Page 9 of 14 FirstFirst ... 5678910111213 ... LastLast
Results 201 to 225 of 341

Thread: Teisti i Ateisti da objasne

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Da bi se moga sloziti sa tobom moramo prvo razluciti sta je to yoga.

Yoga defines itself as a science--that is, as a practical, methodical, and systematic discipline or set of techniques that have the lofty goal of helping human beings to become aware of their deepest nature.

A evo sta se zapravo desilo. I ti nemozesh dokazati da se tome djetetu nije desilo upravo isto sto i Budhi.

In an early discourse entitled “The Striving,” Gotama recalls:
    I was living on the bank of the Neranjara River, engaged in deep struggle, practicing meditation with all my strength in the effort to find freedom. Then Mara came up to me and started talking in words, appearing to be full of sympathy: “You are so thin and pale,” he said. “You must be nearly dead. It would be far better to live. You could do much good by leading a holy life.”

Djavo ga je naizgled dobro savjetovao, zar ne?

Ali Budhu, koliko se sjecam iz price koju sam procitao, nije nahranio Maara (Djavo koji se jako zabrinuo bio z anjega u gornjem tekstu), nego neka djevojka koja prolazila tudije i sazalila se na njega i dala mu parce hljeba.

http://www.tricycle.com/feature/living-devil

Last edited by Ego_and_his_own; 10-09-15 at 20:54.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by SpongeBob View Post
    Na osnovu ovog prevoda sa hebrejskog:

כז וַיִּבְרָא אֱלֹהִים אֶת-הָאָדָם בְּצַלְמוֹ, בְּצֶלֶם אֱלֹהִים בָּרָא אֹתוֹ: זָכָר וּנְקֵבָה, בָּרָא אֹתָם. 27 And God created man in His own image, in the image of God created He him; male and female created He them.

može se zaključiti da se radi o vječnom životu, koji nije u obliku reinkarnacije.
    Moram priznat da sam zbunjen Postavlja li se u pitanju validnost Biblije? Biblija jasno govori o vječnoj smrti! Na koji način onda Isus vaskrsava mrtve koji su opravdani vjerom i imaju vječni život? I koja je onda razlika između spašenih i onih koji su osuđeni na konačno uništenje(vječnu smrt)? Jer ako je tačno to da je duša vječna, onda je ona sasvim nezavisna od nas koji "možemo umrijeti". A onda jedino postoje dva logična rješenja........1. Da se ta duša reinkarnira (ako i dalje živi). Što se oštro suproti biblijskoj doktrini! Ili 2. Da direktno po umiranju ljudi prelaze u zagrobni život. Što se opet kosi sa Biblijom.
    Ukoliko bi mi otklonio ove nejasnoće a da je odgovor u skladu sa biblijskim učenjem......bio bih zahvalan
    Nemoj ovo da shvatiš kao provokaciju, jer su te ovdje neki dočekali "na nož". Ja sam na tvojoj strani. I izuzetno mi se sviđa tvoje dosadašnje pisanje.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Dje se reinkarnacija negira u Bibliji?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by miš iz rupe View Post
    Moram priznat da sam zbunjen Postavlja li se u pitanju validnost Biblije? Biblija jasno govori o vječnoj smrti! Na koji način onda Isus vaskrsava mrtve koji su opravdani vjerom i imaju vječni život? I koja je onda razlika između spašenih i onih koji su osuđeni na konačno uništenje(vječnu smrt)? Jer ako je tačno to da je duša vječna, onda je ona sasvim nezavisna od nas koji "možemo umrijeti". A onda jedino postoje dva logična rješenja........1. Da se ta duša reinkarnira (ako i dalje živi). Što se oštro suproti biblijskoj doktrini! Ili 2. Da direktno po umiranju ljudi prelaze u zagrobni život. Što se opet kosi sa Biblijom.
    Ukoliko bi mi otklonio ove nejasnoće a da je odgovor u skladu sa biblijskim učenjem......bio bih zahvalan
    Nemoj ovo da shvatiš kao provokaciju, jer su te ovdje neki dočekali "na nož". Ja sam na tvojoj strani. I izuzetno mi se sviđa tvoje dosadašnje pisanje.
    Postoji li život nakon smrti? Biblija nam kaže: "Čovjek koga je žena rodila kratka je vijeka i pun nevolja. Ko cvijet nikao i vene već, poput sijenke bježi ne ostajući" (Jov 14,1-2. 14). Vrlo bitan detalj - "žena rodila".

Poput Jova, gotovo svima nama ovo pitanje predstavlja izazov. Što se zapravo događa s nama nakon što umremo? Prestajemo li jednostavno postojati? Je li život kružna vrata za odlazak sa zemlje i povratak na zemlju kako bismo postigli neku ličnu veličinu (što neki pogrešno misle)? Ide li svako na isto mjesto ili idemo na različita mjesta? Postoji li zbilja raj i pakao ili je to samo neko stanje uma, neki vid percepcije?

Biblija nam kaže da ne samo da postoji život nakon smrti, nego je vječni život tako veličanstven da "ono što oko nije vidjelo, što uvo nije čulo, na što ljudsko srce nije pomislilo: to je Bog pripravio onima koji ga ljube" (1. Korinćanima 2,9). Isus Hrist, Bog u tijelu, došao je na zemlju kako bi nam darovao vječni život. "Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe, na njega pade kazna – radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše" (Isaija 53,5).

