View Poll Results: Da li u NATO

Voters
437. You may not vote on this poll
  • Da

185 42.33%
  • Ne

252 57.67%
Page 142 of 199 FirstFirst ... 4292132138139140141142143144145146152192 ... LastLast
Results 3,526 to 3,550 of 4975

Thread: Da li u NATO

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    6,873
    Thanked in
    3,593 Posts

Ja sam evo totalni laik sto se CG odbrane tice.

Sto se NATO-a tice i ne bas. Posebno nakon licnih susreta sa ljudima koji sa ga prezivili i pricama o onim koji nisu. Ne bi da zvuci kao neka 'kampanjska prica' jer to sigurno nije.

Davno sam se izjasnio pa ne bih da se ponavljam...

Samo gledam (citam) sto sve pisete a vjerovatno se necu ni ukljucivati vise u temu do nekih znacajnih desavanja na ovoj temi (temi uopste, ne temi na forumu)

Poz.
    --------------------------
    Do Not Disturb.
    --------------------------

Thanks Thanks Given 
    59
    Thanks Thanks Received 
    141
    Thanked in
    107 Posts

Quote Originally Posted by Zedd View Post
    Nažalost količina laika na ovom topiku je tolika da se jednostavno ne može voditi normalna rasprava na temu bezbjednosti same CG a tek regiona.
    Ne znate vi šta budućnost nosi. Niko nije mogao predpostaviti da će na teritoriji evrope i to na dijelu koji gotovo od '45 nije vidio rata desiti ovakve geopolitičke promjene. Pa Bliski istok, koji je goruće bure baruta sa posledicama koje se mogu i nas samih ticati. Naravno, fizički je sve to daleko, a zahvaljujući efektu globalizacije - itekako je blizu.
    Kako već pomenuh, dotična grupa laika, koja se bezbjednosti dovatila par puta u raspravi sa prvim komšijom ne mogu nikako uzeti za ozbiljne sagovornike. Pa pozivanje na bombardovanja susjeda, koji nam je na njihovu veliku žalost samo susjed, pa pominjanje i korišćenje u argumentima (koje nemaju) nastradale djece - a i ta je priča do sad 100x ispričana i zna se zbog koga su i stradala, mi je i više nego gnusno postalo. Nažalost, bombe nisu torte i to je crna realnost. A zbog koga su bombe padale, to dobro znate gospodo, samo to uvijek nekako prećutite.

A ovi koji se zalažu za neutralnost, mislim da je to više stvarno smiješno govoriti. Na kraju, niko vas neće nagoniti da zaokružite opciju koja vam se ne sviđa na eventualnom glasanju o ovoj temi, ali ispiranje mozga za polu istinama, argumentima zasnovanim na lažnom patriotizmu? Mnogo je, stvarno.
    Bobme nisu padale samo po Murini nego po cijeloj CG a ako nisu padale po Cetinju to znači da zapravo nisu ni padale na CG ??? Čudna ti je ta logika !!! Moje prvo iskustvo je bilo kad su gadjali aerodom i mogao sam jasno da vidim bljesak jer je bilo ljeto pa sam sa društvom bio ispred zgrade !!! Količine kasetnih bombi koje su izbačane na naše primorje je takodje činjenica koju je teško zaobić ili predsatvit da to nije naše more već Srbije !!! Bar kaže da skandinavci imaju istorijske razloge da ne udju u NATO a mi ne da nemamo razloga nego su nas spasili od nas samih izbačajući bombe i praveći od biserne obale kontaminiranu zonu vjerovatno u znak ljubavi i poštovanja !!! Stradala djeca samo pokazuju koliko je neizmjerna ljubav i poštovanje NATO saveza prema nama a ne da je to jedini slučaj ...
    deuscroix

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    312
    Thanked in
    216 Posts

