Ko ima vremena i volje neka pogleda klip, samo je 2min 40sec, molim vas obratite paznju sta pricaju direktor NTO i sta prica Gradonacelnik.

Ko ima vremena i volje neka cita i post, a ko nema neka preskoci jer jedino ovako mogu da izbacim frustraciju...

Ja ne znam vise sta bih rekao, pokusavam sa svake strane, dijalogom, dopisima, pricom, moljenjem da promijenim svijest ljudi u ovom gradu. Ali svi misle da znaju najbolje, i zive u 70tim i osamdesetim godinama proslog vijeka.

Direktor Turisticke organizacije Zabljak je covjek sa kojim sam usao u konflikt milion puta. Zato sto o turizmu ne zna NISTA, a jos manje o prilikama i o turizmu u 21 vijeku.

U ovom klipu covjek prica o pomjeranju ZIMSKOG RASPUSTA. Znaci van svake pameti prica, van svake pameti i logickog razuma. Cijela CG ima 700 000 stanovnika, od cega neka je 200 000 roditelja sa djecom, a neka je broj ljudi koji mogu da priuste zimovanje cetiri puta manji. Pricamo o 50 000 potencijalnih gostiju, sto je u principu nista, kada se uzme da je to domaci gost izuzetno niske platezne moci, a da dodam da veliki broj domacih gostiju ima/poznaje nekoga ko posjeduje vikendicu, pa se na istoj toj vikendici cijele godine redja cijela familija, prijatelji i kumovi. To je odgovor covjeka koji prima PLATU svaki mjesec, da Zabljak napravi boljim mjestom kako za tur. radnike tako i za turiste.

Pitam covjeka fino, zbog cega ne mozemo da se iskupimo mi ugostitelji skupimo pare i odstampamo *ebene mape Durmitora kojih nema? Jedan planinski centar nema mapu nego gost mora da je kupuje. Ajde i kad je kupi podje u hotel/apartman/turisticku organizaciju i tamo ljudi ne znaju da mu objasne ni na jednom jeziku dje da ide i kako ide. Zbog toga a i zbog staza koje nijesu obiljezene proteklo 5 godina svake godine NAROD CG placa helikoptere da vadi izginule, izgubljene i povrijedjene turiste. Covjek mi govori to je nasa briga, a tri godine nista se ne mijenja.

Kada smo imali sastanak tur. radnika, doveli su neko dijete 23-24 godine koje je "direktor" skijalista , i opleli po njemu sto ne radi savin kuk u januaru. Ali niko nije pitao dje su ti ljudi koji trebaju da skijaju? U 21vijeku, turisticki aranzmani se bukiraju po pola godine unaprijed, i kako jedan recimo Holandjanin, Francuz ili Rus moze znati u oktobru da u februaru nece biti snijega? Zbog cega ti ljudi nijesu bukirali u Zabljaku ? Zbog toga sto nijesu CULI za Zabljak. A nijesu culi zbog toga sto ne postoje sposobni ljudi koji mogu da upoznaju ljude sa ovim mjestom. Kada NTO ide na sajmove u inostranstvo, salje se DPS-ov kadar koji nosi jedne te iste flajere i mape 10 godina, sa istom pricom Budva/Sv. Stefan. Kad idu iz lokalne TO idu u Banjaluku i Beograd na sajam. Jer su BRAVI.

Zabljak je primjer devastacije od strane DPS-ovih kadrova. Ovaj novi gradonacelnik nije los covjek, imao sam prilike par puta da razgovaram sa njim. Ali on ne zna sta bi prije, jer je prethodna vlast isto DPS-ova bukvalno unistila SVE u ovom gradu. Na svim mjestima je zaposljen iskljucivo DPS-ov kadar, koji nema nikakvog iskustva, ljudi nijesu sposobni da odrzavaju puteve, padne li 5cm snijega put Savnik - Zabljak se momentalno zatvara. Tunel Ivica nema osvjetljenje trecu godinu, za tri godine preko 30 udesa je bilo u samom tunelu od kojih 3 sa smrtnim ishodom. Prebacaju odgovornost jedni na druge, ali niko da osvijetli *ebeni tunel, da znam ista oko struje sad bih se popeo da to spojim. U opstini i ostalim drzavnim firmama radi preko 5 puta vise ljudi nego sto treba, i po nekoj logici trebali bi da razbijaju kako dobro rade posao ali to je DPS-ov kadar koji samo nastavlja devastaciju ovog najljepseg mjesta pod nebeskom kapom. Njih boli briga, jer za tu devastaciju primaju platu. Ali ukoliko se nesto vrlo brzo ne promijeni, ni Tara ni Durmitor nece spasiti Zabljak od potpunog gasenja.

Toliko je prost nacin razvoja sjevera, ne treba uopste ni puno novca. Ali ljudi jednostavno NE ZNAJU, a stoje na pozicijama na kojim se nesto odlucuje.

Ova opstina je primjer onog sto ce da se desi sledece 3-5 godina sa svim ostalim opstinama koje vec nijesu unistene. Ako se ne pocnu zaposljavati ljudi po iskustvu i znanju a ne partijski.

Kao pas sam nervozan i jos ne mogu da vjerujem sta ovi bravi pricaju. Ne mogu da vjerujem da od jednog mjesta kao sto je ovo, ljudi koji su potpuno GLUPI i NESPOSOBNI prave "jedan ljepse sredjen katun"