Kako meni bog koristi?
Не, његово питање није гласило чему служи Бог, него зашто мора постојати Бог.
Ја лијепо кажем да не мора постојати ни ауто. Може се и без њега.
Да је питање гласило чему служи, одговорио бих да однос између човјека и Бога није чисто утилитаристички, иако Бог на човјека свакако утиче на начин који му користи. У политичком смислу, Бог није ништа више фикција него што је Устав, концепт друштвеног уговора исл.
Kako meni bog koristi?
Crna Gora, gnjezdo sokolova,
ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
Tko zlobio – crn mu obraz bio
Vjerujem da ga nisi shvatio a covjek se odlicno izrazio.
Bog utice na nacin na koji covjeku odgovara. Meni bog ne treba niti mi odgovara pa samim tim i ne vjerujem u njegovo postojanje. Drugi bez boga ne znaju da sami uvide sto je dobro a sto losem sto valja a sto ne valja i onda im bog koristi za to.
itd. itd.
(ovo AKO sam ja dobro ukapirao na sta je on mislio)
--------------------------
Do Not Disturb.
Jes, evo meni sve Bog govori sto je dobro a sto je lose. Fidel, kad si cita Bibliju treba si malo bolje obratit paznju, ima nesto o tome na sami pocetak. Pitanje zasto Bog postoji i cemu sluzi je besmisleno. Ako bi se moralo odgovorit, najbolji odgovor i jedini moguci bio bi Zato sto postoji, zato sto je Bog Onaj koji jeste i sluzi svemu, On je uvijek bio, jeste i bice. Njega niko nije stvorio, jednostavno postoji bez obzira vjerovali mi u Njega ili ne.
Sent from my Lumia 800 using Tapatalk
Yes, I'm in need of something
But it's something you ain't got
Do Not Disturb.
Ne moze On ni meni ni tebi ni da steti ni da koristi. U smislu nekog interesa naravno. Odgovor je takav kakav je, ako ti je smijesno onda otprilike mos znat kako se ja osjecam kad procitam takvo pitanje ili pitanja o Djedu Mrazu ili dinosaurusima. Ne mogu ni ja sad da kuckam s ovog telefona. Malo cu kasnije napisat sto mislim o odnosu nauke i vjere, SpongeBob cesto o tome pise kad se dzampa s Vanjom. Ja se ne slazem ni s jednim ni s drugim. Nego, o tom potom.
Uticaj boga na covjeka bira sam covjek, individua. A to je direktno povezano sa tim koliko 'koristi' ili 'steti' iako su to dosta pogresni termini u ovoj prici...
Neko se u potpunosti prepusti bogu i njegovoj volji, drugi sami doprinose svojoj buducnosti, ne oslanjajuci se na duhovne (da ne kazem prazne) price...
Ovo je malo sira slika, vjerujem da sam detaljnije cak i pisao... evo 60 strana skoro...
Do Not Disturb.
Koristi? "Koristi" je termin koji ne kolocira sa terminom Bog.
Ali evo ovako u "teoriji" odgovor bi bio da ti Bog ni ne koristi niti ti odmaze. Jednostavno On je ti, a ti si On. To kad shvatis onda si smiren, onda su ti stvari oko tebe savrseno jasne i ne postoji nista spolja sto moze da te poremeti. Tada vele da si nasao svoj kamen mudraca, sveti gral, napravio zlato od olova itd.
Ili ako zelis Lamborgini onda ti "koristi" da dobijes isti.![]()
Sent from my GSXR1000 @ 299
γνῶθι σαὐτόν
Ja sam vec postavljao sto pishe u svete knjige.
Bog je bez pocetka i kraja
На корист ти може бити јединство са Богом, а нескромно би било да ја говорим како се оно постиже. Дух свети борави тамо гдје је вјеран човјек и покајник.
Да би ти таква духовност била на корист потребно је да човјек рестартује свој ментални склоп да не размишља у оквиру виговских свјетоназора, у којима су главна питања "како ово може повећати ефикасност ?" и "гдје је ту рачуница". Такав ментални склоп у потпуности негира да човјек посједује духовну, нематеријалну страну и са њим се не може преговарати. Његов модус операнди је "уклони сву симболику и сведи све на производни процес."
