View Poll Results: Mislim da u svijetlu pogoršanja odnosa Zapada i Rusije:

Voters
186. You may not vote on this poll
  • 1. Crna Gora treba čvršće stati uz Zapad (EU,SAD i NATO) bez obzira na moguće posljedice toga

79 42.47%
  • 2. Crna Gora treba prekinuti dosadašnji pravac i držati se Rusije, bez obzira na posljedice toga

23 12.37%
  • 3. Crna Gora treba odustati od svrstavanja uz bilo koju stranu, bez obzira na posljedice toga

57 30.65%
  • 4. Pogoršanje odnosa Zapada i Rusije se neće desiti, tako da sve ovo trebamo zanemariti

11 5.91%
  • 5. Teško se cijepam kao ličnost u ovom traumatičnom opredjeljivanju/ ne znam

16 8.60%
Page 60 of 165 FirstFirst ... 105056575859606162636470110160 ... LastLast
Results 1,476 to 1,500 of 4116

Thread: Crna Gora u odnosu na novu realnost i geopolitički sukob Zapada i Rusije

Thanks Thanks Given 
    20
    Thanks Thanks Received 
    225
    Thanked in
    150 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    U SAD i EU su više nego iznenađeni (a i ja sam iznenađen) brzinom kojom je Rusija pokazala svoje slabosti i "Ahilove pete". To (tom brzinom i u tom obimu) niko nije očekivao. To je bukvalno proizvelo čitavu spiralu poziva da se u obračunu sa ovakvom Rusijom ide do kraja. Posebno je raspršilo strah od Rusije koji je u Evropi dugo izazivao nelagodu. Sada gotovo da iz svakog ćoška i iz svakog kamena (nezavisno od toga da li ste u SAD, Evropi, Australlji...) odzvanja eho - "Putinov se režim može srušiti! Oborimo diktatora!".
    Stručnjaci kažu da da se u najvećem broju slučajeva u šizofreniji javljaju slušne halucinacije.
    I najčešće dolaze iz nekog predmeta ili iz odredjenog mesta.

Iskreno me brine taj eho koji iz kamenja i ćoškova poziva na rušenje predsednika jedne nuklearne sile, koji uživa ogromnu podršku naroda svoje zemlje.
    Last edited by Dača; 14-01-15 at 10:35.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Baš neki minut otvaram čips - kad iz njega EHO... sad ću provjerit što veli čokolada.

Vrlo zabrinjavajuće, vrlo...
    Zelim vam samo jedno, a to su dvije stvari: "rad, red i disciplinu".

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

AMFILOHIJE: O ulasku u NATO odlučiti na referendumu

"Prvo što je trebalo da pitaju narod o svojim namjerama. Ako su oni s narodom. Za Crnu Goru je pitanje odnosa prema ulasku u NATO najozbiljnije pitanje. I za manje stvari se održavaju referendumi"
    Stvarno nisam shvatio pri cemu je tu Crna Gora, ako ga briga iskljucivo sa Srbe i Srbiju.

"NATO sada radi ono što su u odnosu na Kosovo radili Hitler i Musolini. U njihovo vrijeme Kosovo je postalo dio “Velike Albanije”. Sjeverni dio je bio u okupiranoj Srbiji, ali ipak Srbiji. Ali NATO je gori od Musolinija i Hitlera, jer su Srbima oduzeli sjeverno Kosovo nasiljem i zločinima. Zato NATO sada nije odbrambeni savez, već je nacional-fašistički pakt koji nastavlja djelo Hitlera i Musolinija", kazao je Amfilohije navodeći da je NATO imao neslavnu ulogu i u Avganistanu, Libiji, Iraku i Siriji.
    Dobro li shvatio poen onog popa Crkve Srbije, da Crnogorci trebaju odbiti prikljucenje NATOu bas zbog toga da "su Srbima oduzeli Kosovo"?

Bez zezanja pitan, jer ocito u crnogorskom jeziku ima dosta finih nijansi, koje ja kao furest nisam u stanju odmah shvatiti ...

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Pa dobro.... Kad je Srbija oduzela teritoriju Metohije Crnoj Gori, bas ih je nesto bilo briga sta ce reci i misliti Crnogorci... (jel vazilo tada "oteto prokleto", i jel tada SPC klela Srbiju, ili mozda narod CG kleo sto im se oduzela Metohija za koju su krv i zivote dali Crnogorci?) Booh...

Nego, obicno se ceka iz straha na hrabrijeg da krene, ili glupi na pametnijeg da reaguje, pa je ocigledno da u CG iimaju neki kompleks nize vrijednosti, nedostatak hrabrosti, znanja, samopouzdanja, kulture ili sta vec.. kad je u pitanju pamet i sve ostalo - Beograda.
    No, nek cekaju... boh..
    Valjda palanka, provincija i tako to...

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 14-01-15 at 12:37.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Ako smo se međusobno klali i ako nas susjedi mrze, mi imamo velike probleme koje NATO neće riješit. Pitanje je koliko njih zanima da to zaista riješe, a ne, kako neko reče, konzerviraju za kasnije, ako zatreba. Mogao je Slobo uvest SRJ u NATO, koji bi se, valjda, obračunavao sa nekakvim Crnogorcima i Kosovarima koji hoće da čope od Juge i koji jesu divljaci koji se protive uređenome svijetu i zapadnijem vrijednostima. Tako rješavat sličan scenario u CG nije licemjerno? Valjda zato što je Bog ograničio CG, a svaka Juga je bila "vještačka tvorevina". Inače, postoji nešto što se zove UN, povelja UN, međunarodno pravo, SB, mirovne snage. Ako to nije dovoljno, onda treba otvoreno reć da nam treba NATO da bismo se spasili od veta, embarga, agresije itd od strane Zapada, a ne govorit o "štitu" zapadne civilizacije i neznamšto.

