View Poll Results: Mislim da u svijetlu pogoršanja odnosa Zapada i Rusije:

Voters
186. You may not vote on this poll
  • 1. Crna Gora treba čvršće stati uz Zapad (EU,SAD i NATO) bez obzira na moguće posljedice toga

79 42.47%
  • 2. Crna Gora treba prekinuti dosadašnji pravac i držati se Rusije, bez obzira na posljedice toga

23 12.37%
  • 3. Crna Gora treba odustati od svrstavanja uz bilo koju stranu, bez obzira na posljedice toga

57 30.65%
  • 4. Pogoršanje odnosa Zapada i Rusije se neće desiti, tako da sve ovo trebamo zanemariti

11 5.91%
  • 5. Teško se cijepam kao ličnost u ovom traumatičnom opredjeljivanju/ ne znam

16 8.60%
Page 27 of 165 FirstFirst ... 172324252627282930313777127 ... LastLast
Results 651 to 675 of 4116

Thread: Crna Gora u odnosu na novu realnost i geopolitički sukob Zapada i Rusije

Thanks Thanks Given 
    3,194
    Thanks Thanks Received 
    3,232
    Thanked in
    1,567 Posts

da prenose samo sa RTSa pa prosti jadi nego su par puta prenijeli nešto i sa srbin.info (e sad ne sjećam se baš je li analitika ili neki drugi nazivno procnogorski medij ako nije i sama RTCG)

kad smo kod RTCG upalo mi je u oči kolika je količina proruskih komentara i "botovskih" pluseva, a taj sajt ne vjerujem da posjećuje i komentariše iko bez uglavnom po partijskoj dužnosti...
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    20
    Thanks Thanks Received 
    225
    Thanked in
    150 Posts

Quote Originally Posted by AdO_pG View Post
    jbg,to ti je kad amerika(vodeca svjetska sila)mora da izigrava mirotvorca,dok se rusija drzi po strani i time pridobija simpatije ljudi sirom planete medju kojima si i ti.za to vrijeme mnogi krive ameriku za sve lose sto se desava u svijetu,sto nema veze s mozgom.
    Jes vala...Ljudi bezveze krive Ameriku kad izigravajući mirotvorca napadne recimo Irak.
    I onda svi pričaju kako je poginulo milion ljudi, a niko da pomene demokratiju i prosperitet koji su Iračanima doneli.
    Da ne pominjemo mirotvoračko naoružavanje ljudoždera u Siriji i slično...

Thanks Thanks Given 
    20
    Thanks Thanks Received 
    225
    Thanked in
    150 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Kako je moguće da su tada svi pratili šta se piše i objavljuje po Zapadu, a danas im, gle čuda, to "promiče"??.
    Shvatili ljudi da je sve to isti djavo i da je zapadna štampa takodje u službi politike.
    Šta se uostalom tamo može pametno pročitati u vezi aktuelne krize?
    To je ista ona štampa koja je udarala u ratne bubnjeve i pisala o Sadamovom oružju za masovno uništenje, a sad piše Putinu kao samom Sotoni, ubici dece i čoveku koji je lično sa terase na Kremlju oborio malezijski avion.
    Mislim, ima na zapadu i nezavisnog novinarstva, ali New York Times, Washington Post, CNN, BBC, Daili Mail i slično je obično smeće.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Daca
    ali New York Times, Washington Post, CNN, BBC, Daili Mail i slično je obično smeće
    BBC i Dejli Mejl u istu kategoriju i josh to "Daily" ni napisat ne umijesh???Samoiskljuchi se iz priche.

P.S. Hvala svima za lijepe rijechi!
    Last edited by Separatista; 06-12-14 at 20:19.
    Ridin' on the black train

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by NSX View Post
    da prenose samo sa RTSa pa prosti jadi nego su par puta prenijeli nešto i sa srbin.info (e sad ne sjećam se baš je li analitika ili neki drugi nazivno procnogorski medij ako nije i sama RTCG)

kad smo kod RTCG upalo mi je u oči kolika je količina proruskih komentara i "botovskih" pluseva, a taj sajt ne vjerujem da posjećuje i komentariše iko bez uglavnom po partijskoj dužnosti...
    Da,..van svake je sumnje da se crnogorskim javnim mnjenjem manipuliše. No, na žalost, to neće biti ništa novo. Zato smo po slobodi medija, od strane uglednih evropskih udruženja, i rangirani u tabelama tamo đe smo.
    Čak nije ni čudno zašto se od toga ne odustaje. Prosto, pitanje je da li smo mi kao društvo uopšte zreli za slobodu bilo koje vrste.
    Nego, ne želim dalje o tome iz nekoliko razloga. O tome drugi put.
    No ne poturaju nam "naši" mediji samo vijesti iz kuhinje Kremlja. Stvar ide još dalje. Ekavica, po prvi put u istoriji Crne Gore, jako podmuklo i na mala vrata, ne samo preko ispostava srpskih redakcija, već i preko nazovi crnogorskih medija ulazi u naše živote, a naša je mladež kupi poput sunđera. Tekstovi sa srpskih redakcija i iz pera srpskih novinara se više ne prevode na ijekavsku varijantu (ni jotovanu, ni onu drugu), što je nezamislivo u bilo kojoj zemlji regiona. Ukoliko tekst novinara nije preveden na službeni jezik, u Srbiji, Hrvatskoj, BiH, novinarski tekst ili prilog crnogorskog novinara ne može takav pred čitaoca pa taman da je taj Crnogorac balkanski Pulicer..Ne znam da li primjećujete, u Crnoj Gori i reklame naprasno sve više počinju da se objavljuju na ekavici. Ne, ne govorim o reklamama srpskih proizvoda i srpskih marketinških agencija. I domaći crnogorski proizvodi počinju se Crnogorcima nuditi na ekavici. Tako recimo jedna fabrika vode iz CG, na čistoj ekavici sa Dorćola nudi nam da "osetimo svežinu Durmitora"..
    Podsjetiću da je i famozni cirkus sa četvoroimenim nazivom za predmet maternjeg jezika Ustavi sud stavio van zakona i objasnio da se službeni jezik ne može izjednačavati sa jezicima u službenoj upotrebi. DPS (i srpsko društvo) oštro su se uzjogunili na presudu Ustavnog suda i odbijaju već skoro dvije godine da po njoj postupe iako se navodno kunu u vladavinu prava i tvrde delegaciji EU da će zahtjeve iz poglavlja 23 i 24 sprovoditi i poštovati sa najvećom posvećenošću. Ni SDP (koji je inicirao žalbu Ustavnom sudu koji je zauzeo stav da imaju pravo) ne pominje ništa više na tu temu, već su svi netragom nestali.
    Sve ovo što se dešava sa izvještavanjem medija i uopšte pozicioniranjem Crne Gore prema Srbiji i Rusiji dio je jednog te istog procesa.
    Ono što mene tu najviše interesuje, a direktno je vezano za temu, jeste - s kojim ciljem se to radi?

