Ovaj argument nije dovoljno snažan po meni. Iz NATO saveza je lakše istupiti nego u njega ući. Smjenjivost zavisi isključivo od opozicije. Ako opozicija ne promijeni stav prema Crnoj Gori, NATO-u i zapadnoj politici NIKAD gospoda iz DPS-a sa fotelja sići neće. Gurajući svoje satelite tipa Mandić, dovijeka bi strašili naord ISTUPANJEM iz saveza i okretanju Rusiji. U tom slučaju, simpatizeri NATO-a imali bi opravdani strah (veći nego ikad) jer istupanje (pogotovo jedne male države) se ne toleriše od strane saveznika(belin plus je ugrožen i mislim da vazi za sve clanice), jer bi istupanje onda pisalo i novu istoriju. DPS bi naravno bio zaštitnik, opet - LOGIČNO!
Složićete se da je ista priča o smjenjivosti vlasti bila i prije referenduma : "Lakše ćemo smijeniti DPS kad imamo svoju državu". Ne budite naivni tj. ne pravite se naivni.
Ne kaže se džabe, politika je *****. Ona se uvija i prilagodiće se svakoj situaciji a gospoda iz DPS-a su eksperti što su pokazali svih ovih godina.
Moj stav što se NATO-a tiče je zaista neobičan. Obzirom da mi sve proističe iz interesa Crne Gore, tako i ovdje, pristalica sam učlanjenja u NATO pakt iz
samo nekoliko razloga :
- zbog okruženja u kojem se nalazi, i unutrašnje situacije koja vlada, ovo je Crnoj Gori jedini pravi izbor i jedini realni INTERES (one Crne Gore koju volimo i poštujemo i koju bi da sačuvamo u okvirima i idejama pod kojim smo je ponovo dobili)
- definitivno će smanjiti tenzije nacionalizma i obesrabriti sve žestoke borce koji negiraju postojanje svega crnogorskog, čime bi se većini zadao završni udarac
- članstvo će pružiti priliku i dati dovoljno vremena da Crna Gora gradi i napravi jedan respektabilni sistem odbrane, jer oslanjati se samo na saveznike, futuristički gledano nije pametno jer uvijek postoji mogućnost da se savez raspadne, a u tom slučaju, raspad moraš dočekati što spremnije!
- članstvo će izdići i popraviti poziciju Crne Gore na mapi međunarodnih odnosa i diplomatije
- članstvom bi se približiti velikim silama koje su nas do sada izbjegavale kada su u pitanju investicije (ovo je takođe upitno i ništa ne garantuje ispravnost ovog stava, osim što se članstvom daje v
eća šansa da do tako nečega dođe, i to najviše od evropskih zemalja. Kada su računali pomoć SAD drugim državama oduzimajući novac koji je dat kao vojna pomoć rezultat je bio
0 )
Da se vratim na ovo što sam rekao da mi je stav neobičan i šta su moguće negativne stvari = U većini ne podržavam politiku NATO-a tj. politiku koju SAD nameće Evropi kroz NATO a ujedno, vodeći se realnim interesima Crne Gore opet smatram da je to jedina opcija za nju (izabrati manje zlo). Čomski mi čini najveći dio literature u kući stoga bih ga citirao : "
NE MOŽEMO SE BAVITI PITANJEM TERORIZMA SLABIH PROTIV MOĆNIH, A DA SE PRITOM UJEDNO NE SUOČIMO I S „MNOGO EKSTREMNIJIM TEROTIZMOM MOĆNIH PROTIV SLABIH, O KOME SE MEĐUTIM NE GOVORI.“
Dakle, sobzirom da se priključujemo savezu koji je dio ove definicije, stepen ugroženosti dohvatiće i nas, ali takođe bićemo i saučesnici u svim nedjelima koje sprovodi ili će sprovoditi NATO na čelu sa SAD čiju spoljnu i bezbj.politku nikako ne mogu da svarim. Vazda se sjetim primjera kako funkcioniše sp SAD-a u primjeru kada se u Pakistanu na prijedlog SAD-a okupilo preko hiljadu avganistanskih lidera koju su trebali da diskutuju i da se dogovore na koji način će svrgnuti talibasku vlast. Iako su im se u mnogome stavovi razilazili, u jednom su SVI bili saglasni a to je : BILI SU PROTIV BOMBARDOVANJA! Smatrali su da to nije način i da će to škoditi naporima svrgavanju talibanske vlasti čak je i američki čovjek disident Abdul Haka bio protiv bombardovanja i znate šta se desilo? hiljadu avganistanaca je u prazno pričalo o svojoj državi Avganistanu, SAD ga je bombardovao! DEMOKRASI
ISAF misija i dan danas traje a mi učestvujemo u toj misiji. I tako dalje i tako dalje. Nemam kad romane da pišem.
Mnogo je razloga koji imaju negativnu konotaciju o NATO, međutim, neutralnost je zamka za neobrazovane, a okretanje Rusiji je kao da staneš sa dresom Boke među navijače Rivera.

Zbog toga, ovako neobično (moralno nemoralna odluka), smatram da Crna Gora mora ući u NATO.
Bookmarks