Isus je uzeo kaznu koju svatko od nas zaslužuje i žrtvovao svoj život. Nakon tri dana, sam je dokazao pobjedu nad smrću ustavši iz groba, u Duhu i u tijelu. Ostao je na zemlji četrdeset dana i hiljade su svjedočile tome događaju (!!!) prije nego što je vaznio u svoj vječni dom na nebu. Rimljanima 4,25 kaže: "On bi predan zbog naših grijeha i vaskrsnu radi našeg opravdanja."

Hristovo vaskrsenje precizno je dokumentiran događaj(!!!). Apostol Pavle stavljao je izazov pred ljude da pitaju svjedoke o vjerodostojnosti toga događaja i niko nije mogao pobiti tu istinu. Vaskrsenje je ugaoni kamen (kamen temeljac, "glava od ugla") Hrišćanske vjere, budući da je Hrist ustao iz mrtvih, možemo vjerovati da ćemo i mi vaskrsnuti.

Pavle je ukorio neke rane hrišćane koji u to nisu vjerovali: "Ali, ako se propovijeda da je Hrist vaskrsao iz mrtvih, s kojim pravom neki među vama tvrde da nema vaskrsenja mrtvih? Ako li nema vaskrsenja mrtvih, onda ni Hrist nije vaskrsnao" (1. Korinćanima 15,12-13).

Hrist je samo prvi u velikoj žetvi onih koji će ponovno ustati u život. Fizička je smrt došla preko jednog čovjeka, Adama, s kojim smo svi povezani. Ali svi koje je Bog usvojio u svoju obitelj po vjeri u Hrista dobiće novi život (1. Korinćanima 15,20-22). Baš kao što je Bog vassnuo Isusovo tijelo, tako će vaskrsnuti naša tijela po Isusovom povratku (1. Korinćanima 6,14).

Iako ćemo svi vaskrsnuti, neće svi zajedno ići u raj. Svaka osoba treba izabrati za ovoga života gdje će provesti vječnost. Biblija kaže da nam je određeno samo jednom umrijeti (ovozemaljski, fizički), nakon čega dolazi sud (Hebrejima 9,27). Oni koje je Bog učinio pravednima imat će vječni život u raju, ali nevjernike će poslati u vječnu kaznu, tj. pakao (Matej 25,46).

Pakao, kao i raj, nije samo stanje postojanja, nego doslovno, veoma stvarno mjesto. To je mjesto u kojem će nepravedni i nevjerni iskusiti beskrajni, vječni Božji gnjev. Podnosit će emocionalno, umno i fizičko mučenje, svjesno trpeći sramotu, žaljenje i prijezir.

Pakao je opisan kao jama bez dna (Luka 8,31. Otkrivenje 9,1) i vatreno jezero koje izgara u sumporu, gdje će prisutni biti danonoćno mučeni zauvijek (Otkrivenje 20,10). U paklu će biti plač i škrgut zuba, što ukazuje na intenzivnu tugu i bijes (Matej 13,42). To je mjesto gdje "crv ne umire i oganj se ne gasi" (Marko 9,48). Bog ne uživa u smrti zlih i nevjernih, ali želi da se okrenu od svojih nedjela kako bi živjeli (Ezekil 33,11). No, On nas neće prisiljavati na pokornost ako ga odlučimo odbaciti, On nema izbora nego dati nam što želimo – život odvojen od njega. (Pisano je ranije, da je ovo velika mudrost! Svaki mogući vid patnje je u suštini odsustvo )

Život na zemlji je ispit, jednostavna priprema za ono što dolazi ili tek treba da bude. Za vjernike to je vječni život u neposrednoj Božjoj prisutnosti. Kako, dakle, možemo biti pravedni i kako možemo primiti taj vječni život? Postoji samo jedan način, vjerom i pouzdanjem u Božjega Sina, Isusa Hrista (ne vjerovati u sebe). Isus je rekao:

"Ja sam vaskrsenje i život. Ko vjeruje u mene, ako i umre, imaće život vječni. Ko god živi i vjeruje u Mene, sigurno neće nikada umrijeti" (Jovan 11,25-26).

* * *

Suprotno tvrdnjama ateista i agnostika kroz vijekove, čovjek ne može živjeti bez Boga. Može fizički postojati bez spoznaje o Bogu, ali ne i bez činjenice da On postoji.

Reći da čovjek može postojati bez Boga je kao i reći da sat može postojati bez časovničara, ili priča bez pisca. Mi dugujemo svoje živote Bogu, po čijoj smo slici stvoreni (Postanak 1:27). Naše postojanje zavisi od Njega, bilo da smo Ga svjesni ili ne.

(Psalam 104:10-32). On je život (Jovan 14:6) i cijelo stvorenje se drži silom Hristovom (Kološanima 1:17). Čak i oni koji odbiju Boga, primaju svoju potporu od Njega: “Koji pušta da njegovo sunce izlazi nad dobre i zle i koji daje da kiša pada na pravednike i grješnike” (Matej 5:45). Misliti da čovjek može živjeti bez Boga znači smatrati da suncokret može nastaviti da živi bez svjetla ili ruža bez vode.

U Hristu je život, koji je svjetlo ljudima (Ivan 1:4). Isus je došao da mi možemo imati život “i to u izobilju” (Jovan 10:10). Svima koji vjeruju u Njega je obećana vječnost s Njim (Ivan 3:15-16). Da bi čovjek živio – zaista živio – mora poznavati Hrista (Jovan 17:3).

Bog je upozorio Adama i Evu da će onog dana kad Ga budu odbili (poslušati) “sigurno umrijeti” (Postanak 2:17). Kao što znamo, oni nisu poslušali, ali nisu fizički umrli taj dan (već kasnije). umrli su duhovno. Nešto unutar njih je umrlo – duhovni život koji su znali, zajedništvo sa Bogom, sloboda da uživaju s Njim, nevinost i čistota njihovih duša – sve je to nestalo.

Čovjek nije u miru sa svojim bližnjim jer nije u miru sam sa sobom. Nemiran je unutar sebe jer nema mir sa Bogom. Traganje za zadovoljstvom radi zadovoljstva samog je znak unutrašnjeg nemira. Oni koji tragaju za užitkom su iznova i iznova otkrili kroz historiju da privremena razonoda vodi ka dubljem očaju. Uporan osjećaj da “nešto nije uredu” je teško otresti. Kralj Solomon se predao težnji za svim što ovaj svijet može ponuditi i zapisao je svoje zaključke u knjizi Propovjednika.

Solomon je otkrio da je znanje samo po sebi isprazno (Propovjednik 1:12-18). Shvatio je da su uživanje i bogatstvo isprazni (2:1-11), da je materijalizam ludost (2:12-23) i da je bogatstvo prolazno (6. poglavlje).

Solomon zaključuje da je život Božiji dar (3:12-13) i da je jedini mudar način da živimo ako se bojimo Boga: “Zaključnu riječ čujmo svi: ‘Boga se boj, i zapovijedi njegove drži!’ To vrijedi za svakoga, jer će svako djelo Bog iznijeti pred sud, sve skriveno, bilo dobro ili zlo” (12:13-14).

Čovjek bez Boga je duhovno mrtav, kad je njegov fizički život gotov, suočava se sa vječnim odvojenjem od Boga. U Isusovoj priči o bogatašu i Lazaru (Luka 16:19-31), bogataš uživa u obilju bez pomisli na Boga, dok se Lazar muči u životu, ali poznaje Boga. Nakon njihove smrti, obojica zaista shvate težinu odluka koje su napravili u životu. Bogataš shvata, prekasno, da postoji nešto više u životu osim sticanja bogatstva. U međuvremenu, Lazar je utješen u raju. Za oba čovjeka, kratak vijek zemaljskog života blijedi u poređenju sa vječnim stanjem njihovih duša.

Čovjek je unikatno stvorenje. Bog je stavio osjećaj vječnosti u naša srca (Propovjednik 3:11) i taj osjećaj bezvremenske sudbine može naći svoje ispunjenje samo u Bogu samom.

* * *

Gospod Hristos je došao u ovaj svet kao Bog, došao je da nam da Život Večni, da pobedi smrt. To On čini veliki dar nama ljudima. A šta od nas traži za to, šta mi treba da damo Njemu da bismo dobili Život Večni? Šta? Samo veru u Njega i ljubav prema Njemu, da On bude za nas ono što je najvažnije u svetu[7], da On bude za nas ono što On jeste - Jedini Istiniti Bog, Istiniti Bog Koji ima Život Večni. Napisano je u Svetom Evanđelju: Isus Hristos je Istiniti BOG i On je Život Večni![8] Ko ima Njega - ima Život Večni! Ko Njega nema - nema život. Mrtav si bez Hrista, sav si smrt, bez Hrista sve su smrti u tebi, bez Hrista sav je pakao u tebi! Jer, šta je smrt? Smrt je carica pakla, carica grehova, a gresi kuda vode? U smrt, u carstvo smrti, u pakao.
    Do not Argue with Idiots! Useful Info and Health Tips
    https://www.youtube.com/watch?v=IrYtkADFaqs

Thanks Thanks Given 
    2,240
    Thanks Thanks Received 
    2,993
    Thanked in
    1,251 Posts

“Zaključnu riječ čujmo svi: ‘Boga se boj, i zapovijedi njegove drži!’ To vrijedi za svakoga, jer će svako djelo Bog iznijeti pred sud, sve skriveno, bilo dobro ili zlo” (12:13-14).
    Vladavina zasnovana na strahu ili ipak nešto smisleno. Kažem smisleno jer neke mehanizme kako da imaš "srećno srce" raja ne može da shvati. Zato se koriste (crkva) strahom jer ig ili mrzi da ih edukuju ili je odveć komplikovano ili ni sam učitelj mehanizme ne zna ili samo žele da neometano vladau. To ti je kao kad te dijete pita smije li da ostane sa nekim drugarima do 1 po ponoći napolju da se druži. Ti kažeš strogo i naredbodavno NE. Ti znaš (ili misliš da znaš) zašto NE ali dijete ne zna i samo ga je strah i poslušaće. Bez objašnjenja. To što će kad poraste da bude ajvan to je nebitno. E, tako je i sa ovim Boga se boj... i ostale tandare mandare. Dakle iako je nešto smisleno, a ja znam da jeste, sve se opet svodi na vladavinu zasnovanu na strahu. Rezultat toga je upravo ono što ne želimo da budemo. Slabići i životinje ujedno. Hijene mi prve padoše na pamet. Ovo sve što se dešava SPC-CPC me podsjeća na hijene koje se bore među sobom oko lešine. To oko čega se bore je davno mrtvo i u stanju raspadanja al ajd to je druga tema. I veliš zaključno "Boga se boj..." :dejection:. Greška u vaspitanju vjernika u osnovi.
    Last edited by Caesar; 11-09-15 at 11:26.
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

@Caesar

Dal je tako? Dal kažem ja ili to eto piše u Bibliji, da govori Solomon, zatim imamo detalj da Gospod sugeriše ljudima "da budu kao djeca". Zbilja zanimljiv opis samog djeteta, kako je dobro što si ga postavio, svaka čast.

Čovjek je svjesno biće, sad ima sposobnost razlikovanja dobra i zla. Upravo je u tome mudrost.