Jedino što mi izgleda smisleno jeste da bi Đukanović i klika oko njega, rado voljeli da vide da im Kremlj drži što šire otvorena vrata. Zašto??
    Đukanović je najpouzdaniji saveznik Vašingtona i Brisela, no on u njihovu pouzdanost ne vjeruje do kraja. Da budem otvoren - ima strah da bi ga oni mogli izdati u nekom trenutku, tj., naći pogodnijeg partnera unutar Crne Gore.
    Zasad je takvo nešto nemoguće, no, ne lezi vraže, Đukanović bi volio da ima što bolju komunikaciju sa Moskvom.
    Đe je onda problem? U tome što je Đukanović neko koga su u Moskvi otpisali. A zašto? Prije svega zbog nacionalizacije KAP-a, ali i odbijanja da dozvoli Rusima sidrenje vojnih brodova.
    Međutim, Đukanović je praktičan i ne želi ljutiti Ruse. Naprotiv. Vrlo vješto (čak ignorišući uvrede na račun vlasti u CG i na račun same države) održava/njeguje proruske simpatije domaćeg građanstva. I ne samo to...

Crna Gora jeste bila među prvim državama koje su uvele sankcije pojedinim ruskim zvaničnicima. To je onaj famozni spisak sa onih prvih 15 imena iz marta ove godine. Na njemu je preko pola imena zvaničnika bivšeg ukrajinskog režima. Dakle, ne ruskih funkcionera. Taj spisak EU je proširivala do sada 6 puta. Na njemu se sada nalazi preko 160 imena. sav ruski državni aparat je popisan. Svako ko išta znači u toj oligarhiji. Fali još samo Putin. EU je u julu čak uvela tkz. "sektorske" sankcije Ruskoj Federaciji. Dakle, zabranila rad političkim i privrednim entitetima iz EU sa Rusijom, njenim državnim vrhom i finansijskim centrima oko njega. Ograničila je gotovo sve osim toga da od Rusa kupuje gas. Crna Gora ništa od toga nije učinila. Njen spisak je zakočen na dan 19. mart. Nikada više nije update-ovan... Slučajnost? Taman posla. Tako naša Vlada ima da ponudi "slatko" za obije strane. Vašingtonu i Briselu se mogu isprsiti i reći "uz vas smo, uveli smo Rusima sankcije", a drugovima iz kremaljskih odaja "sankcije Rusiji nikada nijesmo uvodili, niti planiramo"...
    Ja ozbiljno imam podozrenje da je i famozna epizoda sa bilbordima o otporu Rusima zapravo kuhinja nekog iz državnog vrha. Interesantno je da su ti bilbordi bili tako zgodan momenat da u Vladi (MVPEI) sačine unjkavo-srceparajuće saopštenje u kojem se Vlada u ime Crne Gore zaklinje Rusiji na račun neke mitske ljubavi i prijateljstva koje nas neraskidivo spaja. Samo što nijesu obećali da će autore bilborda goniti do kraja svijeta, jer zaBoga niko ne voli više Rusiju od njih i nikom oni neće dozvoliti da stavlja "špicu" među nas....No, po reakciji ambasade Rusije (tj. da budem precizniji - potpunom odsustvu iste na tako romantično saopštenje koje je izgleda lično sricao nadahnuti Lukšić) rekao bih da oni znaju s kakvim mangupima imaju posla. Da sam vjerovatno u pravu govori mi i podatak da je Moskva stavila ograničenja za uvoz (nije jasno da li svih ili samo nekih) prehrambenih proizvoda iz Crne Gore.
    Ipak, Đukanović ne odustaje. On se na Moskvu neće srditi pa šta god da učine. Eto, on prije par dana izjavi da su sankcije Rusiji zapravo greška...Ipak, medijski spineri su se postarali da ta izjava ne bude raubovana previše kako ne bi privukla pažnju zapadnih centara. Baš zanimljivo. bitno je da je namigivanje stiglo na adresu đe treba...Pa sad, ako ga se Rusi "sete" za sljedeću paradu na Crvenom trgu, dobro jes',..ako ne - on je samo vršio svoju dužnost.

