Kimmi, za ovu kruznu turu oko Durmitora pretpostavljam da treba cijeli dan, uz to stajanje za pivo neki rucak. Tu ima komad puta![]()
Bijah i ja na ZB jedno 10 dana. Popismo ja i Gando par piva i lijepo se prozborismo :-D
Glavni problem sa Zabljakom je povratak u Podgoricu na ovaj zaropek. Covjek ne moze sebi doci.
Ono sto bih ja dodao od ovih pitomih varijanti je Zminje jezero (al ne pjeske sa Crnog jer je to dusa sa bebom od 10 mjeseci) nego gornji putem dje se moze doci kolima na par stotina metara od jezera.
Dalje, restoran Momcilov grad i eventualna setnja do Jablan jezera a koja je tu jedno 40 minuta do jezera od pomenutog testorana.
Kruzni put oko Durmitora preko Sedla do Trse (tamo popit pivo sto se ladi pod snojegom). Odatle se moze do Pluzina pa na Mratinje pa do Scepan polja. Tu se skrene desno i ide se preko Nedajna na Susicu i Malu Crnu Goru pa preko Stuoca na Zabljak (putem pored pomenutog Momcilovog grada). Prosle nedjelje je bilo laganog makadama mozda 300 metara sve ostalo asfalt. Po infu koji imam i taj dio je treba biti asfaltiran do prekjuce, ali ne mogu da garantujem.
Ovo ostalo je Gando manje vise pomenuo.
Kimmi, za ovu kruznu turu oko Durmitora pretpostavljam da treba cijeli dan, uz to stajanje za pivo neki rucak. Tu ima komad puta![]()
Who let the dogs out
Ima komad puta.
Ja sam to spojio sa jednodnevnim raftingom Tarom od Brstanovice do sastavaka Tare i Pive.
Top varijanta.
No je muka sto se poslije pokrivanja jorganom na Zabljaku ne moze oka sklopit u PG :-/
Last edited by kimmi; 22-07-15 at 00:27.
Evo čitam uru malo sam zabusavala ovih dana, imala sam goste iz Austrije, ali o tome posle
Prije dvadesetak godina sam bila u Kečkemetu (Madjarska) na nekoliko dana i u restoranu smo naručili jelo koje se kod nas zove Popeci...što reče @montenegrina, isti djavo, drugo pakovanje....pohovana, rolovana šnicla punjena šunkom i sirom...neko samo sirom, neko pršutom, neko praškom šunkom...tako da kapiram da ipak to što naže zene po primorju kuvaju možemo zvati našim primorskim specijalitetima....prije mjeseca dan bijah u Boku na jednu manifestaciju, bogami sam tu vidjela bokeških (bokeljskih) jela za koja nijesam dosad čula niti ih vidjela. Sigurno da još negdje u svijetu neko to pravi ali eto, kod nas se pravi sa našim začinima, načinom, pa je naše
Ovo što sam boldovala je suština...imala sam goste do sinoć i ne da su oduševljeni Crnom Gorom i mjestima na koja sam ih ovih 5 dana vodila, morem, plažama, hranom koju su jeli, uslugom po restoranima, ophodjenjem osoblja gdje god smo bili, da nemam riječi. Istini za volju ni ja nemam primjedbe, naprotiv, vrlo su bili predusretljivi i ljubazni i što je najbitnije kulturni iz malu dozu duhovitosti koja nama domaćima može zasmetati, ali mojim gostima je bila i te kako simpatična.
Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!
Gandalf je nekolilo puta manje vise rekao da ne znamo da cijenimo to sto imamo i da veliki broj ljudi koji ovdje zivi nije ni upoznao ljepote koje posjeduje Crna Gora, nego im se sve cini da je nedje drugo ljepse...
Ja sam sluzbeno manje od mjesec dana saradjivao da jednim ekspertom koji u St. Petersburgu ima restoran, a gdja mu je dankinja i ima agenciju... Samo su dva dana bila dovoljna i vec drugu godinu za redom dovode grupe turista iz Danske u CG, u Kotor prevashodno...