Japan je se "pridružio zlikovcima" i SAD tamo imaju veliko vojno prisustvo, osobeno na Okinavi, protiv volje naroda Okinave. 2009 na izborima u Japanu je pobijedio Hatojama, čiji program je uključivao izmještanje jedne američke baze sa Okinave. Bio je popularan premijer koji je, čini mi se, postigao dosta za kratko vrijeme, ali je bio zaboravio da "neke stvari nijesu moguće" i da volja naroda jakima ne znači ništa i podnio je ostavku jer nije mogao ispunit dato obećanje.

Turska je "članica zlikovaca" koja početkom vijeka nije bila mnogo zainteresovana za sravnjivanje Iraka sa zemljom. Američki zamjenik ministra rata (ovoga ministra neki zovu "sekretar odbrane") je tada kritikovao tursku vladu što popušta pred pritiskom volje (ogromne većine) naroda, tražio od Turske da prizna svoje greške, prihvati da stanje u Iraku jeste toliko loše i pomogne SAD koliko je moguće. Takođe je kritikovao turske generale što se nijesu čvršće postavili, kao što su SAD očekivale od njih, jer je u interesu Turske da pomogne SAD (uključujući i kada SAD ubija stotine hiljada nedužnih ljudi). Sami ministar je tada dijelio Evropu na "staru" i "novu". Ova stara je previše demokratična t.j. previše uticaja u njoj ima njen narod, a bolja je ova nova čiji su voždovi čvrste ruke i ne popuštaju pred beznačajnim stvarima kao što je volja naroda, nego slušaju naređenja kao trio de las Azores.
    Last edited by RoNN|3; 14-01-15 at 15:18.
    ★

Thanks Thanks Given 
    2,051
    Thanks Thanks Received 
    6,299
    Thanked in
    2,928 Posts

Quote Originally Posted by Zedd View Post
    "Iskazao" "Lukšić" LEL.

Skoro sam vidio prototip tenka koji proizvode Poljaci. Nisam znao da su baš toliko jaki u vojnoj industriji. Inače prvi tenk sa stelt tehnologijom i futurističkim izgledom.
    Kao što sam napisao tenkovi se proizvode u fabrici Bumar Łabędy a to su tenkovi PT-91, PT-91M i PT-91MA1 koji je izvednica sovjetskog tenka T-72M1. Proizvode se od 1995 god. i do sada je napravljeno preko 230 tenkova u sve tri verzije + modeli za izvoz. Ipak, najbrojniji tenk je ,,original'' T-72 u nekoliko verzije i ima ih preko 500, no samo polovina ih je operativna. Što se modernih tenkova tiče poljska vojska je snadbevena Njemačkim tenkovima. Prvi su isporučeni 2000 god., naime tada je zaključeno da Njemačkoj i Holandiji ne trebaju silni tenkovi Leopard 2A4 (Njemačka preko 2.100 kom. a Holandija preko 440 kom.) te je tada Poljska uzela 128 tih polovnih tenkova, kasnije još 20-ak. U zadnjih 5 godina kupuju tenkove Leopard 2A5. To je što je u operativnoj upotrebi, što se prototipova tiče najpoznatiji je PL-01 koji se pojavio 2013 godine, a planirano je da se završi do 2016 godine te bi mu proizvodnja trebala početi 2018 godine.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Како преносе данашње вијести, званичник Европске Јеврејске Заједнице који је хтио да остане анониман је изјавио да је срамота да се једна земља искључује због актуелне политике. И то земља која је тај логор ослободила, додао бих.

Наравно, није ово први случај да запад узурпира неке институције и отме их од њихове првобитне намјене и инструментализује за своју политику. Један од сличних примјера је и Нобелова награда за мир. Тако је и Аушвиц отет од Јевреја и "поклоњен" Европи, да од њега чопли, прекраја, додаје и одузима, све по потреби. А и зашто не би - Јеврејски народ је уништен са подручја континенталне Европе, и тај ефекат Хитлерое политике никада Европа није надокнадила и извршила инверзију (пракса је да се одузме територија починиоцу и додијели страдалом народу). Умјесто тога, да недодирљиви Рајх не би превише патио, изабрали су тежу варијанту, а то је стварање јеврејске државе у историјској јеврејској територији бившег Османског Царства. Тако су и последњи Ашкенази Европе напустили своју родну груду. Хитлер је побиједио. И то се данас ваљда слави у Аушвицу, што ли је, па то што су изоставили Русе треба тумачити као дио прославе.

Минвајл, како се унутар НАТО пакта промовише политика непромјењивости граница, и како се бори против велико-државних пројеката (Читај српског великодржавног пројекта искључиво)

http://www.vijesti.me/svijet/predsje...kosovom-814336

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

П.С.

Не знам да ли онај несрећни плаћенички Тачијев презерватив од Удружења Црногораца Косова има став по овом питању и могућности њиховог прикључивања "матици" - Републици Албанији ?