Dakle, biće zanimljivo što će se ovdje događati...
    Ono čega se već dvije godine često prisjetim (a posebno od starta ukrajinske krize) je izjava Slavka Perovića (kome pripisaše da je poludio) a koji izjavi još prije nekoliko godina da se sa narodom Crne Gore igra velika igra i da Amerikanci planiraju Srbiji prepuštiti stvarnu kontrolu nad Crnom Gorom i Republikom Srpskom (sa ili bez izmjene granica) uz uslov da Beograd prizna Kosovo i ostane poslušan Vašingtonu.
    Ako postoji i najmanji mogući promil mogućnosti da se takav scenario dogodi, onda nije zgoreg biti na oprezu i posmatrati što radi vlast u Crnoj Gori i s kim i š čim sve flertuje.
    Možda ću ogriješiti dušu, no moj je utisak oduvijek bio da je Đukanoviću i ljudima oko njega lični interes uvijek bio na prvom mjestu, a ako se interes naroda i države s tim poklopi, dobro jes', a ako ne, zna se što će dobiti prednost.
    Vrijeme je uostalom već potvrdilo neke Slavkove riječi od kojih su mnoge u startu i meni samom izgledale potpuno sulude.
    Last edited by El Re; 06-12-14 at 21:07.

Thanks Thanks Given 
    20
    Thanks Thanks Received 
    225
    Thanked in
    150 Posts

Quote Originally Posted by Separatista View Post
    BBC i Dejli Mejl u istu kategoriju i josh to "Daily" ni napisat ne umijesh???Samoiskljuchi se iz priche.

P.S. Hvala svima za lijepe rijechi!
    Ne u istu kategoriju, već u isti koš...za smeće.
    Samo što je BBC veće smeće.

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

rekao bih da oni znaju s kakvim mangupima imaju posla. Da sam vjerovatno u pravu govori mi i podatak da je Moskva stavila ograničenja za uvoz (nije jasno da li svih ili samo nekih) prehrambenih proizvoda iz Crne Gore.
    za nekoga ko savrseno dobro prati situaciju na domacoj i politickoj sceni cudi me ova recenica. Uveden je na meso i mesne preradjevine jer prodajemo evropske proizvode nankoje su rusi uveli sankcije. Konkretno se radi o svinjskom mesu iz holandije i zbog nadeg pokusaja da iskoristimo situaciju( vjerovatno uzak krug ljudi) svima se to obija o glavu. Konkretan je podatak da se izvoz svjezeg mesa prema rusiji povecao za nesto manje od 50mil eura, dok je uvoz mesa iz holandije porastao za nesto preko 30mil. Pametnome dosta. Sada nas rusi disciplinuju i bojim se da ce se zbog toga sto znaju kakvi smo mangupi, lagano prosirivati na ostalo.
    Ono sto mi ne znamo, a ocigledno se o tome radi, je koliko je novca cg gradjana investirano u rusiji. Znam da su pojedini gradili zgrade tamo, za rocenovog boravka tamo sklonjen je veliki dio kontraverznog novca i ulaganja. Nismo dzabe kao prvu packu pd rusa dobili "kada ste donosili pare nismo pitali odakle vam o gdje ulazete"

Thanks Thanks Given 
    3,194
    Thanks Thanks Received 
    3,232
    Thanked in
    1,567 Posts

Možda ću ogriješiti dušu, no moj je utisak oduvijek bio da je Đukanoviću i ljudima oko njega lični interes uvijek bio na prvom mjestu, a ako se interes naroda i države s tim poklopi, dobro jes', a ako ne, zna se što će dobiti prednost.
    pa to sam i ja uvijek pominjao, 1997. i 2006. smo imali sreće da su nam se interesi poklopili(primijeti da nas kao narod CG i njih posmatram kao odvojene entitete) ali ostalo...ma ni pedlja nisu vodili računa o interesima CG naroda kulture jezika i svega ostaloga niti ih je to uopšte i zanimalo osim kad je to bilo u funkciji zamajavanja za KAP Telekom i ostalo, u čimu su im SPC i glavni njihov pukovnik svesrdno asistirali kao najbolji saveznici

a to što se na našu štetu čuva odstupnica ka Rusiji me ne čudi, vide kako su prošli Gadafi i njemu slični koji su bili još bliskiji zapadu nego oni i onda da se obezbijede najbliže familije a ostalo nije bitno

Thanks Thanks Given 
    20
    Thanks Thanks Received 
    225
    Thanked in
    150 Posts

A nisam baš razumeo...kako to vlast u CGi čuva odstupnicu ka Rusiji?
    I kakvu štetu gradjani CG trpe zbog toga?

Thanks Thanks Given 
    3,194
    Thanks Thanks Received 
    3,232
    Thanked in
    1,567 Posts

Quote Originally Posted by Separatista View Post
    Srbija je od dolaska Slobe Slobode na vlast glavni piroman na Balkanu
    hah nemoj zamjerit ali ovo zvuči kao da je napisano od nekoga ko je toga istog prilično podržavao tih godina i dobro se okoristio od toga familijarno-partijski

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Svakim danom veliki vođa u Kremlju od simbola snage nekakve "nove Rusije", postaje simbol njenih mana, nemoći i urušavanja.
    Jučerašnji događaji u Čečeniji kada je poginulo 14 policajaca, te nekoliko drugih državnih službenika, a na desetine je ranjeno, zloslutna su najava da je pred Rusijom možda 3. Čečenski rat.
    То би био рат Чечена на Челу са Кадировим против Чечена на челу са исламистима. Мислиш да би Путину засметало ?

Za sada još nije izjavio da će za jednog ubijenog Rusa strijeljati sto građana, ali... nije isključeno...
    Мислиш за убијеног Чечена, припадника војске и полиције...

