Ne moram da dokazujem suprotno. Zaboravljas da je teret dokazivanja na tebi jer ti tvrdis da nesto postoji. bez dokaza. Neko ti je postavio Seganovu pricu o zmaju u garazi. Na kome je teret dokazivanja da taj zmaj postoji?
Ogranicavam se na klip koji me najvise zainteresovao. Mislim da je sasvim dovoljno s obzirom na neznanje koje si pokazao vezano za sadrzinu tog klipa. I stvarno nemam zivaca da ulazim u diskusiju o svakom klipu koji postavis kad ne znas nista ni o stvarima vezanim za jedan od najkracih klipova koje si postavio.
Cak i da je istina da nemam nacin da provjerim, to uopste i ne moram da uradim. Sve tvrdnje koje si do sad iznio imaju bradu koliko su stare. Provjerene i osporene davno od strane ljudi koji znaju mnogo vise i od mene i od tebe. Mozes da odbijas tu istinu kao sto odbijas sve sa cime se ne slazes, ali nista nece promijeniti cinjenice da su tvoje tvrdnje detaljno analizirane i osporene od strane naucne zajednice i mnogih drugih. Ja ne moram nista da radim povodom toga. Mogao bih da odgovaram na tvoje postove postavljanjem linkova u kojima se vidi koliko su tvoji stavovi neispravni. I nikakav trud sa tvoje strane ne moze da promijeni cinjenicu da sve sto si do sad rekao o religiji i dalje stoji u sferi nedokazanog i nedokazivog. Pokazujes elementarno neznanje iz gotovo svake oblasti u koju se upustis. Mnogo pametniji i obrazovaniji vjernici od tebe nisu uspjeli da dokazu stvari o kojima ti pricas ovdje. Tipican primjer je upravo Gerald Shroeder ciji klip si postavio. Cemu se onda ti nadas?
A sto se iskljucivosti tice, to smo apsolvirali. Ti izgleda ne znas ni sta ta rijec znaci jer konstantno pokazujes iskljucivost ka svemu sto se ne slaze sa tvojim predrasudama. Cak imas i obraza da iskljucis logicku analizu boga jer ti ne odgovara, a onda postavljas klipove za koje mislis da naucnim putem dokazuju postojanje boga, ne shvatajuci pritom da bi naucni dokaz morao u sebi da sadrzi logiku. Mogao bi covjek da se udavi u tolikoj kolicini neznanja, ironije i licemjerja.
Nemoj da gledas nikako. Daleko bilo da nesto naucis.
Nisam ispravljao tvoju recenicu nego sam ukazao na gresku u zakljucku. Rekao si da imam vjeru u netacnost Shroederovih tvrdnji. Sto nije tacno. Ja ZNAM da nije u pravu i postavio sam link sa listom gresaka koje je napravio i detaljnom analizom njegovih tvrdnji koja pokazuje tacno gdje, kako i zasto. Naravno, cisto sumnjam da ces ti da prihvatis bilo sta od toga. Ali to nije ni vazno. Ne znas nista o fizici da bi tvoje misljenje bilo od znacaja. Da znas ne bi ti na kraju pameti bilo da postavis taj link.
Besmisleno je razmisljati ali nije besmisleno odgovarati na to kako je nesto besmisleno? Cemu onda ovaj komentar?
Jos jednom si napisao gomilu stvari koje nisi ni pokusao da objasnis. Opet zablude i notorne gluposti, a na vidiku ni naznaka od objasnjenja. A vidim da se nisi ni potrudio da razumijes moj komentar. Kad kazem "nekog od poznatih bogova" mislim na sve ideje o mogucim bogovima koje postoje u covjecanstvu, tj. na sve postojece religije. Tvoja religija nije jedina koja postoji na ovoj planeti, sigurno znas to. Ima ih na hiljade. I svaki covjek koji vjeruje u nekog od bogova koji su vezani za neku religiju je religiozan jer pripada postojecoj religiji. Ljudi koji vjeruju u neku svoju ideju koja ne postoji nigdje kao religija nisu religiozni jer je religija organizovana vjera sa sopstvenom dogmom. Ljudi cesto koriste tu rijec kao sinonim za duhovnost. Nije velika greska u pitanju, ali je ipak greska koju je lako ispraviti.
Sad ni klasifikacija ni statistika ne mogu da se primjenjuju na religiju. Hoces li da se potrudis da objasnis kako i zasto ili je i to odluka koju si donio jer ti se ne svidja kad ljudi rade suprotno?
A ako je prica uzaludna, zasto se trudis da mi odgovoris? Koji je tvoj cilj? Da hranis sopstvenu sujetu?
Ako su moji stavovi toliko pogresni kako to da ne mozes da ih osporis nego ti je jedino oruzje protiv njih izjava da su pogresni?
Sto se tice Ajnstajnovog pisma, izvoli i objasni kako nisam u pravu. Rekao si "Za Alberta nisi u pravu. Bas suprotno". Objasni kako suprotno.
Mislim da sam ti vec objasnio da je dobra stvar sto je istorija zapamtila da je hronoloski ideju prvi predlozio Lemaitre. Da si se potrudio da malo istrazis taj slucaj shvatio bi da sto se samog otkrica tice, Hubble je vec radio na tome i samostalno je dokazao da se univerzum siri. Lemaitre nije imao nikakvog uticaja na njegovo otkrice. Zamisli, ljudi mogu da dodju na istu ideju samostalno.
Nije mi jasno zasto ovo radis sebi. Mislis li stvarno da nebuloze iz ovog klipa osporavaju evoluciju? I pored Mika Riddla, Kena Hovinda i te male grupe imbecila evolucija i dalje nije osporena. Govori li ti to nesto? Opet pokusavas da pricas o stvarima o kojima nista ne znas. Do nedavno nisi znao ni za zajednickog pretka. Stvarno ne znam zasto se brukas na takav nacin. Veliki broj vjernika danas je sramota da osporavaju evoluciju kao sto bi ih bilo sramota da tvrde da je Zemlja ravna.

Reply With Quote

Bookmarks