Page 58 of 225 FirstFirst ... 84854555657585960616268108158 ... LastLast
Results 1,426 to 1,450 of 5606

Thread: Autoput Bar - Boljare (1.88 milijardi)

Thanks Thanks Given 
    891
    Thanks Thanks Received 
    1,316
    Thanked in
    693 Posts

Da slazem se i u svjetlu toga evo citam podatke recimo za taj tunel Sozina koji kazu da je on otvoren 2005 i kostao je 73,5 miliona eura a on do dana danasnjeg nije naplatio ukupno (znaci bruto) toliko para za drumarinu.
    Kamate ne pominju a eksplicitno se kaze da odrzavanje tunela kosta 1 milion eura i da tu nisu uracunate plate zaposlenih a to nije mala stavka posto ih je tamo 73 uposlenika pa vjerujem da i oni kostaju godisnje milionce..
    Ko umije da sabira lako ce izracunati koliko je ovaj projekat isplativ.
    Apsolutno svi veliki projekti u zemljama bivseg istocnog bloka narastu u vrijednostima od projekta do realizacije makar dvostruko pa se bojim da ni mi necemo biti izuzetak.
    Mada opet ponavljam postoji jaka politicka volja i stabilna vecina u vlasti koja nam garantuje da Crna Gora ulazi u ovaj projekat i tu nema nikakve dileme.
    Kako cemo svi zajedno tu proci vidjecemo
    Last edited by kurogane; 26-11-14 at 20:52.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Izljubiš se sa najbližima,staviš ličnu kartu na vidljivo mjesto (radi lakše indetifikacije) i banjaaa
    Kao i obično, nije ili-ili, nego i-i.

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Задуживање за развојне пројекте, посебно за инфраструктуру никад није промашено.То доводи до раста привреде и смањивања стопе дуга у односу на друштвени производ.Ова дионица је саобраћана кичма Црне Горе, најскупља и најтежа дионица аутопута Бар-Београд.Србија већ увелико ради.Градња ове дионице је само почетак.Читајући између редова схватио сам да ће Влада по завршетку ове најтеже дионице, покушати да изврши монетизацију и да за остале дионице нађе концесионара.

Промашено је задуживање за плате и пензије кад немаш сопствену производњу, тј. кад се тај новац износи из Црне Горе, ово није.

Иначе ово је јако повољан кредит.Повољније од овога тешко да се може наћи било гдје на тржишту данас.Камата само да се задржи вриједност у будућности.

Што се критика тиче, њих свакако треба да буде, али оне морају бити стручно утемељене и волио бих да их чујем.Нажалост таквих је до сад било јако мало до нимало.Сва прича углавном подсјећа на причу око Созине, а имамо и појаву разних лобиста конкурентских фирми.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Puno ste toga rekli, ali ja mislim da generalno niko jos nije postavio pitanje: postoji li neka garancija da ce se gradnja drugih dionica nastaviti?

Iskreno, meni ovo dijeluje kao jedna velika pljacka. Nemojte me pogresno shvatiti - jesam za autoput, ali se jednostavno bojim da ce se na ovome stati (ako se zavrsi), jer dalje zaduzivanje bojim se nece biti moguce. Generalno sam optimista po pitanju razvoja Crne Gore, jer pored ovog bogatstva (priroda) necemo krepat od gladi, ali veliki me strah obuzima kad je ova dionica autoputa u pitanju.

Thanks Thanks Given 
    625
    Thanks Thanks Received 
    2,093
    Thanked in
    779 Posts

Postoji li negdje objavljena studija isplativosti auto puta, sa obracunatim troskovima odrzavanja, projektovanim prihodima i sl? Lako je utvrditi opravdanost.

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

To vidjeti neces jer ne postoji racunica koja ga ekonomski opravdava osim mogucih potencijala razvoja sjevera. Razmislja li ko, dok se zavrsi, hoce li ko ostati da zivi gore i nesto razvija. Sto se tunela sozina tice, a izgradjen je prije skoro 10 godina, koliko mi je poznato on sebe jos nije isplatio. Br-pg je inace najfrekfentnija dionica i svi su predlagali da se to radi prvo.
    Sto se tice Srbije, niko jos nije potvrdio da ce oni da rade svoj auto put dalje od pozege ili uzica, jer je to ono sto im je potrebno. S obzirom da sam prosao nekoliko puta zadnjih mjesec dana tim pravcem, i u pravu su. Poslije uzica ka prijepolju i granici sa cg automobile mozes na prste da prebrojis. Ista je stvar kad krenes od raskrsnice bp berane ka podgorici.
    Procjena je da ovaj auto put( kompletan a ne dionica) bude isplativ njime treba da dnevno prodje minimum 16000 vozila. Toliko vozila dnevno ne prolazi ni u spicu sezone, a ne svih 365 dana u godini svaki dan. U drugom postu o hrvatima i hjihovim problemima

