnjaka koliko ih godisnje izadje sa raznih univerziteta i fakulteta. A opet ostaje jos jedno sto Gandalf nije uzeo u obzir, koliko kompanija propadne dok jedna ili dvije uspiju, i tako neko proba i poslije par godina ostne sa kreditom od 10K i bez posla, sigurnosti, i naravno neku godinu stariji a u medjuvremenu stigao novi broj xyz studenata sa nista manje fakulteta a on se nalazi bez posla, bez para, sa kreditom. Kako ga vratiti, jedini nacin je osnivanje startup kompanija, ali toga kod nas nema
    Generalno pronalazacki duh u CG je kvrknuo, nema novotarija, nema novosti i pronalazaka. Od crnogorske tastature nijesam vidio da je nesto na ovom prostoru izmisljeno.
    Zvoncice preskocila si: stale, stada, krave, ovce, ..... raznu perad I naravno svi tvrde da smo izasli iz komunizma a toliko sam puta cuo na razgovorima za privatan posao...radi pa ce tvoj rad i trud biti prepoznat i nagradjen. A ni rijeci o privatnicima koji ne uplacuju staz decenijama a dobijaju kredite kao da im je sve regularno.I kakava nagrada, da privtnik kada mu dosadi kaze da mu je dosta svega i zatvori svoj d.o.o. (citaj yajeb / koji mu omogucava da zatvori firmu a ne plati dugovanja) i pozdravi se sa svima.
    Problem je sto kod nas ljudi studiraju zbog kompleksa nize vrijednosti ako nemaju diplomu a ne zato sto su sigurni da ce ih taj fakultet nauciti necemu. Mislim da samo osoba sa niskim procentom IQ ocekuje da ce dobiti nova znanja na fakultetu, to je iluzija koju mediji propagiraju. Svaki covjek je sposoban za neku stvar samo treba da je otrkije. Znam mnogo pravnika koji su dobri elektronicari i obratno, e to je problem. Glasam uvijek za privatni biznis i sticanje kapitala na posten nacin, osnovna, srednja, fakultet su i vise nego nebitni ako cemo iskreno, danas svako putem neta moze nauciti od citanja i pisanja do ucenja stranih jezika i rada na zahtjevnim alatima, bitna je zelja za stvaranjem i radom.

Thanks Thanks Given 
    12,598
    Thanks Thanks Received 
    2,366
    Thanked in
    1,208 Posts

Nijesam ulazio za sta se uzima. Poenta price je bila - kome treba 10 000 ima dje da ih uzme.

To sto neko vraca kockarske dugove, kupuje auta itd... To je mentalitet bolesni...
    ali ti je loša poenta...ne znam da li shvataš da država nema neograničeni broj kredita i ne dobija kredit svako ko traži...tako da ti poenta nije dobra, jer meni je recimo trebao kredit i nijesam ga dobila....i to sam imala jedan vrlo interesantan plan, koji mi je neko "oteo" i u međuvremenu, sve ono što sam ja htjela uradio, ne znam da li smo došli na istu ideju u isto vrijeme, ali ok, uglavnom praveći papirologiju koja uzgred budi rečeno nije uopšte jednostavna niti je brza, pa čekajući njihove rokove koji se takođe svode na čekanje i na kraju odbijanje....
    znači, ispostavlja se da su ti krediti maltene u jednom ogromnom postotku upravo za to što si rekao (seks, droga, roken'rol) a ne za rješavanje nazaposlenosti

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Do not Argue with Idiots! Useful Info and Health Tips
    https://www.youtube.com/watch?v=IrYtkADFaqs

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    22
    Thanked in
    6 Posts

Quote Originally Posted by BIGa View Post
    Kome se igra sa kreditima sa 20-tak godina? Kad u dzepu ima 20e koje misli u petak vece da popije? Takvih je 9 od 10. Neki imaju srece da im tatko ima toliko da im da da krenu, ostali odustanu.
    Dajte ljudi, nije lako podići 10 000 € i započeti sopstveni biznis.
    Meni je prešlo preko glave da radim za nekog, i baš sam u fazi da započnem sopstveni biznis, pa da vidiš kako se promijene tvoji najbliži kad pomeneš sumu novca koju trebaš da uzmeš na kredit. Ne zaboravi i na rizik ako propadne biznis, tebi kredit ostaje...
    Lako se gađati i igrati, treba procijeniti dobro rizik i odgovorno postupiti.