Thanks Thanks Given 
    3,194
    Thanks Thanks Received 
    3,232
    Thanked in
    1,567 Posts

Quote Originally Posted by Dača View Post
    A nisam baš razumeo...kako to vlast u CGi čuva odstupnicu ka Rusiji?
    I kakvu štetu gradjani CG trpe zbog toga?
    pa isto kao i "gospođa" mira marković i njen razmaženi nesposobni sinčić koji je zaradio milione "noseći gajbice", isto tako ima i crnogorskih sinčića kojima su tate i majke obezbijedile "posao" (tipa savjetnik II u nekoj državnoj agenciji, ovo II stvarno postoji mislio sam da je zaebancija) djevojku audija putovanja i ostalo pa bi za "djecu" predstavljao prilični stres ako isti ljosnu s vlasti tako da je bolje imat rezervnu varijantu za svaki slučaj

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

hah nemoj zamjerit ali ovo zvuči kao da je napisano od nekoga ko je toga istog prilično podržavao tih godina i dobro se okoristio od toga familijarno-partijski
    Necu zamjeriti ali to shto si napisao niti je tachno niti je lijepo.
    Ridin' on the black train

Thanks Thanks Given 
    20
    Thanks Thanks Received 
    225
    Thanked in
    150 Posts

pa isto kao i "gospođa" mira marković i njen razmaženi nesposobni sinčić koji je zaradio milione "noseći gajbice", isto tako ima i crnogorskih sinčića kojima su tate i majke obezbijedile "posao" (tipa savjetnik II u nekoj državnoj agenciji, ovo II stvarno postoji mislio sam da je zaebancija) djevojku audija putovanja i ostalo pa bi za "djecu" predstavljao prilični stres ako isti ljosnu s vlasti tako da je bolje imat rezervnu varijantu za svaki slučaj
    Ma dobro to...Nego, meni nije jasno na koji način aktuelna crnogorska vlast čuva odstupnicu prema Rusiji?
    Ja koliko sam primetio crnogorska vlada vuče isključivo anti-ruske poteze. Nema tu nikakve odstupnice. Dapače, čini se da dižu zid prema Rusiji.
    I Rusi to tako i shvataju...

Čitam sad da Glazjev najavljuje osetno smanjenje čarter letova za Crnu Goru sledeće godine.
    Kaže da time žele ruske turiste preorijentisati sa Crne Gore na Krim.
    S obzirom da su Rusi, ako se ne varam, najbrojniji turisti u Crnoj Gori (uz Srbe naravno), to bi mogla biti mnogo ozbiljnija kontra-mera od onih sankcija na crnogorske prehrambene proizvode.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Nema tu ni ljubavi ni mržnje. Vjerujem da prihod od ruskih turista ni na dalje neće ići ispod pola milijarde, što je otprilike bila prognoza i za prošlu godinu.

Koliko njih sve ovo ne tangira - to je zadivljujuće.
    Zelim vam samo jedno, a to su dvije stvari: "rad, red i disciplinu".

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Дирижабл View Post
    То би био рат Чечена на Челу са Кадировим против Чечена на челу са исламистима. Мислиш да би Путину засметало ?
    Na teritoriji Čečenije trenutno je raspoređeno između 75-80000 vojnika. Svi sa prostora van Čečenije, i u velikoj većini Rusi. Čečenima je do 15. septembra 2014 (gotovo punih 20 godina) bilo zabranjeno da budu regrutovani i nose uniformu ruske vojske. upravo traje regrutacija i raspored prvih 500 vojnika Čečenske nacionalnosti u redovima Ruske vojske. Sve je još u eksperimentalnoj fazi. Proces koordinira i nadzire ruski FSB i "Kadirovci", pripadnici lokalne policije, koju mahom čine Čečeni lojalni vođi proruske milicije iz vremena Drugog čečenskog rata (1999-2003.) Ramzanu Kadirovu, koji je (ako me sjećanje služi) aktuelni predsjednik Čečenije imenovan ukazom Putina.
    U Čečeniji je de facto vanredno stanje. Nakon 2. čečenskog rata Putin je u Čečeniji dozvolio da par hiljada ovih lokalnih militanata za račun Rusije održava red i stvara privid da se radi o samoupravi. Kadirov to koristi i za zgrtanje ličnog bogatstva. Jedan od objekata koji je prekjuče zapaljen u napadu islamista bio je poslovni centar čiji je vlasnik sam Kadirov.
    O kakvom se "narodnom" lideru i režimu radI može se zaključiti po današnjoj izjavi Kadirova kojom on upozorava stanovništvo (sunarodnike) da će ih u slučaju pomaganja pobune porodično protjerivati iz Rusije i razarati im domove. No, iako postoji privid da Čečenijom upravljaju Čečeni (pa makar i oni koji su u njoj manjina) stvarnu kontrolu i nadzor vrši FSB i Ruska vojska.

A da li bi Putinu smetao rat u Čečeniji ili ne?..
    Ne, bio bi presretan. Baš je to ono što Rusiji u ovom času treba. Prvi čečenski rat (1994-1997) koštao je Rusiju između 2.6 i 3.3 milijardi dolara. Drugi čečenski rat (u kojem je Putin pokazao svu bezobzirnost i zbog ishoda rata dobio naklonost Rusa) bio je mnogo strašniji i razorniji po svojim posljedicama. Koštao je preko 18 milijardi dolara (neki tvrde i preko 22-ije milijarde). Po podacima Udruženja vojničkih majki Rusije živote je izgubilo preko 11000 ruskih vojnika. Mahom Rusa. Ubijeno je oko 60000 Čečena od čega su 3/4 civili. Čečeniju napuštilo preko 300 000 izbjeglica. U toj brojci nalazi se i veliki broj Rusa koji su prije rata živjeli u Čečeniji. Putinov rat (u kom je navodno pobijedio) je pardoksalno gotovo očistio Čečeniju od Rusa.
    Razaranje Čečenije je bilo tako divljačko da je uži dio grada Groznog bio uništen preko 90%, a okolna gradska naselja izgubila su 70% objekata. Finansijsko naprezanje ruskog budžeta samo radi tekućih troškova finansiranja rata u Čečeniji iznosilo je preko 20% i računalo se u milijardama dolara. Ekonomisti su izračunali da je Rusiju svaki dan tog rata (ne računajući štetu obnove razorenog) koštao oko 5 milona dolara.