Онда када успијеш, и осјетиш те духовне потребе, и схватиш да то није ништа чега се треба стидјети, онда може да се говори и о томе како да упознаш Бога.
”Otkrivajući istine o budućnosti Hristovog naroda, Crkve i o svršetku vremena, Gospod apostolu i proroku otkriva još jednu istinu o Sebi: ,Ja sam alfa i omega, govori Gospod Bog, koji jeste i koji beše i koji dolazi, svedržitelj" (Otk. 1,8). Nazivom prvi i poslednji Gospod Bog otkrio se proroku Isaiji: "Ja, Gospod, prvi i poslednji, ja isti"(Is. 41.4); "Ja sam prvi i ja sam poslednji i osim mene nema Boga" (Is. 44,6); ,Ja sam prvi, ja sam i poslednji". (Is, 48,12). Pogledajmo o kome Sveto pismo na isti način govori: "Ja sam prvi i poslednji i živi; i bijah mrtav i evo živ sam u vjekove vjekova, i imam ključeve od smrti i od pakla." (Otk. 1 17-18). Iako se iz samog konteksta opisanog događaja vidi da se govori o Gospodu Isusu Hristu to je jasno i iz reči: "bijah mrtav i evo živ sam ", jer Gospod umre i vaskrse. Na isti način apostol Jovan u Otkrivenju kaže: "Tako Govori prvi i poslednji koji beše mrtav i ožive" (Otk. 2,8). No , pogledajmo sada kako Gospod govori o sebi: "I reče mi: svrši se! Ja sam alfa i omega, početak i svršetak. Ja ću žednome na dar dati sa izvora vode života. Koji pobedi naslediće sve ovo, i biću mu Bog, i on će mi biti sin" (Otk. 21,56). Ovde Gospod Isus Hristos u potpunosti koristi iste nazive za sebe koje koristi i Bog, a pored toga sam za sebe kaže "i biću mu Bog". U poslednjoj glavi Otkrivenja Gospod kaže: "Evo dolazim uskoro, i plata moja samnom, da dam svakome po delima njegovim. Ja sam alfa i omega, prvi i poslednji, početak i svršetak" (Otk. 22, 12-13).”
Zbunjen?
Ovđe bi se prva rečenica mogla shvatiti, kao neko priznanje da Bog postoji? Međutim druga rečenica koristi dva termina koji nikako ne idu uz ideju iz prve rečenice. Da skratim, ne može se u Boga vjerovati ukoliko mi to „koristi“ ili ne vjerovati ako bi mi takva vjera bila „šteta“, izvinjavam se ako sam pogrešno protumačio termine. Bog je sveznajući i on zna unaprijed sve naše misli, pomisli i postupke, time bi se moglo reći da „zna za jadac“, tako da vjerovati u Boga iz „koristi“ je ništavno i nema nikakvog efekta, to nije niti može biti primjer vjere, a nažalost ima takvih slučajeva. Drugi termin isto je problematičan jer biti u poziciji da ne vjeruješ u Boga jer ti takva vjera eventualno „šteti“ isto niti jeste niti može biti, mada ima ljudi koji se ponašaju, misle i govore u skladu sa ovim. Ne vjerovati u Boga zato što „nema naučnih dokaza“ o njegovom postojanju, zato što to „danas više nije moderno“, zato što „niko to više ne radi“, zato što „smo lijeni“, zato što „smo pametni“, niti ima smisla, niti je ikad imalo smisla i sigurno ga neće imati do kraja svijeta. Očekivati da Bog ponovo siđe sa nebesa i ode na pivo sa pojedincima kako bi oni povjerovali u njega, danas je zbilja besmisleno, jer isti Bog je toliko proroka poslao u ovaj svijet, isti Bog je toliko čudesa napravio u ovom svijetu, isti Bog je Sina Svog poslao u ovaj svijet, kud ćeš (ćete) više? Sam Bog kaže na jednom mjestu parafraziram: „ako niste povjerovali čudesima koje napravih, ako niste vjerovali prorocima koje vam poslah, ako niste vjerovali Sinu Mojemu kojeg vam poslah, kako ćete povjerovati ikome ikad?“
Da postoje oni koji se prepuste volji Božijoj, to stoji, da postoje oni koji sami doprinose svojoj budućnosti, ne stoji, jer iako ljudi misle tako, tj. da oni utiču na svoju sudbinu, stvari ne funkcionišu tako, ima i postoji neko ko o tome precizno vodi računa. Očigledan primjer je Jov! Pogledajte priču o njemu ponovo, ako niste sigurni.