Strah koji opisuješ nije onaj na koji moguće ti misliš. Strah koji je u pitanju je onaj dječiji, ne opterećeni, onaj koji te tjera da se mijenjaš kad na primjeru vidiš da si pogriješio i kad ti je žao zbog toga.
    Sigurno nije u pitanju onaj strah koji za posledicu ima inat, prkos koji dalje vode u patnju i očaj.
    Last edited by SpongeBob; 11-09-15 at 12:44.
    Do not Argue with Idiots! Useful Info and Health Tips
    https://www.youtube.com/watch?v=IrYtkADFaqs

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ego_and_his_own View Post
    A gdje se u Bibliji kaže da je pušenje štetno?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Postoji li život nakon smrti? Biblija nam kaže: "Čovjek koga je žena rodila kratka je vijeka i pun nevolja. Ko cvijet nikao i vene već, poput sijenke bježi ne ostajući" (Jov 14,1-2. 14). Vrlo bitan detalj - "žena rodila".

Poput Jova, gotovo svima nama ovo pitanje predstavlja izazov. Što se zapravo događa s nama nakon što umremo? Prestajemo li jednostavno postojati? Je li život kružna vrata za odlazak sa zemlje i povratak na zemlju kako bismo postigli neku ličnu veličinu (što neki pogrešno misle)? Ide li svako na isto mjesto ili idemo na različita mjesta? Postoji li zbilja raj i pakao ili je to samo neko stanje uma, neki vid percepcije?

Biblija nam kaže da ne samo da postoji život nakon smrti, nego je vječni život tako veličanstven da "ono što oko nije vidjelo, što uvo nije čulo, na što ljudsko srce nije pomislilo: to je Bog pripravio onima koji ga ljube" (1. Korinćanima 2,9). Isus Hrist, Bog u tijelu, došao je na zemlju kako bi nam darovao vječni život. "Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe, na njega pade kazna – radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše" (Isaija 53,5).

Isus je uzeo kaznu koju svatko od nas zaslužuje i žrtvovao svoj život. Nakon tri dana, sam je dokazao pobjedu nad smrću ustavši iz groba, u Duhu i u tijelu. Ostao je na zemlji četrdeset dana i hiljade su svjedočile tome događaju (!!!) prije nego što je vaznio u svoj vječni dom na nebu. Rimljanima 4,25 kaže: "On bi predan zbog naših grijeha i vaskrsnu radi našeg opravdanja."

Hristovo vaskrsenje precizno je dokumentiran događaj(!!!). Apostol Pavle stavljao je izazov pred ljude da pitaju svjedoke o vjerodostojnosti toga događaja i niko nije mogao pobiti tu istinu. Vaskrsenje je ugaoni kamen (kamen temeljac, "glava od ugla") Hrišćanske vjere, budući da je Hrist ustao iz mrtvih, možemo vjerovati da ćemo i mi vaskrsnuti.

Pavle je ukorio neke rane hrišćane koji u to nisu vjerovali: "Ali, ako se propovijeda da je Hrist vaskrsao iz mrtvih, s kojim pravom neki među vama tvrde da nema vaskrsenja mrtvih? Ako li nema vaskrsenja mrtvih, onda ni Hrist nije vaskrsnao" (1. Korinćanima 15,12-13).

Hrist je samo prvi u velikoj žetvi onih koji će ponovno ustati u život. Fizička je smrt došla preko jednog čovjeka, Adama, s kojim smo svi povezani. Ali svi koje je Bog usvojio u svoju obitelj po vjeri u Hrista dobiće novi život (1. Korinćanima 15,20-22). Baš kao što je Bog vassnuo Isusovo tijelo, tako će vaskrsnuti naša tijela po Isusovom povratku (1. Korinćanima 6,14).

Iako ćemo svi vaskrsnuti, neće svi zajedno ići u raj. Svaka osoba treba izabrati za ovoga života gdje će provesti vječnost. Biblija kaže da nam je određeno samo jednom umrijeti (ovozemaljski, fizički), nakon čega dolazi sud (Hebrejima 9,27). Oni koje je Bog učinio pravednima imat će vječni život u raju, ali nevjernike će poslati u vječnu kaznu, tj. pakao (Matej 25,46).

Pakao, kao i raj, nije samo stanje postojanja, nego doslovno, veoma stvarno mjesto. To je mjesto u kojem će nepravedni i nevjerni iskusiti beskrajni, vječni Božji gnjev. Podnosit će emocionalno, umno i fizičko mučenje, svjesno trpeći sramotu, žaljenje i prijezir.

Pakao je opisan kao jama bez dna (Luka 8,31. Otkrivenje 9,1) i vatreno jezero koje izgara u sumporu, gdje će prisutni biti danonoćno mučeni zauvijek (Otkrivenje 20,10). U paklu će biti plač i škrgut zuba, što ukazuje na intenzivnu tugu i bijes (Matej 13,42). To je mjesto gdje "crv ne umire i oganj se ne gasi" (Marko 9,48). Bog ne uživa u smrti zlih i nevjernih, ali želi da se okrenu od svojih nedjela kako bi živjeli (Ezekil 33,11). No, On nas neće prisiljavati na pokornost ako ga odlučimo odbaciti, On nema izbora nego dati nam što želimo – život odvojen od njega. (Pisano je ranije, da je ovo velika mudrost! Svaki mogući vid patnje je u suštini odsustvo )

Život na zemlji je ispit, jednostavna priprema za ono što dolazi ili tek treba da bude. Za vjernike to je vječni život u neposrednoj Božjoj prisutnosti. Kako, dakle, možemo biti pravedni i kako možemo primiti taj vječni život? Postoji samo jedan način, vjerom i pouzdanjem u Božjega Sina, Isusa Hrista (ne vjerovati u sebe). Isus je rekao:

"Ja sam vaskrsenje i život. Ko vjeruje u mene, ako i umre, imaće život vječni. Ko god živi i vjeruje u Mene, sigurno neće nikada umrijeti" (Jovan 11,25-26).

