Sa tako lijepim i nedvosmislenim formulacijama se slažem...
Ksenofobijskoj doktrini dobro dođe.
No, hajde da ga posmatramo kao običnog čovjeka koji je ovako iskazao protest. Lično ne podržavam niti volim ovakve reakcije, ali mislim da ipak ovoliku pompu nije trebalo izazvati nasuprot očiglednih i ekstremnih stvari koje se dešavaju u ime velikog i imućnog...s.w.a.t.
Sasvim je 'prihvatljivo' da neko palamudi o šerijatu, gdje je ovdje većina ljudi stavljena van zakona, degradirana tom ideologijom.
Zašto onda nije OK (prihvatljivo) biti nacista?
Treba razumjeti ove reakcije, one su od ljudi. Nisu sasvim na mjestu, ali ih treba žestoko oslušnuti.
Ovakve reakcije se javljaju u niz zemalja u kojima demokratija nije pod znakom pitanja kao kod balkanskog miljea. Belgija, Danska, Švedska...koje su pružili građansko dostojanstvo milionima pravovjernih koji sada pokušavaju da ih odvedu na pravi put...što li već ne čine.
Zar ne treba očekivati bar neku reakciju kad neko sa ovim božijim rječima pravo sa propovjedi uleti u metro i pobije i osakati gomilu ljudi ?
Ovo se može i shvatiti i kao protest protiv nemoći države da efikasno počne da rješava probleme.
Jednostavno mi smeta što nečija ljudska reakcija, koja je iskrena, nailazi na ovoliko osude, bez obzira na njenu grešnost umnogome je benignija od raznoraznih masakara i idiotluka koji mnogi muslimani počine onako pravo sa propovjedi.
Da se viđet da Mabus & Co. sad će da nas ubjeđuju da njegova ekselencija Bilal Bosnić je krivo shvaćen.
Da taj polupismeni munđos nije ono što svi znamo da jeste.
Sve je to zavjera protiv muslimana, a nikako kritika usmjerena protiv primitivizma i idotluka.
Last edited by gaul; 29-12-14 at 16:29.
Sa tako lijepim i nedvosmislenim formulacijama se slažem...
Zelim vam samo jedno, a to su dvije stvari: "rad, red i disciplinu".
Da, govori. Tacno je da se pojavljuju kontradikcije, kada se ispravlja Biblije. Kuran nije sacuvan u originalu, tako da je to vjerovatno zbog falsifikovanja tokom istorije. Svakako govori o istom Bogu i kaze: "O sljedbenici Knjige, vi niste nikakve vjere ako se ne budete pridržavali Tevrata i Indžila, i onoga što vam objavljuje Gospodar vaš." (5. Al-Ma'ide 66)
Tervat je Starozavjetna, a Indzil Novozavjetna knjiga...
Naravno da Biblija nije sacuvana u originalu jer su Bibliju stvorili svestenici tako sto su izabrali 4 najpodobnija jevandjelja a ostala proglasila za jeres. Ali pazi sad koji licimjeri, spaljivali su JEVANDJELJA i ubijali su svakog kod koga bi ista bila u posjedu.
Da ne bih duzio,sto se tice starog zavjeta, cak su jevreji napravili opsezno istrazivanje i markirali u kom dobu su pisari pravili izmjene, dodavali i oduzimali.
Novi zavjet kakav znamo danas nije mnogo stariji od kurana, mozda par decenija.
One Ring to Rule them all...
Kuran je takođe mijenjan, samo za razliku od hrišćanskih teologa islamski to ne priznaju
Razlika je u tome što je Biblija mijenjana na način kako je to nekom glavonji odgovaralo, a Kuran je mijenjan silomm prilika
Već sam pisao o okolnostima pod kojima je Kuran istrpio izmjene :
To što islammski teolozi "zaboravljaju" na istorijske činjenice je samo nedostatak Islama. Jer da se kaže KAKO JESTE bilo bi daleko manje fanatika
Last edited by Rakun; 30-12-14 at 16:51.
"Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao je: "Znate li sta je ogovaranje?"
Rekose: "Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju".
On je rekao: "Spominjanje svoga brata po onome sto mu nije drago".
Neko upita: "A ako je moj brat onakav kao sto sam rekao?", pa mu je odgovorio: "Ako je onakav kao sto si rekao - ogovarao si ga, a ako nije onakav kao sto si rekao - onda si ga potvorio".