„Prazne priče“ – stvar vjerovanja ili ne vjerovanja, ništa više.
Quo vadis, Caesar?
Šta pričaš ovo (boldirano)? Kakva su ova poređenja? Zar ne znamo da je Bog stvorio ljude po liku Svom? Ne piše da ih je stvorio da budu kao On ili da ih je stvorio da budu ravni njemu. Bog jeste poslao Sina svog na zemlju radi spasenja ljudi, tako bi se moglo reći da je Bog uzeo ljudski oblik, da bi tim postupkom obnovio ljudsku palu prirodu, ali sigurno se ne može reći ovo u ovoj konstrukciji. Moguće da je ideja bila nešto drugo, da se ogradim u startu. Meni (znači moje mišljenje) boldirani tekst biva nastavak one priče: “ma nećete vi umrijeti, nego ćete biti kao bogovi”. Nadam se da ovo nije slučaj, mada izuzetno dobro liči i podsjeća, pogledajte opet (boldirani tekst).
Do not Argue with Idiots! Useful Info and Health Tips
https://www.youtube.com/watch?v=IrYtkADFaqs
pa sad si me jos vise zbunio i onako zbunjenog.
ja kapiram da je on prvi i poslijednji ali kako je nastao kao prvi?
samo se stvorio ili je rastao iz necega. nisi mi nista objasnio , pokusaj laickim rijecima da me ne zbunjujes stalno
kako je on nastao? iz dima samo izasao , tek tako.
Nije se samo stvorio, nije iz dima izaša, nije se uopšte stvorio, nego je vazda bio. Ovo "tek tako" si dobro rekao.
Prvo, kada se govori o ontologiji, nema vazda, jer nema vremenske kategorije.
Drugo, nije sam, no Trojičin Bog, i nema dosade, no iz ljubavi stvori čovjeka, da ne bi samo on uživao u onom što je.
Treće, zna se poredak, čovjek je kruna stvaranja.
Ultima, ne prilazi se ovim temama tako sa konca i konopca, knjige su stvar opšteg obrazovanja pa neka su i religijske.
Last edited by Ulix; 17-07-15 at 00:14.
Nije lako, ali je jako rođaci.
Ima ndkih knjiga enohovih koje kazu da je citav kosmos pun zivota. Mada je to sad za diskusiju o autenticnosti tih spisa.
Svejedno Ima u Kuran kaze da je Bog stvorio i druge svjetove. Zar iko misli da je kosmos ovoliki a da nema josh nedje zivota... nema sanse.
Pa mozda zbog toga sto si namjerno zbrkan, ti i sagovornici tako zvuce.
Probaj fino da pitash mozda ce ti neko0 i fino odgovoriti.
Kao i 99,9 % hrišćanskih ćutuka nemaš pojma da je retardirani pojam "svetog trojstva" uveden Nikejskim dekretom 325 godine a prihvatio se kao u standard u hrišćanstvu Atanasijskim dekretom poslije 500 godine.
Ne znate ni u šta vjerujete
Što se tiče ljubavi koju tvoj svemogući nevidljivi humanoid sa oblaka gaji prema ljudima i generalno životu na planeti upali TV i otvori novine i vidjećeš da sve pršti od ljubavi
Last edited by Rakun; 17-07-15 at 02:27.
"Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi
Mene ne čudi ovo što Rakun i Lepetanac i ostali antiteisti pišu. Bibliju su čitali ali su tumačenja preuzeli s televizije i interneta. Osnovne pojmove brkaju i vazda pokušavaju da nekakve kao viceve pričaju, vrijeđaju i ponižavaju i ja se više s takvim stvarima bakćat neću. Nema dinosaurusa, poginuli su jer ih je Bog ubio, Djed Mraz je živ i donosi poklone na Božić ali samo dobroj đeci. Odrastite više. Gore sam nešto pomenuo da ću napisat, kome je dosadno neka čita a ko pročita i bude mu dosadno ništa mu ne mogu, ne bilo čitat.
Ako se za dokazivanje starosti Zemlje uzima jedan njen dio, parče, koje je trenutno najstarije, znači da svaki čas može bit pronađeno drugo parče koje je još starije, samim tim trenutno naučno tumačenje starosti Zemlje nikako se ne može smatrati neoborivom naučnom činjenicom. Ako se nalaze i parčad Zemlje koja su mlađa od ovih najstarijih može li se isto tako tvrditi da je, recimo, moja ruka starija ili mlađa od moje noge. U nauci, koja je, kao i sve što je od čovjeka stvoreno, sklona neprestanoj promjenljivosti, svaki čas može doći do odbacivanja trenutnih metoda utvrđivanja starosti i vjerovatno će se u budućnosti, na današnje metode i činjenice gledat sa prezirom i uz podsmijeh. Govoriće se Ljudi su nekad mislili... itd. Po mom mišljenju na nama, ljudima, je da se naukom služimo u onoj mjeri u kojoj doprinosi razvoju i usavršavanju čovjekoljublja, od čega je moderna nauka daleko u velikom broju svojih istraživanja. Sad je momenat kad neko od antiteista treba da me nazove "panjem" ili slično. Rakun može i "ćutukom" pošto je on ovđe najjači u te nepristojne riječi.
Suština vjere je nepromjenljivost i vječnost. Vječna i nepromjenljiva istina. Ona je nedokaziva jer se ne dokazuje. Nema mjesta naučnom dokazivanju Biblije, Božje riječi, religije, crkve i lične vjere. Ništa od toga, prosto rečeno, nije od ovoga svijeta. Svetootačka učenja ne prihvataju mogućnost postojanja alegorija, metafora i simbolizma u Božjoj riječi. Rečeno je kako jeste i to je to. Moj je neki stav da ono što piše u Bibliji moramo prihvatit kako je rečeno, moramo se sa tim pomirit kako znamo i kako umijemo i to doprinosi, ne samo jačanju vjere nego i jačanju ličnosti. S druge strane, ako ne smije bit sumnje u ono što je zapisano, sumnja mora postojat kad je u pitanju moć čovjeka da tumači, tj. smatram da ljudski razum jes i mora bit ograničen. Pro domo sua mogu navesti dva stiha: Nije vaše znati vremena i ljeta koje otac zadrža u svojoj vlasti (Djel. 1,7) i A za čase i vremena, braćo, nije vam trijebe pisati. (1 Sol. 5,1)
Što se vjere u evoluciju tiče, ukratko...Evolucija propagira neprestani razvoj i progres u svijetu prirode. Sva bića slučajnim genetskim mutacijama postaju sve bolja i bolja, prilagođenija svome okruženju. Međutim, ono čemu svjedočimo u prirodi (što se dešava na naše oči) i što se slaže sa pravoslavnom vjerom jeste da svijet ide "svojem kraju i opštem propadanju". Očigledna je degradacija u genetskom materijalu, životinjske vrste propadaju i nestaju, ekološke katastrofe, svi prirodni sistemi kvalitativno se pogoršavaju tako da sumnjam da će čovjek dočekati tu harmoniju i savršenstvo kojima evolucija vodi prirodu. Moralnu propast i izopačenost ljudsku da ne pominjem.
Neko je ranije pominjao i stagnaciju u razvoju nauke što prihvatam u smislu izostanka velikih naučnih otkrića u zadnje vrijeme. Ljudi su počeli nauku da prihvataju zdravo za gotovo, od nje očekuju samo poboljšanje standarda i kvaliteta života a bit naučnik danas znači bit sposoban da se izlaktaš za pare, za donacije, da se udomiš i obezbijediš familiju. Jezivo je pomislit do kakvih su otkrića dolazili pojedini antički filozofi samo koristeći sopstveni um i nekad mi se čini da je i inteligencija kod ljudi opala, da li kao posledica upotrebe mašina ili kao posledica onog gorepomenutog neizbiježnog kontraevolucionog procesa...
Eto, to su razmišljanja jednog starog panja, pesimiste i skeptika, punog vjere i optimizma.
