Page 52 of 132 FirstFirst ... 24248495051525354555662102 ... LastLast
Results 1,276 to 1,300 of 3282

Thread: Vojska Crne Gore

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    4 Posts

Zalost sto Mi-8 ne radi, mogao bi pomoc nesrecnim zavejanim ljudima po sjeveru kad ostale nadlezne iznenade snijezni nameti.

I am so post-rock I shit sad birds.

Thanks Thanks Given 
    1,035
    Thanks Thanks Received 
    4,133
    Thanked in
    2,329 Posts

Quote Originally Posted by nsx View Post
    za ovoliki vazdušni prostor zašto da ne, taman 2 dežurne pare
    На овом нивоу то није могуће.

Србија од наредне године креће са пројектом Г4 МД, којим би се до краја ове деценије требала модернизовати њихова флота Г4, и продужио ресурс до 2035.
    У тој МД варијанти постоји опција уградње ракета ваздух-ваздух са ИЦ навођењем.
    Са тим пројектом, или неким сличним који би се урадио у некој од савезничких држава, би ЦГ можда могла да се скрпи, али то није рационално.Прије неколико година формирана је braad иницјатива неколико балканских земаља (ХР, ЦГ, БиХ, МкД) о заједничкој контроли ВаП.Како пут у НАТО осталих чланица није ишао баш лагано мислим да овај пројекат није много напредовао, и то је на дугом штапу.

Тренутно ЦГ небо не штити нико, и треба да током наредне године нађемо ријешење обзиром да улазимо у НАТО.Најлогичније би било да то ради Италија, али видјећемо.
    Last edited by BAR; 20-12-15 at 19:44.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    1,035
    Thanks Thanks Received 
    4,133
    Thanked in
    2,329 Posts

Quote Originally Posted by RotfLmaOmGg View Post
    Zalost sto Mi-8 ne radi, mogao bi pomoc nesrecnim zavejanim ljudima po sjeveru kad ostale nadlezne iznenade snijezni nameti.
    Не ради зато што је прастара искоришћена ламина.Ремонт би коштао много новца а добило би се јако мало сати налета.Једноставно би просули паре.

Ипак овај је задржан за сваки случај, ратно стање итд.Остали, ја мислим да их је било још пет, су били тотално искоришћени и продати су као секундарна сировина и дјелови.

Неки новац за два мултифункционална хеликоптера је обезбијеђен у буџету за наредну годину, а због тога што се не ради о великој суми (3,5 милиона) рачунам да је то новац за обуку и стварање услова за пријем неке донације.
    Поред тога у току је тендер за набавку опреме за трагање и спашавање из хеликоптера као и за мреже за транспорт терета које превазилазе капацитете постојећих Газела.
    Last edited by BAR; 20-12-15 at 19:45.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

koliko imamo ovih naoruzanih verzija Gazele u upotrebi?

Thanks Thanks Given 
    1,035
    Thanks Thanks Received 
    4,133
    Thanked in
    2,329 Posts

Quote Originally Posted by iggy:) View Post
    koliko imamo ovih naoruzanih verzija Gazele u upotrebi?
    Знам да би од ових 15 које имамо у ЦГ и до половине могле бити наоружане верзије.
    Е сад ту је било уступања на коришћење МУП-у, могуће да су неке пренамијњене (скинути носачи наоружања), могуће да је некима потпуно истекао ресурс...итд.

То колико их има у активној употреби, све и да имам поуздану информацију не бих је износио по форумима.

Виши нивои сервиса ових хеликоптера се обављају у авио сервису Икар из Лакташа (Бањалука), а од прошле године се снадбијевају дјеловима директ из AirBus-a, фирме која је настала спајањем неколико европских авио произвођача међу којима је Aerospatiale првобитни произвођач Газеле (наше су по лиценци те фирме направљене у фабрици СОКО у Мостару).

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Quote Originally Posted by BAR View Post

То колико их има у активној употреби, све и да имам поуздану информацију не бих је износио по форумима.
    sve i da izneseš prilično sam siguran da apsolutno ništa ne bi promijenilo
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    169
    Thanked in
    114 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    sve i da izneseš prilično sam siguran da apsolutno ništa ne bi promijenilo
    Bi, zato što zakon jednako važi i u slučajevima kad se radi o naoko beznačajnim stvarima.
    ...dip your hands in the water,
    the same deep water as me...

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

dobro, osim za njega )

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Debljina limova po krmi,vrlo mala,mjerenja pokazuju na nekim mjestima čak 4,5 mm.Moraju se mjenjati.
    Kao i obično, nije ili-ili, nego i-i.

Thanks Thanks Given 
    1,035
    Thanks Thanks Received 
    4,133
    Thanked in
    2,329 Posts

Quote Originally Posted by minjo View Post
    Debljina limova po krmi,vrlo mala,mjerenja pokazuju na nekim mjestima čak 4,5 mm.Moraju se mjenjati.
    И на 33 је био сличан проблем.Мада није то ништа што у ЈББ не могу средити.

Thanks Thanks Given 
    1,035
    Thanks Thanks Received 
    4,133
    Thanked in
    2,329 Posts

Док чекамо да се vpbr/rf 34 опитура и среди, ево једног лијепог модела његовог близанца vpbr/rf 33.
    Аутор је Роланд Влаховић, а слике сам преузео са његовог ФБ профила.Свака част!

Last edited by BAR; 29-12-15 at 18:41.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Док чекамо да се vpbr/rf 34 опитура и среди, ево једног лијепог модела његовог близанца vpbr/rf 33.
    Аутор је Роланд Влаховић, а слике сам преузео са његовог ФБ профила.Свака част!
    stvarno extra.moze li se kupit ova maketa nedje...

Thanks Thanks Given 
    1,035
    Thanks Thanks Received 
    4,133
    Thanked in
    2,329 Posts

Quote Originally Posted by jokac View Post
    stvarno extra.moze li se kupit ova maketa nedje...
    Колико знам аутор је направио "само" један модел овог брода, али немам детаљније информације.
    Овдје се ради о озбиљном моделу и озбиљном послу, и одмах рачунај да и ако се уопште може купити, ово није нимало јефтина ствар.

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Колико знам аутор је направио "само" један модел овог брода, али немам детаљније информације.
    Овдје се ради о озбиљном моделу и озбиљном послу, и одмах рачунај да и ако се уопште може купити, ово није нимало јефтина ствар.
    Sta mu dodje ono iza glavnog topa na pramcu? Na krmi su protivbrodske ili protivavionske rakete? Posto mi djeluje kao protivbrodski sistem. Veliko mi za protivvazdusni sistem. I je li ovo montirano na brodu ili tek treba

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hell Raiser View Post
    Sta mu dodje ono iza glavnog topa na pramcu? Na krmi su protivbrodske ili protivavionske rakete? Posto mi djeluje kao protivbrodski sistem. Veliko mi za protivvazdusni sistem. I je li ovo montirano na brodu ili tek treba
    Protivpodmorničko nauružanje RBU6000

Thanks Thanks Given 
    1,035
    Thanks Thanks Received 
    4,133
    Thanked in
    2,329 Posts

На прамцу је RBU-6000, совјетски противодморнички ракетни систем.Мислим да се може користити и за десјтва на копну.

To крми је ПВО ракетни систем OSA-M са ракетама RZ-13:

Са стране ови контејнери су лансери противбродских ракета P-21/22:

Ова три оружана система су жестоко застарела, за вријеме СРЈ/СЦГ слабо одржавана, и Морнарица ЦГ је одлучила да их због тога у комбинацији са високим трошковима одржавања не задржи у оперативној употреби.

Генерално и сами ови бродови су нешто што по нашим стратегијским документима није перспективно због високих трошкова.

Наравно ови системи се могу модернизовати и замијенити модернијим, али то кошта много новца и морали би повећати број формацијских мјеста у Морнарици.
    Али ту може НАТО да помогне.Видјећемо.

Ја мислим и то тешка срца да би можда најпаметније било продати ове бродове док још имају цијену и доплатити и купити двије модерне корвете од око 50м.
    Last edited by BAR; 29-12-15 at 20:52.

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Nisam vidio na slikama uplovljavanja u dok, a na maketi mi je izgledalo preveliko za Osa sistem. O rekonfiguraciji brodova mi to malo nekasno, pa ako mozes objasni. Brod kao brod je predvidjen kao vojni i napravljen kao takav. Zar se ne moze prenaoruzati. Tipa novi glavni top veceg kalibra. Uklanjanje postojecih protivbrodskih raketa i postavljanje novih. Radarska kupola se moze postaviti nova, koja uz kopneni sistem nadgledanja mora moze da pokrije nas akvatorijum. Isto vazi i za protivavionske sisteme, mada ako nije predvidjeno ukljucivanje u zajednicke akcije NATO mornarica, mislim da mu i ne treba, jer u sukobu sa bolje opremljenim armijama, ne znam da li i vece drzave imaju mornarice spremne da se suprotstave modernoj avijaciji. Motori naravno su ukljuceni u zamjenu. Sve mi ovo ne djeluje toliko komplikovano, da se donira neki zastarjeli resurs tipa italijanske ili francuske mornarice i preseli na ove brodove. Djeluje mi jeftinije nego kupovina korvete

Thanks Thanks Given 
    1,035
    Thanks Thanks Received 
    4,133
    Thanked in
    2,329 Posts

Nisam vidio na slikama uplovljavanja u dok, a na maketi mi je izgledalo preveliko za Osa sistem. O rekonfiguraciji brodova mi to malo nekasno, pa ako mozes objasni. Brod kao brod je predvidjen kao vojni i napravljen kao takav. Zar se ne moze prenaoruzati. Tipa novi glavni top veceg kalibra. Uklanjanje postojecih protivbrodskih raketa i postavljanje novih. Radarska kupola se moze postaviti nova, koja uz kopneni sistem nadgledanja mora moze da pokrije nas akvatorijum. Isto vazi i za protivavionske sisteme, mada ako nije predvidjeno ukljucivanje u zajednicke akcije NATO mornarica, mislim da mu i ne treba, jer u sukobu sa bolje opremljenim armijama, ne znam da li i vece drzave imaju mornarice spremne da se suprotstave modernoj avijaciji. Motori naravno su ukljuceni u zamjenu. Sve mi ovo ne djeluje toliko komplikovano, da se donira neki zastarjeli resurs tipa italijanske ili francuske mornarice i preseli na ove brodove. Djeluje mi jeftinije nego kupovina korvete
    Лансер је склопљив и зато га ниси видио приликом упловљавања.Мислим да овај систем није радио ни за вријеме СРЈ/СЦГ.Ракете су због истека ресурса искрцане 2007/2008.

Ови бродови су у бродском смислу у добром стању, али ракетно наоружање на њима, радари, сензори, системи за управљање ватром, навигација (да не детаљишем) и други системи су застарели и требају замјену и модернизацију.Артиљерија је ок.

Све се то може одрадити и то би давно било одрађено да су СРЈ/СЦГ/ЦГ имале новца за тако нешто.

Нама требају прије свега патролни бродови, да барем можемо изаћи под свим условима на Јадран и до Отранта.За то би могли послужити 33 и 34 ако би их опремили како треба.

Кад говорим о новим бродовима користим термин корвета, а не патролни брод, јер желим да апострофирам да нама требају наоружани бродови а не бродови обалске страже као што имају Албанци.
    То значи наоружани бродском артиљеријом и барем неким лаким ПВО ракетним системом.

Но будућност Морнарице још увјек није јасно предвидљива.Тендер за конверзију ракетних топовњача 405 и 406 у патролне бродове и модернизацију је у току, и стално се обнавља.

Што они у Министарству планирају, не могу да процијеним.Можда ће се нешто више знати ускоро.
    Last edited by BAR; 29-12-15 at 22:40.

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

mornarica i avijacija su prilično skup sport

Thanks Thanks Given 
    1,035
    Thanks Thanks Received 
    4,133
    Thanked in
    2,329 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    mornarica i avijacija su prilično skup sport
    Наравно, но срећа у несрећи је НАТО.Иначе мрка капа.

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Znam da nisi mislio na brod Obalske straze. Zato i pominjem prenaoruzanje ovih brodova. Znam da je naoruzanje zastarjelo, da su motori takodje kanta. Ali kao sto rekoh ipak je vojni brod. To ujedno znaci da su pregrade u trupu prilagodjene vojnim dejstvima. Oplata je deblja nego na standardnom brodu. Znam da su velike pare prenaoruzanje ovih brodova, ali je valjda jeftinije nego kupovine novih, pa i manje klase

Thanks Thanks Given 
    1,035
    Thanks Thanks Received 
    4,133
    Thanked in
    2,329 Posts

Znam da nisi mislio na brod Obalske straze. Zato i pominjem prenaoruzanje ovih brodova. Znam da je naoruzanje zastarjelo, da su motori takodje kanta. Ali kao sto rekoh ipak je vojni brod. To ujedno znaci da su pregrade u trupu prilagodjene vojnim dejstvima. Oplata je deblja nego na standardnom brodu. Znam da su velike pare prenaoruzanje ovih brodova, ali je valjda jeftinije nego kupovine novih, pa i manje klase
    Ови бродови су ако их упоредимо са просјечним животом класе Koni чији су дериват, онако одокативно, пред посљедњом трећином свог радног вијека.
    И ту се поставља питање да ли још десетак година фурати ове бродове или их продати па новац искористи за изградњу или набавку мањих можда и половних млађих бродова.
    Треба имати у виду да је коришћење ових бродова јако скупо, поготово уколико би се предвидјело коришћење и гасне турбине.
    Иначе на 33 су прошле године замијењени одавно цркли дизел мотори, са половним али врло мало кориштеним, скинутим са RF-31 (Koni klasa).

Мислим да новац за модернизацију и замјену оружаних система на овим бродовима не би требало да буде за ЦГ недостижан, посебно у овиру НАТО-а (наравно ако се отпишу противбродске ракете.)

Конкретне цифре не знам али мислим да су у Министарству још тамо 2007-2008 правили те трошковнике и дошли до закључка да је комплетна модернизација прескупа за наш буџет.
    Нараво мислим да су ту рачунали комплетну замјену свих система и оружја на броду, што апсолутно није потребно, као и реконструксију крме гдје би се мјесто станице за ОСА-М систем изградила палуба за слетање хеликоптера са гаражом, без чега се такође може.

Кад већ фантазирамо ја бих нешто овако:

Нamina class

Ови бродови су доста слични нашим топовњачама.Мислим да се сврставају у исту категорију.
    Према ономе што сам могао пронаћи Финску су ови бродови коштали око 100 милиона долара по комаду.Ако би уклонили противбродски ракетни систем који почива на каснијим верзијама ракете RBS-15, чију додуше основну верзију имају и Хрвати, цијена би могла бити значајно нижа.Утопимо двије фрегате и три топовњаче, повуче се неки кредитчић (:victorious, и ријешимо проблем наредних четврт вијека.

Или то или да наредних десет година крпимо и модернизујемо са постојећом флотом, па дако нађемо нафту...

Поново ћу рећи сва срећа што смо у НАТО-у...
    Last edited by BAR; 30-12-15 at 13:08.

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Lijepa fantazija, i ja bih bio zadovoljan, ali mislim da CG tesko moze da priusti sebi ovo. Generalno se ne slazem sa ocjenom da je helikopterska platforma/garaza nepotrebna. Ipak moze da sluzi i kao spasilacko vozilo u slucaju nesrece na otvorenom moru, i tu su helikopteri ipak neprevazidjeni. Kako za spasavanje tako i za pretragu.
    Ipak bi najveca namjena ovim brodovima bilo cuvanje mora od kojekakvih svercera i trafikanata, a tu nema potrebe za velikim borbenim sistemima tipa protivbrodskih i protivvazdusnih sistema
    Da ponovim, fina igracka. Mozda clanstvom, ako ovi idioti budu pametni, konacno i rijese neke probleme koji se godinama trpaju pod tepih

Thanks Thanks Given 
    1,035
    Thanks Thanks Received 
    4,133
    Thanked in
    2,329 Posts

Lijepa fantazija, i ja bih bio zadovoljan, ali mislim da CG tesko moze da priusti sebi ovo. Generalno se ne slazem sa ocjenom da je helikopterska platforma/garaza nepotrebna. Ipak moze da sluzi i kao spasilacko vozilo u slucaju nesrece na otvorenom moru, i tu su helikopteri ipak neprevazidjeni. Kako za spasavanje tako i za pretragu.
    Ipak bi najveca namjena ovim brodovima bilo cuvanje mora od kojekakvih svercera i trafikanata, a tu nema potrebe za velikim borbenim sistemima tipa protivbrodskih i protivvazdusnih sistema
    Da ponovim, fina igracka. Mozda clanstvom, ako ovi idioti budu pametni, konacno i rijese neke probleme koji se godinama trpaju pod tepih
    Какви нам оружани системи требају, то је већ ствар доктрине.Ја сам говорио о некој мојој процјени, однос жеља и могућности.

----------------------------------------------------

Елем читам у "Извјештају о спровођењу годишњег националног програма Црне Горе у периоду интезивираних и фокусираних разговора са НАТО" да је ове године:

-извршено комплетирање опреме за Ваздухопловни оперативни Центар у Голубовцима (који ће, како још увјек немамо сосптвени радар, радарску слику преузимати од НАТО-а),

-да је завршена надоградња мобилног обалног радара са комплетом MSTT (Marintime Small Target Tracking),

-извршено уговарање теренских извиђачких возила вриједности 600.000 еура (надам се да не шарају превише и да су наставили да купују Achleitner MMV Survivor),

-уговорен је ремонт транспортних возила вриједности 350.000 еура, дако сервисирају и опитурају ТАМ-ове 110/150 и остале камионе које користе, јер су неки призори са путева били јако тужни.

-уговорена је набавка теренског возила за АБХО вриједности 600.000 еура.

-уговорена је набавка балистичке опреме, мислим да се то односи на уговор са фирмом Котекс из Тешња.

-набављена опрема за детекцију и разминирање за EOD тим.

-настављено опремање системима везе (скоро милион еура)

-настављена изградња комуникационе мреже

-уговара се модернизација и пренамјена топовњаче 405.

-уговорен је наставак ремонта извиђачкх Газела.

-пише да се 2016. креће у набавку нових хеликоптера

-уговорен је ремонт нишанских справа за хаубицe D30J 122mm.

-реконструисани су или се реконструишу објекти у касарнама.

Како је извјештај из септембра додао би да је у међувремену расписан тендер за:

-дјелове униформи, укључујући и повратак беретке у свим видовима.

-набавку Дозера за Инжењерску чету.

-набавку оптичких уређаја, за ноћно осматрање и обиљежавање циљева

-набавку опреме за трагање и спашавање.

------------------------------------------------

Вејроватно ћемо детаљније информације имати у Извјештају о стању у Војсци у фебруару (или марту).

И наредне 2016. године су планирана улагања у још већем обиму, и то ме радује.
    Last edited by BAR; 30-12-15 at 20:27.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

MSTT (Marintime Small Target Tracking) znači da se može uočit skuter na moru pri moru 3.
    MCG se odrekla raketnog nauružanja,konfiguracija obale,i dobra obalska artiljerija su supstitucija.
    Na listi želja su dva broda "Damen" kao albanci.

Page 52 of 132 FirstFirst ... 24248495051525354555662102 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)