* * *

Suprotno tvrdnjama ateista i agnostika kroz vijekove, čovjek ne može živjeti bez Boga. Može fizički postojati bez spoznaje o Bogu, ali ne i bez činjenice da On postoji.

Reći da čovjek može postojati bez Boga je kao i reći da sat može postojati bez časovničara, ili priča bez pisca. Mi dugujemo svoje živote Bogu, po čijoj smo slici stvoreni (Postanak 1:27). Naše postojanje zavisi od Njega, bilo da smo Ga svjesni ili ne.

(Psalam 104:10-32). On je život (Jovan 14:6) i cijelo stvorenje se drži silom Hristovom (Kološanima 1:17). Čak i oni koji odbiju Boga, primaju svoju potporu od Njega: “Koji pušta da njegovo sunce izlazi nad dobre i zle i koji daje da kiša pada na pravednike i grješnike” (Matej 5:45). Misliti da čovjek može živjeti bez Boga znači smatrati da suncokret može nastaviti da živi bez svjetla ili ruža bez vode.

U Hristu je život, koji je svjetlo ljudima (Ivan 1:4). Isus je došao da mi možemo imati život “i to u izobilju” (Jovan 10:10). Svima koji vjeruju u Njega je obećana vječnost s Njim (Ivan 3:15-16). Da bi čovjek živio – zaista živio – mora poznavati Hrista (Jovan 17:3).

Bog je upozorio Adama i Evu da će onog dana kad Ga budu odbili (poslušati) “sigurno umrijeti” (Postanak 2:17). Kao što znamo, oni nisu poslušali, ali nisu fizički umrli taj dan (već kasnije). umrli su duhovno. Nešto unutar njih je umrlo – duhovni život koji su znali, zajedništvo sa Bogom, sloboda da uživaju s Njim, nevinost i čistota njihovih duša – sve je to nestalo.

Čovjek nije u miru sa svojim bližnjim jer nije u miru sam sa sobom. Nemiran je unutar sebe jer nema mir sa Bogom. Traganje za zadovoljstvom radi zadovoljstva samog je znak unutrašnjeg nemira. Oni koji tragaju za užitkom su iznova i iznova otkrili kroz historiju da privremena razonoda vodi ka dubljem očaju. Uporan osjećaj da “nešto nije uredu” je teško otresti. Kralj Solomon se predao težnji za svim što ovaj svijet može ponuditi i zapisao je svoje zaključke u knjizi Propovjednika.

Solomon je otkrio da je znanje samo po sebi isprazno (Propovjednik 1:12-18). Shvatio je da su uživanje i bogatstvo isprazni (2:1-11), da je materijalizam ludost (2:12-23) i da je bogatstvo prolazno (6. poglavlje).

Solomon zaključuje da je život Božiji dar (3:12-13) i da je jedini mudar način da živimo ako se bojimo Boga: “Zaključnu riječ čujmo svi: ‘Boga se boj, i zapovijedi njegove drži!’ To vrijedi za svakoga, jer će svako djelo Bog iznijeti pred sud, sve skriveno, bilo dobro ili zlo” (12:13-14).

Čovjek bez Boga je duhovno mrtav, kad je njegov fizički život gotov, suočava se sa vječnim odvojenjem od Boga. U Isusovoj priči o bogatašu i Lazaru (Luka 16:19-31), bogataš uživa u obilju bez pomisli na Boga, dok se Lazar muči u životu, ali poznaje Boga. Nakon njihove smrti, obojica zaista shvate težinu odluka koje su napravili u životu. Bogataš shvata, prekasno, da postoji nešto više u životu osim sticanja bogatstva. U međuvremenu, Lazar je utješen u raju. Za oba čovjeka, kratak vijek zemaljskog života blijedi u poređenju sa vječnim stanjem njihovih duša.

Čovjek je unikatno stvorenje. Bog je stavio osjećaj vječnosti u naša srca (Propovjednik 3:11) i taj osjećaj bezvremenske sudbine može naći svoje ispunjenje samo u Bogu samom.

* * *

Gospod Hristos je došao u ovaj svet kao Bog, došao je da nam da Život Večni, da pobedi smrt. To On čini veliki dar nama ljudima. A šta od nas traži za to, šta mi treba da damo Njemu da bismo dobili Život Večni? Šta? Samo veru u Njega i ljubav prema Njemu, da On bude za nas ono što je najvažnije u svetu[7], da On bude za nas ono što On jeste - Jedini Istiniti Bog, Istiniti Bog Koji ima Život Večni. Napisano je u Svetom Evanđelju: Isus Hristos je Istiniti BOG i On je Život Večni![8] Ko ima Njega - ima Život Večni! Ko Njega nema - nema život. Mrtav si bez Hrista, sav si smrt, bez Hrista sve su smrti u tebi, bez Hrista sav je pakao u tebi! Jer, šta je smrt? Smrt je carica pakla, carica grehova, a gresi kuda vode? U smrt, u carstvo smrti, u pakao.
    Pošto sam laik u ovome, izvinićeš me što ću postaviti još koje pitanje koje će možda i glupo zvučati jer ću koristiti nestručnu terminologiju.......ali tu sam da bih od vas štogođ naučio
    Pazi.....živo me interesuje gdje se sad nalaze umrli(mrtvi)? Odnosno gdje se nalaze oni koji neće biti spašeni, a i gdje su svi oni koji će biti spašeni? Gdje je sad sveti Petar? Što on sad radi tamo gore? Kao i svi sveci koje je kanonizovala crkva. Iiiiiiiiii možda i najviše me interesuje čije "kanonizovanje" ima veću privilegiju katoličko ili pravoslavno u očima Boga? Jer vjerovatno da među njima postoji hijerarhija.
    Na ova pitanja me najviše asocirala neuspjela kanonizacija za sveca Tošeta Proeskog. Jer priznaćeš nije mala stvar biti svetac, a on je za dlaku propustio taj status. Ja ni ne mogu zamisliti što bi se "odjednom" desilo sa njim da su ga proglasili svecem. Možda imaš ti približno tačan odgovor?