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Hrvatska trenutno vodi politicku borbu oko stanja na njihovim putevima. Jedna od izjava vlade hr kojima pravda svoje postupke.
    Monetizacija nije prodaja autocesta

Monetizacija je postupak kojim bi se autoceste dale u najam na upravljanje, ne prodaju. Cilj je dobiti jednokratnu uplatu za koncesiju za vraćanje kredita HAC-a i ARZ-a. U naredne tri godine na naplatu dolaze 2 milijarde eura glavnice. Ukupno moramo vratiti 4 milijarde eura glavnice kredita do 2039. godine. Ako dug vraćamo na način reprograma - kao što se činilo do sada dizanjem novih kredita - s kamatom bismo u narednih gotovo 25 godina ukupno morali vratiti najmanje 8 milijardi eura.

Autoceste su i danas u koncesiji

Autoceste su i danas pod koncesijom. Današnji koncesionari, tvrtke HAC i ARZ iz prihoda koji ostvaruju na godišnjoj razini, ne mogu vraćati kreditne obveze. Radi se o ukupno 1,9 milijardi kuna godišnjih prihoda. Primjerice, u ovoj godini će HAC i ARZ za redovne troškove poslovanja (održavanje autocestovne infrastrukture) i povrat kreditnih obveza trebati osigurati 9 milijardi kuna. Dakle, nedostaje im više od sedam milijardi kuna.
    Obratite paznju na odnos zarade i potrebnih sredstava za odrzavanje i servisiranje kredita troskova itd.

Thanks Thanks Given 
    2,543
    Thanks Thanks Received 
    524
    Thanked in
    250 Posts

Sozina godišnje prihoduje nešto preko 7 miliona €, tako da je u bruto iznosu ostvareno onoliko koliko je za izgradnju potrošeno.
    Kako se ne može zanemariti činjenica da je od ona 73 miliona jedan dio vraćen kroz PDV, kroz potrošnju i plaćanje domaćih proizvoda može se reći da se Sozina već isplatila.
    ---
    Nikako mi nije jasno zašto se nije ozbiljno u razmatranje uzela izgradnja brze ceste Bar-Boljare umjesto trostruko skupljeg autoputa!!!
    Last edited by Stradivari; 26-11-14 at 23:18.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Stradivari View Post
    Sozina godišnje prihoduje nešto preko 7 miliona €, tako da je u bruto iznosu ostvareno onoliko koliko je za izgradnju potrošeno.
    Kako se ne može zanemariti činjenica da je od ona 73 miliona jedan dio vraćen kroz PDV, kroz potrošnju i plaćanje domaćih proizvoda može se reći da se Sozina već isplatila.
    ---
    Nikako mi nije jasno zašto se nije ozbiljno u razmatranje uzela izgradnja brze ceste Bar-Boljare umjesto trostruko skupljeg autoputa!!!
    Pojam brze ceste je sirok i zavisi kakvu bi gradili. Onaj nas sistem sa trećom trakom je daleko od brze ceste a ako se uzme osnovno da se AP projektuje za brzinu 130km/h i obavezno trake 2+2, a brza cesta za 100km/h i takodje 2+2 jedina je razlika u zaustavnoj traci i infrastrukturi. Jedan koji je strucnjak za tu oblast mi je objasnjavao da mi pretjerujemo sa tim koliko je skuplji autoput jer u maksimalno otezavajućim okolnostima(konfiguracija terena, broj tunela, skupi kredit sa visokim kamatama... razlika u cijeni ne prelazi 30-40% cijene. Sa druge strane ta dopunska infrastruktura koja ulazi u ukupnu cijenu brze otplacuje ulozene pare od ciste dzade koja se otlacuje drumarinom. Taj nas autoput nije narocito dugacak pa je broj benzinskih pumpi, restorana, hotela, zaposlenih tamo... mozda i ogranicen, ali to je princip. Valjda su pravili simulacije a zasto to ne prezentiraju kao informiacije... nasa posla

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Quote Originally Posted by Hell Raiser View Post
    To vidjeti neces jer ne postoji racunica koja ga ekonomski opravdava osim mogucih potencijala razvoja sjevera. Razmislja li ko, dok se zavrsi, hoce li ko ostati da zivi gore i nesto razvija. Sto se tunela sozina tice, a izgradjen je prije skoro 10 godina, koliko mi je poznato on sebe jos nije isplatio. Br-pg je inace najfrekfentnija dionica i svi su predlagali da se to radi prvo.
    Sto se tice Srbije, niko jos nije potvrdio da ce oni da rade svoj auto put dalje od pozege ili uzica, jer je to ono sto im je potrebno. S obzirom da sam prosao nekoliko puta zadnjih mjesec dana tim pravcem, i u pravu su. Poslije uzica ka prijepolju i granici sa cg automobile mozes na prste da prebrojis. Ista je stvar kad krenes od raskrsnice bp berane ka podgorici.
    Procjena je da ovaj auto put( kompletan a ne dionica) bude isplativ njime treba da dnevno prodje minimum 16000 vozila. Toliko vozila dnevno ne prolazi ni u spicu sezone, a ne svih 365 dana u godini svaki dan. U drugom postu o hrvatima i hjihovim problemima
    Ваља расправљати на ову тему, то је јако корисно, обзиром да нам у наредне двије деценије слиједи интезивна градња аутопутева, брзих цеста и електрана.Ово задње је за мене можда и важније од путева али прича још увјек није подгријана.
    Ова прва дионица, уз онај тунел према Андријевици је Созина за повезивање долина Таре и Лима са Зетско-Бјелопавлићком равницом и Приморјем.Са тим иду сви бенефити и на економском, политичком, социолошком и демографдком плану.Испативост се не гледа само преко путарине и преко директних бенефита, много већи и много важнији су ови посредни ефекти.
    Недостатак адекватне конекције ових области је саобраћајни приоритет број 1. за ЦГ.И ту постоје два јасна ријешења, или аутопут или брза цеста, преко Веруше.То нам је потребно што прије а алтернативе нема.
    Брза цеста би свакако била, на први поглед, најоптималније ријешење и компромис између могућности и потребе, да се ради само о тој дионици, али овдје треба гледати ширу слику.
    Србија је давно дефинисала своје путне правце, и одредила коридор (аутопут и жељезница) Београд-Јужни Јадран (Лука Бар) као други саобраћајни приоритет послије коридора Х.Уз то постоје и чврста увјеравања српских званичника да ће аутопут до наше границе бити готов за 4-5 година.Нисам овца да вјерујем у јефтину демагогију политичара, али знам да кад једна држава донесе стратешке планове онда се ти планови спроводе, само је питање дал ће то бити 5 или 15 година.Само примјера ради, Пруга Београд Бар се кроз разне фазе градила скоро 25 година, ЦГ и Србија су се за њу много задужиле, али та пруга је много значила, и тек ће да значи.
    Мислим да би била тотална лудост да сад правимо брзу цесту преко Веруше, која је по неким мојим информацијама за ту дионицу неких 35% јефтинија од АП, а онда је за 10 година поново проширивати, што би испало далеко скупље.Иначе да појасним што је брза цеста, то су углавном 2+2 траке, без зауставних, са раскрсницама у више нивоа, али са једном тунелском цијеви, са двије, понегдје и три траке, исто важи и за мостове.Нагиб је већи, кривине имају мањи радијус и брзине су до 100км/ч.Према неким процјенама брзе цесте пружају само 10% сигурности у односу на АП.Поставља се питање како би то изгледало на нашем терену, обзиром на конфигурацију и честе тунеле и мостове, вјероватно смртоносна комбинација трака.(Кад смо код трака да направим једну малу дигресију: Све најгоре бистринама које су одредиле онакве идотске прелазе из трака на Куфину, између БД и БР.)
    Да наставим:
    Оно што се свакако могло код нас урадити је једна страна АП, са свим раскрсницама у више нивоа и петљама, као и сви земљани и заштитни радови (пробој трасе, потпорни зидови, санација косина, заштита од одрона, итд), а остатак кад се учини конкретним градња у Србији на дионицама од Пожеге до Бољара.И то је можда једина дилема око овог пројекта, али то не зависи само од ЦГ већ и од Кинеза који и изводе радове и одобравају кредит.
    Оно у што ја тренутно вјерујем је да Владе СРБ и ЦГ имају договор да се овај пројекат што прије заврши и да ће Кинези преузети већину радова и у СРБ и у ЦГ на осталим дионицама, и да ће то бити ускоро објављено.Под којим условима, још увјек се не би усудио да нагађам.

За Созину је објаснио Страдивари.Кредит се отплаћује, а оно што остане преко иде у буџет, преко милион еура годишње.Фабрика пара.

Што се Хрватске јесте високозадужена и због АП, али хрватски туризам, као једна од најважнијих привредних грана те земље је доживио огромни напредак.Хрватска има друге проблеме са аутопутевима рецимо што се много крало и што су грађене неке дионице од којих скоро да и нема бенефита, типа А5 Ђаково Осјек, који јесте на међународном коридору Vc али је изграђен прерано јер највећи дио тог коридора пролази кроз БиХ до Луке Плоче, а тамо се доста споро одвијају радови и овај Хрватски дио се не експлоатише у пуном капацитету.Уз то и сам коридор Vc је упитан јер ако ми и Србија опослимо наш коридор, овај правац губи на значају.

На крају овог километарског касновечерњег или ранојутарњег поста, како ко воли, да закључим:

Ово наше парче аутопута, како га зове Ж.Ракчевић, није Ђаково-Осјек, већ Загреб-Сплит.
    Last edited by BAR; 27-11-14 at 05:29.

Thanks Thanks Given 
    891
    Thanks Thanks Received 
    1,316
    Thanked in
    693 Posts

Quote Originally Posted by BAR View Post
    За Созину је објаснио Страдивари.Кредит се отплаћује, а оно што остане преко иде у буџет, преко милион еура годишње.
    Da smo 73.5 miliona plasirali na trzistu novca imali bi kamata bar tri puta vise-znaci 3 fabrike para
    Generalno me prica o autoputu podsjeca na nase turisticke agencije sa ponudom od 300 eura a sitnim slovima 160 takse nisu ukljucene izlet ovamo onamo 30 ili 50 eura.
    Ja radim u marketingu i shvatam kako se plasira prica i zeljenom pravcu ali mi kao gradjani i buduci korisnici ovog puta a bogomi i kreditni obaveznici trebalo bi da sagledamo koliko to kosta sa svim direktnim parama ali i subvencijama odrzavanju kamatama i slicno dakle sve to na jednu stranu a na drugu prihode i sve ostale koristi kako materijalne tako i sve druge.
    Zelje su jedno a realnost sasvim nesto drugo-ne treba biti genije pa reci da je bolji novi auto od polovnjaka starog 15 godina ali ja gledam svaki dan likove sto su zbog kola i stanova kreditima unistili i sebe i svoje familije .
    Boga molim da mi kao zemlja ne dozivimo slicno a ovaj projekat tezak toliko para me plasi,nadam se da nisam u pravu.

Thanks Thanks Given 
    625
    Thanks Thanks Received 
    2,093
    Thanked in
    779 Posts

Quote Originally Posted by Stradivari View Post
    ---
    Znas li koliki su godisnji troskovi odrzavanja, zarada zaposlenih i sl? Ekonomska racunica uzima sve troskove, a ne samo trosak izgradnje, koji na dugi rok bude tek oko 50-60% ukupnog troska. Autoput ima OGROMNE troskove odrzavanja, koji ce po ugovoru biti na teret nase drzave, bas kao i kamate i troskovi zaposlenih. Mnogo vise od ovih 800 miliona ce autoput kostati. Zato je potrebna ekonomska analiza.

Jos jedna stvar: citam u jednom vladinom dokumentu da je planirana putarina izmedju 10 i 12 eura. Pa jesu li oni normalni? Sa tom putarinom slobodno neka prepolove saobracaj koji ce ici preko autoputa, pogotovo mala auta. Ko ce lud da plati 20-25 eura da ode i da se vrati do Kolasina, kad ce tada put kroz Platije biti upola rastereceniji, i vjerovatno nece biti slepera na njemu.

Thanks Thanks Given 
    2,021
    Thanks Thanks Received 
    6,239
    Thanked in
    2,907 Posts

Quote Originally Posted by Djed_Djuro View Post
    Postoji li negdje objavljena studija isplativosti auto puta, sa obracunatim troskovima odrzavanja, projektovanim prihodima i sl? Lako je utvrditi opravdanost.
    Ne znam odakle da počnem, no, ukratko, nema (a to što ima, to nije primjenjivo).

Npr. jedna od obaveza je i izrada uticaja na životno sredinu i ona je odrađena, no za jednu drugačiju trasu. Kada je ispečen onaj prvi vo trasa je promjenjena i ide i kroz nacionalni park (valjda da bi bilo jeftinije, mada ko zna, nisam baš shvatio razloge) a za izmjenjenu trasu nije rađeno ništa, pa ni ta studija uticaja na životnu sredinu. Ko je promjenio trasu i na osnovu kojih parametra i dalje je tajna jer je netrasparetnost nešto što je uobičajno kod nas.

Onda, zašto baš da se radi dionica Podgorica - Mataševo prva, kada za to nema nikakvog, ali nikakvog ekonomskog smisla (po svim studijama prvo se trebala graditi dionica Bar - Podgorica, pa na osnovu prometa, čitaj prihoda, mnogo lakše bi se izgradila skuplja dionica)? Ima nezvanično objašnjenje (mislim, ko je lud da zvanično kaže). Jednostavno, izgradiće se brane na Morači (pa će stari put kroz Platije biti potopljen) te će alternativa auto-putu biti put Pljevlja - Žabljak - Šavnik - Nikšić - Podgorica, dok će ovi iz Berana, Bijelog Polja, Andrijevice i okoline biti primorani da idu skupim auto-putem ili skroz okolo (tako da priča o približavanju sjevera pada u vodu). Dakle, ova dionica se radi zbog brana na Morači koje će zbog ,,opšteg intersa'' biti građene kao i auto-put, a mi ... Mi ćemo biti srećni.

To je ukratko studija.

Thanks Thanks Given 
    625
    Thanks Thanks Received 
    2,093
    Thanked in
    779 Posts

To za branu je tacno, potapanje Morace je obecano nekim vrlo uticajnim strujama, a zna se da mi rijec nikad ne gazimo. Ili makar ne kada smo primorani.

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Quote Originally Posted by kurogane View Post
    Da smo 73.5 miliona plasirali na trzistu novca imali bi kamata bar tri puta vise-znaci 3 fabrike para
    Не но смо требали да се тих 73 милиона од чега су 2/3 из буџета и 1/3 из намјенског кредита, дамо под камату, у најгорем случају Грцима или неким грађевинцима по Шпанији а ми да се ломатамо по Паштровачкој гори сат и кусур до Подгорице.

Znas li koliki su godisnji troskovi odrzavanja, zarada zaposlenih i sl? Ekonomska racunica uzima sve troskove, a ne samo trosak izgradnje, koji na dugi rok bude tek oko 50-60% ukupnog troska. Autoput ima OGROMNE troskove odrzavanja, koji ce po ugovoru biti na teret nase drzave, bas kao i kamate i troskovi zaposlenih. Mnogo vise od ovih 800 miliona ce autoput kostati. Zato je potrebna ekonomska analiza.

Jos jedna stvar: citam u jednom vladinom dokumentu da je planirana putarina izmedju 10 i 12 eura. Pa jesu li oni normalni? Sa tom putarinom slobodno neka prepolove saobracaj koji ce ici preko autoputa, pogotovo mala auta. Ko ce lud da plati 20-25 eura da ode i da se vrati do Kolasina, kad ce tada put kroz Platije biti upola rastereceniji, i vjerovatno nece biti slepera na njemu.

Одржавање је урачунато у финансијаске пројекције.А што се тиче путарине, имаш лоше информације.Дошло вријеме да глупост постане истина, само је треба довољан пут поновити.За лажи смо се давно специализовали.
    Процијена је да ће путарина за прву дионици бити око 3,20е, и да ће уз одржавање и најпесимистичнију фреквренцију саобраћаја фалити око 25 милиона еура годишње за отплату.Код Созине је такође у студији оправданости била урачуната та песимистичка варијанта која је ишла у минус, али је вријеме показало другачије.
    Иначе ово говорим само о директним бенефитима кроз приходе који се остварују од путарина.Кад на те директне приходе додамо и оне приходе који се остварују као послиједица индиректних бенефита, ових песимситичних 25 милиона минуса се лагано пеглају.Уосталом студија ће убрзо бити објављена тако да ћемо имати све информације.

Кредит је као што рекох, јако повољан, камата толика да се не губи на вриједности, само Кинезе треба строго контролисати по питању квалитета радова и то морају да раде стручне фирме, по могућности неке њемачке.Евентуални спор са извођачем радова би се одвијао пред европским судовима, док је евентуални спор око кредита у надлежности кинеског суда.

Thanks Thanks Given 
    2,021
    Thanks Thanks Received 
    6,239
    Thanked in
    2,907 Posts

Одржавање је урачунато у финансијаске пројекције.
    Ako može izvor za finansijske projekcije pošto ja to ne mogu naći. Hvala.

Thanks Thanks Given 
    91
    Thanks Thanks Received 
    7
    Thanked in
    7 Posts

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

To za branu je tacno, potapanje Morace je obecano nekim vrlo uticajnim strujama, a zna se da mi rijec nikad ne gazimo. Ili makar ne kada smo primorani.

Зашто осјећам да сте против система брана на Морачи!? То је јако добар пројекат за читаву Црну Гору, наравно варијанта са системом нижих брана, не она са великом браном Андријево са којом је плашио Даниле прекјуче у супштини.Ми немамо неки велики избор што се тиче већих хидроелектрана.Од Бук Бијеле се са разлогом одустало, имамо још Морачу и знатно мању Комарницу.Али очигледно све што ваља нам не треба, не треба нам Созина, не траб нам аутопут не требају нам електране, не треба ништа да радимо, треба да играмо кладионицу, лочемо дојч, глођемо кашичицу и мрштимо се на сваки помен рада.

Како овај народ треба угнат у ред, рад и дициплину.Нажалост нема ко то да уради.

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Quote Originally Posted by wulfy View Post
    Ako može izvor za finansijske projekcije pošto ja to ne mogu naći. Hvala.
    Ја сам користио податке које је давао надлежни министар и његови помоћници, ваљда имају неки кредибилитет.Мораће да убрзо да објаве ту студију па ћемо да видимо јел им прича стоји или не.А потрудићу се ових дана да добијем тачну инсајдерску информацију.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Не но смо требали да се тих 73 милиона од чега су 2/3 из буџета и 1/3 из намјенског кредита, дамо под камату, у најгорем случају Грцима или неким грађевинцима по Шпанији а ми да се ломатамо по Паштровачкој гори сат и кусур до Подгорице.

Одржавање је урачунато у финансијаске пројекције.А што се тиче путарине, имаш лоше информације.Дошло вријеме да глупост постане истина, само је треба довољан пут поновити.За лажи смо се давно специализовали.
    Процијена је да ће путарина за прву дионици бити око 3,20е, и да ће уз одржавање и најпесимистичнију фреквренцију саобраћаја фалити око 25 милиона еура годишње за отплату.Код Созине је такође у студији оправданости била урачуната та песимистичка варијанта која је ишла у минус, али је вријеме показало другачије.
    Иначе ово говорим само о директним бенефитима кроз приходе који се остварују од путарина.Кад на те директне приходе додамо и оне приходе који се остварују као послиједица индиректних бенефита, ових песимситичних 25 милиона минуса се лагано пеглају.Уосталом студија ће убрзо бити објављена тако да ћемо имати све информације.

Кредит је као што рекох, јако повољан, камата толика да се не губи на вриједности, само Кинезе треба строго контролисати по питању квалитета радова и то морају да раде стручне фирме, по могућности неке њемачке.Евентуални спор са извођачем радова би се одвијао пред европским судовима, док је евентуални спор око кредита у надлежности кинеског суда.
    Oli mi reć, ako nije tajna, đe radiš? Imam utisak kao da si ti potpisao ovaj ugovor sa Kinezima, pošto si jako upućen u tematiku, što informacijama, što analizama. finansijskim pokazateljima, vidim i da barataš tim nekim rječnikom... Čisto me interesuje, ne interesuje me tvoj identitet, iako ni to nije preteško danas saznat. Samo eto, đe radiš?
    Samo čitam tvoje postove i sve se krstim zaboga što ovaj čoek priča, a sa druge strane nisam dovoljno upućen u sve ovo, ne raspolažem podacima pa da mogu da suprotstavim mišljenja. Ali nekako imam osjećaj da kad bih stvarno došao do pravih podataka, što kad je u pitanju Sozina, što ova pljačka nacije koja slijedi, jako bih uživao da čitam tvoje komentare i stavove po tom pitanju, jer sam ubijeđen da tvoji podaci ne da nisu tačni, nego su brutalno iskrivljeni u cilju opravdavanja ovoga što slijedi. Ovako, ćutim, čitam što pišeš, i pizdim više zbog činjenice što nemam argumenata da uđem s tobom u raspravu. Čuš veli ekonomski, sociološki, demografski i ostali nbenefiti zbog smrdeljavih 40kom autoputa koji će koštat naciju 800 i kusur miliona. E pa ljudi moji... Kako te nije sramota??? I tebe i ove koji zagovaraju istu priču? Stidiš li se ponekad, eto barem ponekad, ovoga što pišeš? I da, kao što wulfy reče, daj da vidimo te finansijske projekcije. Daj izvore da vidimo odakle izvlačiš ove sramotne podatke. Daj te studije izvodljivosti/opravdanosti na koje se poziva Vlada.

Thanks Thanks Given 
    891
    Thanks Thanks Received 
    1,316
    Thanked in
    693 Posts

Pa salim se na racun toga sto kazes da je nesto u sto je drzava ulozila 50 miliona svojih para i digla kredit na jos 23 FABRIKA PARA jer vrace svoje obaveze iz kredita i uplacuje u budzet milion eura?????
    Kakva crna fabrika para,sprdas li se ti to?
    Fabrika para bi bilo nesto u sto se ulozi 50 miliona pa napravi godisnje 10% tj 5 i onda od tih para napravi se Sozina bez kredita a ne sad ce 10 godina od kad je otvoren i on u budzet milion uplacuje a iz budzeta je dobio 50 istih tih miliona.
    Sto je najjace prosle godine obaveze po osnovu kredita su bile 22.8 miliona plus pripadajuca kamata kako rece direktor Monteputa,eto ti fabrike para.
    A da se posluzim logikom Sveta Marovica- da li je neko izracunao koliko je budzet ostecen obzirom da je put skracen za 20 kilometara do Bara i Ulcinja,koliko se goriva manje potrosilo a znamo da je u cijeni gorivas pola para drzavnih.
    Ako prodje 2 miliona vozila godisnje kroz tunel (5700 dnevno) neka je svaki potrosio 1 litar goriva manje zbog skracenja puta i eto manje milion eura u budzet po osnovu prinadleznosti za gorivo koje uzima drzava.

Fabrika para,svaki nam je posa isti ka sto je Sozina fabrika para 10 godina radi i od kredita 24 miliona prosle godine ostalo je duga 22.8 miliona plus kamate - to ja mislim samo kod nas ima!

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ja i dalje trazim samo jednu jedinu stvar za ovaj kvarat vijeka da je nasa vlast uradila neko dobro građanima, a da pozadina nije mutna, pa bio to KAP ili ukrasavanje ulica za praznike, đe se neko nije ugradio, namjestio, prevario, precijenio, pronevjerio, iskoristio....jednu jedinu !

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Quote Originally Posted by Rvasanin View Post
    Oli mi reć, ako nije tajna, đe radiš? Imam utisak kao da si ti potpisao ovaj ugovor sa Kinezima, pošto si jako upućen u tematiku, što informacijama, što analizama. finansijskim pokazateljima, vidim i da barataš tim nekim rječnikom... Čisto me interesuje, ne interesuje me tvoj identitet, iako ni to nije preteško danas saznat. Samo eto, đe radiš?
    Samo čitam tvoje postove i sve se krstim zaboga što ovaj čoek priča, a sa druge strane nisam dovoljno upućen u sve ovo, ne raspolažem podacima pa da mogu da suprotstavim mišljenja. Ali nekako imam osjećaj da kad bih stvarno došao do pravih podataka, što kad je u pitanju Sozina, što ova pljačka nacije koja slijedi, jako bih uživao da čitam tvoje komentare i stavove po tom pitanju, jer sam ubijeđen da tvoji podaci ne da nisu tačni, nego su brutalno iskrivljeni u cilju opravdavanja ovoga što slijedi. Ovako, ćutim, čitam što pišeš, i pizdim više zbog činjenice što nemam argumenata da uđem s tobom u raspravu. Čuš veli ekonomski, sociološki, demografski i ostali nbenefiti zbog smrdeljavih 40kom autoputa koji će koštat naciju 800 i kusur miliona. E pa ljudi moji... Kako te nije sramota??? I tebe i ove koji zagovaraju istu priču? Stidiš li se ponekad, eto barem ponekad, ovoga što pišeš? I da, kao što wulfy reče, daj da vidimo te finansijske projekcije. Daj izvore da vidimo odakle izvlačiš ove sramotne podatke. Daj te studije izvodljivosti/opravdanosti na koje se poziva Vlada.
    Прво да разјаснимо нешто:
    Одавно сам огулгао да болесне што своје бијесне коплексе лијече по форумима, карактеристично за пичкице.Ја не наскачем на људе али не дам на себе.Ако имаш неки проблем, данас је лако сазнат ко је ко, можемо расправити.
    Радим у приватном сектору породична фирма, не зависим од ниједне политичке партије, нити ме ико из ДПС-а или још љигавијег СДП-а може позвати на телефон и рећи помогли смо ти ту и ту.

Информације је данас лако добити.Помно пратим све што се ради кад су у питању сви пројекти од привреде до инфраструктуре, што је за добробит ове земље.Снимао сваку емисију на ту тему аутопута, пратио стручне форуме, читао, добијао неке информације и стекао једну слику, можда је она погрешна, али сигурно је подупрта са више аргумената него твоја тврдња да је ово само пљачка тешка 800 милиона еура.
    Last edited by BAR; 27-11-14 at 09:22.

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Quote Originally Posted by kurogane View Post
    Pa salim se na racun toga sto kazes da je nesto u sto je drzava ulozila 50 miliona svojih para i digla kredit na jos 23 FABRIKA PARA jer vrace svoje obaveze iz kredita i uplacuje u budzet milion eura?????
    Kakva crna fabrika para,sprdas li se ti to?
    Fabrika para bi bilo nesto u sto se ulozi 50 miliona pa napravi godisnje 10% tj 5 i onda od tih para napravi se Sozina bez kredita a ne sad ce 10 godina od kad je otvoren i on u budzet milion uplacuje a iz budzeta je dobio 50 istih tih miliona.
    Sto je najjace prosle godine obaveze po osnovu kredita su bile 22.8 miliona plus pripadajuca kamata kako rece direktor Monteputa,eto ti fabrike para.
    A da se posluzim logikom Sveta Marovica- da li je neko izracunao koliko je budzet ostecen obzirom da je put skracen za 20 kilometara do Bara i Ulcinja,koliko se goriva manje potrosilo a znamo da je u cijeni gorivas pola para drzavnih.
    Ako prodje 2 miliona vozila godisnje kroz tunel (5700 dnevno) neka je svaki potrosio 1 litar goriva manje zbog skracenja puta i eto manje milion eura u budzet po osnovu prinadleznosti za gorivo koje uzima drzava.

Fabrika para,svaki nam je posa isti ka sto je Sozina fabrika para 10 godina radi i od kredita 24 miliona prosle godine ostalo je duga 22.8 miliona plus kamate - to ja mislim samo kod nas ima!

Мотепут би могао и прије да да отпалти уложено, да вишак новца не уплаћује у буџет.Да ти приближим: приходи угрубо су 7 милона годишњем расходи угрубо 6 милона (плате фотељашима, радницима, одржавање, уредно враћање кретита), и остаје 1 милион који се уплати у буџет.
    Значи предузеће које управља тунелом је профитабилно предузеће, које редовно измирује своје обавезе а немали профит уплаћује у државну касу.Како то назвати у постојећим економским условима ђе су губиташи на све стране него фабрика пара.
    Што је ту неразумљиво и спорно?

Ово друго није вриједно коментарисања.
    Last edited by BAR; 27-11-14 at 10:07.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Прво да разјаснимо нешто:
    Одавно сам огулгао да болесне што своје бијесне коплексе лијече по форумима, карактеристично за пичкице.Ја не наскачем на људе али не дам на себе.Ако имаш неки проблем, данас је лако сазнат ко је ко, можемо расправити.
    Радим у приватном сектору породична фирма, не зависим од ниједне политичке партије, нити ми ико из ДПС-а или још лигавијег СДП-а може позвати на телефон и рећи помогли смо ти ту и ту.

Информације је данас лако добити.Помно пратим све што се ради кад су у питању сви пројекти од привреде до инфраструктуре, што је за добробит ове земље.Снимао сваку емисију на ту тему аутопута, пратио стручне форуме, читао, добијао неке информације и стекао једну слику, можда је она погрешна, али сигурно је подупрта са више аргумената него твоја тврдња да је ово само пљачка тешка 800 милиона еура.
    Niti sam pičkica, niti sam iskompleksiran, niti liječim komplekse. To možemo lako dokazat. Za kurčenje na forume i dokazivanje mudonje imaš ženski kutak.
    Niđe nisam rekao da puvaš u prkno ijednoj partiji, penalu, no zagovaraš priču o dobrobiti autoputa za nas građane (ovih 40km) ka da smo maloumni, a ne treba biti stručnjak da bi ukapirao da je to nenormalno. Tebi je Sozina fabrika para. Nećemo više o stručnosti, i tvojoj i tih sa tih foruma i emisija. Po***** se u sve te stručne forume koji opravdavaju ovu investiciju, jer zdravi razum je dovoljan. Daj te studije na koje se pozivaš, da vidimo te finansijke pokazatelje koji opravdavaju ovu priču. Podupiri čime god oćeš, evo cijela nacija bruji osim ovih lopovčina s vlasti o neisplativosti toga projekta, o ogromnom neopravdanom zaduživanju, stručnjaci veći i od tebe i od mene. Ne može mi bit jasno kako možeš da tvrdiš da će 40 km autoputa doprinijet procvatu Crne Gore i njenom razvoju i napretku, a da pri tome ne uzmeš u obzir kredit koji ćeš i ti plaćat narednih milijardu godina. Jes vala, imamo fabrike po sjeveru, imamo proizvodnju, imamo proizvode i industriju na sjeveru, ali ne možemo da plasiramo njihove proizvode jer moramo da vozimo kroz kanjon. Evo MANS objavi 2-3 studije izvodljivosti koji ne da nisu ni blizu isplativosti, no predlažu ni pod razno da se ne gradi jer je NEISPLATIVO. Evo i Rakčević pomenu neke studije, ali izgleda da ni one ne valjaju. Tolko sam ispratio, a dosadašnje iskustvo sa sumnjivim partnerima koje naša Vlada angažuje već godinama nam govori da je ovo pljačka, da je ovo sramota, da je ovo još jedna u nizu odluka koja će bit loša za naš narod, a tu spadaš i ti (u narod), zamisli. Tako je bilo za KAP, tako je bilo za Telekom, tako je bilo za svaki veliki projekat đe su se vrćele ogromne pare. I ni ti ni bilo koji forum, emisija, stručnjak ni bilo ko me ne može ubijedit da tako nije i ovaj put. Bemaxi, Genexi, oslobođeni porezi, pičke materine... Dokle???

Page 58 of 225 FirstFirst ... 84854555657585960616268108158 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)