Originally Posted by
wulfy
Evo, ako neko razmišlja o 2.0 TS motoru (1.970 kubika, 150 KS pri 6.300 o/min., 181 Nm pri 3.800 o/min.) u tijelu 147-ice (1.325 kg) ovo su neki troškovi i, naravno, potrošnja.
Djelovi za servis:
- zupčasti kaiš za bregastu ------------- 20 eura
- natezač zupčastog kaiša -------------- 40 eura
- klizač zupčastog kaiša ---------------- 18 eura
- zupčasti balansne osovine ------------ 26 eura
- natezač za balansnu ------------------- 28 eura
- PK kaiš --------------------------------- 18 eura
- natezač PK kaiša ---------------------- 45 eura
- klizač PK kaiša ------------------------ 28 eura
- pumpa za vodu ------------------------ 28 eura
- filter za ulje ---------------------------- 3 eura
- filter za vazduh ------------------------- 8 eura
- ulje ------------------------------------- 32 eura
Potrošnja
Pa, poslije servisa sam pošao na put gdje sam napravio oko 2.800 km (2.792 km, precizno), od toga je oko 270 km bila gradska vožnja (Apatin, Sombor, Osjek i Sarajevo). Prosječna brzina čitavog puta je bila 58 km/h, uglavnom uključen tempomat, te je prosjek svih dionica na putu bio 6,7 litara na 100 pređenih kilometara, rezimo ako gledamo parcijalno na ravničarskom terenu (Živinice - Orašje) sa uključenim tempomatom (na 70 km/h) prosječna potrošnja je bila 5,8 litara na 100 km.
No, ako odemo u drugi ekstrem, kada sam se vratio sa puta palio sam auto samo da djete odvedem u vrtić, a put do vrtića je prva, druga, prva, druga, ... raskopane ulice, pa se i dosta čeka, dakle, najnepovoljniji uslovi, ali sam u tih pet dana uvatio prosjek od 15 km/h i prosječnu potrošnju od 17,1 litar na 100 km. Inače, u najčešćoj kombinaciji korišćenja automobila (kada je izuzetno hladno, ili kišno, ili vjetrovito, pa ne mogu na motocikl), odlaska na posao te korišćenja kroz grad i vrtić onda mi se prosjek digne na 34 km/h, a potrošnja je 9,1 l na 100 km.
Nadam se da će nekom ovo biti od koristi.
Bookmarks