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Quote Originally Posted by miš iz rupe View Post
    A gdje se u Bibliji kaže da je pušenje štetno?
    Nadje covjek kad mu treba nesto,

"Ne pogani covjeka ono sto udje u njega no sto izadje."

Jer sto unese u sebe, to izadje kroz trbuh nappoolje, arijec koja izadje iz usta je ono sto moze da te nagrdi.

A pitao sam te jer sam znatizeljan Jer ja nisam nasao nista u Bibliji(ili Kuranu) da negira reinkarnaciju.
    Last edited by Ego_and_his_own; 11-09-15 at 18:18.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

e jbg sad, hocemo li u raj ili cemo se reinkarnisati? ili u raj/pakao pa kad dobijes pasos mozes se vratit na zemlju. kako cemo sta cemo?
    http://www.youtube.com/watch?v=PCjwxItb_p4
    Les chiens aboient, la caravane passe.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Fenix mi svi pokusavamo crno bijelo da gledamo, i ja sam bio nekad u tom stadiumu. Kad sam vidio da postoje nekoliko potpuno razlicitih prorocanstva sta ce biti posle smrti, tad sam skapirao da se radi o gradacijama.

U zavoisnosti od nivoa razavoja dushe i njenog znanja (ako je to uopste razumljivo tebi rec tako) ljudske dushe dozive svoj kraj u zavisnostio od toga.

Neki se vrcat vise nece no ce ka Bogu otici jer ga je On izabrao dostojnim, neki oce(mozda nisu naucii sve sto su trebali iz zivota) ponovo, a neki su postali toliko zli da im popravke nema. Ti kad smrt dozive ti se isto vrcat nece, no ce im prebivaliste bit sto im je obecano.

I opet tu nece, ima naznaka u Kuranu, svi vjecno bit kaznjeni, vec mozda ce neki se popravit u taj pakao pa dobit nanovo sansu. No s ekladiti na to nije bash pametno.

A neki ce boraviti u Raju vjecno (moze bit na neku planetu - novu zemlju dje su sve dobri ljudi koje je Bog izabrao i dje nema korupcije nikakve medju njima?) i tu, po navodima Kurana u tijelima bit, nama poznatim Tijelima, i imati prelijep zivot pored rijeka i bilja vioca i svake stvari bez ikakvog loseg efekta i sve sto pozele imace. (pit ce vino dozivjet sto ljudi dozive od vina, ali nikad pamet nece gubiti npr negativne efekte.).

A Isus je rekao da se tad nece nit zeniti nit udavati vec ce bit samo dovoljni duhovi kao andjeli vjecne prirode. A nista od ovoga Fenix ne mora bit iskljucivo ili kontradiktrono vec je samo namijenjeno razlicitim ljudima(a vazi svim zivim bicima!)-dushama na zemlji.

Ovo su neke stvari koje sam ja nasao u spisima, mozda ti pomogne da sire dozivish taj proces.
    Last edited by Ego_and_his_own; 11-09-15 at 19:03.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Fenix mi svi pokusavamo crno bijelo da gledamo, i ja sam bio nekad u tom stadiumu. Kad sam vidio da postoje nekoliko potpuno razlicitih prorocanstva sta ce biti posle smrti, tad sam skapirao da se radi o gradacijama.

U zavoisnosti od nivoa razavoja dushe i njenog znanja (ako je to uopste razumljivo tebi rec tako) ljudske dushe dozive svoj kraj u zavisnostio od toga.

Neki se vrcat vise nece no ce ka Bogu otici jer ga je On izabrao dostojnim, neki oce(mozda nisu naucii sve sto su trebali iz zivota) ponovo, a neki su postali toliko zli da im popravke neme. Ti kad smrt dozive ti se isto vrcat nece, no ce im prebivaliste bit sto im je obecano.

I opet tu nece, ima naznaka u Kuranu, svi vjecno bit kaznjeni, vec mozda ce neki se popravit u taj pakao pa dobit nanovo sansu.

Ovo su neke stvari koje sam ja nasao u spisima, mozda ti pomogne da sire dozivish taj proces.
    zasto svaki put moras da "spustis" sagovornika?(ovo boldovano)? Znam da nije u zivotu sve crno i bijelo, postoji i sivo. Ali kad vjerujes nekom Bogu, nemozes da vjerujes i ostalima? ON? koji ON? Nisu svi isti. I nemoj mi o Buddhi, Buddha je predstavljen kao mrsav, taj sto je od njega sve krenulo, imas Buddha debeli i imas cak i Buddha nasmijani. Ako vjerujes u jednog, kako pise, zavrsit ces u raj, ako vjerujes u reinkarnaciju imaces drugi zivot, a postoje (kad vec ovo postoji) i duse koje lutaju, fantomi ...pa postoji svasta nesto...ali u masti nasoj od straha smrti...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nadje covjek kad mu treba nesto,

"Ne pogani covjeka ono sto udje u njega no sto izadje."

Jer sto unese u sebe, to izadje kroz trbuh nappoolje, arijec koja izadje iz usta je ono sto moze da te nagrdi.

A pitao sam te jer sam znatizeljan Jer ja nisam nasao nista u Bibliji(ili Kuranu) da negira reinkarnaciju.
    Otvorio sam temu "Prva smrt san- druga smrt vječnost"........sve je lijepo objašnjeno i biblijski potkovano pa kad ti bude dosadno čitaj Ali čitaj kako je napisano!

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Ok procitacu, mada mi je poznato yto sto si rekao odje i zar to nije reinkarnacija?

jel ti znash da reinkarnacija ne podrazumijeva konstantno radjanje i umiranje do besvijesti?

To je samo dok proces ne ispuni svrhu.

Istrazi malo sta je reinkarnacija(samo nadji neki izvor koji nije populisticki).

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Evo možda teisti mogu da objasne
    http://www.blic.rs/Vesti/Svet/590011...e-od-60-mrtvih

Ukratko, u Meki je poginulo 65 ljudi kada se na Džamiju obrušio kran. Kran se najvjerovatnije srušio uslijed udara groma

Objašnjenje je predpostavljam "čudni su putevi Gospodnji"

Sent from my SM-G900FD using Tapatalk
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Quote Originally Posted by Phénix View Post
    zasto svaki put moras da "spustis" sagovornika?(ovo boldovano)? Znam da nije u zivotu sve crno i bijelo, postoji i sivo. Ali kad vjerujes nekom Bogu, nemozes da vjerujes i ostalima? ON? koji ON? Nisu svi isti. I nemoj mi o Buddhi, Buddha je predstavljen kao mrsav, taj sto je od njega sve krenulo, imas Buddha debeli i imas cak i Buddha nasmijani. Ako vjerujes u jednog, kako pise, zavrsit ces u raj, ako vjerujes u reinkarnaciju imaces drugi zivot, a postoje (kad vec ovo postoji) i duse koje lutaju, fantomi ...pa postoji svasta nesto...ali u masti nasoj od straha smrti...

Pa to je osnovni problem, zasto si to morala da dozivish tako, vidish taj komentar je bio b=vezan za moju sumnju da ti mogu pribliziti ono sto zelim reci, zbog dosadasnjeg iskustva).

Nidje ti u tekstu tome ne mozesh naci bez postovanje prema tebi i iskren odgovor.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pa to je osnovni problem, zasto si to morala da dozivish tako, vidish taj komentar je bio b=vezan za moju sumnju da ti mogu pribliziti ono sto zelim reci, zbog dosadasnjeg iskustva).

Nidje ti u tekstu tome ne mozesh naci bez postovanje prema tebi i iskren odgovor.
    da dozivim tako? zasto sto te citam. I svako normalan ce te isto tako procitati. Sad ili procitaj to sto pises ili nastavi sa "nidje veze" postovima. Ali shvati da nemam nista protiv tebe(nista protiv vjernika) ali kao vjernik, moras znati "dje se nalazis", nemozes biti i musliman i budista i katolik i pravoslavan, ako vjerujes u sve to, onda vjerujes i u crtane, u deda mraza, u bajke, u duhove...moras da izaberes jer ovo sve "spandjano" ne ide.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Izmedju Crnog i Bijelog nije (samo) sivo, vec citav spektar boja.

Kako smo mi svi posebne boje duha, pa normalno je da naginjemo ka jednok dijelu spektra.

Nema Bog bez jedan. To sto ti mislish da su drugi, to je samo zato sto ti neznash znacenje tih rijeci na tim stranim jezicima.

Ako postanesh Seeker saznacesh sama

There are multiple names for God in Sikhism. Some of the popular names for God in Sikhism are:

• Akal Purakh, meaning timeless One.
    • Ik Onkar, the beginning of the Sikh Mool Mantra.
    • Nirankar, meaning formless One.
    • Satnam meaning True Name, some are of the opinion that this is a name for God in itself, others believe that this is an adjective used to describe the "Gurmantar", Waheguru (See above).
    • Waheguru, meaning Wonderful Teacher bringing light to remove darkness, this name is considered the greatest among Sikhs, and it is known as Gurmantar, the Guru's Word. Waheguru is the only way to meet god in Sikhism.
    • Allah, meaning "The God": The term is also used by Sikhs in the Sikh scriptures in reference to God. The word Allah (ਅਲਹ੝) is used 12 times in the Guru Granth Sahib by Sheikh Farid. Guru Nanak, Guru Arjan and Saint Kabeer used the word 18 times.