Raulio da sumiramo, ti kazes da bog postoji i tu se nema sto dokazivati. kako pise u nekoj knjizi napisanoj prije ... nebitno godina to je tako i nikako drugacije. to ne trebamo dovoditi u pitanje, jer eto "receno je kako jeste i to je to".
ne ide to bas tako, u ,mogim knjigama pise svasta i starijim od biblije ali nije bas sve za vjerovat.
kazes sprdamo se sa dinosaurusima i sl. malo se sprdamo a malo smo ozbiljni, imas neke stvari na koje ne znas odgovoriti i onda se mi sprdamo.
jedno si u pravu, inteligencija je ljudima opala, a koji su razlozi mozemo nagadjati o tome ali definitivno je tako.
ja ovdje ne ulazim u neke rasprave jer kad krenem onda imam nekad osjecaj da dobijam odgovore od trogodisnjaka pa me bas i nije volja. a znam o vjeri mnogo vise nego vecina ovdasnjih vjernika.
jedan od boljih drugova mi je pop (spc) i dosta ga cesto pitam o nekim stvarima i pricamo o svemu. prosto sam radoznao i volim o svemu po nesto da znam.
mnoge stvari su u bibliji napisane tako da danas to sto pise lako mozemo demantovati. cak neke stvari nas zdrav razum demantuje to.
mozda ima vise bogova, zar ne.
zasto bi hriscanstvo bilo tacno ako cemo kod toga.
Hinduizam je star preko 4000 godina, znaci stariji od hriscanstva mozda je to prava istina.
evo vidi u Islam. Muhamed je sjeo fino na planini Hira i javio mu se anjdeo i tako je nastala nova vjera. i to prije samo 500 godina. i oni imaju isto knjigu zar ne i tamo sve sto pise je istina, rekao mu andjeo.
Ja ne znam stvarno da ti odgovorim. Identitet coeka je dosta razradjena stvar, neki vele da je i homo religiosus dio toga identiteta. A ovo je interesantno za te dinosauruse, isto kao i za starost zemlje sto pitate nas vjernike, mozda ima neke veze s tim sto nauka na to nije dala konacni odgovor. Vele taoisti da je mudrac slican djetetu ali ne treba precerivat. Isti Lao Ce je pozivao otvoreno da se znanje odbaci, mozda bi ljudi danas srecniji bili a zadovoljniji sigurno.
Kada sam rekao obrazovanje nijesam pri tome mislio na Wikipediu
Antropomorfna verzija Boga koji sjedi na oblacima i slino se dosađuje gledajući dolje ne drumove pokazuje odsustvo ikakvog duha, opet kao posljedicu tvrdovratog neznanja, a koje je najčešći uzrok jada koje navodiš.
Elem, u ovakvim temama, kao i generalno u životu, treba izbjegavati da se posmatra na stvari samo iz svoje glave, čime bi se, možda, izbjeglo da izlijeću ocjene tipa ćutuk, retard itd, a opet bi, siguran sam, opravdali makar djelić onoga što je uloženo u nas od strane drugih ljudi počev od roditelja pa dalje.
Nije lako, ali je jako rođaci.
Sunjderu, cak si me i citirao gdje sam napisao da su to pogresni termini a kao da ni sam nisi vidio to... N'o ne znam sto se cudim...
Inace bi te citirao za jos par stvari, vec na pocetku gdje 'objasnjavas' vjecnost boga, tacnije isusa (ja i crvenkapicu pisem malim slovom) jer pises o novom zavjetu... Pogotovo bi citirao ovaj dio gdje su sve nase sudbine u bozijim rukama i mi nemamo nikakav uticaj... Malo me zaboli kad vidim tako povrsna, ogranicena i zatupljena razmisljanja...
I Raulija gdje krivi neka pogresna tumacenja sa TV-a ili sta vec... Ja rekoh mnogo puta da mi ne treba niko za tumacenje nekog djela bila to knjiga, film ili slika. Ako sam ne mogu da protumacim onda mogu da smatram da ja to djelo ne razumijem i da nije za mene. A nikako preuzimat' tumacenja od drugih. No ipak, biblija bi trebala da bude jasna knjiga sa jasnim pravilima prije svega a ne (krvava) bajka (i nerijetko basna) koja je navodno puna nekih metafora i vecina je pogresno tuumaci...
Vec mnogo napisah, utrnu mi ruka... mozda se vratim na ove citate za 10-ak dana...
Do Not Disturb.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks