Page 213 of 715 FirstFirst ... 113163203209210211212213214215216217223263313713 ... LastLast
Results 5,301 to 5,325 of 17861

Thread: Turizam - što se to dešava!?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by zvoncica View Post
    Ti suviše lično primaš kritike na tačun tvojih nekulturnih sunarodnika! Što reče Sparko, uvijek ću se složiti da smo i mi vrlo nekulturni i ako mi neko kaže, kao što govore godinama da ovu našu djecu ne mogu podnijet na ekskurzijama po Evropi koliko su bahata, nekulturna i štetna, ja ću ih kritikovati jer ih i sada kritikujem ali ja ne želim da budem takva.
    Druga je stvar ako ti na ljetovanju u CG radiš sve one stvari koje Gandalf prezire, i koje sam većć pomenula da je i meni nevezano sa ovom pričom ovdje moja tetka još prošle godine pričala, onda je realno da se osjećaš prozvan jer jesi, ali ako ne radiš, onda nema razloga da braniš Ruse od nas.
    Moja tetka drži apartmane već decenijama i bukvalno nijednog ruskog turiste se ne sjeća kao normalnog turiste....Ona živi u przemlju kuće, a apartmani su joj na spratu a svuda oko kuće su trotoari i njene terase, koje su gabaritnije nego gornji dio kuće tako da bukvalno sve odozgo pada na one koji su dolje, sjede, prolaze svejedno, ima tu i garnituru za sjedjenje i odmor, a njeni gosti non stop prave žurke, puše i bacaju opuške na njen stol, povraćaju po njenoj terasi na prizemlju sa terase na spratu, prosipaju piće, bacaju čaše, žena bukvalno iz kuće ne može da izađe niti da koristi dvije vanjske terase otkako joj ruski gosti dođu i što je najgore, UZALUD IDE DA IH MOLI da to ne rade, oni i dalje čuda rade....ali svi, bukvalno, svi koji su joj došli za ovih poslednjih nekoliko godina! Da ne pominjem haos, nered koji za sobom ostave, to se očisti ali i materijalnu štetu bukvalno! Žao mi je što te ovo pogadja alii ne bi ni ti želio takve turiste u svojoj kući...u hotelu ti ne bi bilo dozvoljeno da to radiš bio bi ispraćen po kratkom postupku.

vidim da tetki bas smeta da im uzme pare, godinama izdaje ............ eto ti crnogorci , samo plati radi sto oces, ja cu da se non stop zalim al me ti isto jasi dok kapa, bez uvrede al procitaj malo posto pa ces shvatiti o cem pricam, generalno je takvo stanje ,

p.s. mozes ih i iz privatnog smjestaja ispratiti, no nesto imam jako dobar osjecaj da neces ne zelis i da nekako nemas ugovor o izdavanju pa ako zovnes policiju krece kazna za utaju poreza, zaboga dal je tako....................
    Risk , is what makes life worth living

Never a failure, always a lesson!

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Quote Originally Posted by zvoncica View Post
    Ti suviše lično primaš kritike na tačun tvojih nekulturnih sunarodnika! Što reče Sparko, uvijek ću se složiti da smo i mi vrlo nekulturni i ako mi neko kaže, kao što govore godinama da ovu našu djecu ne mogu podnijet na ekskurzijama po Evropi koliko su bahata, nekulturna i štetna, ja ću ih kritikovati jer ih i sada kritikujem ali ja ne želim da budem takva.
    Druga je stvar ako ti na ljetovanju u CG radiš sve one stvari koje Gandalf prezire, i koje sam većć pomenula da je i meni nevezano sa ovom pričom ovdje moja tetka još prošle godine pričala, onda je realno da se osjećaš prozvan jer jesi, ali ako ne radiš, onda nema razloga da braniš Ruse od nas.
    Moja tetka drži apartmane već decenijama i bukvalno nijednog ruskog turiste se ne sjeća kao normalnog turiste....Ona živi u przemlju kuće, a apartmani su joj na spratu a svuda oko kuće su trotoari i njene terase, koje su gabaritnije nego gornji dio kuće tako da bukvalno sve odozgo pada na one koji su dolje, sjede, prolaze svejedno, ima tu i garnituru za sjedjenje i odmor, a njeni gosti non stop prave žurke, puše i bacaju opuške na njen stol, povraćaju po njenoj terasi na prizemlju sa terase na spratu, prosipaju piće, bacaju čaše, žena bukvalno iz kuće ne može da izađe niti da koristi dvije vanjske terase otkako joj ruski gosti dođu i što je najgore, UZALUD IDE DA IH MOLI da to ne rade, oni i dalje čuda rade....ali svi, bukvalno, svi koji su joj došli za ovih poslednjih nekoliko godina! Da ne pominjem haos, nered koji za sobom ostave, to se očisti ali i materijalnu štetu bukvalno! Žao mi je što te ovo pogadja alii ne bi ni ti želio takve turiste u svojoj kući...u hotelu ti ne bi bilo dozvoljeno da to radiš bio bi ispraćen po kratkom postupku.
    Zvoncico, da je Gandalf napisao "Rusi s kojima sam imao negatinvo iskustvo", sutio bih. ali evo ti citata
    Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post
    Vjeruj mi svuda najvise mrze Ruse, jer su to najnekulturniji i najodvratniji ljudi koji mogu da priuste da putuju. Ne kazem ja, mozda postoji vecih smecara, u recimo moldaviji, bangladeshu, somaliji, sudanu. Ali ljudi iz tih zemalja ne mogu da priuste da putuju.