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by RoNN|3 View Post
    Ako smo se međusobno klali i ako nas susjedi mrze, mi imamo velike probleme koje NATO neće riješit. Pitanje je koliko njih zanima da to zaista riješe, a ne, kako neko reče, konzerviraju za kasnije, ako zatreba. Mogao je Slobo uvest SRJ u NATO, koji bi se, valjda, obračunavao sa nekakvim Crnogorcima i Kosovarima koji hoće da čope od Juge i koji jesu divljaci koji se protive uređenome svijetu i zapadnijem vrijednostima.
    Da je Jugoslavija bila članica NATO-a i dalje bi bila Jugoslavija jer bi svaka pobuna bila sasječena u korjenu - FAKAT
    Zašto bi njih interesovalo da riješe naše probleme ako ti problemi ne utiču na civilizovani svijet i ako nemamo neko bogatstvo ? NATO je obavezan samo da garantuje teritorijalni integritet ČLANICE

Tako rješavat sličan scenario u CG nije licemjerno? Valjda zato što je Bog ograničio CG, a svaka Juga je bila "vještačka tvorevina". Inače, postoji nešto što se zove UN, povelja UN, međunarodno pravo, SB, mirovne snage. Ako to nije dovoljno, onda treba otvoreno reć da nam treba NATO da bismo se spasili od veta, embarga, agresije itd od strane Zapada, a ne govorit o "štitu" zapadne civilizacije i neznamšto.
    Naravno da nije licemjerno to što Crna Gora hoće da sačuva svoje teritorije i državnost i pored toga što smo i sami izašli iz jedne federacije. Da li to što je dozvolila Jugoslavija treba da povlači da i mi trebamo da se ponašamo tako olako.
    UN i međunarodno pravo su pokazali svoju "moć" i nama takva "zaštita" ne treba, nama treba konkretna zaštita protiv prijetnji od svih naših susjeda (ako Italiju ne smatramo susjedom)

Turska je "članica zlikovaca" koja početkom vijeka nije bila mnogo zainteresovana za sravnjivanje Iraka sa zemljom. Američki zamjenik ministra rata (ovoga ministra neki zovu "sekretar odbrane") je tada kritikovao tursku vladu što popušta pred pritiskom volje (ogromne većine) naroda, tražio od Turske da prizna svoje greške, prihvati da stanje u Iraku jeste toliko loše i pomogne SAD koliko je moguće. Takođe je kritikovao turske generale što se nijesu čvršće postavili, kao što su SAD očekivale od njih, jer je u interesu Turske da pomogne SAD (uključujući i kada SAD ubija stotine hiljada nedužnih ljudi). Sami ministar je tada dijelio Evropu na "staru" i "novu". Ova stara je previše demokratična t.j. previše uticaja u njoj ima njen narod, a bolja je ova nova čiji su voždovi čvrste ruke i ne popuštaju pred beznačajnim stvarima kao što je volja naroda, nego slušaju naređenja kao trio de las Azores.
    Upravo si napisao jedan dokaz da članstvo u NATO nema apsolutno ni jednu jedinu negativnu stranu. To što USA, UK i FR ratuju po nekim zapičkovcima i uvode demokratiju desetkujući stanovništvo apsolutno nije problem većine članica NATO alijanse.
    Negdje sam napisao koje su članice vojno aktivne i ispada da se vojno aktivne mogu na prste jedne ruke izbrojati dok većina nije ni metka ispalila.

U čemu je tačno negativna strana članstva u NATO ?
    Kod tebe je nekakva solidarnost sa nekim zapičkovcima i ne želiš da ti zemlja bude u organizaciji u kojoj su neki divljaci. Čini li ti se to kao valjan razlog ? Uskratiti svojoj zemlji stopostotnu sigurnost zbog toga što USA krlja neke Arape zbog nafte ?
    Kako ti ne pade na pamet da taj isti NATO spašava ljude poslije nekih katastrofa u zemljama članicama i zemljama saradnicama ?
    Last edited by Rakun; 14-01-15 at 18:06.
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by BAR View Post
    Оно јесте смијешно, али барем су ствари покренули званично.Ако се усвоји та резолуција прекосјутра и ако се у коначници не ратификује споразум о граници, мислим да ЦГ треба одмах да почне са причом око вода Билећог језера.
    Сад ми тренутно није баш најјасније ко је за свађу са нама, која струја, Додокова, Бакирова, СДП, ко се бори за гласове а ко би да врши притисак на ЦГ.
    Изгледа да су једино Хрвати, и усташе и партизани (да се сликовито изразим ради бољег разумијевања), тотално незаинтересовани.

Bolje da ne ulazimo sa Bosnom u polemike oko teritorije jer smo mi njihovu teritoriju okupirali,pljackali i dodaj sta god oces tome.Inace,najnovije aspiracije prema Sutorini ima Federacija BiH(bosnjacka strana).
    Djukanovic im je odgovorio da ga ne brine sta ta federativna(hihihi) drzava misli o Sutorini.

Hrvati nemaju nikakav politicki uticaj u BiH.Njih je Tudjman potpisom u Dejtonu ugasio za sva vremena.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Čitam sad, i kaže vijest...

----------------------------------------------------

Vatrometom i petardama, uz srpske i ruske zastave, te pozive mitropolita SPC Amfilohija da Crna Gora poništi odluku o priznanju Kosova, dočekana je sinoć u Podgorici pravoslavna nova godina.
    Amfilohije i sveštenici su pjevali pjesmu “Onamo, namo”, a prije toga se sa bine čuo “Vidovdan”.
    Za vrijeme molebana mladić M.P. (23) je povrijeđen kada je pao sa zidina, a prije toga je izbila tuča. Intervenisalo je 10-ak policajaca.
    Iz Kliničkog centra Crne Gore saopšteno je "Vijestima" da je M.P. smješten na Klinici za neurohirurgiju, zbog teške povrede glave, njegovo zdravstveno stanje je stabilno.
    "Pacijent trenutno nije životno ugrožen", kazali su iz KC-a.
    -----------------------------------------------------------------------

Hmm,..neki su danas dali doprinos temi tako što su pominjali nekakve Crnogorce-prezervative, čips, slušne halucinacije..imate li i vi osjećaj da je povrijeđeni vrijeme danas proveo pišući na ovoj temi?...