Sto bi onda trebali dubrovčani da kažu za naše bombe i njihove mrtve. A evo idemo i mi tamo i oni ovamo, i saradjujemo itd.
    Mi smo dobro i prošli kako smo mogli, pošto mi je par drugova i ujak bili u vojsci u to vrijeme znam sto je i naša vojska radila.
    Crna Gora, gnjezdo sokolova,
    ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
    Tko zlobio – crn mu obraz bio

Thanks Thanks Given 
    1,878
    Thanks Thanks Received 
    5,508
    Thanked in
    2,122 Posts

Quote Originally Posted by ovizionizi View Post
    Naravno, ta silna mornarica, avijacija i sl bi nam sluzila da se branimo od Albanaca, Hrvata, Bosanaca i Srba? Kako napumpana prica, samo da bi se slika o silnim troskovima ucinila smislenom. Ne treba nama nista od toga, burazeru, pa neka nas silni albanski, hrvatski i srpski brodovi okupiraju sa mora, coce...
    Slovenija nema ni mornaricu(liše jednog broda) ni ratnu avijaciju, imaju svega 7,300 vojnika pa izdvajaju za vojsku 370 miliona eura godišnje.
    Kipar ima 12,000 vojnika, te isto nemaju mornaricu (imaju nešto patrolnih camaca) a od avijacije 18 helikoptera i jedan transportni avion i na vojsku troše oko 500 miliona eura godišnje.

Ne treba nama ni mornarica ni avijacija ni PVO. Da bi "zaklali" budžet dovoljno je da opremimo 5,000-10,000 kopnene vojske kako treba i da to održavamo.
    Last edited by ASC; 24-06-15 at 00:00.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by night_silence View Post
    Bobme nisu padale samo po Murini nego po cijeloj CG a ako nisu padale po Cetinju to znači da zapravo nisu ni padale na CG ??? Čudna ti je ta logika !!! Moje prvo iskustvo je bilo kad su gadjali aerodom i mogao sam jasno da vidim bljesak jer je bilo ljeto pa sam sa društvom bio ispred zgrade !!! Količine kasetnih bombi koje su izbačane na naše primorje je takodje činjenica koju je teško zaobić ili predsatvit da to nije naše more već Srbije !!! Bar kaže da skandinavci imaju istorijske razloge da ne udju u NATO a mi ne da nemamo razloga nego su nas spasili od nas samih izbačajući bombe i praveći od biserne obale kontaminiranu zonu vjerovatno u znak ljubavi i poštovanja !!! Stradala djeca samo pokazuju koliko je neizmjerna ljubav i poštovanje NATO saveza prema nama a ne da je to jedini slučaj ...
    I za toliko riječi ne odgovori na pitanje ko nam je "sredio" to bombardovanje.
    Možda misliš da međunarodna zajednica treba da gleda i ćuti kada neka zemlja napada 2-3 zemlje iz okruženja
    Last edited by Rakun; 24-06-15 at 00:07.
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

• Da

17342.40%
    • Ne

23557.60%

• gledam ovu anketu, imam osecaj tj da je referendum sjutra bi nesto slicno glasao narod u cg.

sto vi mislite?

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by assics View Post

• Da

17342.40%
    • Ne

23557.60%

• gledam ovu anketu, imam osecaj tj da je referendum sjutra bi nesto slicno glasao narod u cg.

sto vi mislite?

Kakva ti je to anketa ?
    Što se referenduma tiče ne znam da li si obratio pažnju ali po popisu se dijelu "Srba" u Crnoj Gori opet uzjebao DNK
    Last edited by Rakun; 24-06-15 at 00:25.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Mislim, uporedjujuci ono vrijeme sa ovim, da bi manje bilo pozitivnih glasova za, da je narod u nekadasnjoj SFRJ imao priliku da glasa za ulazak u NATO i EU, sve da im se pricalo i crtalo uz upozorenja sta ce biti i kako... Tako da... Razum i racionalnost su nepojmljivi pri emocionalnosti na Balkanu..
    Tada sam, citajuci partijski pogodne tj. "umne" po novinama, i onda zapanjeno gledala zapjenjene "ludake" po YU i shvatila da se na Balkanu moze uraditi bilo sta samo politickom naredbom i to emocionalno samoubijedjenim fanatizmom.. Lose ili kako god. Demokratski zrelo. razumno i racionalno e to ... jok..
    Sve cete vi ko bele lale ... sve mi se cini..