Ovo pricam i kao neko ko putuje a ne samo kao tur. radnik.
    U prvobitnoj se poruci NIJEDNOM reciju ne spominje njegovo iskustvo. Stovise, precizirao je "Ovo pricam i kao neko ko putuje a ne samo kao tur. radnik."
    Zar nije ovo pljuvanje po cijelom narodu?
    Hajde, budi iskrena?
    Je li po tebi OK da netko pise "Ne kazem ja, mozda postoji vecih smecara, u recimo moldaviji, bangladeshu, somaliji, sudanu"?
    OK, doticna osoba mrzi Ruse, ali ocigledno je da je citav njegov stav CISTA KSENOFOBIJA!
    Bome, koji crni "nekulturni turisti u tvojoj kuci"?
    Doticni SIRI GOVOR MRZNJE, dok ti ga branis.

PS Stvarno nisam u stanju ukapirati kako bi netko danas dijelio ljude i zemlje na "dostojanstvene" i "smece".
    Last edited by A+A; 04-04-15 at 21:38.

Thanks Thanks Given 
    12,504
    Thanks Thanks Received 
    2,357
    Thanked in
    1,204 Posts

Ne branim ga, nego u startu je samo napisao da ne prima Ruse i obrazložio svoj stav ali si ti od starta to lično shvatio i malo provocirao, dopalo ti se ili ne, pa je kasnije upotrijebio malo oštriji riječnik, ali, ovo je tema o turizmu, i priča o turistima i to je suština...uostalom, ako se sjećam čak je to ponašanje današnjih ruskih turista objasnio kroz dešavanja u SSSR-u od II svjetskog rata na ovamo tako da zbilja nema razloga da se nalaziš prozvan.
    Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
    ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

OK. Amen. Ono sto je napisao da ne prima Ruse je totalna indulgencija za ovu poruku:
    Vjeruj mi svuda najvise mrze Ruse, jer su to najnekulturniji i najodvratniji ljudi koji mogu da priuste da putuju. Ne kazem ja, mozda postoji vecih smecara, u recimo moldaviji, bangladeshu, somaliji, sudanu. Ali ljudi iz tih zemalja ne mogu da priuste da putuju.

Ovo pricam i kao neko ko putuje a ne samo kao tur. radnik.
    Ono o cemu ti pises je "ponašanje današnjih ruskih turista"
    Hajde, usporedi vasa pisanja.
    Nisam ocekivao toliku razinu ksenofobije i na ovom forumu

Thanks Thanks Given 
    236
    Thanks Thanks Received 
    125
    Thanked in
    72 Posts

Quote Originally Posted by sparco View Post
    p.s. mozes ih i iz privatnog smjestaja ispratiti, no nesto imam jako dobar osjecaj da neces ne zelis i da nekako nemas ugovor o izdavanju pa ako zovnes policiju krece kazna za utaju poreza, zaboga dal je tako....................
    Nemoguće! Mada je opet i to selektivno, ne važi isti zakon za sve
    Last edited by SpellStealer; 04-04-15 at 22:15.
    I respect your wrong opinion.
    Lukaj

Thanks Thanks Given 
    1,413
    Thanks Thanks Received 
    5,551
    Thanked in
    2,597 Posts

Quote Originally Posted by A+A View Post
    OK, doticna osoba mrzi Ruse, ali ocigledno je da je citav njegov stav CISTA KSENOFOBIJA!

Doticni SIRI GOVOR MRZNJE, dok ti ga branis.
    Quote Originally Posted by A+A View Post
    Nisam ocekivao toliku razinu ksenofobije i na ovom forumu

Karma is a Bitch.
    The more things change, the more they stay the same.

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Default Turizam-što se to dešava!

