Vukman je to jedan jedini mi ga zovemo Kumin ili ti Minku.Evo od prije par godina njegove rijeci.
Na onaj govor iz oktobra 1988 godine sam veoma ponosan i naravno da me nije sramota zbog njega. Da Vas podsjetim da je struktura mitingasa ispred skupstine u Podgorici a i na svim ostalim mitizima bila prilicno sarena. Iako je sve te mitinge organizovao i kontrolisao Slobodan Milosevic, koji je tada narodu izgledao kao covjek koji ce da uvede demokratiju, slobodno trziste i visepartijski sistem i naravno, izgledao je kao covjek, koji ce da povrati kontrolu srpskog naroda nad Kosovom i Metohijom, na tom mitingu su bili veoma prisutni srpski nacionalisti, koji su se nadali demokratizaciji drustva, slobodi itd. Ja sam bio pripadnik antikomunisticke srpske "opozicije", koja je bila neorganizovana i koja je u tim mitinzima trazila svoju sansu. Uporedio bih nase djelovanje sa djelovanjem opozicionera Leha Valense u Poljskoj i da je Slobodan Milosevic bio slobodan i posten covjek, Jugoslavija bi bila prva zemlja u kojoj bi demokratskim putem bio srusen komunisticki sistem i nikakvih gradjanskih ratova u Jugoslaviji ne bi bilo. Nazalost Milosevic je bio neposten covjek i sigurno covjek pod kontrolom tajnih sila.
Kada kazem da sam sebe smatrao a i danas smatram srpskim nacionalistom, zelio bih da napomenem, da srpski nacionalisti iz Crne Gore nikada nisu negirali njenu drzavnost i da su pripadnici zelenaskog pokreta, posle progona kralja Nikole sebe smatrali Srbima.
POSEBNO BIH HTIO DA NAPOMENEM, DA ISTINSKI SRPSKI OPOZICIONERI, SRPSKI PRAVOSLAVNI NACIONALISTI, U POLITICKOM ZIVOTU NISU UCESTVOVALI, NITI DANAS U NJEMU UCESTVUJU!!!
ONI SU MORALNO POLITICKI JOS UVIJEK NEPODOBNI I SRBI KOJE VI SMATRATE SRPSKIM NACIONALISTIMA, NISU NISTA DRUGO DO PREOBUCENI KOMINISTI, SA KOJIMA MI NEMAMO NISTA ZAJEDNICKO,
ISTO KAO NI STO DANASNJI CRNOGORCI, KOJI SU TAKODJE PREOBUCENI KOMINISTI, SA ONIM CRNOGORCIMA IZ VREMENA KRALJA NIKOLE NEMAJU NISTA ZAJEDNICKO.
TI CRNOGORCI SU SEBE SMATRALI SRBIMA, ONI NAJRADIKALNIJI SU SE SMATRALI CRNOGORCIMA SRPSKOG PORIJEKLA A NIJEDAN OD NJIH SE NIJE SMATRAO DUKLJANINOM!!!
TI CRNOGORCI SU BILI PRIPADNICI PRAVOSLAVNE A NE UNIJATSKE CRKVE, GOVORILI SU SRPSKI I PISALI CIRILICOM!
To sto je Slobodan Milosevic, zloupotrijebio veliku energiju u narodu, sto je stvorio hibridni i nenormalni "srpski" nacionalizam, koji nije bio nista drugo nego komunizam presvucen u nacionalizam i sto je taj "nacionalizam" stavio u sluzbu svoje vladavine, to vjerujte nema nikakve veze sa srpstvom, isto kao sto nikakve veze sa crnogorstvom nema ovo danasnje dukljanstvo, insistiranju na crnogorskom jeziku, pisanom latinicom, crnogorskom crkvom, kao ispostavom Vatikana i iskrivljenom istorijom, koja negira bilo kakvu srodnost crnogorskog naroda sa Srbima.
U Jugoslaviji se desio rat zbog vlasti, najvjerovatnije pod uplivom velikih svjetskih igraca, koji su te ratove iskoristili za sirenje svojih uticaja na ovim prostorima. Ti mitinzi, na kojima sam ucestvovao, nisu doveli nikave srpske vodje na celo Crne Gore, nego su doveli upravo ove koji danas vladaju, pa smo zahvaljujuci njima danas jedina zemlja u Evropi gdje komunizam jos nije pao.

Bookmarks