Thanks Thanks Given 
    2,074
    Thanks Thanks Received 
    3,373
    Thanked in
    1,856 Posts

Divno kako svaki put doček famozne "spske" nove godine pretvore u politički skup.
    but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by Дирижабл View Post
    Минвајл, како се унутар НАТО пакта промовише политика непромјењивости граница, и како се бори против велико-државних пројеката (Читај српског великодржавног пројекта искључиво)

http://www.vijesti.me/svijet/predsje...kosovom-814336
    Iii ?
    U ovom scenariju članica NATO-a ne trpi nikakvu štetu, niti ko cijepi njihovu teritoriju.
    Zbog čega bi NATO u ovo scenariju bio zainteresovan za zaštitu zemlje koja nije članica ni saradnica (u ovom slučaju Srbije) ? Da je Srbija kojim slučajem bila članica NATO-a danas bi mogao prošetati centrom Prištine na sav glas pjevajući "Ko to kaže, ko to laže"
    Last edited by Rakun; 14-01-15 at 18:30.
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Malo o "sretnoj porodici" koja bi, kako danas, reče doskorašnji guverner Kazaške Centralne banke (u pokušaju da spasi vlastitu ekonomiju) rado "podigla Kineski zid" prema Rusiji.

http://elre-montenegro.blogspot.com/...-may-bury.html

Treba li reći da ni o ovome ništa nećete čuti na Amfilohijevom servisu poznatijem kao RTCG?...Neee, naravno. To se već nekako podrazumijeva...

Uzgred, iznenadilo bi me ako Amfilohiju juče nijesu u direktnom prenosu pratili famozni "moleban", pošto su mu posljednje dvije "Božićne" i "Uskršnje" žurke (ove otkad ju je DPS pretprošle godine promovisao u državnu Crkvu) lokalne podružnice SPC, ispratili sa velikim brojem reportažnih kola i naravno - direktnim prenosom. Svemu tome je prethodila najava (prenosa uživo) koja se na RTCG vrtjela 3 dana unaprijed taman ko da će se na tim žurkama (Bože me prosti) pojaviti sam Isus lično.
    No, Amfilohije baš i nije rad da mu DPS kontroliše šta će se objaviti i prenositi, a šta ne, pa se već mjesecima obavljaju tehničke i administrativne pripreme da počne sa radom (nova TV) "TV Svetigora", a ista će imati nacionalnu frekvenciju i s nje će Amfilohije moći da drži militantne i uvredljive tribine Crnogorcima od uranka do počinka.

Ali tako je to đe Đavo uzme vlastima razum, a Bog nesretnom narodu kaže "laku noć"..
    Last edited by El Re; 14-01-15 at 19:03.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

RTCG favorizuje Mirasa i CPC,ako se ne varam.Prvo objave njegove praznicne poslanice sa video snimkom.Tek nakon toga CPM.Mi u Crnoj Gori ako mislimo imati neki suzivot moramo ispostovati CPM koja ima 300 000 vjernika.

Ne razumijem komentare od forumasa El Re!? Sta je alternativa trenutnom stanju? Da nasilno ukinemo CPM,da je zabranimo ili uhapsimo Amfilohija? O cemu mi pricamo?

Thanks Thanks Given 
    2,074
    Thanks Thanks Received 
    3,373
    Thanked in
    1,856 Posts

Crkva kao crkva nije problem, problem je što se crkva miješa u politiku a samim tim i vlast, a po zakonu je vlast odvojena od crkve. Problem su ljudi koji mjesto vjere u srcu pronalaze Amfilohija. Problem je ova vlast koja sve to zdušno pozdravlja svojim nereagovanjem na pojedine govore dotičnog koji me podsjećaju na rane dane Hitlera i njegove zapaljive nastupe po Bavarskim pivnicama.
    but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Rakune, ne tvrdim ja da naše probleme treba rješavat neko drugi. "MI" ćemo to pravo ("ne ponašat se tako olako") steć onda kada ova država svima jednako bude kuća i kada je svi tako budu vidjeli (oba smjera) t.j. kada budemo riješili probleme koji, kako kažeš, ne zanimaju civilizovani svijet. Prijetnje i agresija su protivne međunarodnom pravu, a Crna Gora je članica UN koja se, uzgred, nalazi sa ove strane Kosova, Bugarske, Rumunije, Ukrajine, Turske, Grčke i Sredozemlja. Ako UN nemaju moć i ne mogu pružit zaštitu, čija je to krivica? Naša? Naših susjeda? Putinova?

Japan i Tursku sam spomenuo da bih ukazao na to koliko je gospodarima važna demokratija. To su malo značajnije i jače zemlje od Crne Gore.