Quote Originally Posted by starwalker View Post
    Karma is a Bitch.
    +1
    Nevjerovatno je koliko odredjeni ljudi na ovom forumu mogu da kazu svega i svacega, a kada se njima progovori, odmah zapiste "dje su ti moderatori"
    Nego, ko o cemu....,

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Quote Originally Posted by starwalker View Post
    Karma is a Bitch.
    Nije Karma je ono sto mi sami za sebe pravimo.
    Ni ja nisam uvijek zadovoljan ponasanjem ruskih turista, ali treba se razumijeti da Crna Gora je postala privlacna destinacija za raznoraznu stoku. Vjeruj mi da je ponasanje ruskih turista negdje u Trogiru iliti u Trstu dosta civilizirano, je su svjesni toga da postoji sengenska i EU-ovska "crna lista"
    Zanimljivo je gledati dvije strane jedne te iste medalje, tj citati kako crnogorski hoteljer na crnogorskom forumu mahom pljuje po "najodvatnijim" Rusima, dok se po ruskim forumima pise kako su svi do jednog crnogorski hoteljeri lopovi i lazljive lijencine i da je jedini nedostatak sjajne zemlje Crne Gore .. prisutstvo tamo Crnogoraca :lolblue:
    Dovolojno je pricitati nekoliko foruma za shvatiti da Rus, koji tamo pise da su Crnogorci u CG nusu nisto drugo nego "servisno osoblje niske kvalifikacije", i crnogorski hoteljer, koji pise da su Rusi "najodvratniji i najnekulturniji ljudi", u stvarnosti gledaju se u jedno te isto zrcalo s raznih strana
    PS Ono sto ruski turisti rade po CG je vrh civilizacije u odnosu na ono sto rade po Tajlandu iliti Turskoj.
    Problem je u tome da u nekim zemljama vlast preferira gledati kroz prste huliganskom divljanju i ruznom ponasanju ruskih turista
    Last edited by A+A; 05-04-15 at 08:45.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Eh volio bih da vidim u Turskoj da divlja kao u CG. Nego privodjenje po kratkom postupku. Ili gazenje od osoblja hotela. A mi Crnogorci kakvi god bili (pojedini ugostitelji) nosimo ih po bolnicama na ispiranje, cistimo njihovo povracanje, i sve to uz osmjeh ds ne bi sta slucajno zamjerili.
    Izmedju ostalog prosle godine samo u BD prijave za 6 rusa za pokusaj silovanja...

Evo da dam jedan primjer nekulture.

Sjedim u kotoru u objektu i govori mi cistacica neko prosipa pivo sa prozora... Ja izlazim ispred a rus od 60 godina stoji go na balkonu i pisa po ulici starog grada.
    To mi se samo jos jednom desilo isto sa rusima kad su mi se namjerno pisali po madracima. (Ovo su incidenti iz hotela gdje je nocenje 200eur).

Da nikakav vise incident nijesam imao dosta bi bilo...

Kao sto rekoh prije, to je moje iskustvo i moje misljenje bazirano na iskustvu kako rada u CG tako i susretanja sa ruskim turistima na 4 kontinenta. Ti imas pravo na svoje licno misljenje koje je ograniceno subjektivizmom jer zivis medju tim ljudima, i priznanje da su ovo sto jesu tebe svrstava u isti kosh sa njima. Tako da mi je zao...

P.S.

Jedna dobra vijest za budzet CG.

Od ove godine krece se sa elektronskom registracijom gostiju.
    Za 100eur se dobija sertifikat na 3 godine sa skenerom za pasos i softverom. Tako da prilikom check ina gostu se skenira pasos i to ide u istu bazu kao kad ga skeniraju na granici.
    Do sada je procedura isla na stari komunisticki nacin - gostu se izdaje bijeli karton, a dio tog kartona ide u policiju gdje oni prekucavaju to u sistem.

E sad sto je dobro za budzet?

Na granici prilikom izlaska iz zemlje provjerava se gdje je gost odsjeo. Tj ukoliko je gost bio 10 dana i ima rupa od 3 dana da je neprijavljen, ispituje se gdje je bio i objekat koji ga nije prijavio placa kaznu do 5000eur.
    Onda sve inspekcije imaju pristup ovom softveru tako da recimo dodje turisticka u sistemu je prijavljeno 10 gostiju za taj dan a u knjizi gostiju 3. Automatski vide da je doslo do neuplacivanja tur takse (1eur po osobi za dan) a isto moze i finansijska. Bilo 10 gostiju cijena 20e po krevetu - 200eur a kucano 50.

Ukoliko se ovo sprovede kako treba i ukoliko se zaposli vise inspektora ocekujem znacajan priliv sredstava u budzet kao i smanjenje dilera soba...