Šta ti misliš? Da li je to ono što bi Putinu i Rusiji trebalo u ovom času kada zbog pada rublje imaju rupu u budžetu od oko 300 milijardi, a sva je prilika da će ona dostići vrijednost svih preostalih deviznih rezervi Rusije?

Quote Originally Posted by Дирижабл View Post
    Мислиш за убијеног Чечена, припадника војске и полиције...
    U ovom pitanju ima nečeg rasističkog što bi valjalo da pojasniš. Da li to želiš reći da se vrijednost nekog izgubljenog života treba mjeriti po nacionalnosti žrtve?
    Last edited by El Re; 06-12-14 at 23:46.

Thanks Thanks Given 
    3,194
    Thanks Thanks Received 
    3,232
    Thanked in
    1,567 Posts

pa to se i ne razlikuje puno od onoga što radi USA, instaliraj marionetski režim koga ćeš podržavati i koji će ti plaćati reket i to je to, samo je Rusima puno vremena trebalo da ukapiraju šta je najbolje za njih

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Na teritoriji Čečenije trenutno je raspoređeno između 75-80000 vojnika. Svi sa prostora van Čečenije, i u velikoj većini Rusi. Čečenima je do 15. septembra 2014 (gotovo punih 20 godina) bilo zabranjeno da budu regrutovani i nose uniformu ruske vojske. upravo traje regrutacija i raspored prvih 500 vojnika Čečenske nacionalnosti u redovima Ruske vojske. Sve je još u eksperimentalnoj fazi. Proces koordinira i nadzire ruski FSB i "Kadirovci", pripadnici lokalne policije, koju mahom čine Čečeni lojalni vođi proruske milicije iz vremena Drugog čečenskog rata (1999-2003.) Ramzanu Kadirovu, koji je (ako me sjećanje služi) aktuelni predsjednik Čečenije imenovan ukazom Putina.
    U Čečeniji je de facto vanredno stanje. Nakon 2. čečenskog rata Putin je u Čečeniji dozvolio da par hiljada ovih lokalnih militanata za račun Rusije održava red i stvara privid da se radi o samoupravi. Kadirov to koristi i za zgrtanje ličnog bogatstva. Jedan od objekata koji je prekjuče zapaljen u napadu islamista bio je poslovni centar čiji je vlasnik sam Kadirov.
    O kakvom se "narodnom" lideru i režimu radI može se zaključiti po današnjoj izjavi Kadirova kojom on upozorava stanovništvo (sunarodnike) da će ih u slučaju pomaganja pobune porodično protjerivati iz Rusije i razarati im domove. No, iako postoji privid da Čečenijom upravljaju Čečeni (pa makar i oni koji su u njoj manjina) stvarnu kontrolu i nadzor vrši FSB i Ruska vojska.
    Од краја фазе конвенционалног рата, напад у самој Чеченијисе најчешће своде на нападе на полицајце који су лака мета. Један од типичних напада је напад на само Кадировљево имање, гдје су Чечени напали Чечене, и на крају изгинули погађаш - Чечени.

Наравно да саму контролу врши ФСБ.

A da li bi Putinu smetao rat u Čečeniji ili ne?..
    Ne, bio bi presretan. Baš je to ono što Rusiji u ovom času treba. Prvi čečenski rat (1994-1997) koštao je Rusiju između 2.6 i 3.3 milijardi dolara. Drugi čečenski rat (u kojem je Putin pokazao svu bezobzirnost i zbog ishoda rata dobio naklonost Rusa) bio je mnogo strašniji i razorniji po svojim posljedicama. Koštao je preko 18 milijardi dolara (neki tvrde i preko 22-ije milijarde). Po podacima Udruženja vojničkih majki Rusije živote je izgubilo preko 11000 ruskih vojnika. Mahom Rusa. Ubijeno je oko 60000 Čečena od čega su 3/4 civili. Čečeniju napuštilo preko 300 000 izbjeglica. U toj brojci nalazi se i veliki broj Rusa koji su prije rata živjeli u Čečeniji. Putinov rat (u kom je navodno pobijedio) je pardoksalno gotovo očistio Čečeniju od Rusa.
    Razaranje Čečenije je bilo tako divljačko da je uži dio grada Groznog bio uništen preko 90%, a okolna gradska naselja izgubila su 70% objekata. Finansijsko naprezanje ruskog budžeta samo radi tekućih troškova finansiranja rata u Čečeniji iznosilo je preko 20% i računalo se u milijardama dolara. Ekonomisti su izračunali da je Rusiju svaki dan tog rata (ne računajući štetu obnove razorenog) koštao oko 5 milona dolara.

Šta ti misliš? Da li je to ono što bi Putinu i Rusiji trebalo u ovom času kada zbog pada rublje imaju rupu u budžetu od oko 300 milijardi, a sva je prilika da će ona dostići vrijednost svih preostalih deviznih rezervi Rusije?
    За рат тог обима, интензитета и трајања, 3.3 милијарде је смијешно мала цифра. Двије недеље америчког бомбардовања Ирака кошта толико.

Друго, највећа побједа Путина није очување Чеченије, нити увођења локалне власти под Кадировим. Највећа побједа Путина је стопостотна радикализација покрета. До новог конвенционалног рата у Чеченији не може доћи јер у Чеченији просто не потоје умјерењаци. 100% напада изводе исламисти, све редом на црним листама свих западних земаља. Доку Умаров им је до своје смрти био лидер. Нови лидер је позивао на терористичке нападе на олимпијаду. Дакле "трећи рат у Чеченији" може бити једино "анти-терористичка операција у Чеченији" јер не постоји земља у свјету која може да чеченским милитантима призна статус стране у сукобу јер се ради о покрету ранга ИСИС. Дакле, тип покреа за којије Ал Каида мала беба.

U ovom pitanju ima nečeg rasističkog što bi valjalo da pojasniš. Da li to želiš reći da se vrijednost nekog izgubljenog života treba mjeriti po nacionalnosti žrtve?
    Када долази од освједоченог расисте који народе Азије назива мајмунима, онда се не треба узети у обзир овај коментар.

Razaranje Čečenije je bilo tako divljačko da je uži dio grada Groznog bio uništen preko 90%, a okolna gradska naselja izgubila su 70% objekata
    Амерички удар на позиције терориста у Кобанеу, 2014

Last edited by Дирижабл; 07-12-14 at 01:35.

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Za nevjerovati je! Evo sto kaze ekspert Centra za vojno-politicka istrazivanja Moskovskog drzavnog instituta za medjunarodne odnose:
    Tеоретически Россия спокойно может выйти к Балканам, разгромив Болгарию и Румынию. Вместе с Сербией можно было бы создать альянс и разгромить Косово, Черногорию. Фактически, мы бы взяли НАТО в полукруг.

Teoretski, Rusija moze slobodno izbiti na Balkan, pregazivsi Bugarsku i Rumuniju. Mogli bismo sklopiti savez sa Srbijom i zajedno razbiti Kosovo i Crnu Goru. Fakticki, na taj nacin zatvorili bismo NATO u polukrug.
    http://svpressa.ru/politic/article/106024/
    http://www.pressonline.rs/info/polit...a-srbima-.html
    Last edited by A+A; 07-12-14 at 10:47.

Thanks Thanks Given 
    2,026
    Thanks Thanks Received 
    6,243
    Thanked in
    2,908 Posts

Posted by: DMITRI TRENIN

Vladimir Putin’s annual address to parliament on December 4, 2014 has laid down the Kremlin's medium-term strategy. It can be summarized as follows:
    -consolidating Russia's gains (Crimea); preparing for a long standoff with the West;
    -diversifying Moscow's international connections with an emphasis on the non-West;
    -cementing the patriotic unity of the Russian people;
    -giving the state a more active role in the economy, while at the same time easing the restrictions and other forms of administrative pressure on Russia's small and medium sized business;
    -rebuilding Russia's non-commodities industry, and its scientific and technological potential;
    -foregoing imposing new taxes on anyone, giving tax breaks for some, and reversing the capital flight through an offer of a one-time amnesty.
    The next four or five years will be very difficult if not critical for Russia, and the Russians, in Putin’s view, absolutely must meet the challenges and win. The alternative, although he did not say it, of course, is dire.
    Putin’s address was directed first and foremost at the Russian people. It has often been assumed that Russians are at their best when things are worst for them, and certainly the economic situation today is very precarious. Putin has decided “not to waste a good crisis,” and wants to use the challenge of Western sanctions and the low oil price as leverage for the country's economic revival. For years, the Russian government only talked about “getting off the oil needle,” but it is only now that it has run out of easier options and has to start doing something about it. Will it be able to do perform that feat?
    Vladimir Putin’s most serious and glaring weakness in his 15 years in power has been his failure to come up with a realistic strategy of economic development. He—and Russia—were instead helped by high and rising oil prices, which of course did not create a momentum for reform. Now, the relatively low and falling prices appear to create such a momentum, as Putin’s pro-business initiatives indicate. However, these initiatives will be devalued if not backed up by genuine political will to make the legal system produce justice for all, and by a sustained effort to severely reduce institutionalized corruption. Government transparency and accountability is another indispensable condition.
    On the foreign policy front, the Russian president said few new things, but some of the things he had said before were conspicuous for their absence. Thus, he did not mention either the Russian world, Novorossiya, or Donbass. His reference to Crimea’s Khersones, where Grand Duke Vladimir of Kiev was baptized in 988 as a Temple Mount-like sacred place for Russians may suggest that it is Crimea, rather than Kiev, where Vladimir later baptized his subjects and which has long carried the title of the “mother of Russian cities,” is now viewed as the "spiritual fountain" of the Russian people.
    The recent moves to bolster the cease-fire agreement in Donbass and some practical economic arrangements and ongoing private dialogue between Moscow and Kiev indicate that Russia is seeking to stabilize its “Ukrainian front” on the basis of a formula: Crimea is ours; Eastern Ukraine is Ukrainian (on certain conditions). True: even a partial accommodation in, with and over Ukraine would push back the danger of an all-out hot war in Europe’s east, but a comprehensive conflict settlement there is at best years away.
    To the United States, Putin offered no concessions: the more Moscow backs down, he said, the greater the pressure on it. To Putin, Western powers, now primarily the United States, have always sought to prevent the emergence of a strong Russia, or to contain it when it did emerge. To Putin, parallels between the U.S.-led Western sanctions and Hitler's invasion of Russia is not too far-fetched. Yet, he has pledged to avoid self-isolation and xenophobia, and approved of continuing cooperation against terrorism and the spread of the Ebola virus. He has also refrained from threatening America and its allies with Russia turning its back on them and seeking to build an anti-Western alliance. Expanded ties to non-Western countries were described in the speech as a complement to Russia’s ties to the West. Thus, while Putin's criticism of the United States and its “on-sovereign” allies was as harsh as ever, the actual import of the message was relatively measured.
    This promises a long period of Russian-U.S./Western confrontation, which absolutely needs to be ensured against degenerating into an open military clash; which will require reliable channels for dialogue and credible partners to engage in it; and a provisional set of ground rules—until the outcome of the competition becomes clear and a settlement is in sight. Unlike Putin’s medium-term strategy, this will probably be for the long haul.