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 24-06-15 at 00:31.

Thanks Thanks Given 
    1,039
    Thanks Thanks Received 
    4,134
    Thanked in
    2,330 Posts

Quote Originally Posted by night_silence View Post
    bobme nisu padale samo po murini nego po cijeloj cg a ako nisu padale po cetinju to znači da zapravo nisu ni padale na cg ??? Čudna ti je ta logika !!! Moje prvo iskustvo je bilo kad su gadjali aerodom i mogao sam jasno da vidim bljesak jer je bilo ljeto pa sam sa društvom bio ispred zgrade !!! Količine kasetnih bombi koje su izbačane na naše primorje je takodje činjenica koju je teško zaobić ili predsatvit da to nije naše more već srbije !!!bar kaže da skandinavci imaju istorijske razloge da ne udju u nato a mi ne da nemamo razloga nego su nas spasili od nas samih izbačajući bombe i praveći od biserne obale kontaminiranu zonu vjerovatno u znak ljubavi i poštovanja !!! Stradala djeca samo pokazuju koliko je neizmjerna ljubav i poštovanje nato saveza prema nama a ne da je to jedini slučaj ..
    Бомбе су падале по објектима Војске Југославије.И то свега на неколико локација.У то вријеме и касније ВЈ више није била војска ЦГ народа већ отуђени елемент који је својим активностима често угрожавао становништво.Тадашњи и а неки су и садашњи, опозиционари су клицали свакој бомби која је пала на територији ЦГ, тражећи да и нас бомбардују "јер ни ми нисмо губави".
    На нашем приморју су бомбардоване двије локације Црни Рт и неколико позиција на Луштици, око Арзе.Норвежани су прије пар година финансирали потпуно уклањање заосталих средстава широм ЦГ.

Једина опасност на ЦГ приморју су заостале бомбе и мине из Првог и Другог Свјетског рата, којих има стварно много и због њих је и формиран Регионални центар за разминирање у Бијелој.
    Е сада зашто нису завршили посао то су већ неке друге приче.

Исто важи и за читаву Црну Гору.По ЦГ има сакривеног и заосталог наоружања из свјетских ратова, и то све пронаћи и уклонити није једноставно ни лагано.
    Највећи ризик по ЦГ је гомила разноразне артиљеријске и ракетне муниције, разних ракетних пуњења и горива, које је са повлачењем ЈНА довучено у ЦГ, и држано у неусловним просторијама често и напољу.Временом је том наоружању истекао ресурс па је оно постало још опасније.
    Нешто од тог наоружања је продато док је већина уништена или у процесу уништавања, а војна складишта су обновљењна по свим стандардима, и у њима се складишти оно су стварне потребе Војске.

Што се Скандинавије тиче Норвешка и Данска су истакнуте чланице савеза, док је послијератни договор био да Финска буде неутрална, да нема велику војску а да је заузврат СССР неће окупирати и поставити марионетску власт.

Шведска у периоду хладног рата није приступила НАТО савезу јер је њена процјена да није паметно да се нађу у првим редовима у обрачуну два моћна Савеза и да би у случају евентуалног Совјетског продора на Запад могли да избјегну рат или да склопе сепаратни мир.
    Други разлог је Финска и бојазан да би је уласком у НАТО оставили без савезника.Финска је имала забрану на количине и одређене врсте наоружања,и много је тога, прије свега авиона имала ускладиштено управо у Шведској.

Треба рећи да су обије земље развијале свој систем одбране на томе да им непријатељ долази са истока, и врло вјероватно су имале и имају тајне споразуме са НАТО савезом.Шведска је учествовала у НАТО мисијама у Афганистану са 900 војника, и у операцијији у Либији.
    Деведесетих је Финска прогласила одредбе посљератних договора неважећим и кренула да се наоружава.

Шведска и Финска данас озбиљно разматрају улазак у НАТО, и све ће зависити од процјене Финске треба ли додатно провоцирати Русију, а улазак Шведске ће врло вјероватно зависити од става Финске.Понављам врло је вјероватно да ове земље имају тајне уговоре са НАТО савезом, а постоје и значајне активности у оквиру nordefco.
    Фински министар одбране каже да би ове године могао да се одржи референдум по питању приступања НАТО савезу.Подршка чланству је негдје око 25%, али преко 50% Финаца би подржало улазак у НАТО уколико би то била званична полтитика Владе.

Било је разговора да се у оквиру ЕУ формирају неке снаге за колективну одбрану, али то никад није заживјело јер нико неће да плаћа изградњу новог паралелног система кад већ има један, НАТО који одлично функционише.Стога не бих искључио ни да се ускоро и Аустрија придружи НАТО савезу.
    Last edited by BAR; 24-06-15 at 00:49.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

mislim da oni već i koriste oružje po NATO standardu tako da se praktično ništa ne bi promijenilo osim par administrativno-finansijskih stavki
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

@NSX, bacite malo procenata u tekst obraza Vi, necemo zaspat nocas od setnje po wikipediJi...

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    I za toliko riječi ne odgovori na pitanje ko nam je "sredio" to bombardovanje.
    Možda misliš da međunarodna zajednica treba da gleda i ćuti kada neka zemlja napada 2-3 zemlje iz okruženja
    Daleko od toga da su gledali i cutali, vec se zestoko radilo da se isprovocira sve to. No price o Racku i slicnim "zlocinima" nema smisla pricati ispranim mozgovima, tako da jedina prica koju vi mozete da svarite je sledeca: Srbi su imali snovidjenje da su najjaci na svijet i odjednom poceli da napadaju totalno neduzni i posteni albanski zivalj po Kosovu.
    - Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?

- A kojizi to vele, sine??

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Ma nisu, nego je problem Beograda bio sto su mislili da su najpametniji i da niko osim njih ne zna prljavo da igra. Lukaviji su stali na drugu stranu, lobi koji je nudjen Beogradu - Beograd je prezreo i kad je CRO bila u pitanju i dalje.. Hrvati su platili, Albanci takodje i eto..
    Svako gleda svoj interes sem "pametni" koji umisle da im pomoc ne treba...

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Daleko od toga da su gledali i cutali, vec se zestoko radilo da se isprovocira sve to. No price o Racku i slicnim "zlocinima" nema smisla pricati ispranim mozgovima, tako da jedina prica koju vi mozete da svarite je sledeca: Srbi su imali snovidjenje da su najjaci na svijet i odjednom poceli da napadaju totalno neduzni i posteni albanski zivalj po Kosovu.
    Kosovo je bilo samo šlag na torti kojeg je NATO iskoristio da naplati Srbima za Hrvatsku i Bosnu i da ih odvrati u budućnosti od napada na druge zemlje. Što se tiče tog "najjači na svijet" ne znam koliko se vas sjeća pošto nam je zaprijećeno bombardovanjem priče o Teslinom štitu
    Last edited by Rakun; 24-06-15 at 00:55.

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

prije bih stavio tu pomoc pod navodnike, nego pamet..

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Mi smo bili van YU i znali smo sta se nudi delegacijama koje su dolazile na razgovore .. Vi ste bili pod propagandom koja je bila spremna preko 20 godina.. Nudilo se Beogradu iha ha.. Ali kako rece jedan avetinjak u Vasingtonu na ponudu uz prisustvo politicke elite koja je do tada podrzavala BG interese ... ipak da ne citiram... Idiot..
    Nije ni zvao Milosevica, sam je rekao sto BG misli. Oni koji su nudili pomoc, pomogli su onda Hrvatskoj pa nadalje..
    Necete da platite? Velika para? E pa, za koliko odose svi.. i plati narod..
    Znaju se cifre, zna se rezultat..
    Ali....... nastavite vi oko procenata i gluposti..
    Nista se nije promijenilo..Sve isto.

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

Kosovo je bilo samo šlag na torti kojeg je NATO iskoristio da naplati Srbima za Hrvatsku i Bosnu i da ih odvrati u budućnosti od napada na druge zemlje. Što se tiče tog "najjači na svijet" ne znam koliko se vas sjeća pošto nam je zaprijećeno bombardovanjem priče o Teslinom štitu
    Mislis na etnicko ciscenje Hrvatske od Srba i protjerivanje 250 hiljada njih iz Hr? A da, Srbi su krivi sami za to.. Ili mislis na bezbroj zlocina od strane raznih Orica po Bosni na koje je UN i cjelokupna zapadna mediska masinerija zmurila? Niko nije htio da izvjestava o tim slucajevima, svjesno se cutalo da bi covjek sa zapada pomislio kako ni jednom Srbinu dlaka s glave ne fali u svom tom haosu, a istina je posve drugacija.. I boli takva nepravda, trajala je, boljela je.. A onda je prasnula sva ta akumulirana gorcina i desila se Srebrenica. Jbg.. sve smisljeno i providno, ali neki nikad nece shvatiti... Srbi su demoni, Srbi su zlotvori... Srbi su zasluzili bombardovanje... NATO=spasilac

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by Maja View Post
    Mi smo bili van YU i znali smo sta se nudi delegacijama koje su dolazile na razgovore .. Vi ste bili pod propagandom koja je bila spremna preko 20 godina.. Nudilo se Beogradu iha ha.. Ali kako rece jedan avetinjak u Vasingtonu na ponudu uz prisustvo politicke elite koja je do tada podrzavala BG interese ... ipak da ne citiram... Idiot..
    Nije ni zvao Milosevica, sam je rekao sto BG misli. Oni koji su nudili pomoc, pomogli su onda Hrvatskoj pa nadalje..
    Necete da platite? Velika para? E pa, za koliko odose svi.. i plati narod..
    Znaju se cifre, zna se rezultat..
    Ali....... nastavite vi oko procenata i gluposti..
    Nista se nije promijenilo..Sve isto.

Hvala Lepo
    Meni neko reče da se radilo o cifri od samo 90 miliona za paljenje propagandne mašinerije u svoju korist. Da li se kreće tu negdje jer mi se čini malom sumom ?

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

da i to... Srbi su genocidni narod..

Thanks Thanks Given 
    1,039
    Thanks Thanks Received 
    4,134
    Thanked in
    2,330 Posts

Срби и ми са њима, никад нису преговарали кад су имали оружје, но удри, да цирирам Ломија, ђе је наш војник биће граница.

На Косову је ствар била компликованија и са историјске равни и једини начин да се већи дио Косова стави под управу Београда је била сила.Сви други начини су потрошени још давно.Морало се кренути са сузбијањем тероризма, а на крају се завршило са сузбијањем општенародног устанка на Косову.

Једницине ВЈ су да би обезбиједиле дубину границе према Албанији на подручју Призрена и Ђаковице систематски уклањале становништво тако што су под изговором борбе против терориста неселективно бомбардовали села и уништавали њихову покретну и непокретну имовину.
    Онда су у операцијама борбе против терориста често страдали цивили.За Рачак не знам колико је био фингиран, али шта је са масакром у Горњем Орбињу?

Међународна заједница, односно силе које владају овим регионом послије Вуковара, Дубровника, Сарајева, Сребренице више нису имале слуха за Србе и њихов сложени положај на Косову и кренули су акцију приморавања СРЈ да заустави операције, тј. бомбардовање.
    Као одговор на то Милошевић је акцију етничког чишћења проширио на читаво Косово и онда је кренуло што је кренуло.

И прије сам говорио на ту тему.Питање Косова је 1998. за СРЈ било превелики залогај да би га могла ријешити било чим другим осим ратом и дјелимичним или потпуним уклањањем албанског становништва.

Додуше прича се да је постојала та опција да Американци направе своју базу на Косову, и да би то допринјело смиривању ситуације, али вјерујем да ни Милошевић није био толико луд да то одбије.Мада ко зна, можда би му послије издаје у Крајини то и дошло главе прије времена.
    Last edited by BAR; 24-06-15 at 01:26.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Meni neko reče da se radilo o cifri od samo 90 miliona za paljenje propagandne mašinerije u svoju korist. Da li se kreće tu negdje jer mi se čini malom sumom ?
    Mnogo manje... Skoro koliko je isplatila jedna od ex republika..

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

Majo, zar nije ocigledna postena i cestita uloga zapada u svom tom ludilu? Zar ne? I zar nije ocigledno koliko su Srbi, kao i njeni zvanicni predstavnici tog vremena, neuporedivo zlobniji i pakosniji od svih drugih figura na toj sahovskoj tabli? Narocitu u poredjenju sa cestitom ulogom zapada..

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Majo, zar nije ocigledna postena i cestita uloga zapada u svom tom ludilu? Zar ne? I zar nije ocigledno koliko su Srbi, kao i njeni zvanicni predstavnici tog vremena, neuporedivo zlobniji i pakosniji od svih drugih figura na toj sahovskoj tabli? Narocitu u poredjenju sa cestitom ulogom zapada..
    Rekoh li ja razum i racionalnost?
    Odgovor koji ste Vi sad napisali je slican arogantnoj recenici lika u Vasingtonu koji je prenio "misljenje" i "stav" Beograda.. Prisutni su bili sokirani.
    Meni je "sve vec vidjeno"...
    Samo kazem, ni jedna cijena u novcu nije velika za mir i stabilnost drzave. Svaka druga cijena je ludilo i nerazumnost.
    p.s. Sve je krenulo sa uvazavanjem prema Beogradu i sa uvazavanjem prema narodu, smatrajuci da kultura dijaloga podrazumijeva i razumjevanje velicina u tome.. Kad je shvaceno tj. preneseno narodu da se oni u stvari kao "mole" od takvih sila i da zavsi kao od njih kako ce se i sta ce se.. Isprovocirano je nesto drugo.. Onda je islo sa "omcom"- zatezanje.. sargarepa ovo ono..
    Izbjegnite te gluposti i da se razumijemo gdje smo, sta smo, koliki smo.. i sa iskrenim postovanjem prema realnim velicinama. Racio - razum..
    Moralisanje je i tada palo..

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 24-06-15 at 01:30.

Thanks Thanks Given 
    59
    Thanks Thanks Received 
    141
    Thanked in
    107 Posts

Quote Originally Posted by BAR View Post
    Бомбе су падале по објектима Војске Југославије.
    На нашем приморју су бомбардоване двије локације Црни Рт и неколико позиција на Луштици, око Арзе.Норвежани су прије пар година финансирали потпуно уклањање заосталих средстава широм ЦГ.
    Pošteno ...
    Једина опасност на ЦГ приморју су заостале бомбе и мине из Првог и Другог Свјетског рата, којих има стварно много и због њих је и формиран Регионални центар за разминирање у Бијелој.
    Е сада зашто нису завршили посао то су већ неке друге приче.
    To su nas je Srbija i Rusija bombardovale za neupućene čisto da se zna ...

Исто важи и за читаву Црну Гору.По ЦГ има сакривеног и заосталог наоружања из свјетских ратова, и то све пронаћи и уклонити није једноставно ни лагано.
    Највећи ризик по ЦГ је гомила разноразне артиљеријске и ракетне муниције, разних ракетних пуњења и горива, које је са повлачењем ЈНА довучено у ЦГ, и држано у неусловним просторијама често и напољу.Временом је том наоружању истекао ресурс па је оно постало још опасније.
    Нешто од тог наоружања је продато док је већина уништена или у процесу уништавања, а војна складишта су обновљењна по свим стандардима, и у њима се складишти оно су стварне потребе Војске.
    To je inače bilo naoružanje okupatorske vojske ali sad smo blizu da posle 1000 god. lutanja konačno nadjemo mir u NATO savezu i njihovim standardima ...

Што се Скандинавије тиче Норвешка и Данска су истакнуте чланице савеза, док је послијератни договор био да Финска буде неутрална, да нема велику војску а да је заузврат СССР неће окупирати и поставити марионетску власт.

Шведска у периоду хладног рата није приступила НАТО савезу јер је њена процјена да није паметно да се нађу у првим редовима у обрачуну два моћна Савеза и да би у случају евентуалног Совјетског продора на Запад могли да избјегну рат или да склопе сепаратни мир.
    Други разлог је Финска и бојазан да би је уласком у НАТО оставили без савезника.Финска је имала забрану на количине и одређене врсте наоружања,и много је тога, прије свега авиона имала ускладиштено управо у Шведској.

Треба рећи да су обије земље развијале свој систем одбране на томе да им непријатељ долази са истока, и врло вјероватно су имале и имају тајне споразуме са НАТО савезом.Шведска је учествовала у НАТО мисијама у Афганистану са 900 војника, и у операцијији у Либији.
    Деведесетих је Финска прогласила одредбе посљератних договора неважећим и кренула да се наоружава.

Шведска и Финска данас озбиљно разматрају улазак у НАТО, и све ће зависити од процјене Финске треба ли додатно провоцирати Русију, а улазак Шведске ће врло вјероватно зависити од става Финске.Понављам врло је вјероватно да ове земље имају тајне уговоре са НАТО савезом, а постоје и значајне активности у оквиру nordefco.
    Фински министар одбране каже да би ове године могао да се одржи референдум по питању приступања НАТО савезу.Подршка чланству је негдје око 25%, али преко 50% Финаца би подржало улазак у НАТО уколико би то била званична полтитика Владе.

Било је разговора да се у оквиру ЕУ формирају неке снаге за колективну одбрану, али то никад није заживјело јер нико неће да плаћа изградњу новог паралелног система кад већ има један, НАТО који одлично функционише.Стога не бих искључио ни да се ускоро и Аустрија придружи НАТО савезу.
    http://www.gazpromexport.ru/en/partners/finland/
    Tu piše da Rusija i Finska imaju saradnju poslednjih 40 god. a ugovor do 2028 god. o isporuci energenata koji su bitni za privredu tj. život ljudi i nidje se ne pominje da je to prijetnja osim ukoliko ti nemaš takva saznanja !!! Ja pojma nemam dje je neko parkirao kamion od VCG ili koliko municije ima po skladištima jer ne vidim to kao pitanje života i smrti ( kao što ti to predstavljaš ) !!! Uopšte to stanje militarizacije društva mi je potpuno iskrivljeno ponašanje ili razmišljanje jer smo svi imali prilike da vidimo kakve sve to blagodeti nosi i zbog toga mi je članstvo u tom savezu bolesno ...
    deuscroix

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Vi ste izgubili rat... Ako to nekome nije jasno kako se ovaj teren tretira u svim svjetskim krugovima, vojnim, drzavnim, diplomatiji... Zao mi je..... Zaista mi je zao cemu se neki zanose...
    Hvala Lepo

Page 142 of 199 FirstFirst ... 4292132138139140141142143144145146152192 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)