God, according to Guru Nanak, is beyond full comprehension by humans; has endless number of virtues; takes on innumerable forms, but is formless; and can be called by an infinite number of names thus "Your Names are so many, and Your Forms are endless. No one can tell how many Glorious Virtues You have."[39]

There are multiple names for God in Hinduism. Some of the popular names for God in Hinduism are:

• Prabhu, प्रभु
    • Bhagavan, भगवान the most frequently used name for God in Hinduism.
    • Brahman,ब्रह्मण the unchanging reality amidst and beyond the world, which cannot be exactly defined.
    • Ishvara इश्वर is a theological concept in Hinduism translating to "lord," applied to the "Supreme Being" or God in the monotheistic sense, or as an Ishta-deva in monistic thought.
    • Brahma, ब्रम्ह is the Hindu god of creation and one of the Trimurti.
    • Vishnu विष्णू is the Supreme God of Vaishnavism, one of the three main sects of Hinduism.
    • Shakti शक्ती represents the dynamic forces that are thought to move through the entire universe in Hinduism.[40]
    • Shiva शिव is the Supreme God of Shaivism, one of the three main sects of Hinduism

In Zoroastrianism, 101 names of God (PazandSad-o-yak nam-i-khoda) is a list of names of God (Ahura Mazda). The list is preserved in Persian, Pazand and Gujarati.Parsi tradition expanded this to a list of "101 names of God".[41]

Moses said to God, “Suppose I go to the Israelites and say to them, ‘The God of your fathers has sent me to you,’ and they ask me, ‘What is his name?’ Then what shall I tell them?” God said to Moses, “I am who I am. This is what you are to say to the Israelites: ‘I am has sent me to you.'" God also said to Moses, “Say to the Israelites, ‘The Lord, the God of your fathers—the God of Abraham, the God of Isaac and the God of Jacob—has sent me to you.’ This is my name forever, the name you shall call me from generation to generation".
    Exodus 3:13-15

Some biblical scholars say YHWH was most likely pronounced Yahweh.[12] References, such as The New Encyclopćdia Britannica, validate the above by offering additional specifics to its (Christian) reconstruction out of Greek sources:
    Early Christian writers, such as Clement of Alexandria in the 2nd century, had used a form like Yahweh, and claim that this pronunciation of the tetragrammaton was never really lost. Other Greek transcriptions also indicated that YHWH should be pronounced Yahweh.[13]
    The Hebrew theonyms Elohim and YHWH are mostly rendered as "God" and "the Lord" respectively, although in the Protestant tradition the personal names Yahweh and Jehovah[14] are also used. "Jehovah"[14] appears in Tyndale's Bible, the King James Version, and other translations from that time period and later. Many translations of the Bible translate the tetragrammaton as LORD, following the Jewish practice of substituting the spoken Hebrew word Adonai (Lord) for YHWH when read aloud.[15]
    Elyon is rendered as "the Most High".[16]
    English Bible translations of the Greek New Testament render ho theos (Greek: Ο Θεός) as God and ho kurios (Greek: Ο Κύριος) as "the Lord".
    Jesus (Iesus, Yeshua, Joshua (Yehoshua),[17] was a common alternative form of the name יְהוֹשֻׁעַ ("Yehoshua" - Joshua) in later books of the Hebrew Bible and among Jews of the Second Temple period. The name corresponds to the Greek spelling Iesous, from which comes the English spelling Jesus.[18][19] or Yehoshűa) (Arabic: يسوع‎, Yasū') is a Hebraic personal name meaning "Yahweh saves/helps/is salvation".[20] "Christ" means "the anointed" in Greek (Χριστός). Khristos is the Greek equivalent of the Hebrew word Messiah (Arabic: المسيح‎, al-Masih); while in English the old Anglo-Saxon Messiah-rendering hćland 'healer' was practically annihilated by the Latin Christ, some cognates such as heiland in Dutch and Afrikaans survive—also, in German, the word "Heiland" is sometimes used as reference to Jesus, e.g., in church chorals).
    In the Book of Revelation in the Christian New Testament, God is quoted as saying "I am the Alpha and the Omega, the First and the Last, the Beginning and the End". (cf. Rev. 1:8, 21:6, and 22:13)

https://en.wikipedia.org/wiki/Names_of_God
    Last edited by Ego_and_his_own; 11-09-15 at 20:16.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ako postoji jedan Bog, kako kod jednoga ides u raj, kako kod drugog se reinkarnises kako kod treceg...ne. izaberi. Citala sam ja iako je na stranim jezicima, imas danas prevod, i jednostavno ne mozes da budes i musliman i katolik, ne mozes da jedes svinjetinu i da klanjas, ne ide. Mozda kod tebe je to normalno ali razmisli malo logicnije, nije moguce. tacka.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Ne radi to nekoliko bogova no Jedan, u zavisnosti sto si cinio na ovi svijet.

Moze bit ce reci za jednog: Bio si dobra srca, ali ubise te nevinog u mladosti, ne vidje milosti mnoge koje sam ti stio dati, idi opet zivi duplom cu te miloscu nagraditi.

Dodje zlocinac, koji je m,noge familije ojadio i mucio i otimao, reci ce se njemu, "Pakao je tvoje mjesto."

Dodje covjek, veliki posvecenik Bogu, pretrpio je sve progone i uvrede, dobro je cinio i Boga se bojao i cvrsto je vjerovao, On mu moze reci, udji prijatelju, slobodan si od zivljenja medju zlima, imash mjesto blizu mene koje sam ti pripremio a i mnoge cesh sebi slicne sresti tamo.
    Last edited by Ego_and_his_own; 11-09-15 at 20:33.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Gdje god Isus kaže da će ovce otići u Raj (postportem naravno)

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

NEmoj Rakune da si tako povrsan. Procitaj malo vise o reinkarnaciji i sta ona zapravo znaci. To nije samo vracanje na zemlju nego i u druge svjetove.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

daj mi malo tvog mozga da odmorim malo.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Sumnjam ja da bi to pomoglo.

Probaj da se opustish i poslushsash prave znalce a ne TeVe experte.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Niste komentarisali to što je svemogući nevidljivi humnanoid s'oblaka pobio ljude dok su mu se molili. Evo se broj ubijenih popeo na preko 100

Page 9 of 14 FirstFirst ... 5678910111213 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)