Hadis je hasen-sahih od Ebu-Hurejre r.a i nalazi se u Muslimu br. 2589
Last edited by Archi; 31-12-14 at 07:44.
17 Al-Isra, 37:
Ne hodi po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni brda u visinu dostići.
Imamuddin writes:
The origin of Kufic or the angular style of Arabic script is traced back to about one hundred years before the foundation of Kufah (17H / 638CE) to which town it owes its name because of its development there.[7]
Similarly Moritz writing in the Encyclopaedia Of Islam says:
Although the script [i.e., Kufic] itself,.... was known in Mesopotamia at least 100 years before the foundation of Kufa, we may conjecture that it received its name from the town in which it was first put to official use...[8]
That is to say, the town was founded in AH 17, and the Kufic style originated 100 years before that time! This conclusion is agreed upon by other writers too.[9] Khatibi and Sijelmassi inform us that:
The Arabs usually distinguish four types of pre-Islamic script: al-Hiri (from Hira), al-Anbari (from Anbar), al-Maqqi (from Mecca) and al-Madani (from Medina). The famous author of Fihrist, Ibn Nadim (died c. 390/999) was the first to use the word 'kufic', deriving it from the hiri script. However, Kufic script cannot have originated in Kufa, since that city was founded in 17/638, and the Kufic script is known to have existed before that date, but this great intellectual centre did enable calligraphy to be developed and perfected aesthetically from the pre-Islamic scripts.[10]
What is of note here is that it is the Hiran script which later came to be classified as the Kufic. Abbott writes:
... Kufah and Basrah did not start their careers as Muslim cities until the second decade of Islam. But these cities were located closer to Anbar and Hirah in Irak, Kufah being but a few miles south of Hirah. We have already seen the major role the two earlier cities played in the evolution of Arabic writing, and it is but natural to expect them to have developed a characteristic script to which the newer cities of Kufah and Basrah fell heir, so that for Kufic and Basran script one is tempted to substitute Anbaran and Hiran ... our study so far shows that the script of Hirah must have been the leading script in the 6th century and as such must have influenced all later scripts, including the Makkan - Madinan.
Odje detaljno
http://www.islamic-awareness.org/Qur...Mss/kufic.html
To što ti pričaš nema veza sa istorijom i nije ništa drugo no obična izmišljotina kao što je dokazano na gore navedenom sajtu.
Misliš izmišljotina je ovo što nisi ubacio u quote !
Tokom Muhamedovog života djelimično napisan i zapamćen Kuran je pao u privatne zbirke
Ebu Bekr je u početku uveo pravilo da je Kuran opšte dobro. Ovo pravilo je ukinuto 633 u ratu između Hafiza(ljudi koji su sakupljali Kuran i znali ga napamet) i samoproklamovanog proroka Maslamah bin Ḥabīb-a(mada su svi proroci samoproklamovani, ali nema veze).
Posebno je značajna borba kod Yamama u kojoj je poginulo 700 Hafiza(jedini koji su znali kuran velikim dijelom).
Na vjerodostojnost Kurana je posebno uticala pogibija nekog Salima(čovjeka kome je Muhamed lično odobrio da nastavlja podučavanje ljudi)
Kuran je po Muslimanskim istoričarima pisan 653~656 godine od strane nekog Utman ibn Affan-a
21~25 godina poslije Muhamedove smrti.
Tačno je da su postojali zapisani dijelovi koje je još Muhamed diktirao ali su izgubljeni prilikom rata Muhamedanaca sa pomenutim samoproklamovanim prorokom 634 godine.
Što znači da se po tvrdnjama muslimanskih istoričara Kuran prenosio usmeno više od 25 godina prije nego što je zapisan.
Ovo što sam napisao gore je Muslimanska verziju događaja
A ovo je pravo stanje stvari:
Veliki broj nepristrasnih istoričara tvrde da je Kuran pisan oko 690~700-te godine jer su najstariji tekstovi pisani Kifutskim pismom (koje nije postojalo do 680 te godine)
Sa Kuranom su se prema muslimanima preko 25 godina igrali gluvih telefona(i to ratujući) tako da se ne može reći sa sigurnošću koliki dio Kurana je od Muhameda. Prema nepristrasnim istoričarima ni jedno slovo kurana nije napisano 70 godina poslije s.w.a.t. Muhameda
ISTORIJSKE ČINJENICE
Last edited by Rakun; 31-12-14 at 00:59.
Zapamćen je u potpunosti od mnogih ljudi.