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    55
    Thanked in
    34 Posts

Quote Originally Posted by Břgíńjĺ View Post
    Dajte ljudi, nije lako podići 10 000 € i započeti sopstveni biznis.
    Meni je prešlo preko glave da radim za nekog, i baš sam u fazi da započnem sopstveni biznis, pa da vidiš kako se promijene tvoji najbliži kad pomeneš sumu novca koju trebaš da uzmeš na kredit. Ne zaboravi i na rizik ako propadne biznis, tebi kredit ostaje...
    Lako se gađati i igrati, treba procijeniti dobro rizik i odgovorno postupiti.
    Odmah svi racunaju da ces bas njih zvati za ziranta . I tih 10 hiljada ne resava nista, to je da krenes, a sanse da propadnes su ogromne, vrati ratu za kredit, plati kiriju za poslovni prostor, plati racune i daj platu radniku, nije to jednostavno nikako...

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by zvoncica View Post
    ali ti je loša poenta...ne znam da li shvataš da država nema neograničeni broj kredita i ne dobija kredit svako ko traži...tako da ti poenta nije dobra, jer meni je recimo trebao kredit i nijesam ga dobila....i to sam imala jedan vrlo interesantan plan, koji mi je neko "oteo" i u međuvremenu, sve ono što sam ja htjela uradio, ne znam da li smo došli na istu ideju u isto vrijeme, ali ok, uglavnom praveći papirologiju koja uzgred budi rečeno nije uopšte jednostavna niti je brza, pa čekajući njihove rokove koji se takođe svode na čekanje i na kraju odbijanje....
    znači, ispostavlja se da su ti krediti maltene u jednom ogromnom postotku upravo za to što si rekao (seks, droga, roken'rol) a ne za rješavanje nazaposlenosti
    Uz duzno postovanje, ako hoces kredit imas 2 opcije trenutno koje su ti 100% garantovane ako imas kolateral i dobar biznis plan :

Kredit za zene preduzetnice 4 godine grejs period 5% kamata

IRF kredit za sta hoces, uslov je da obezbijedis pola sredstava, to moze biti i poslovni prostor, autombil, oprema itd.
    Grejs period 4 godine kamata 5.5%

Ne sporim da dosta ode na perverziranje, ali sporim da kome trebaju pare ne moze da ih nadje, pod uslovom naravno da ima kolateral

. I tih 10 hiljada ne resava nista, to je da krenes, a sanse da propadnes su ogromne, vrati ratu za kredit, plati kiriju za poslovni prostor, plati racune i daj platu radniku, nije to jednostavno nikako...
    To se zove preduzetnicki rizik.

Da nema toga svi bi drzali svoje firme i niko ne bi radio za drugoga.
    Ali zivimo u svijetu gdje imas preduzetnike i radnike. Da ne objasnjavam sad ko je ko moj otac je znao da kaze : "Niko se od plate obogatio nije"

Nego treba preuzeti odgovornost, naci hrabrost, ambiciju i naravno biti sposoban i kreativan. Bez toga nema.

Drugarica jedna moja iz Amerike, radila je u CG pri SAD ambasadi 4god... Otplatila je studentski kredit radeci u CG, vratila se kuci stavila sve sto ona ima i njeni roditelji pod hipoteku i otvorila mini fabriku organskog sapuna... Ludo zar ne?

Ovo je bilo prije tri godine. Pred Bozic je prodala 30% kompanije za 5miliona $, sto je 10puta vise nego sto je ulozila...

Muda do zemlje
    Last edited by Gandalf_White; 26-01-16 at 23:10.

Thanks Thanks Given 
    12,598
    Thanks Thanks Received 
    2,366
    Thanked in
    1,208 Posts

praksa je jedno, mogućnost drugo...to što si rekao stoji teoretski, a što se nalaženja para tiče? Možemo i na kamatu da ih uzmemo, realno, ako ti krene, lagan si, ali ako ne krene? Niko nije ni rekao da je teško pare nać....samo je stvar koliko ko ima veza za prvu varijantu i jaja za drugu

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    55
    Thanked in
    34 Posts

To se zove preduzetnicki rizik.

Da nema toga svi bi drzali svoje firme i niko ne bi radio za drugoga.
    Ali zivimo u svijetu gdje imas preduzetnike i radnike. Da ne objasnjavam sad ko je ko moj otac je znao da kaze : "Niko se od plate obogatio nije"

Nego treba preuzeti odgovornost, naci hrabrost, ambiciju i naravno biti sposoban i kreativan. Bez toga nema.
    Spada li i reket u preduzetnicki rizik? Posto se vecina ljudi boji da bilo sta pocne da radi samostalno tj privatno , da vec posle prvog mjeseca ne dodje neki kriminalac da naplati reket da bi omogucili poslovanje, a kod nas je ta profesija siroko rasprostranjena.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Spada li i reket u preduzetnicki rizik? Posto se vecina ljudi boji da bilo sta pocne da radi samostalno tj privatno , da vec posle prvog mjeseca ne dodje neki kriminalac da naplati reket da bi omogucili poslovanje, a kod nas je ta profesija siroko rasprostranjena.
    Na ulici sam proveo dobar dio zivota. Lise par lokala u Nk koji su bili problematicni nikad cuo nijesam da neko placa reket.

Veliki broj ljudi u uzoj i siroj familiji su privatnici evo i ja sam. Pa nikad cuo nijesam da je neko dosao da trazi.

Ako nijesi i svijeta kriminala niko te nece dirati. Niko ne dira obicne ljude

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    55
    Thanked in
    34 Posts

Na ulici sam proveo dobar dio zivota. Lise par lokala u Nk koji su bili problematicni nikad cuo nijesam da neko placa reket.

Veliki broj ljudi u uzoj i siroj familiji su privatnici evo i ja sam. Pa nikad cuo nijesam da je neko dosao da trazi.

Ako nijesi i svijeta kriminala niko te nece dirati. Niko ne dira obicne ljude
    Za Niksic ne znam, i ako sam bar jednom u mjesec dana tamo, ali zivim u Pg pa znam da mnoge gazde lokala hvataju veze kod policijskih inspektora da ih niko ne bi dirao, zadnji poznati slucaj je da su Stanisici dosli u lokal Green Garden da reketiraju vlasnika, i stvar se rijesila tako sto je pozvao svoje veze u policiji kako bi ih makli da ga ne diraju, e sada da li je dao sto inspektorima ili kome li vec to ne znam, ali je cinjenica da mnoge diraju u pg, ipak je ovdje 200 hiljada ljudi, dok je u Nk 60-70 sto je velika razlika i mnogo teze bi funksiocnisalo. Bar ja tako mislim.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    22
    Thanked in
    6 Posts

Odmah svi racunaju da ces bas njih zvati za ziranta . I tih 10 hiljada ne resava nista, to je da krenes, a sanse da propadnes su ogromne, vrati ratu za kredit, plati kiriju za poslovni prostor, plati racune i daj platu radniku, nije to jednostavno nikako...
    Znam sve savršeno kako funkcioniše na osnovu svog radnog iskustva... i to je taj rizik o kojem sam ja pričala.
    S drge strane, ostaje ti radiš kod privatnka koji baš i nisu ponešeni za radnicima...

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Ponovicu ti jos jednom stariji sam i kontam iskusniji sa ulicom, i u pg sam zivio 5godina.

Ako ne uzimas pare na kamatu, ako ne radis po pola sa nekim iz kriminalnog svijeta niko te nece dirati.

U krajnjem slucaju prijavis ga u policiju. Niko te nece ubiti radi 200-300eur mjesecno

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    55
    Thanked in
    34 Posts

Quote Originally Posted by Břgíńjĺ View Post
    Znam sve savršeno kako funkcioniše na osnovu svog radnog iskustva... i to je taj rizik o kojem sam ja pričala.
    S drge strane, ostaje ti radiš kod privatnka koji baš i nisu ponešeni za radnicima...
    Ovo sto Gandalf govori je tacno, ali postoji veliki problem kod nas. Uzmes kredit, krenes, razradis, stvori se veliki pritisak i na kraju propadnes. Rate kredita moras vracati ali od cega? Koji god posao da pronadjes moci ces sa tom platom samo da vratis ratu od kredita a od cega da zivi covjek? Mislim da kod nas resenja za kredit nema, kredit mi vise lici na kladionicu, imas 1% sanse da uspijes i da se obogatis i 99% sanse da propadnes i crknes. Nismo mi EU, mada ni tamo nije mnogo bolje al ajde..

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Ne kazem da je CG dobar teren za otvaranje biznisa, ali moze da se uspije.

Recimo uzmes kredit koji ces da ulozis u posao. Dobices 2-4 godine grejs perioda, znaci ne vracas kredit.

Bilo sta da pocnes u pocetku ces raditi sam i placaces porez pausalno(50-70eur mjesecno) i neces placati PDV do 18 000 prometa kao ni doprinose jer su uracunati u pausal. Kasu ne kupujes, radis na paragon blokove ovjerene, ne placas racunovodju itd.

Jedini ozbiljniji trosak koji je nepovratan je zakup prostora. Ali i u najgorem mogucem scenariju obrt ce biti toliki da se plati zakup znaci da se ne ide u minus.

Ako uzmemo da se 10 000 ulozilo u kupovinu mobilijara, masina, robe itd ista se ako dodje stani pa'ni moze prodati u pola cijene pa to 5k vratis kredit odmah i pocnes da otplacujes ili se stavi sa strane dok se ne skupi cjelokupna suma.

Ovo je najgori scenario za ljude koji znaju sta rade i koji su vrijedni.

Ako ce da se izlazi, vozi auto u koje sipas 20eur dnevno, telefon na firmu od 800eur... Ne mora je niko otvarati onda.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Gandalf je stara skola.

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    55
    Thanked in
    34 Posts

Quote Originally Posted by Rookie View Post
    Gandalf je stara skola.
    Covjek je uspio u zivotu bar mi se cini, realan je sto se biznisa tice i reklo bi se sposoban i spreman da posavjetuje, e sad sto nam je drzava goli k za privatnike koji nisu politicki opredijeljeni da oprostite na slovu, to je druga prica.

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Ne kazem da je CG dobar teren za otvaranje biznisa, ali moze da se uspije.

Recimo uzmes kredit koji ces da ulozis u posao. Dobices 2-4 godine grejs perioda, znaci ne vracas kredit.

Bilo sta da pocnes u pocetku ces raditi sam i placaces porez pausalno(50-70eur mjesecno) i neces placati PDV do 18 000 prometa kao ni doprinose jer su uracunati u pausal. Kasu ne kupujes, radis na paragon blokove ovjerene, ne placas racunovodju itd.

Jedini ozbiljniji trosak koji je nepovratan je zakup prostora. Ali i u najgorem mogucem scenariju obrt ce biti toliki da se plati zakup znaci da se ne ide u minus.

Ako uzmemo da se 10 000 ulozilo u kupovinu mobilijara, masina, robe itd ista se ako dodje stani pa'ni moze prodati u pola cijene pa to 5k vratis kredit odmah i pocnes da otplacujes ili se stavi sa strane dok se ne skupi cjelokupna suma.

Ovo je najgori scenario za ljude koji znaju sta rade i koji su vrijedni.

Ako ce da se izlazi, vozi auto u koje sipas 20eur dnevno, telefon na firmu od 800eur... Ne mora je niko otvarati onda.
    Da li se sada sa ovim kreditima, kao ranije, u grejs periodu vraca kamata?
    I jos jedno pitanje za cijenjenog Gandalfa
    Kada si zapocinjao svoj biznis/e, da li si radio istrazivanje trzista, biznis plan i ostalo?...Koliko te je to kostalo i da li je radjeno profesionalno sa realnim i korisnim procjenama, ili je sve radjeno pro-forme radi?
    Ili si svo saznanje kupio sam sa ulice.
    Koliko sam upoznat za dobijanje kredita mora se odraditi sve to.

Evo ja sad recimo konkretno ocu da otvorim servis racunara. I angazujem recimo kompaniju koja se bavi izradom biznis planova i istrazivanjem trzista (primjera radi http://www.ceed-consulting.com/index.php). I oni za mene idu u konkurentske firme da ih ispitaju koliko im je obim posla i sl.
    Ko garantuje da ce njima te firme da ''prodaju'' informacije i koliko ce biti tacne? A ja treba da ih u startu platim za to.
    Last edited by autodijagnostika; 27-01-16 at 08:28.

Page 2 of 6 FirstFirst 123456 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)