Da podsjetim da npr. u Bosni imaju ovaj sistem vec 3 godine i da se odlicno pokazao.
    Last edited by Gandalf_White; 05-04-15 at 09:35.
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    3,179
    Thanks Thanks Received 
    3,215
    Thanked in
    1,556 Posts

Tj ukoliko je gost bio 10 dana i ima rupa od 3 dana da je neprijavljen, ispituje se gdje je bio i objekat koji ga nije prijavio placa kaznu do 5000eur.
    što ako je spava na ulicu
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Eh volio bih da vidim u Turskoj da divlja kao u CG. Nego privodjenje po kratkom postupku. Ili gazenje od osoblja hotela. A mi Crnogorci kakvi god bili (pojedini ugostitelji) nosimo ih po bolnicama na ispiranje, cistimo njihovo povracanje, i sve to uz osmjeh ds ne bi sta slucajno zamjerili.
    Izmedju ostalog prosle godine samo u BD prijave za 6 rusa za pokusaj silovanja...

Evo da dam jedan primjer nekulture.

Sjedim u kotoru u objektu i govori mi cistacica neko prosipa pivo sa prozora... Ja izlazim ispred a rus od 60 godina stoji go na balkonu i pisa po ulici starog grada.
    To mi se samo jos jednom desilo isto sa rusima kad su mi se namjerno pisali po madracima. (Ovo su incidenti iz hotela gdje je nocenje 200eur).

Da nikakav vise incident nijesam imao dosta bi bilo...

Kao sto rekoh prije, to je moje iskustvo i moje misljenje bazirano na iskustvu kako rada u CG tako i susretanja sa ruskim turistima na 4 kontinenta. Ti imas pravo na svoje licno misljenje koje je ograniceno subjektivizmom jer zivis medju tim ljudima, i priznanje da su ovo sto jesu tebe svrstava u isti kosh sa njima. Tako da mi je zao...
    Moje iskustvo odnosi se samo na one ljudi, kojih osobno poznajem. Nisam u stanju izjaviti da su ljudi medju kojima zivim "najodvratniji", isto kao sto nisam u stanju pretpostaviti da oni u Moldaviji iliti u Sudanu nalaze se na jos gorjoj razini "odvratnosti".
    Sto se tice svedozvoljenosti mogu samo ponoviti ono sto sam napisao u prethodnoj poruci: sve dok crnogorska vlast bude gledala ruskim turistima kroz prste, nastavit ce se onodivlanje.
    Evo ti promjera: prije par godina dana leteo sam iz Moskve u Tivat. Trojica pijanih riskih turista (redije bih rekao da nisu bili pijani, nego vise total besoffen) potukli se u zrakoplovu pa nastavili sukob u zracnoj luci. Umjesto da ih odmah utovare u taj isti zrakoplov crnogorski policajci ne samo da ih nije priveli, nego vec dozvolili ulazak u zemlju.
    Nije ni cudno da su iz zracne luke stigli ravno kod tebe u hotel i tamo ponasali se majmunski. Sto se mene tice, ja i dan danas imam odlicne odnose s hoteljerima kod kojih smo boravili kad smo prvi put stigli u CG. Nikas nisa pisao s terase, nikad nisam ukrao niti jedan artikal iz sobe, nikad nisam pjevao pijane pjesme u 03:00, niti nijednam nisa skocio u bazin u odjeci i patikama. Zasto bi ja bio "najodvratnija" i "najnekulturnija" osoba gore od koje su samo Somalijci i Sudanci?
    PS Imam ja skoljskog prijatelja, koji je postao venerolog On se ponekad sali da prema njegovom iskustvu svi su ljudi iliti sifiliticari iliti nositelji herpesa ...
    PPS Prije sto sam prvi put stigao u CG, Crnogorce sam "upoznao" preko filma "Ljepota poroka", ali ni tada mi nije palo na pamet svrstati citav crnogorski narod u isti kos. Ni dan danas (za razliku od tebe) necu reci da su Crnogorci uglavnom neobrazovani i nevaspitani seljaci, mada ima dosta cobana i kod vas
    Last edited by A+A; 05-04-15 at 11:12.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Kao sto vec prije rekoh vrlo je tesko generalizovati. Ali ako recimo pola ljudi jedne nacije pravi probleme, onda mozemo reci da se ta nacija izdvaja i da je sve ovo sto smo naveli gore.

To ti je npr. kao da kazemo svi su nacisti bili losi ljudi. Iako jr postojao Oskar Shindler koji je spasio desetine hiljada jevreja a bio clan nacisticke partije. Ali isto tako necemo reci nacisti su bili dobri ljudi.

Na forumu dijelimo iskustva. Moja iskustva vezano za konkretno ovaj slucaj i ruse su negativna i nasao sam za shodno da to iskustvo podijelim. Ti se mozes sloziti ili ne, ali to je moje vidjenje. Meni je iskreno zhao sto si se ti nasao uvrijedjen.