Možel izvor za ovaj broj?Posebno je značajna borba kod Yamama u kojoj je poginulo 700 Hafiza(jedini koji su znali kuran velikim dijelom).
I za ovo referenca ako može?Na vjerodostojnost Kurana je posebno uticala pogibija nekog Salima(čovjeka kome je Muhamed lično odobrio da nastavlja podučavanje ljudi)
Postojali su i napisani djelovi, ali pa šta i ako jeste?Što znači da se po tvrdnjama muslimanskih istoričara Kuran prenosio usmeno više od 25 godina prije nego što je zapisan.
Ti tvoji ,,nepristrasni istoričari'' su veoma pristrasni čim izmišljaju takve laži, Kufsko pismo je postojalo mnogo prije toga.A ovo je pravo stanje stvari:
Veliki broj nepristrasnih istoričara tvrde da je Kuran pisan oko 690~700-te godine jer su najstariji tekstovi pisani Kifutskim pismom (koje nije postojalo do 680 te godine)
Hahahahh opet nepristrasni istoričari je li... I šta ako se prenosio usmenim putem? Nije ga zapamtio samo 1 čovjek već više ljudi.Sa Kuranom su se prema muslimanima preko 25 godina igrali gluvih telefona(i to ratujući) tako da se ne može reći sa sigurnošću koliki dio Kurana je od Muhameda. Prema nepristrasnim istoričarima ni jedno slovo kurana nije napisano 70 godina poslije s.w.a.t. Muhameda
ISTORIJSKE ČINJENICE
Đe ?
Last edited by Israphel; 31-12-14 at 13:10.
Ogovarač neće ući u Raj
http://sunnah.com/urn/2054670
Otprilike prevod
Poslanik s.a.v.s je rekao- Ko god vjeruje u Allaha i Sudnji dan ne bi trebao da povrijedi svoje komšije i ko god vjeruje u Allaha i Sudnji dan trebao bi da velikodušno usluži goste, i ko god vjeruje u Allaha i Sudnji dan trebao bi da priča ono što je dobro ili da ćuti.
http://sunnah.com/bukhari/78/163
I jedna ilahija na tu temu
I jedna lekcija
Evo ISIS izdade priručnik za majke i naravno sa odgoj u islamu. Sad će kao neko više znat od njih o Islamu i odgoju đece.
Tako da je uglavnom sa time sve rečeno...zaokruženo.
Može lock![]()
Izvinjavam se na kasnom odgovoru ali mi je trebalo malo vremena dok ne pronađem vjerodostojne izvore tj. izvore koje ni jedan musliman ne može osporiti pošto su svi ostali istoričari neprijatelji Islama
Neću praviti quote posebnih pitanja jer su definisana kako su definisana "I, šta sa tim ?", " Pa šta", "Daj referencu", "Đe", "hahaha". Izgubila bi se nit diskusije.
Dakle vako.
O pomenutoj bitci kod Jamame sam se u početku informisao sa Wikipedije.
Prije nego što kažeš "Wikipedija je uređivana od strane neprijatelja Islama" (kao da muslimani nemaju dozvolu da je mijenjaju). Na dnu većine tekstova na wikipediji stoje reference koje se mogu provjeriti
tako da ti je SVE o pomenutoj bitci napisano u knjigama koje su pisali veliki Islamski učenjaci u svojim knjigama kao što je npr. An approach to the Quranic sciences od Muhammad Taqi Usmani-ja (velikog učenjaka i sudije šerijatskog vrhovnog suda u Pakistanu)
"neki Salim" kojeg sam pominjao čija je smrt bila veliki udar na Islam se zvao Salim Mawla Abu Hudhayfa i bio je asabi (nešto kao usvojeni sin) proroka Muhameda i među prve četiri osobe koje su zapamtile Kuran.
Muhamed ga je uvrstio među 4 najvažnije osobe Islama :
"Učite Kuran od četiri osobe: Abd-Allah ibn Mas'ud, Salim Mawla Abu-Hudhayfah, Ubay ibn Kab i Muadh ibn Jabal." Muhamed
Što se tiče Kufitskog pisma ti mogu dati samo reference neprijatelja Islama (čitaj svih onih koji nisu muslimani) na šta ćeš ti meni da odgovoriš linkovima ka nekim opskurnim blogovima. Činjenica stoji u Wikipediji na Arapskom da je to pismo 100 godina starije od grada (valjda je grad dobio ime po pismu šta li već) ali nigdje nema reference
Pitaš "pa šta ako su pamtili 25 godina". Tih 25 godina ratovali i bili ubijani.
Kažeš "nije jedan zapamtio Kuran, već više njih". Ja navedoh ISTORIJSKE ČINJENICE da je jedan od četiri apostola ubijeno i sa njim 700 onih koji su znali Kuran
Kažeš svi su zapamtili čitavi Kuran.... NISU barem tako piše u gore pomenutoj knjizi, u bitci kod Jamame je ubijeno 700 hafiza i "nebrojeno onih koji su djelimično zapamtili Kuran", a prije toga je poginulo još 70 učitelja Islama koje je Muhamed lično poslao u Bir Maona
Suma sumarum:
Jedan od četiri Muhamedova "apostola" je poginuo u bitci kod Jamame i 700 ljudi koji su naučili Kuran tako da bi autentičnost današnjeg Kurana bila čudo.
PS.
Pošto se smiješ apsolutno svakom istoričaru koji nije musliman prisiljen sam da se znojim dok ne nađem arapske izvore.
Od sada pa ubuduće zabranjeno ti je da komentarišeš hrišćanstvo ako ne navedeš tekst koji je pisao neki poznati hrišćanski svještenik ili da komentarišeš judeizam ako ne navedeš tekst barem nekog poznatog rabina
Last edited by Rakun; 04-01-15 at 02:18.
Rakune svaka cast... Ovo tebe dobri Allah chuva, za dzenet testira...
One Ring to Rule them all...
Inspiracija 11 dio:
17 Al-Isra, 37:
Ne hodi po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni brda u visinu dostići.
Inspiracija?
Sjajan klip, naprosto sam oduševljen. Malo je reći da sam oduševljen, nego nešto višlje...
Inspiracija bješe faza u toku stvaralačkog mišljenja, iznenadno i nikako pod svjesnom kontrolom.
Zna tako da izroni neko rješenje, pa bogomi i umjetnički polet.
Koristi se još i termin iluminacija
No dobro, dakle evo već 11. dio inspiracije koja treba da nas ufati i da povedemo nekog beskućnika na večeru?
Koji ujedno je baš onako fensi, ne smrdi, ima dobre slušalice. hipsteri jeste da djeluju kao klošari, ali suštinski to je stil odjevanja kao izbor nikako kao nužnost.
Koliko vidim, ođen prezentiraš odgoj u vjerskom smislu koji dolazi samo kao inspiracija, nikako način života ili iskreno i ustaljeno mišljenje.
Sa druge strane, još mi je jako interesantno ono, da se indetifikuje uvijek samilost prema potlačenima i siromašnim - što podrazumjeva da inspirativni vjernik je jok sve to.
Vrlo zanimljiva konstrukcija.
Radim za evil korparaciju na šejtanskom zapadu, govorim neomiljenim Alahovim jezikom i vikendom, zapravo jedan od vikedna odlučim da provedem drugačije (a pitanje se postavlja kako ih provodim inače) tako što hipstera izvedem na picu.
I to kad me ufati inspiracija!
Ovo su ameri davno provalili, da tako zovnu nekog na večeru tokom Dana zahvalnosti, nahrane gladnoga za sopstvenu trpezu - običaj je takav, vele.
Deja Vu!
Još interesantnije jeste - zašto se zapad kljuka sa ovako krotkim porukama?
Pored toga što tamo dogma je marginalizovana, pa nekako se oblači ruho jagnjeta. Šta je sa porukama iz sredina gdje je dogma dominantna?
Koliko su one krotke i inspirativne?
Ako imamo države, društva gdje ova krotka ideologija pod naletima inspiracije je sasvim cool, zašto onda pored neviđenog bogastva dešavaju se vakve stvari -
- ovi kukavci ovako svaki dan idu na posao.
Vjerujem kad im dođe subota veče...ah da, pa oni nemaju vikend
Sad naprosto sam zbunjen, zašto takva oprečnost u porukama ?
Zašto se maneken nije odrekao blagodeti dunjaluka kao onaj hipster koga je pokupio. Na neki način on bi trebao da njemu priča o Bogu, a ne ovaj ..kad smo već kod primjera.
Koja oprečnost -i to previše.
Last edited by gaul; 04-01-15 at 12:52.
Gaule nadji neku zenu (ozeni se) to preporucuje Islam da se malo smiris uz nju. Ne valja toliko śekirancije na vikend cak iako te placaju.
17 Al-Isra, 37:
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks