Posle onog sinoć već se može govoriti o nečemu što jeste protest koji šalje jasnu poruku svim zaintresovanim stranama u CG a i slogan "Sloboda traži ljude" dobija na značaju !!! Nemam pojma odakle počet elaboraciju ( kao obični gradjanin ove države ) i na čemu je završit ali da probam iz svoje perspektive približit ono što su osnovni motivi protesta ili bih volio da budu !!! Svi smo svjesni da geopolitička dešavanja imaju veze i sa nama jer postojimo u ovom svijetu kao nezavisna i medjunardono priznata država !!! Kad kažem geopolitička dešavanja mislim ( makar ono što ja pamtim ) na 1996 god. i ulaganja USA u dio političke struje jedinstvenog DPS koji se zalagao za politiku protiv JNA pa se u to vrijeme puno bolje živjelo odje nego u Srbiju !!! Sad da objašnjavam kako i zašto se to dogadjalo nemam namjeru ali to jeste činjenica koji niko ne može opovrgnut !!! Svi smo svjesni 2003 god. i potpisivanja Beogradskog sporaruma kada je EU zbog tog političkog čina odlučila da ulaže značajna sredstva u putnu infrastrukturu !!! Kako i zašto je to njima bilo važno ne bih da objašnjavam ali je to takodje činjenica !!! Svi smo svjesni 2006 god. kad su Rusi počeli da ulažu ogromna sredstva kupovinom najvećeg industrijskog giganta KAP i dobrog dijela naše obale i koliko je to pozitivnih reperkusija imalo po stavnovništvo i toga je svako svjestan !!! Zbog čega su se oni odlučili na takav korak nemam kad da objašnjavam !!! Svi smo svjesni da u 2015 dolazi do takodje pozamašnog upliva Kineskog kapitala koji za posledicu ima gradnju najvećeg infrastrukturnog objekta u CG a sami benefiti od toga su neminovni u narednom periodu !!! E sad dolazim do onog glavnog motiva protesta a to je ( po mom dubokom mišljenju ) NATO integracije koje ( makar po mom mišljenju ) mogu da stopiraju realizaciju !!! Ako glavni USA analitičar za Balkan kaže otvoreno da investicije u CG treba da budu pod monitoringom USA ( preko NATO saveza kao isturenog odjeljenja za Evropu ) i da NAROČITO ( to citiram jer to u prevodu znači da se odnosi na jednu državu ali se spisak može produžit ) nisu poželjni Ruski biznismeni onda je to neprijateljska izjava za svakog pojedinca koji želi da živi život 21 vijeka ( kako uostalom žive u EU ) !!! Da ne pominjem tenzije koje postoje izmedju Kine i USA vezane za ekvatorij koji najvećim dijelom pripada Kini ( zbog obale ) !!! To bi bilo samo ono po površini da se ne grebe malo dublje jer to nas i ne zanima a ni protest !!! Protest je organizovan ( makar ovo sinoć ) od GLADNIH ljudi a njihov problem se može riješit samo politikom koja je otvorena za sve investitore !!! Ukratko , po meni , masovnost protesta dje se pokazuje solidarnost izmedju gradjana CG koji imaju firme povezane sa zapadom i onih koji bi svoju egzistenciju pronašli radeći u firmama koje su pod kontrolom Rusije ili Kine ili bilo koga bi doveo do one slike za kjom čezne danas jedna Njemačka !!! Koliko je važno da protesti budu mirni toliko je takodje važno da oni budu masovni jer samo ta slika pokazuje realno stanje da se veliki igrači dogovore oko intresnih zona !!! Niko ne navija da se sruši ambasada USA ali takodje niko ne navija da se saradnja izmedju fakulteta Lomanosov i naših fakulteta prekine !!! To je ono što ja mislim u vezi protesta prilično zbrčkano napisano ali nadam se da je suština jasna !!! A to četnici-partizani i ostale priče nedje bože zdravlja uz čašu piva po kafana da se preganjaju siti ljudi u vrijeme dokolice a ne danas kad se odlučuju mnogo krupnije stvari od toga ...