NSX ako je spavao na ulici ili kod couchsurfera nikom nista. Dosta ljudi ne zna npr. da je svaki gost osiguran obaveznim osiguranjem gostiju koje je 42centa po danu. U slucaju da se gostu nesto desi na osnovu registracije gostiju oni znaju gdje se gost kretao i da je gost osiguran a isto tako da su sve dadzbine za gosta placene.

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Kao sto vec prije rekoh vrlo je tesko generalizovati. Ali ako recimo pola ljudi jedne nacije pravi probleme, onda mozemo reci da se ta nacija izdvaja i da je sve ovo sto smo naveli gore.

To ti je npr. kao da kazemo svi su nacisti bili losi ljudi. Iako jr postojao Oskar Shindler koji je spasio desetine hiljada jevreja a bio clan nacisticke partije. Ali isto tako necemo reci nacisti su bili dobri ljudi.

Na forumu dijelimo iskustva. Moja iskustva vezano za konkretno ovaj slucaj i ruse su negativna i nasao sam za shodno da to iskustvo podijelim. Ti se mozes sloziti ili ne, ali to je moje vidjenje. Meni je iskreno zhao sto si se ti nasao uvrijedjen.
    Hajdemo ponovno.
    Vjeruj mi svuda najvise mrze Ruse,
    Nisi bio svuda (nitko nije), niti ne znas stav ljudi "svuda" (nitko ne zna).

jer su to najnekulturniji i najodvratniji ljudi koji mogu da priuste da putuju
    Rusa ima oko 150 milijuna i svatko od njih ima pravo putovati u inozemstvo. Osobno iskustvo je dobra stvar, ali izvodjenje zakljucaka o 150 milijuna ljudi na osnovu kontaktiranja s njih nekoliko stotina ilito cak i nekoliko tisuca vise lici na trolanje.

Ne kazem ja, mozda postoji vecih smecara, u recimo moldaviji, bangladeshu, somaliji, sudanu.
    Za ovu tvoju recenicu ti bi bio trajno baniran na vecini europskih foruma, a u nekim zemljama postao bi objekat paznje drzavnog odvjetnistva.

Sad usporedi ono sto si napisao s tim stavom neke ruske idojotkinje, koji sam citirao, da Crnogorci zasluzuji biti samo "servisno osoblje niske kvalifikacije" i evo ti usajamne mrznje. Ona krava takodjer odlucila generalizirati na osnovu vlastitog iskustva. Mada ni joj nije palo na pamet napisati da su Crnogorci "najdovratniji i najnekulturniji smecari" ...
    PS Sto se tice tvog iskustva, ja ga NIKAKO ne osporavam, jer imam dosta slicnog iskustva s gnusnim ponasanjem mojih sunarodnjaka u inozemstvu.
    PPS Meni je zao ugostitelje u zemlji, koja cvrsto odbije braniti svoje poduzetnike, i time bukvalno podupira neposteni odnos stranih turista prema sebi.
    Last edited by A+A; 05-04-15 at 13:28.

Thanks Thanks Given 
    236
    Thanks Thanks Received 
    125
    Thanked in
    72 Posts

Ukoliko se ovo sprovede kako treba
    Dobar VIC.
    I respect your wrong opinion.
    Lukaj

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    22
    Thanked in
    15 Posts

Gledam prošle redove, od moga posta i ne mogu da vjerujem da se topic o urzmu pretvorio u topic o ksenofobiji crnogoraca. Možda u ovome leži tajna nerazvijenosti crnogorskog turizma, u biranju gostiju - po mom mišljenju ovdje ne bi trebalo staviti akcenat na to kakvi su rusi gosti, već na to kakvis smo mi domaćini. Ako taj gost ne prekrši zakon, ne uvrijedi domaćina - ne vidim u čemu je problem. Ne treba birati goste, treba da sezona traje cijelih 365 dana a ne samo dva tri mjeseca godišnje.
    "Uzajamna mržnja" - narode o čemu vi pričate, nema toga ko se u životu barem jednom nije okrenu za plavom, plavookom, vitkom ruskinjom - ajte ta priča o mržnji ne pije vodu ni sa jedne ni sa druge strane. Zamolo bih moderatore (urednike) foruma da ove postove koje nose u sebi riječ osude na račun bilo koje nacije izbrišu ili prebace u neki "sramni" topic. Ovdje se ne priča više o turizmu već o tome kakav je ko turista. Mislim da bi komentarisanje kulture drugih naroda trebalo ostaviti za neke druge teme ili barem dok prosjek naše kulture ne bude na nekom višem nivou.
    Da se vratimo na temu Turizam šta se dešava......odgovor, ništa, ništa novo, ništa sjajno, ništa bajno

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Ko ima vremena i volje neka pogleda klip, samo je 2min 40sec, molim vas obratite paznju sta pricaju direktor NTO i sta prica Gradonacelnik.