izvor: http://carnegie.ru/eurasiaoutlook/?fa=57399

Ko ne razumije potrudio sam se da prevedem

Godišnje obračanje Vladimira Putina parlamentu 4. decembra predstavlja srednjeročnu strategiju Kremlja. To se može sažeti na sledeći način:
    - konsolidovati ruske dobitke (Krim), priprema za duge sukobe sa Zapadom,
    - potvrditi međunarodne veze sa onima koji nemaju simpatijeprema Zapadu,
    - cementirati patriotsko jedinstvo ruskog naroda
    - dati državi veću ulogu u ekonomiji, u isto vreme ublažavanje i smanjenje restrikcija i drugih oblika administrativnog pritiska na male i srednje beznise.
    - obnoviti usku nerobnu industriju, njen naučni i tehnoliški potencijal
    - navedeno nameće nove takse svima, dajući poreske olakšice pojedincima, a za povratnički kapital se nudi jednokratna amnestija.
    Narednih četri-pet godina će biti teško, ako ne i kritično za Rusiju, i Rusi, po Putinovom viđenju, se moraju suočiti sa izazovima i pobjediti. Alternativa je, iako to on nije rekao, jako teška. Putinovo obraćanje je pre svega usmjereno ka ruskom narodu: Često se pretpostavlja da su Rusi najbolji kada su stvari najgore po njih, a svakako ekonomska situacija je vrlo nestabilna. Putin je odlučio da ,,ne želi da baci dobru krizu'' i želi da iskoristi izazov Zapadnih sankcija i nisku cjenu nafte kao polugu za privredni preporod zemlje. Godinama, vlada samo govori da se treba ,,osloboditi nafte kao oštrice'', no sada kada nema lakših opcija mora se počet raditi na nećem drugom. Da li će biti u stanju da izvede taj podvig?
    Najozbiljniji i najupadljivji nedostatak Vladimira Putina u svojih 15 godina vladavine je taj da nije znao da smisli realne strategije ekonomskog razvoja. On-i Rusija-su insistirali na visokoj cjeni nafte što, naravno, nije pomoglo da se krene u reforme. Sada kada su cjene nafte niske i imaju tendenciju da padaju trebalo bi da stvore zamah u reforme, kao što Putinova inicijativa ukazuje. Međutim, ove inicijative će devalvirati ako nema podrške u političkoj volji da se kreira pravni sistem koji bi bio pravedan za sve koji bi smanjio institulizovanu korupciju. Transparetnost i odgovornost Vlade je još jedan neophodan uslov.
    Na spoljnopolitičkom planu predsjednik je pomenuo nekoliko novih stavki, ali za neke stavke koje je pominjao ranije primetno je bilo da ih je izostavio. Tako nije pomenuo Ruski svjet, Novorusija, ili Dombas. Njegova referenca na Krimski Herson gdje je veliki vojvoda Vladimir od Kijeva kršten 988 kao na svetu planinu, gdjer je sugerisao da je Krim, a ne Kijev, mjesto gdje je krstio svoje podanike i da je dugo vremena nosio naziv ,,majka svih ruskih gradova'', a sada ga vidi kao ,,duhovnu fontanu'' ruskog naroda.
    Nedavni sporazumi da se ojača sporazum o prekidu vatre u Donbasu i neki praktični ekonomski aranžmani, kao i privatni razgovori između Moskve i Kijeva pokazuju da Rusija želi da stabilizuje svoj ,,Ukrajnski front'' na osnovu formule: Krim je naš, istok Ukrajne je ukrajnski (uz određene uslove). Istina: čak i parcijalno učešće u, sa i preko Ukrajne bi guralo u opasnost od rata na istoku Evrope, no sukob širih razmjera na tom područiju je još daleko.
    Prema SAD Putin nije ponudio ustupke: što se Moskva više povlači to je veći pritisak na nju, rekao je. Po Putinu, zapadne sile, prije svega SAD, su uvjek nastojale da spreče pojavu jake Rusije, ili da je ukrote onda kada se pojavljivala. Po. Putinu paralela između sankcija SAD i Hitlerove invazije nije daleka. Ipak, obećao je da neće otići u samoizolaciju i ksenofobiju več će odobriti nastavak saradnje u borbi protiv terorizma i širenja ebole. Uzdržao se da zapreti SAD i njenim saveznicima da im okreće leđa i da ne gradi anti-zapadno savezništvo. Proširene veze sa nezapadnim zemljama su opisane kao proširenje saradnje sa Zapadom. Tako, dok je Putinova kritika Amerike i njenih saveznika bila oštra kao i uvjek, stvarnu važnost poruke se može relativno odmjeriti.
    Ovo obećava duži period Ruske - SAD/Zapadne konfrotacije, koji apsolutno treba osigurati od prerastanja u otvoreni vojni sukob, koji će zahtjevati pouzdane kanale za dijalog i kredibilnih partnera da se upuste u isti, i privremeni skup osnovnih pravila dok god se ishod ne bude naslutio, odnosno dogovor bude na vidiku. Za razliku od Putinove srednjoročne strategije, ovo će vjerovatno da bude na duge staze.

Thanks Thanks Given 
    2,026
    Thanks Thanks Received 
    6,243
    Thanked in
    2,908 Posts

Quote Originally Posted by A+A View Post
    Za nevjerovati je! Evo sto kaze ekspert Centra za vojno-politicka istrazivanja Moskovskog drzavnog instituta za medjunarodne odnose:

http://svpressa.ru/politic/article/106024/
    http://www.pressonline.rs/info/polit...a-srbima-.html
    Jedan od tzv. vatrenih govora i ništa više. Kada su bili mnogo jači i htjeli dio kontrole nad Kosovom nije im uspjelo. Evo podsjetnika

Quote Originally Posted by wulfy View Post
    Sjeća li se ko situacije od prije 15-ak godina.

U Kumanovu se 10. juna 1999 godine potpisuje sporazum po kojem se sa područija Kosova povlače sve vojne i policijske snage Srbije. Povlačenje se trebalo obaviti tokom 11 juna (što je datum kada je zvanično zaustavljen rat), da bi 12 juna snage Ujedinjenih nacija predvođene NATO snagama preuzele kontrolu teritorije Kosova. U tim snagama ujedinjenih nacija predviđeno je da osim NATO snaga bude i dio ruske vojke.

11. juna rano ujtro i BiH je krenuo kovoj od 30 borbenih vozila sa 250 pripadnika ruske vojske na Kosovo. Cilj, zaposjednuti Prištinski aerodrom. Naravno, imali su odobren prolaz kroz tadašnju SR Jugoslaviju. Umjesto oznake SFOR, na vozilima je stavljena oznaka KFOR.

Po pristignutom obavješetnju američki NATO komandant Vesli Klark zove generalnog sekretara NATO Havijera Solanu koga obavještava da na terenu ima preuzimanje zapovjedništva (nepoštovanje lanca komadovanja).

Prva opcija da se pošalju britanski i francuski hilohopteri otpala je jer nije predviđeno da se na teritoriju uđe prije 12 juna, pa bi možda srpske trupe na terenu to shvatile kao provokaciju i prekinule povlačenje ili bi oborile neki hilihopter.

Prve snage u okviru NATO komadne linije koje su došle u Prištinu 12 juna su bile norveške snage (Forsvarets Spesialkommando) koje obavještavaju generala Majk Đeksona (komandata KFOR trupa) da se ruske trupe preuzele kontrolu nad aerodromom.

General Majk Đekson je doletio u Prištinu (helihopterom) i našao se sa ruskim generalom Viktorom Zvrezinim koji je komandovao ruskim trupama koje su preuzele aerodrome.

Kako su rusi imali u pripravnosti nekoliko transportnih aviona Iljušin IL-76 koji su trebali dopremiti još ljudi i materijala u Prištinu Vesli Klark naređuje da se helihopterima blokira pista. Majk Đekson odbija to naređenje uz riječi: ,,ja zbog vas neću da počinjem treći svjetski rat’’. te predlaže da se uz pomoć britanskih borbenih vozila napravi kontrola uzletno-sletne piste. Interesantan podatak je da je jedan od oficira (kapetan) koji je komandovao tim borbenim vozilima danas svjetski poznati pop pjevač.

Rusija ipak nije poslala dodatne trupe jer Mađarska, Rumunija i Bugarska nisu dali Rusiji dozvolu za prelet.

Tada su počeli pregovori sa rusima koji su insistirali da ne budu podređeni NATO komandi. Ipak, KFOR je ostao pod NATO kontrolom, do jednog momenta ruske snage su brojale do skoro 4.000 ljudi da bi se kasnije u potpunosti povukle.

Ne, Rusija se apsolutno neće truditi više oko ovog prostora, najviše što će uraditi to su vatreni govori ... i to je sve.

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Quote Originally Posted by wulfy View Post
    Jedan od tzv. vatrenih govora i ništa više. Kada su bili mnogo jači i htjeli dio kontrole nad Kosovom nije im uspjelo. Evo podsjetnika
    I jest i nije. Jest da se ono upozorenje cuje iz usta nekog sitnog (?) "eksperta" (barem nikad nisam cuo za njega), ali se do danas iz ruskih drzavnih ustanova nikad nisu cule neposredne prijetnje Crnoj Gori vojnom, invaziojom, pregazivanjem, razbijanjem, osvajanjem and what not.
    STRASNO.

Thanks Thanks Given 
    3,194
    Thanks Thanks Received 
    3,232
    Thanked in
    1,567 Posts

dobro eto rekao je bar teoretski ne vjerujem da će se usuditi da napadnu bilo koju NATO članicu no za Ukrajinu me ne bi čudilo da uđu i zvanično makar da obezbijede primorski koridor do Transnistrije

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Cekam reakciju crnogorskog ministarstva vanjskih poslova. (Teoretska) prijetnja vojnim napadom, i to iz vrlo utjecajne ruske medjunarodne ustanove, koja cirkulira ruskim medijama, nije stvak za tek tako ignorirati ...
    Mene je sramota kad citam takvo ... teoretiziranje
    Last edited by A+A; 07-12-14 at 12:30.

Thanks Thanks Given 
    3,194
    Thanks Thanks Received 
    3,232
    Thanked in
    1,567 Posts

e moj A+A čekamo mi neke njihove reakcije evo 20 i kusur godina ovakve stvari su fantastična prilika za kampanju ulaska u NATO, no se njima nešto i ne ulazi

Page 27 of 165 FirstFirst ... 172324252627282930313777127 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)