Quote Originally Posted by Hell Raiser View Post
Pa neka Ivanovic upali kombajn, sjedne i obrne ga nedje na te obradive povrsine. Boze gluposti. Masovna proizvodnja se prvo mora definisati sta dje i kako, pa tek onda pricati ove stvari. Ko ce to da otkupi na kraju. Pomogne u mehanizaciji, osiguranju i sl.
Nek se on drzi telefona i perja, a ove njegove price o projektima neka ostavi za kafanu
Quote Originally Posted by wladika View Post
ovo su gluposti. sve su to rascjepkane male parcele koje je ekonomski neisplativo obrađivati. Zašto ne kažu koliko ima parcela koje su veličine preko 10Ha?

Izgleda da sam bio u zabludi, a zakleo bih se da poznajem ja nas. Ja sam naivno mislio da nije uvijek i samo problem u drzavi, odnosno nosiocima vlasti (iako je ona, je li, ogledalo svojih podanika), i (dez)integrisanosti imanja. Mislio sam da ima neceg i u tome sto, i pored povoljne klime, kvalitetnog zemljista, vodnog potencijala, potencijala trzista (domace+izvoz+turisti), podsticaja drzave i EU... ne zelimo da radimo na selu. I to sto nemamo preduzetnicke navike, standarde i tradiciju. I to sto nijesmo skloni samokritici i mijenjanju postojecih losih navika, kao i prihvatanju onih nacina razmisljanja koji odstupaju od tradicionalnog obrasca. Kao i to sto, upravo zbog svega prethodno navedenog, onaj mali broj zainteresovanih, manirom svojstvenim crnogorskoj razmazenosti, ocekuje od drzave, u svakoj fazi poljoprivredne proizvodnje, da bude dadilja, pocev od izbora naljepnice na prozoru traktora do povezivanja sa trzistem po principu "ministre, uzmi me za ruku i vodi po kancelarijama".
Cinjenica je da je drzava/vlast nesposobna i nemarna, ali zbilja je velika muka na proizvodjacu kad treba razrijesiti dileme - kako i kome prodati meso, voce, povrce, mlijeko i mlijecne proizvode, ljekovito bilje...