Ko ima vremena i volje neka cita i post, a ko nema neka preskoci jer jedino ovako mogu da izbacim frustraciju...

Ja ne znam vise sta bih rekao, pokusavam sa svake strane, dijalogom, dopisima, pricom, moljenjem da promijenim svijest ljudi u ovom gradu. Ali svi misle da znaju najbolje, i zive u 70tim i osamdesetim godinama proslog vijeka.

Direktor Turisticke organizacije Zabljak je covjek sa kojim sam usao u konflikt milion puta. Zato sto o turizmu ne zna NISTA, a jos manje o prilikama i o turizmu u 21 vijeku.

U ovom klipu covjek prica o pomjeranju ZIMSKOG RASPUSTA. Znaci van svake pameti prica, van svake pameti i logickog razuma. Cijela CG ima 700 000 stanovnika, od cega neka je 200 000 roditelja sa djecom, a neka je broj ljudi koji mogu da priuste zimovanje cetiri puta manji. Pricamo o 50 000 potencijalnih gostiju, sto je u principu nista, kada se uzme da je to domaci gost izuzetno niske platezne moci, a da dodam da veliki broj domacih gostiju ima/poznaje nekoga ko posjeduje vikendicu, pa se na istoj toj vikendici cijele godine redja cijela familija, prijatelji i kumovi. To je odgovor covjeka koji prima PLATU svaki mjesec, da Zabljak napravi boljim mjestom kako za tur. radnike tako i za turiste.

Pitam covjeka fino, zbog cega ne mozemo da se iskupimo mi ugostitelji skupimo pare i odstampamo *ebene mape Durmitora kojih nema? Jedan planinski centar nema mapu nego gost mora da je kupuje. Ajde i kad je kupi podje u hotel/apartman/turisticku organizaciju i tamo ljudi ne znaju da mu objasne ni na jednom jeziku dje da ide i kako ide. Zbog toga a i zbog staza koje nijesu obiljezene proteklo 5 godina svake godine NAROD CG placa helikoptere da vadi izginule, izgubljene i povrijedjene turiste. Covjek mi govori to je nasa briga, a tri godine nista se ne mijenja.

Kada smo imali sastanak tur. radnika, doveli su neko dijete 23-24 godine koje je "direktor" skijalista , i opleli po njemu sto ne radi savin kuk u januaru. Ali niko nije pitao dje su ti ljudi koji trebaju da skijaju? U 21vijeku, turisticki aranzmani se bukiraju po pola godine unaprijed, i kako jedan recimo Holandjanin, Francuz ili Rus moze znati u oktobru da u februaru nece biti snijega? Zbog cega ti ljudi nijesu bukirali u Zabljaku ? Zbog toga sto nijesu CULI za Zabljak. A nijesu culi zbog toga sto ne postoje sposobni ljudi koji mogu da upoznaju ljude sa ovim mjestom. Kada NTO ide na sajmove u inostranstvo, salje se DPS-ov kadar koji nosi jedne te iste flajere i mape 10 godina, sa istom pricom Budva/Sv. Stefan. Kad idu iz lokalne TO idu u Banjaluku i Beograd na sajam. Jer su BRAVI.

Zabljak je primjer devastacije od strane DPS-ovih kadrova. Ovaj novi gradonacelnik nije los covjek, imao sam prilike par puta da razgovaram sa njim. Ali on ne zna sta bi prije, jer je prethodna vlast isto DPS-ova bukvalno unistila SVE u ovom gradu. Na svim mjestima je zaposljen iskljucivo DPS-ov kadar, koji nema nikakvog iskustva, ljudi nijesu sposobni da odrzavaju puteve, padne li 5cm snijega put Savnik - Zabljak se momentalno zatvara. Tunel Ivica nema osvjetljenje trecu godinu, za tri godine preko 30 udesa je bilo u samom tunelu od kojih 3 sa smrtnim ishodom. Prebacaju odgovornost jedni na druge, ali niko da osvijetli *ebeni tunel, da znam ista oko struje sad bih se popeo da to spojim. U opstini i ostalim drzavnim firmama radi preko 5 puta vise ljudi nego sto treba, i po nekoj logici trebali bi da razbijaju kako dobro rade posao ali to je DPS-ov kadar koji samo nastavlja devastaciju ovog najljepseg mjesta pod nebeskom kapom. Njih boli briga, jer za tu devastaciju primaju platu. Ali ukoliko se nesto vrlo brzo ne promijeni, ni Tara ni Durmitor nece spasiti Zabljak od potpunog gasenja.

Toliko je prost nacin razvoja sjevera, ne treba uopste ni puno novca. Ali ljudi jednostavno NE ZNAJU, a stoje na pozicijama na kojim se nesto odlucuje.

Ova opstina je primjer onog sto ce da se desi sledece 3-5 godina sa svim ostalim opstinama koje vec nijesu unistene. Ako se ne pocnu zaposljavati ljudi po iskustvu i znanju a ne partijski.

Kao pas sam nervozan i jos ne mogu da vjerujem sta ovi bravi pricaju. Ne mogu da vjerujem da od jednog mjesta kao sto je ovo, ljudi koji su potpuno GLUPI i NESPOSOBNI prave "jedan ljepse sredjen katun"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sad kad krenu busotine nafte u moru mozemo se pozdraviti sa turizmom.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Gandalf_White nemoj da se uvrijedish ali to shto ti pishesh za Ruse je rasizam i ksenofobija najgore vrste a da si u tome dosljedan vidi se i po tvojoj prichi da kao "turistichki radnik" ne primash Ruse da ti gostuju shto podsjeca na one znakove psima i Jevrejima ulaz zabranjen po njemachkim zgradama tridesetih godina proshlog vijeka ili na one "no Irish no Blacks no Dogs" po britanskim pabovima za vrijeme nemira sa Sjevernom Irskom. A naravno i tamo se kao i ti ovdje uvijek nalazio neko ko "nije bio rasista" ali je na lichnom primjeru svjedochio kako su ti Jevreji ili Irci shtetni, prljavi, divlji ovakvi i onakvi.

Ako je ishta za kritiku to je stav dobrog dijela (ne svih naravno) tih raznih "turistichkih radnika" po CG primorju a ovo vazhi za one koji su vlasnici privatnih smjeshtaja. Ovdje se nadovezujem i na prichu Zvonchice o njenoj tetki koja drzhi apartmane. Dva primjera iz lichnog iskustva. Prvi-prijateljica moje tashte takodje je sa primorja i izdaje apartmane u (ja mislim) Petrovcu koji medju mjeshtanima vazhe za "luksuzne". Dok smo prije par godina supruga i ja bili u posjeti tazbini tu se zatekla i ta prijateljica koja je pochela da insistira da obavezno dodjemo kod nje na vikend za trinaestojulske praznike. Dok smo mi uljudno zahvaljivali i prichali da cemo vidjeti i izvinjavali se da imamo i druge dogovore pricha se nastavila o njenim apartmanima u kojima je valjda nekoliko godina unazad ljetovala i tadashnja ambasadorka Ukrajine u CG kojom vlasnica apartmana nikako nije bila zadovoljna jer (sad nju parafraziram) "zamislite ona meni trazhi da joj chistim sobu i mijenjam peshkire u kupatilu svaki dan" a poslije toga je uslijedila pricha da se ona (ambasadorka) nema shto "praviti gospodja" kad svi znaju da su sve Ukrajinke kurve (ovim rijechima). Naravno da smo se nas dvoje koji smo se tu sluchajno zatekli kad i ova vlasnica "luksuznih apartmana" uchvrstili u odluci da svakako nikad necemo boraviti kod osobe koja osim shto je ksenofobichni idiot pun predrasuda nema ni osnovna znanja o higijeni.

Drugi primjer-isto moja zhena i ja, proshlo ljeto smo ljetovali u kuci u Boki koja ima dva velika apartmana (praktichno stana) za izdavanje i ti ljudi to stvarno vode i odrzhavaju dobro. Isti dan kad smo mi doshli u drugi apartman je doshlo dvoje Rusa (muzh i zhena) koji su odma izazvali podozrenje kod vlasnika jer su naravno Rusi plus josh mladi (nijesmo ni mi neki starci ali ovo dvoje je imalo mozhda po 23-4 godine ne vishe od toga). Odma je naravno pochela pricha vlasnice da ih je dovela samo jer su dali velike pare, da se vec kaje jer ce oni tu da se napijaju, svashta rade, prave zhurke itd itd...Chak se i izvinjavala shto se potrefilo da smo doshli u isto vrijeme kad i oni. Medjuitim, od Rusa tri dana bukvalno zvuka nijesmo chuli a chetvrti su nam oboje pokucali na vrata i objasnili (na engleskom) da su prvi put u Crnoj Gori pa su u pochetku obilazili drzhavu i da se zato nijesu ranije javili i uz izvinjenje pozvali nas na vecheru. Prihvatili smo uz uslov da oni sledece veche dodju kod nas i od tada smo se druzhili sa njima do kraja ljetovanja kao da su nam iz kuce shto se veli. Naravno kad smo im spomenuli da placaju za istovjetni apartman dva i po puta vishe nego mi odluchili su da u tu kucu vishe ne dolaze iako im se CG svidjela.

Poenta ove mozhda i predugachke priche je da u svakom narodu ima i normalnih ljudi i idiota i da ksenofobichne rasistichke predrasude i opaske nikad nijesu na mjestu osim mozhda u dushevnoj bolnici gdje ti shto ih izrichu a tamo su to rade zbog bolesti, a da postoji dosta ugostitelja po Crnoj Gori koji bi da im gosti posebno iz inostranstva donesu pare na ruke a onda se ponashaju kao oni oboljeli od one bolesti zbog koje su se polivali vodom-da ne govore niti mrdaju nijedan mishic. Naravno ni vandalizam kad se desi nema opravdanja ali mora se shvatiti da turisti dolaze da se opuste, odmore i da im bude veselo i lijepo i da se ne mogu ponashati kao na pokajanje nikako i da se ako hoces da se bavish ugostiteljstvom morash malo oko gosta postarati i potruditi da mu bude lijepo ako ocesh da ga zadrzhish. A ako ocesh da budesh rasista sa prljavim peshkirima u kupatilu kao ona sa pochetka priche od turista se neces mnogo ovajditi.
    Ridin' on the black train

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Turizam uopste nije toliko isplativa grana da bi toliko pricali o njemu. Za dobar standard cemu svi tezimo,nama je potreban budzet od oko 15-20 milijardi eura.Kako stvoriti toliki novac? Turizmom ne mozemo sigurno,jer je maksimum sto mozemo uzeti od turizma 3 milijarde.Ljetnji turizam,mislim na plaze,je svuda najneisplativiji,ali necu sada o tome pisati.

Za 15 milijardi,koliko nama treba da bi podigli standard,moramo razvijati druge grane,recimo poljoprivredu ili energetiku.Recimo hidro centrale,uzgoj ovaca,govedi,svinja.Moramo stanovnistvo uposliti razvijajuci preduzetnistvo.Davati ogromne subvencije za uzgoj stoke. Od turizma ljeba nema.Sa turizmom kao jedinom granom vjecito cemo tavoriti sa platama 300 eura i biti na dnu Evrope po plateznoj moci.

Jedne Hrvatska i Grcka,koje imaju vrhunski ljetnji turizam,sa platama ne mogu stici najobicniju Sloveniju,koja je nize platezna zemlja u tom dijelu,ajde da kazem Zapada.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

najbolje bi bilo - svako svoga posla. Zamolio bih forumase koji o materiji pojma nemaju da se suzdrze od prosipanja pameti.

Hvala

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

najbolje bi bilo - svako svoga posla. Zamolio bih forumase koji o materiji pojma nemaju da se suzdrze od prosipanja pameti.
    Hvala
    Ne znam je li meni upuceno,ali ja sam na italijanskim i hrvatskim sajtovima tako citao o turizmu kao grani privrede. Ako se razumijes u turizam,mozes li ti napisati kolika bi bila nasa zarada u slucaju maksimalne razvijenosti nasih turisticih kapaciteta? Mozemo li zaraditi makar 5 milijardi,sa sve zimskim turizmom?

Hrvati i Italijani se zale da ljetnji turisti provode na plazi 80% vremena i nemaju kad trositi novac.Dok turisti koji posjecuju Pariz ili Bec,konstatno cirkulisu,sopinguju,posjecuju kulturne znamenitosti i provode vise vremena u kaficima i restoranima.

Vise Firenca zaradi od turista nego kompletna italijanska obala sa ove strane Jadrana.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Kao sto vec rekoh. Neko cita na internetu a neko putuje ili radi u turizmu. Velika je razlika.

Izuzev nekih karibskih banana drzavica i kipra, ne postoji zemlja kojoj je turizam primarna djelatnost.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kao sto vec rekoh. Neko cita na internetu a neko putuje ili radi u turizmu. Velika je razlika.

Izuzev nekih karibskih banana drzavica i kipra, ne postoji zemlja kojoj je turizam primarna djelatnost.

Mozes li mi odgovoriti na prosto pitanje. Koliko Crna Gora maksimalno moze zaraditi od turizma? Je li 3 ili 5,6.....koliko milijardi?

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    143
    Thanked in
    93 Posts

Uz sadasnje kapacitete i produzenje sezone 2-3 mjeseca jedva preko milijardu. Ukoliko se realizuju ( do kraja) investicije koje planira katari diar, oraskom, azmont jos par stotina miliona. Ne vidim kako se mozemo primaci brojci od 2 milijarde ( bez ulaganja u sjever i izgradnje velikih hotelskih smjestaja sa 4-5 zvjezdica).
    Leo Messi no es de este mundo !!! Gvardiola...14. Grazias Pep.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Ja znam kako i to sa manje ucesca drzave nego sto je do sad bilo, bez rasprodaje resursa, ..ali nije moj pos'a... pa nek placeni mozgaju kako..
    Hvala Lepo

Page 213 of 715 FirstFirst ... 113163203209210211212213214215216217223263313713 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)