Za neke kolijevka civilizacije, za neke zapi**ovac. Ta mjesta nijesu oduvijek takva, nego ih je neko takvima načinio. Japanske jakuze takođe spašavaju ljude poslije nekih katastrofa.
    Last edited by RoNN|3; 14-01-15 at 22:05. Reason: tipo
    ★

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Zedd View Post
    Crkva kao crkva nije problem, problem je što se crkva miješa u politiku a samim tim i vlast, a po zakonu je vlast odvojena od crkve. Problem su ljudi koji mjesto vjere u srcu pronalaze Amfilohija. Problem je ova vlast koja sve to zdušno pozdravlja svojim nereagovanjem na pojedine govore dotičnog koji me podsjećaju na rane dane Hitlera i njegove zapaljive nastupe po Bavarskim pivnicama.
    Biografija Amfilohija je poznata svima,pa i SAD. Bio je izricito protiv Milosevica,i to vodja na protestima na svoju ruku sa pistaljkom.Dalje,snimljen je na bezbroj mirovnih sastanaka u Crnoj Gori tokom rata 1991. godine.O tome su nedavno govorili upravo muslimanski imami iz cg.U Rozajama je bilo bar 5 takvih skupova sa porukama mira i tolerancije.

Amfilohije do neke 2001 godine uopste nije slovio za nacionalistu.Dapace,smatran je za covjeka sa liberalnijim stavovima.Skandirano mu je cak "Risto Turcine".

Thanks Thanks Given 
    2,074
    Thanks Thanks Received 
    3,373
    Thanked in
    1,856 Posts

Ko bi rekao..

Thanks Thanks Given 
    1,040
    Thanks Thanks Received 
    4,135
    Thanked in
    2,331 Posts

Првославна Црква је за земље са доминантим православним становништвом врло битна.
    Црква је једноставно парадржавна институција, која је потпорни стуб државе и народа, морални и духовни светионик.
    МЦП и све остале епархије, нису институције које су потпорни стуб државе Црне Горе, како се представљају, већ су потпорни стуб државе Србије, и њихов однос према држави Црној Гори зависи од односа Србије према Црној Гори.То помало ремети Амфилохије који је мало на своју руку, али то је већ дневнополитичко питање.

Онога тренутка кад се са МЦП и осталим епархијама на територији ЦГ буде управљало и у духовном и у организационом смислу искључиво са трона Св. Петра Цетињског, и кад Владику црногорског буду бирали у Црној Гори, онда се може рећи да је то црква Црне Горе.
    Наравно неће то само од себе, то је јако захтјеван и дуг пут који изискује велику, прије свега финансијску подршку Државе.Морамо и масовно школовати свештена лица Црногорске националности.Сигуран сам да се и ЦПЦ могу изнаћи модели за уједињење и сарадњу, поготово са млађим свештеницима.

Руси су чак предлагали одређене моделе аутономије, као што их они имају у Украјини, Бјелорусији, Моладвији...али је то одбачено у Београду.
    Хоће ли се што мијењати обзиром да су руководства двије земље у љубави, остаје да се види.
    Last edited by BAR; 14-01-15 at 19:52.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Samo neko pod uticajem psihoaktivnih supstanci ili potpuni licemjer ne primjećuje kako Vojvodić (sa svojom ekipom) već mjesecima preoblikuje program RTCG. Njegova namjera je da slijedeći novi politički pravac vlasti oblikuje i poželjno javno mjenje.
    Odavno Crna Gora nije viđela da se sa talasa (njenog) državog radija i televizije servira nešto podmuklije i perfidnije.
    Ako ima onih koji zaista nijesu uočili (ukoliko je uopšte još ostalo takvih?) molim ih da obrate pažnju na koji se način izvještava o CPC, a na koji o SPC. Počnimo od toga, no, to pitanje je tek samo jedan interesantan detalj.

CPC se uporno nastoji prikazati kao grupa nezadovoljnih građana, dok se konstantno forsira slika SPC kao prave Crkve, i to u funkciji plemenitog poslanja i sa sugestibilnim prikazima bogatstva ove Crkve, njene (navodne) snage, (navodne) utemeljenosti u narodu i šljašteće raskoši. Nemam vremena ovo duže obrazlagati.
    Od 7. oktobra 2013., DPS je napravio zaokret i najednom je odlučio što više se "pomiješati" s tom (par ekselans) političkom organizacijom. Ovo povezivanje DPS-a i SPC koorespondira i sa naprasnom ljubavi i ustanovljenom koordinacijom politika između Đukanovića i Vučića. Najednom se Vučić, Šešeljev malađani vođa jugenda SRS, afirmiše u svim crnogorskim medijima i to u mjeri neukusa. S druge strane Vučić odgovara zahvalama što mu je Đukanović poslao Arape da kupe JAT i grade famozno Potemkinovo selo poznat kao "Beograd na vodi". Stanovništvo u CG pozdravlja ovu "idilu". DPS-ovi birači su u delirijumu sreće, a Medojević na ivici da se samopovrijedi. Sve se brižljivo diriguje sa državnih medija. Ali toj dirigovanoj histeriji vještački podstaknutog oduševljenja tu nije kraj. Taman posla! U CG ponovo nakon ere Miloševića (crn nam dan bio), i sada u nazovi "nezavisnoj državi" aminom ove vlasti dolazi čitavo jato srpskih medija, od kojih je većina "sa dna kace" srpskog novinarstva. Pink i zvanično postaje lider u gledanosti. Osim što su kablovski operateri u crnogorske domove trajno uselili srpske medije,, uz to ih donose u nevjerovatnom omjeru. Na svaku crnogorsku TV dođe 5 i više srpskih. Čak i ovo jada od crnogorskih medija utrkuje se preuzimati sadržaje sa srpskih. Novo vrijeme idile Đukanovića i Vućića otvara put i za žutila poput "Informera" i "Blica".
    No, sve bi se to i dalo podnijeti. Srpski mediji (bez asistencije crnogorskih) nijesu u stanju mijenjati javno mnjenje. Ali do promjene dolazi kada RTCG radikalno mijenja i programsku šemu i kvalitet sadržaja na njoj.
    Prvo što je učinio po imenovanju je potpuna zabrana upotrebe crnogorske azbuke. Nijedan sadržaj koji afirmiše crnogorski jezik na RTCG nije ugledao svjetlo dana već duže od 2-ije godine.
    Vojvodićeva RTCG je tokom te 2-ije godine (ciljano) izbacila preko 70% edukativnih sadržaja, i to (da paradoks bude veći) mahom stvorenih u kući tokom vremena kada je Direktor bila Rutovićka, a program je umjesto toga pretrpan (bukvalno špikovan) serijama bez ikakve umjetničke vrijednosti koje treba da podiđu najnižim ljudskim porivima. Veliki dio vremena dobili su propagandni blokovi i živi programi čiji voditelji sem što po vazdan razglabaju ili o trivijalnim temama ili o temama koje trebaju sugerisati nevjerovatne domete "mudre" politike vječito mladih, lijepih i pametnih, uz to često demonstriraju zapanjujuću nekulturu i neznanje. Ni tu nije kraj!
    U svega dvije godine (a posebno u posljednoj) Vojvodić je uspio sa ekrena RTCG sistematski očistiti sve (i ranije prilično rijetke) obrazovne i muzičke sadržaje proizvedene na Zapadu ili u bivšim YU republikama izuzev Srbije. Kako je, ponavljam, i u ranijem vremenu vlastita produkcija bila skromna, sada kada je, pa gotovo i nema, njeno mjesto je ustupljeno srpskim emisijama ili emisijama politički cenzurisanim i prevedenim u Srbiji. Kako je Srbija posljednjih godina gotovo potpuno prešla na ćirilicu, materijali dovučeni otud u gomilama čine da se ekrani RTCG sad kupaju u srpskoj ćirilici! Da je makar ona crnogorska pa prosti jadi...
    Slučajnost??... Vojvodić to na svoju ruku??...Neee,..ovđe se igra mnogo ozbiljnija igra. Posljednju godinu dana smo (mnogi od vas kao i ja) sa zaprepaštenjem posmatrali kako se iz televizije "propagandom" proglašava sve što se objavi u uređenom svijetu i (navodno za naše dobro) oštro cenzuriše. S druge strane za žurnalizam nam se prodaje izopačeno staljinističko đubre sa Russia Today, RIA i sličnih glasila koje treba da nam obave lobotomiju i prikažu neke vizure nalik na one u koje nas je ubjeđivala Miloševićeva klika '90-ih. Stvari su otišle predaleko i to nikako ne može biti posljedica soliranja nekakvog televizijskog aparatčika.

Posljednja informacija (od prije par dana) govori da stanjem u RTCG i programom ove kuće nije zadovoljan veliki broj poslanika (uključujući i neke iz DPS-a), pa je pitanje RTCG nprasno dogovoreno da bude tema koalicionih usaglašavanja DPS-a i SDP-a.
    Da me ne shvati neko pogrešno - ne očekujem ništa spektakularno s tim u vezi, ali ova godina će po mnogo čemu biti presudna što me čini više nego sigurnim da ćemo posmatrati zanimljive događaje. između ostalih i u vezi sa RTCG.
    Last edited by El Re; 14-01-15 at 20:27.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by BAR View Post
    Првославна Црква је за земље са доминантим православним становништвом врло битна.
    Црква је једноставно парадржавна институција, која је потпорни стуб државе и народа, морални и духовни светионик.
    МЦП и све остале епархије, нису институције које су потпорни стуб државе Црне Горе, како се представљају, већ су потпорни стуб државе Србије, и њихов однос према држави Црној Гори зависи од односа Србије према Црној Гори.То помало ремети Амфилохије који је мало на своју руку, али то је већ дневнополитичко питање.

Онога тренутка кад се са МЦП и осталим епархијама на територији ЦГ буде управљало и у духовном и у организационом смислу искључиво са трона Св. Петра Цетињског, и кад Владику црногорског буду бирали у Црној Гори, онда се може рећи да је то црква Црне Горе.
    Наравно неће то само од себе, то је јако захтјеван и дуг пут који изискује велику, прије свега финансијску подршку Државе.Морамо и масовно школовати свештена лица Црногорске националности.Сигуран сам да се и ЦПЦ могу изнаћи модели за уједињење и сарадњу, поготово са млађим свештеницима.
    Znaci,ko nije bio za nezavisnost CG 2006. godine-on nema pravo postovati CG i biti na celu bilo kakve institucije? Onda pola stanovnistva ne bi imalo pravo baviti se javnim poslom.Ne postoji nijedna izjava Amfilohija,ili bilo koga iz CPM,koja zagovara ponovno formiranje zajednicke drzave sa Srbijom. To Ni Srbija vjerujem ne hi htjela.Za tako nesto bi bilo potrebno imati 2/3 vecinu i saglasnost UN.Meni je smijesno uopste o tome pricati.Djeluje kao da smo na nivou osnovne skole.

Vama je ocigledno problem jer CPM ne slijedi politiku SDP-a.Pa sami Crnogorci,izmedju ostalih i ja,tu stranku i njihovu politiku smatram za nedostojnom,pogubnom i anticrnogorskom.A ovakvi kao ja su u debeloj vecini.Koliko Crnogoraca procentualno podrzava politiku SDP-a? Nekoliko procenata.

Iskreno,meni ova diskusija djeluje neozbiljno.Ljutite se na Amfilohija jer voli Rusiju i Srbiju.I ne podrzava NATO pakt.Pa ogromna vecina Crnogoraca misli isto sto i Amfilohije.A takvi kao ti i El Re ste statisticka greska u politici.To su pokazali izbori.Vasi stavovi izazivaju nestabilnost jer prkose vecini i legalnim institucijama.
    Last edited by Tirion; 14-01-15 at 20:45.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Tirion View Post
    Ljutite se na Amfilohija jer voli Rusiju i Srbiju.I ne podrzava NATO pakt.Pa ogromna vecina Crnogoraca misli isto sto i Amfilohije.A takvi kao ti i El Re ste statisticka greska u politici.To su pokazali izbori.Vasi stavovi izazivaju nestabilnost jer prkose vecini i legalnim institucijama.
    ...

Mislim da si u velikoj zabludi. Shvatićeš to tokom godine.
    Broj Putinofila i wannabe Srba je zaista zaprepašćujući u Crnoj Gori. Ali daleko od toga da je to neko dominantno i artikulisano opredjeljenje stanovništva u CG. Veliko je pitanje da li je i većinsko i unutar pravoslavnog stanovništva. Kad uzmemo u obzir da u CG živi i preko 20% pripadnika drugih naroda onda na nivou države zasigurno nije. Ali putinofilija jeste zaista ozbiljna. Posebno je bila do jula mjeseca kada je ruskom despotu išlo dobro. U međuvremenu su mnogi shvatili njegov stvarni format i razočarali se. Ali, priznajem, to pitanje odnosa Crnogoraca prema ovoj i ovakvoj Rusiji itekao me intrigira jer će ono odrediti i moj doživljaj vlastitog naroda.
    Ono što je nesporno jeste da su proZapadne snage u CG itekako respektabilne. Ta skupina je jako šarolika i pokreću je različiti motivi, ali zajednička rezerva prema svemu što dolazi od orjentalnih uralsko-stepskih kultura je jako snažna. Kod tih ljudi uglavnom nije u pitanju averzija već prosto neprepoznavanje u tom svijetu. Za (većinu) nas bi pretjerenao bilo reći da je dalek, ali jeste tuđ.
    Svako pokušavanje da se CG ugura u taj svijet proizvodiće samo snažnije otpore. Ti otpori se podjadnoko registruju i kod velikog broja ljudi koji su odani birači DPS-a.
    To je toliki broj ljudi da ga DPS (sve i kad CG ne bi bila interesna sfera Zapada) prosto ne može ignorisati.
    Državna politika CG će se (pored početnih tumaranja) morati prilagođavati. što se s tim bude odlagalo, to DPS rizikuje da plati skuplju cijenu. Naravno, uz to i uvede CG u nestabilnost.
    Ponoviću (po 3. put) 2015. će dati odgovore na mnoga pitanja. Sem jasnog odgovora na pitanje pozicioniranja državne vlasti u odnosu na ovaj globalni sukob i evropske saveznike (kojima teži), i pitanje Crkve dobiće odgovor tokom ove godine. Neće sve biti gotovo, ali će proces rješavanja tog pitanja konačno početi.

Tako da, sačekaj još neko vrijeme sa tako krupnim ocjenama.

PS: Ja i uvaženi BAR imamo često slaganja, ali nerijetko i ne tako simbolična neslaganja.
    Last edited by El Re; 14-01-15 at 21:29.

Thanks Thanks Given 
    1,040
    Thanks Thanks Received 
    4,135
    Thanked in
    2,331 Posts

Quote Originally Posted by tirion View Post
    znaci,ko nije bio za nezavisnost cg 2006. Godine-on nema pravo postovati cg i biti na celu bilo kakve institucije? Onda pola stanovnistva ne bi imalo pravo baviti se javnim poslom.ne postoji nijedna izjava amfilohija,ili bilo koga iz cpm,koja zagovara ponovno formiranje zajednicke drzave sa srbijom. To ni srbija vjerujem ne hi htjela.za tako nesto bi bilo potrebno imati 2/3 vecinu i saglasnost un.meni je smijesno uopste o tome pricati.djeluje kao da smo na nivou osnovne skole.
    Ја нисам говорио о односима Црне Горе и Србије, нити о референдуму.Говорио сам о томе да Србија управља МЦП и осталим епархијама у ЦГ, да се из Београда сиједа на трон св. Петра Цетињског.Ми морамо уредити у Државу а и Цркву обзиром на њен значај.Никако нисам присталица острашћености, нити било каквог реваншизма, присталица сам договора, али које не ремете двије основне ствари, постојање Државе Црне Горе, и Црногорске нације.

vama je ocigledno problem jer cpm ne slijedi politiku sdp-a.pa sami crnogorci,izmedju ostalih i ja,tu stranku i njihovu politiku smatram za nedostojnom,pogubnom i anticrnogorskom.a ovakvi kao ja su u debeloj vecini.koliko crnogoraca procentualno podrzava politiku sdp-a? Nekoliko procenata.
    Ако мислиш на ситношићарску политику СДП-а са ДПС-ом, МЦП је дебело на том путу.СДП иначе нема другу идеологију.tолико о њима.

iskreno,meni ova diskusija djeluje neozbiljno.ljutite se na amfilohija jer voli rusiju i srbiju.i ne podrzava nato pakt.pa ogromna vecina crnogoraca misli isto sto i amfilohije.a takvi kao ti i el re ste statisticka greska u politici.to su pokazali izbori.vasi stavovi izazivaju nestabilnost jer prkose vecini i legalnim institucijama.
    Љутимо се на Амфилохија јер нас је заједно са Милом,Момиром,Слобом, Миром увео у ратну авантуру из које смо изашли поражени, морално и економски разорени. Довођење Аркана у Цетињски манастир, фигуративна закивања за везоров мост, вријеђање Црногораца је само шлагорт.И ја волим Русију а нарочито Србију, али највише волим Црну Гору, и реално послије свих братских авантура, вријеме је да једно вријеме мислимо само на себе.
    Нажалост мањи дио Црногораца мисли као Амфилохије и даље и послије свега не желе да схвате неке ствари.Чак су се и имена Црногорског одрекли на попису.
    Тужно.
    Last edited by BAR; 14-01-15 at 21:17.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    1,880
    Thanks Thanks Received 
    5,510
    Thanked in
    2,124 Posts

Amfilohije je popaljivao narod na rat. Obilazio je srpske vojnike po Bosni.

Primio je Arkana sa naoružanom pratnjom u Cetinjski manastir.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, u istraživanju o političkom delovanju Srpske pravoslavne crkve, koje je objavio 2003. godine:

Jedan od recitijih primera neposrednog politickog angazmana udruzenog s govorom mrznje je nastup mitropolita Amfilohija (Radovica) na proslavi pravoslavne Nove godine u Podgorici, u noci izmedju 13. i 14. januara 2002, kada je, zagovarajuci opstanak jedinstvene drzave, uzvikivao: "Neka svaki Crnogorac prokletoga cara Dukljanina prikuje cicem za Vezirov most". U tom trenutku, u Crnoj Gori je do kraja zaostreno pitanje referendumskog izjasnjavanja o konacnom drzavnom statusu. Naknadna "objasnjenja" u kojima je Amfilohije tvrdio da je imao u vidu cara Dukljanina kao legendarni simbol paganstva, ne samo da su neuverljiva, nego su i licemerna, ako se ima u vidu da je Duklja (prva crnogorska drzava nastala u X veku), tokom najnovijeg procesa osamostaljenja Crne Gore od Srbije, postala simbol crnogorske drzavne samostalnosti.
    Amfilohije Radović, pred crnogorski referendum na pitainje voditeljke novosadske televizije:
    “Šta mislite o crnogorskom državnom projektu?”
    -“Ne pravi se pita od onoga.”
    Amfilohije Radović o Radovanu karadžiću:
    "Radovana znam godinama i prijatelji smo. Čitam njegovu poeziju, znam njegovu porodicu. Ne možete tako lako da se odreknete priajtelja. U jednom trenutku sam mu rekao: "Radovane, ako treba megdje da se skloniš, dođi u Crnu GOru, tu su se hajduci sklanjali od pamtivijeka."
    Amfilohije Radović o "istrazi potu*ica"(koja inače nije istorijski događaj):
    "Istraga potu*ica je značaj istorijski događaj. Mnogi i danas prigovaraju kako je to smio vladika Danilo. Jeste strašno pobiti ljude, međutim, još je strašnija duhovna smrt koju siju oko sebe ti lažni ljudi, sa lažnom vjerom. Zato je blagodareći toj žrtvi vladika Danilo spasio Crnu Goru. Da se to nije dogodilo, danas ne bi bilo pravoslavnog uva u Crnoj Gori, i to treba imati u vidu."
    Još neki od njegovih citata:
    "Crnogorska nacija je kopile Milovana Đilasa"

"Najvažniji zadatak Srpske pravoslavne crkve je da sačuva jedinstvo srpske Jugoslavije."

"Dodijelili su mi čin pukovnika i ja im zamjeram, jer sam u najmanju ruku đeneral".
    Amfilohije zvaničnim pismom od 10. juna 1992. godine, traži od patrijarha Rusije Alekseja II, da falsifikuje jedan od crkvenih dokumenata koji potvrđuje autokefalnost crnogorske crkve prije 1920:
    • "Naša smjernost poslije nedavnog susreta sa Njegovom svetošću, obraća se neodložnom molbom, i sa blagoslovom naše svetosti patrijarha Pavla, da donesete rješenje o nekanonskom i pogrešnom unošenju Crnogorske mitropolije kao autokefalne crkve u Diptih Ruske pravoslavne crkve 1850. godine i da tu odluku u Diptihu opovrgnete, jer su u našoj svetoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi takve prilike da postoji tendencija raskola u Crnoj Gori."

Nikodim Bogosavljević, iguman manastira Dajbabe:
    “Pravoslavna crkva nikad ne može da blagosilja ono što nije stvorio bog, a definitvno crnogorsku naciju nije stvorio bog nego je ona plod ljudskih sujeta i slabosti, a generalno je tvorac crnogorske nacije zapravo đavo u suštini stvari”;
    Živko Velimirović, đakon crkve Sv. Sava u Njujorku, na proslavi Savindana, se pita “Kako da nazovemo te Crnogorce sto se odricu Srpstva...”, pa konstatuje “da su oni sluge nekih demona koji ne zele dobro Srpskom narodu” (“Parohijski glasnik”, br. 137, mart-april 2000.).[/SIZE]

Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, podgorički paroh:

Džomić je drugoga oktobra 2014. prisustvovao svečanome otvaranju Ravnogorskoga parka, podignutog u Bileći u čast četnika.

SPC je proglasila Joanikija Lipovca za sveca, a čovjek je bio italijanski i njemački kolaborant.

Takođe je za sveca proglašen 2005. god. Milorad Vukojičić Maca, četnički koljač za vrijeme Drugog svjetskog rata.
    Last edited by ASC; 14-01-15 at 21:38.

Page 60 of 165 FirstFirst ... 105056575859606162636470110160 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)