--------------->
<---------------
Odavde dovde...
Šarapova kupuje kuću u Boki Kotorskoj http://blic.rs/i/576869
Nece valjati ni Sharapova, samo polako.
Davor
Kad cujem ovdje u Sarajevu "qqnjavu" nakon sto im kazem da je puno turista, bar arapskih... ni okice im se ne vide... Kazu nijesu to turisti, samo cekaju da im se kuce srede i stanovi, oni su novi stanovnici Sarajeva i uopste federacije..
Mi nesto o Rusima na Sv. Stefanu, kako spratove uredjuju po svojim normama sve sa ruskim pravilima o ponasanju, otkupljuju stanove u paketu, i zabrane isticu na ruskom da ne znate da ste u CG, a ovi totalno opkoljeni Arapima...
Ocigledno je u toku velika bjezanija sa istoka i formiranje necega u federaciji... Investicije, transfer kapitala, i ...eto.
Ne cudim se sto narod federacije ne zeli odvajanje od Srpske... bez Srpske su gotovi...
Hvala Lepo
Ti Arapi o kojima pricas su ovdje iz potpuno drugih razloga, a to nema veze sa turizmom Ipak je to za neku drugu temu a ne ovdje.
Davor
A jok ..ja dobro znam sta pisem i gdje.... u evidenciji su za sad turisti u hotelima... i meni kao gostu tako djeluju. A ovo sto kazu Sarajlije.. to je pozadina... Dakle, nije sve kao sto na prvi pogled djeluje...
Hvala Lepo
Dobar dio Crnogoraca ne zasluzuje CG. To je nevjerovatno sta mi imamo i kako imamo. Kad bih krenuo da pricam sta moze da se radi mogao bih lagano doktorat da odradim zajedno sa strategijom razvoja. Ali ja u sred sezone na danasnji dan moram da prijetim pistoljem da mi ne gase struju da pravim scene i da me gledaju kao da sam lud, jer su odlucili da ugradjuju brojila u sred sredine jula.
Druga stvar je da vecina nasih "ugostitelja" nikad nije otisla dalje od grada dje su rodjeni a da ne pricam da su izasli iz zemlje pa vidjeli kako stvari funkcionisu. Oni misle da je gost tu zbog tebe. NE NE NE . Ti si tu zbog gosta. Kad to shvatimo, svi cemo od turizma vrecama pare da nosimo. Interakcija sa gostima, zadovoljan gost, prijateljstva sa istima. To je turizam, naravno ovdje pricam o malim i srednjim preduzecima u turizmu, restoranima do 100mjesta, hotelima do 60-80 kreveta, privatnim smjestajima itd itd.
Ugostitelj prodaje destinaciju, ugostitelj je lice zemlje. A zamislite kakvo je lice zemlje, dolazi mi gost juce, njih 4 su bukirali 11 nocenja u HN i fin apartman i sve, i gazda ih izbaci posle 3 dana na ulicu posto je nasao da proda za vecu cijenu. I sto je najjace od svega ne vrati im pare za ovo ostalo 8 dana. Gost ode u policiju da prijavi ipak se radi o skoro 400eur, ovi kazu nije to do njih neka se cuje sa bookingom, booking im kaze da sve sto oni mogu da urade je da ga maknu sa sajta, nazovu ga kazu mu to on kaze jebbe mi se...
Ali ima dobrih ugostitelja po CG, na koje sam ponosan, od kojih sam dosta naucio, prvenstveno kako sa ljudima pa onda sve ostalo. I nadam se da ce ih biti vise i vise.
Sramota je da ja sa svojih 27 godina imam veci obrt uz minimalno ulaganje od covjeka koji je u objekat ulozio 2miliona eur. Sramota je da ja imam najduzu sezonu u gradu... I masu nekih drugih stvari. Nijesam ja toplu vodu izmislio, recept je prost, ali da li je mentalitet? Da li su nas rusi iskvarili? Da li smo izgubili ono CG domacinsko? Bas pojma nemam...
Ti ne vjerujes koliko sam ja ponosan dok ovo citam.
Last edited by Gandalf_White; 22-07-15 at 09:47.
One Ring to Rule them all...
Ako su mi vise jasne ove price o milionima potrosenim samo za izgradnju objekta. Ni u jednom objektu nisam imao utisak da je uradjeno ista kvalitetnije nego kod mene kuci
Evo usudicu se sad da me osudite. Ali nije zhvaka za seljaka.
Napravi covjek objekat, u kupatilo stavi plocice koje su 90eur kvadrat, podovi su od brazilske tresnje, restoran od sibirskog arisha kako li se zove. A ta soba ima 9kvadrata i kupatilo u koje je sve nabijeno. Ali nema veze sto je nabijeno i sto ne mozes da otvoris ili zatvoris vrata. Glavno je da se WC solja placa 300eur jer je spanska keramika, cesma se placa 350eur jer je minimalisticki neki dizajn a nedje je tip procitao da je to moderno. I da ti ne nabrajam sad jos. Ali npr. Hotel ima 8 spratova i nema liftVeli ne treba mu.
Druga situacija u restoranu gdje sam radio u BD, gazde su kupovali Pradin namjestaj... Tj. sto i 4 bastenske stolice 4500 eurImalo je 60 takvih setova
Treba li jos sta da ti pricam
Ti neces znati da je to prada, to je ratan onaj, svaki je isti... Fotelja je fotelja, ali gazda zna da je prada i njemu je to OMG
A kad se ne radi kvalitetnije, onda ih opale majstori, jer je seljacini sve najlakse prodat, samo mu uvalis pricu.
Gandafle sto mislis ima li posla za svakog ugostitelja na Zabljak?
Znam. Zato i rekoh. Potrosi se na ono sto gost ne vidi, ali vidi sledece. Prostor je mali. Klima/radijator je nedovoljan da zavrsi posao. Wifi je ocajan, posudje je iz roki pistolato ili cungu, nema smeka nikakovog pa neka je zid od kamena sa panteona.
TV ima 5 kanala neupotrebljivih strancima, audio uredjaj je misaona imenica.
Udjes u apartman od 60 eura dnevno. Nema rezervne posteljine, niti peskira. Naravno da nema ves masine niti imas u blizini veseraj. Kad odem nedje kod nas na 12 dana sa zenom treba mi jedna velika torba samo peskira, plus treba da lovim da nadjem osnovne potrepstine tipa sampon, sapun.....
Pa kad jos nestane struje nema ni 5 kanala, ni punjenja baterije mobitela...
http://mne.ul-info.com/problemi-sa-v...am-i-gradjane/A na Velikoj plaži, kako su nam kazali građani, u utorak nije bilo struje. “Spremili smo peticiju, a obratićemo se i državnom tužiocu, jer je ovo sabotaža sezone i osnovne djelatnosti kojom se mi bavimo”, rekli su mještani.
U toj zoni je od početka sezone problem i sa slabijim naponom električne energije.
I onda vecina kaze, hvala ovog ljeta smo bili, vise necemo.
A kazemo mi svasta u ljutnji, pa..
Evo i ja 3 puta zvala menadzera hotela, izvinili se, popravljaju se u hodu i .. sta se moze.. Doci cu opet...Bolje u SA i nemaju... ��Balkan..
Hvala Lepo
Last edited by Maja; 22-07-15 at 11:16.
Ima i za restorane i za hotele - velike i male sa 2 i sa 5 zvjezdica, za turoperatere i agencije za sta hoces.
Ali dodje stranac u restoran sa 4 zvjezdice ponuda vina : Vranac, Vranac pro corde i krstac - WTF. Nikad vise..
Hotela nema bukvalno, agencijski prodam aranzman i gosti mogu biti smjesteni samo u hotele sa 4 i 5zvjezdica. Imam 60 ljudi i nemam dje da ih smjestim. Jel ces mi vjerovati ako ti to kazem? Da nemam gdje da smjestim 60 ljudi u sobe sa 2 kreveta na zabljaku, cak nema ni na 3 mjesta razlicita. Ali da ima saunu, kablovsku, masazu, restoran internacionalni itd itd. I onda smjestaj nedje drugo po CG i po Hrvatskoj. Restoran kad preporucim prijateljima uvijek kazem sa rezervom to je najbolje sto ima odje, i tako je... Ova je regija buducnost CG turizma, samo ljudi ne znaju to da prepoznaju.
:okalno stanovnistvo ne zna jezike itd. Nemas nidje nista domace da kupis. Alo Med sa KOSMAJA i iz Albanije... ja ne vjerujem. Caj sa Rtnja, Sok iz Prijepolja, Rakija iz Priboja...
A ovo je raj goli i fabrika para. Ali ne znaju ljudi. Jednostavno NE ZNAJU. I neka ne znaju, ima ko zna
Last edited by Gandalf_White; 22-07-15 at 11:38.
Ne bi bio problem da se ovo desava samo jedne sezone. Problem je sto se sve ponavlja godinama i godinama. Nije mi samo jasno kako EPCG, vodovodi, dakle država, ne shvate da ako obezbijede uredno snabdijevanje potrošača imaće i veće prihode. Ako ulože u poboljšanje infrastrukture isto će im se vratiti vrlo brzo. Ovako imamo iste probleme godinama, koji muče i domaće stanovništvo, a o turistima da i ne govorim. Danas se internet intenzivno koristi i na odmoru, a ako nema struje ne može se ni baterija mobitela dopuniti, ne radi modem/ruter i gdje smo nigdje. Pa još ako se javi potreba da se hitno odgovori na mail, eto crnjaka.
CG nema infratrukuturu za vise gostiju uopste. Sad je full sezona sve je puno i to je to. Ne moze vise. Mi samo treba da radimo na prosirenju sezone.. Da se zvekne jos par desetina vecih hotela i zavrseno. I da se vidi kako da svi rade od maja do oktobra a ne jul i avgust.
A zimska sezona?
Ili je prevruce da se o tome sad razmislja...
--------------------------
Do Not Disturb.
--------------------------
Zimska sezona u gradu koji nema normalnu žičaru i đe struja nestaje po 10-15 dana... To bi samo ludi radio... Kad se uloži minimum pola milijarde u infrastrukturu onda bi se možda moglo pričati o zimskoj sezoni...
#fakenews
ne vjerujem da su mogli asfaltirati izmedju nedajna i Crne gore, provjericu pa javljam.
Ja kao ugostitelj uopste ne razmisljam o zimskoj sezoni. To je propast gola.
Prvo kao sto Medoje rece, treba da se ulozi.
Zapalili su savin kuk i sad zabljak nema ni jednu zicaru(javorovacu ne racunam ono je sprdnja), nema agencija, nema Lokalne turisticke organizacije, nema niko sa 1/5 mozga. A da ti sad ne pricam koliko su troskovi poslovanja veci zimi nego ljeti. Zato treba gledati za pocetak da se prosiri ljetnja sezona. Pa kad bude nedje neko ko ima malo mozga ulozio onda i zimsku
Last edited by Gandalf_White; 22-07-15 at 12:21.
Žabljaku trebaju jedan ili dva moderna velika hotela koji bi pokrenuli grad naravno treba mu i normalno skijalište ne samo onaj pokušaj skijališta na Savinom kuku.Koliko sam ja bio upućen kad su Jezera zatvorena trebala je Planinka da radi samo dok se nova Jezera ne naprave a onda se Planinka trebala rušiti i na njenom mjestu dignuti novi moderni hotel.Nažalost kao što to često biva kod nas ništa od toga nije urađeno, Jezera su ostala samo ruina a Planinka se jedva drži od starosti a niko ne reaguje na to.Petopstavljam da su mnogi mali hoteli koji su u međuvremenu iznikli na Žabljaku u vlasništvu raznih vlastodržaca pa se zboog toga nikome ne žuri.
I have a plan so cunning you could pin a tail on it and call it a weasel.
There are currently 8 users browsing this thread. (0 members and 8 guests)
Bookmarks