View Poll Results: Da li u NATO

Voters
437. You may not vote on this poll
  • Da

185 42.33%
  • Ne

252 57.67%
Page 72 of 199 FirstFirst ... 226268697071727374757682122172 ... LastLast
Results 1,776 to 1,800 of 4975

Thread: Da li u NATO

Thanks Thanks Given 
    41
    Thanks Thanks Received 
    179
    Thanked in
    68 Posts

Quote Originally Posted by ekrem_drndar View Post
    Nemamo izbora, ako cemo bezbjednu drzavu, izbjegavanje istorijske sramote i ogromnih troskova po zivotnu okolinu.

Bilo kako bilo, mi nemamo potrebu da sad ulazimo u NATO, nemamo prijetnju po teritorijalnu sigurnost, i najbolje je ne svrstavati se i sacekati da se zavrse prestrojavanja u globalnoj ekonomiji i politici. Nama ce ovakvo opredjeljivanje vjerovatno vec sad da donese veliku ekonomsku stetu, citali ste po medijima ovih dana situaciju sa Rusima.
    Imam dva pitanja za tebe. Mislis da se u NATO ulazi zbog prijetnji za teritorijalnu sigurnost? (Ovdje mislim na Crnu Goru)
    Mislis da ce se zavrsit prestrojavanja u globalnoj ekonomiji i politici?

Evo i trece, mislis da se u bilo kom trenutku u zadnjih 200 godina zavrsilo globalno prestrojavanje u te dvije oblasti?
    "Ako roboti ikad budu igrali kosarku, igrace je kao Tim Duncan".

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

Tu-95 je stari sovjetski elisni cetvoromotorac koga su decenijama slali da leti duz granica zapadnih drzava izvidjanja radi. To je bila uobicajena praksa i, koliko znam, nikad nije dovela do obaranja.

Rusija je opet pocela sa takvim letovima prije neku godinu tako da ovo nije neki posebno nov tip incidenta. E, sad, koliko je pametno bilo ozivljavati tu hladnoratovsku praksu letenja duz granica, to je drugo pitanje.

Thanks Thanks Given 
    2,332
    Thanks Thanks Received 
    2,094
    Thanked in
    946 Posts

Quote Originally Posted by Semper_Paratus1 View Post
    Kad uđemo u nato svako treće novorođenče će biti od USMC materijala a svakoj zeni mlađoj od 18 godina stojaće poster Obame i Bajdena u ganbang pozi iznad kreveta ,a sunce i voda će se zamutiti i krst svete SPC ce zarđati ikone će plakati a audiji ostariti,rusi će za nama plakati a srbi nas žaliti a sv. Petar Cetinjski ce nam slati warning sms i mail i slati kletve u spam foldere,njegos ce nam u san dolaziti i svoj grob renovirati koliko će se okretati i trenirati od muka šta učinismo oj srbijo što učinismooo ooj postaćemo američka meka i medina
    Žali bože ovih nekoliko sekundi što bacih čitajući ovu poruku.

Sent from my HUAWEI P6-U06 using Tapatalk
    "Anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Dejan View Post
    Žali bože ovih nekoliko sekundi što bacih čitajući ovu poruku.

Sent from my HUAWEI P6-U06 using Tapatalk
    Prave se dupli nalozi pa se pojedini sprdaju. Samo mi ne ide u glavu sto se to ne sankcionise.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    1. na čelu Rusije se nalazi bolestan čovjek (megalomanija je ozbiljna mentalna bolest)
    Upravo o tome sam govorio na drugoj temi. Hvala ti što spomenu megalomaniju, bio sam zaboravio na nju, ali ću je dodati.
    ★

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    u ovakvim slučajevima (koji se dešavaju i oko Japana i oko Venecuele i svuda gdje lete) ipak mislim da je više u pitanju standardna "disciplina" ruskih pilota svjesnih da nikome normalnom ne bi palo na pamet da ih gađa i onda se krate putanje i slično... time takođe dižu nalet suparničkim pilotima i podižu borbenu gotovost pa eto neke koristi i za drugu stranu
    Ako ne znate nešto, ne mlatite. Ovi naslovi se čitaju već 70 godina, ali nekima je to i dalje novitet.

To se zove testing response time. To se dešava stalno, ali neki sa svojih 50 godina u prkno još nisu naučili kako se čitaju novine. Još misle da je novinarstvo humanitarna djelatnost čiji je cilj da jedino da preciznu informaciju, bez trunke senzacionalizma.

P.S. Tu-95 je stari strateški bombarder, bez manevarskih sposobnosti, vjerovatno je i pogriješio. Vidim da nije bio ni pod pratnjom, dakle, glineni golub.
    Last edited by Shamrock; 24-04-14 at 10:52.
    You can kill a player, but you can't kill the game

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

ja nisam ni rekao da je novitet...kolko nervoznih ljudi na temi što je ovo
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by kenneth View Post
    Imali smo i set KUB-ova u luci, spremnih, zašto nijedan nije ispaljen, ne znam

Nijedna od raketnih baterija 60. samohodnog puka iz Danilovgrada (KUB-SA 6) nije nikada (a posebno ne 1999.) bila u Baru ili njegovoj okolini. Takvo raspoređivanje djelova puka nije bilo ni tehnički izvodljivo. Da bi uopšte funkcionisalo vozilo sa raketnim projektilima mora biti direktno na vezi navođenja sa 3 vozila koja fizički ne mogu biti udaljena predaleko. Dakle, raketno vozilo (gusjeničar) mora biti na vezi sa:
    1. RstON (Radarska Stanicia za osmatranje i navođenje) vrlo rogobatno radarsko vozilo
    2. UKUV (Uređaj za komandovanje i upravljanje vatrom) takođe gusjeničar,
    3. OARSt - (Osmatračka aktivacijska radarska stanica) - što je zapravo skup dva vozila, ačine ga:
    - jedan jako gabaritni radar (P-40) na ogromnom gusjeničnom vozilu koji vojnici popularno zovu "mečka" , te
    - drugi radar za mjerenje visine na velikom ruskom kamionu KRAZ, a koji vojnici zovu "banana" zbog (takođe) ogromne antene u obliku tog popularnog voća
    Radarski sistem (iako je samohodni) nije predviđen za vozikanje unaokolo po nekom širem području (nijesu to tenkovi), niti je gabaritom manji od većine radarskih sistema civilne avijacije koji stoje fiksirani na aerodromskim tornjevima.
    Sem toga, vozila ovog raketnog sistema su stravični potrošači nafte. Za sat vremena vožnje gusjeničar P-40 je sam u stanju potrošiti preko 400 litara nafte. Za vozilima je neophodno da ide čitav konvoj vozila sa ogromnim agregatima, te specijalna vozila za pretovar raketa i montiranje na lansere, a što nije nimalo jednostavan, niti brz postupak.
    Drugi razlog zašto vozila tog puka nijesu pomjerana iz okoline Podgorice jeste što je upravo zadatak tog puka (prema zadatku upotrebe, koji se nije mijenjao nikad, još od vremena SFRJ) i bio odbrana Podgorice.
    Treći razlog jeste u tome što se radarska vozila ovog sistema da bi se koristila ne smiju nalaziti u blizini naselja (a Barsko polje je recimo svo načičkano kućama, sama luka da ne govorim) jer vozila emituju izrazitno snažno zračenje.
    Međutim, glavni razlog zašto jedinica nije dejstvovala, već je ratovanje uglavnom simulirala (a sa čijim k-dantom smo tokom rata tajno održavali vezu, kako glupostima ne bi ugrožavao Danilovgrad i podgorička predgrađa) jeste taj što je taj raketni sistem (suprotno popularnom vjerovanju javnosti) bio jako zastareo. On je nabavljen 1975. jer je vojni vrh bivše države bio oduševljen njegovim učinkom tokom Jomkipurskog rata (1973.), u kom su Izraelci praktikovali niske nalete (na visini od obično 2000 m i niže) i brzinama do 600 km/s što je za ovaj sistem optimalno za solidan učinak. Preko tih visina i tih brzina, sistem je gotovo nemoćan. Posebno sa raketama M1 i M2 koje je VJ imala, a koje su Rusi usavršili još 1979., ali mi te bolje nikad nijesmo kupili. Amerikanci su sve ograničenosti ovog sistema provalili još 1987., nakon što im je Vojska Čada nakon rata sa Libijom predala Gadafijev zarobljeni puk sa raketama KUB- sistema. Amerikanci su ovo iskoristili 1991. u Iraku kada su s lakoćom neutralisali veliki broj Sadamovih PVO jedinca koje su se uglavnom oslanjale na brojne raketne baterije KUB-a. I to čak modernije varijante od one s kojom je Milošević mislio ratovati.
    Najveća mana ovog sistema uvijek je bila ta što je to sistem koji se oslanja na poluaktivno radarsko vođenje. Tj., raketa ima samo prijemnik, a navodi se na reflektovanu elektromagnetnu energiju od cilja, koji osvjetljava radar sa lansera ili neki istureni radar. To znači da pomenuti RsTON (radarska stanica za osmatranje i navođenje) mora jako dugo da zrači u prostor: dok otkrije cilj, dok odredi sve parametre kretanje cilja, pa sve dok raketa (uz)leti i pogodi cilj, jer bez njegovog isijavanja raketa je "slijepa". To je velika mana ovog sistema jer ga to čini veoma osjetljivim na napade protivradarskih raketa koijma su naoružani svi moderni avioni lovačke i lovačko-bombarderske avijacije.

Na žalost, taj KUB sistem u CG (njegovo postojanje) donijelo je nesreću onom vojniku iz Srbije (koji je stradao), a koji je bio požarni u auto-parku kasarne u Danilogradu te prve večeri intervencije. Inače, najveći broj uništenja tehnike na zemlji učinjen je preventivno/u prvom talasu kada gađani svi potencijali VJ koji su mogli biti kakva-takva prijetnja avionima 12 NATO država (19 država je učestvovalo u intervenciji ali ne sve avionima).
    Osim što je prve noći gađan vozni park raketnog puka u DG, te noći gađani su i radari na aerodromu Podgorica, te istureno odjeljenje na Obosniku (Luštica), đe su 2 vojnika iz Srbije zadobili lakše povrede, a cilj je bio uništenje uređaja radio-goniometarskog i komunikacionog/prislušnog sistema koji je pripadao 350-om CEiO (Centru za elektronsko izviđanje i ometanje) čija je baza za vrijeme rata bila u kasarni Masline. Za činjenicu da u prvom naletu nije bilo izvršeno uništenje ovog (relativno savremenog Centra Ei i PED u Maslinama), što bi izazvalo masovno stradanje civila u naselju Masline, zaslužan je isključivo državni vrh CG koji je stalno bio u komunikaciji sa štabom združenih snaga NATO u Napulju (odakle se rukovodilo operacijom) i bazom Aviano (odakle su vršena polijetanja).
    Svi centri Ei i PED i centri VOJIN uništeni su već prve večeri. Jedino što je presostalo na teritoriji SRJ bio je taj Centar EiO (koji je zbog okolnih civila preživio Đukanovićevom zaslugom) i naravno, tehnika u službi civilne avijacije. Odmah nakon prvih vijesti i saznanja da je sva ozbiljnija elektronika sistema Ei i PED i VOJIN uništena već prve večeri, ljudstvo CEiO u Maslinama se razbježalo glavom bez obzira. Oko 22h, čim su čuli da su im kolege u Srbiji pogorele, su isključili svoje uređaje, ostavili gotovo svu opremu u kasarni i razbježali se po zlatičkoj šumi, a 60. puk se čitavog rata skrivao ne pomišljajući ni da se približava previše lanserima, a kamoli da pali radare. Da pomenem i to (jer slikovito govori o toj Vojsci i tom "ratu") komandant tog Centra EiO (izvjesni Srbin, neki puk. Mićović) je svoje ljudstvo skupljao tražeći ih među mnogobrojnim jedinicama u Zlatičkoj šumi i okupio ih je tek nakon 2 dana. U kasarnu Masline (đe im je bila oprema) nijesu ni pomislili priviriti sve do kraja rata. Oprema iz tog Centra danas je dislocirana na Aerodrom Podgorica, nešto tehnike je dodatno modernizovano i vrijedno pomažu kolegama iz NATO koji čuvaju bezbjednost regiona.
    Koliko je rasulo u Vojsci bilo veliko najbolje govori činjenica da se gotovo sva Vojska u Podgorici (nakon izlaska iz kasarni) okupila na platou (vegetacijom vrlo oskudne) Zlatičke šume, a dio ih je bio i u šumarcima vegetacijom još oskudnijeg Ćemovskog polja , i tu ih je NATO mogao pobiti sve za manje od 10 min. Dakle svi su bili tamo, sem osoblja (bivše) Vojne bolnice (MRC-a) koji je radio u svom objektu. Međutim kako guslari iz šume (jer tamo se uglavnom pijančilo i guslalo) nijesu mogli ugrožavati NATO avijaciju (mogli su im samo mahati) NATO ih je ignorisao. Šta se tamo dešava pratili smo svakodnevno jer je veliki broj pripadnika Vojske bio u našoj službi i dojavljivao. Znali smo i što koja jednica ima za ručak.
    Od polovine aprila ti "ratnici" su dobili mgućnost da idu kućama i na "ratovanje" su išli svako jutro ko na posao. S tom razlikom što ništa radili nijesu već obilazili kafane po Murtovini i obližnjem divljem naselju Zagorič. Biznis u tim kafanama je tih mjeseci cvjetao, a slobodnog mjesta teško se moglo naći.
    Inače, 2005., godine 60. puk iz Danilovgrada je rasformiran i preostala tehnika je predata Srbiji. Danas je (čini mi se) u Kraljevu....
    Mogao bih vam o tome pričati do sjutra, a da pritom ne ispričam ni tek dio...Međutim, vidim, malo ko želi nešto da pita...Pa,..ako dobijete želju...
    Last edited by El Re; 24-04-14 at 15:05.

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

S tom razlikom što ništa radili nijesu već obilazili kafane po Murtovini i obližnjem divljem naselju Zagorič. Biznis u tim kafanama je tih mjeseci cvjetao, a slobodnog mjesta teško se moglo naći.
    ovo je istina ziva, a kakve su se price i teorije tu raspredale global warming i ekipa bi se savrseno uklopili
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    115
    Thanks Thanks Received 
    4,630
    Thanked in
    2,732 Posts

. Danas je (čini mi se) u Kraljevu....
    Mogao bih vam o tome pričati do sjutra, a da pritom ne ispričam ni tek dio...Međutim, vidim, malo ko želi nešto da pita...Pa,..ako dobijete želju...
    Nastavi slobodno.
    Priče iz prve ruke su nešto najbolje.

Poslato sa ultra-moderne pisaće mašine Galaxy S4 x2
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    2,047
    Thanks Thanks Received 
    6,295
    Thanked in
    2,927 Posts

Quote Originally Posted by kenneth View Post
    Za ovo podvučeno ne želim da komentarišem jer se sam se načuo dosta priča...
    Što se tiče naoružanja bilo je tu i par raketica dometa oko 5km, samo je jedna imala mali uspijeh. Imali smo i set KUB-ova u luci, spremnih, zašto nijedan nije ispaljen, ne znam
    Što se tiče provokacije mislim da griješiš, avioni su uveliko prelijetali luku (njih barem 5-6) zaključno sa prvim udarima PVO, i tu nema logike, koja je onda bila svrha tih aviona? Izviđanje nije, jer bi poslali bespilotne letjelice. To onda može biti samo provokacija sa njihove strane, a naša vojska sigurno nije pravila kalkulacije povodom toga, nego odmah krenula u odbranu.
    U odbranu? Od koga, čega i ko? Vojska Jugoslavije, jedna, ne znam kako bih nazvao tu skupinu. Npr. na Očinićima je bilo, mislim, pet topova namjenjenih ,,odbrani otađbine'' koji nisu bili okrenuti ka nebu već ka Cetinju. Kasnije su jedan dovukli da stoji pored puta, oneko nemaskiran da ,,utjeruje strah i trepet crnogorcima''. Da li je bilo usijanih glava koji bi dejstvovali ka naseljenom mjestu? Oh, jeste, no srećom bilo je tu razumnih vojnika i oficirskog kadra (kapetan i kapetan I klase) kojima nije padalo na pamet da se na taj način igraju rata. Vojska je tokom noći dovedena iz Srbije (uglavnom područije Čačka i Užica) koji su bili zbunjeni sa svime što se dešava. Vjeruj mi, da nije bilo razumnog oficirskog kadra (uglavnom rezervni sastav VJ) i još važnije straha među komandujućima u VJ (sem straha od PJP mislim i na strah od NATO-a) u Crnoj Gori bi bilo krvi. O Vojsci Jugoslavija i njenoj ,,odbrani'' mogu da pričaju samo oni koji nisu tu bruku gledali uživo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Bugi View Post
    Nastavi slobodno.
    Priče iz prve ruke su nešto najbolje.

Poslato sa ultra-moderne pisaće mašine Galaxy S4 x2
    Tu sam i rekao sam da sam spreman s vama podijeliti mnoga moja saznanja i uspomene iz tog vremena.
    Međutim, niti mogu (fizički), niti bi bilo u redu (tim prije što to nije tema) da o tome pišem naširoko i nadugačko. Tu sam da odgovorim na pitanje ukoliko je u vezi s temom ili demantujem neke zablude.
    Jedan od mojih osnovnih zadatak tokom intervencije NATO bio je bavljenje (ljudskim i tehničkim) resursima VJ, onzirom da smo tu formaciju (shodno njenom ponašanju) posmatrali kao neprijateljsku i okupatorsku na teritoriji CG. Uostalom, neki od vas su to i sami posredno zaključili kroz moje dugogodišnje pisanije.
    Eto, prošlo je 15 godina od tada i sada se već ponešto može otvorenije napisati. To ne znači da i dalje ne moram voditi računa šta ovđe skribomanišem, i stoga vas molim da to razumijete.
    Inače, tokom bombardovanja Vojska je građanima CG poslala preko 10000 poziva za mobilizaciju. Na poziv VJ odazvalo se tačno 1118 ljudi. Od onih koji su se odazvali nekih 10% uopšte nijesu bili pozvani već su se dobrovoljno javili. Najviše takvih bilo je iz podgoričkih predgrađa (sa doseljenicima iz sjevernog dijela države) i na samom sjeveru. Većina od ovih koji su se odazvali pozivu (uključujući i izrazito snažno prosrpski orjentisane) nije se u jedinicama zadržala ni mjesec dana, a kamoli svih 3 mjeseca rata. Čim bi shvatili da gluvarenje po kafana ničemu ne vodi (pa još pride u druženju sa pijanicama i zgubidanima) ili bi uzimali bolovanja ili bi otvoreno dezertiralii i nikad se više ne bi pojavili.
    Ali, ponavljam, po podacima vojnih odsjeka u CG i shodno dokumentaciji bivše K-de 2. Armije (Podgoričkog korpusa) njih 1118 nalazilo se tokom rata u rezervnom sastavu (uniformi) VJ, i to u rasponu od 1 dan do svih 78.
    Ubjedljivo najveći broj rezervista činili su ljudi starosti preko 45 godina, a od stručne spreme najviše njih imalo je KV i VKV stepen obrazovanja.
    Vojna Policija već od polovine aprila imala je golem problem da hapsi izgrednike po kafana, jer im je vojska uglavnom tamo boravila, opijajući se i počesto tukući između sebe.
    To ponašanje Vojske bilo je njena najveća antireklama među domaćim stanovništvom i jako nam je pomogla da se ljudi ne samo počnu držati po strani od te Vojske, već i da počnu da je otvoreno preziru, što nikada do tih dana nije bio slučaj.
    ..Incidenata između Vojske i Policije (posebno onih sa pojedincima i grupama u glavnoj ulozi) je bilo jako puno, ali kada bi ipak to ostavili po strani, to, s tim "ratovanjem" VJ po CG, bio je jedan opšti cirkus i jako je pomoglo Đukanoviću da se formira jedno potpuno novo raspoloženje naroda i da se građani u CG čvršće vežu uz njega. A eto, tako nije bilo na samom početku intervencije...Na samom početku rata militanata je bilo jako puno. Možda ne većina naroda, ali jeste bilo jako puno..
    Već nakon nekoliko dana i gledajući na TV-u slike razaranja po Srbiji, građani CG su se molili da se sve završi što prije, a jedinice VJ koje su prizivale NATO udarce građani su željeli da vide što dalje od njihovih kuća.
    Najviše nevolje građanima je pravila u Podgorici brigada PVO (iz kasarne Masline) sa lakim samohodnim vozilima BOV 3 na kojima su bili trocijevni topovi 20 mm, a koja je iz podnožja Dajbabske gore noću "tukla" neprijatelja na 10000 metara iako nije mogla niti da ga vidi, a još manje da ga pogodi. Međutim njihova svjetleće municija parala je nebom i bukvalno dozivala odgovor sa neba. Jedan dio njihovog (PVO) naoružanja činile su Strele 2M (koje opslužuje jedan čovjek), a upotrebljavane su tako što bi se rukovaoci sa oružjem privatnim vozilima dovezli u neko neko podgoričko naselje (i to po mogućnosti gusto naseljeno) i odatle (maltene ljudima pod prozor) ispaljivali su projektile u nebo, a zatim bi se žurno udaljili. Eto, tako je to izgledalo.
    Slično je bilo i po primorju, samo s tom razlikom što je Mornarica (koja je komandovala obalskim pojasom/ teritorijom crnogorskih primorskih opština) avione NATO pokušavala obarati (podjednako beskorisnim) topovima Bofors 40 mm. Što sa usidrenih brodova (đe su luke uzimali kao taoca), a što sa vrhova poput Arze (koja je zato i bombardovana kasetnom municijom) a đe su rasporedili oružja iz bivše kasarne u Radovićima. Itd, itd,...

Ukoliko ima pitanja (a ja o tome imam saznanja) tu sam da pomognem...
    Možda je dobro jedanput za svagda osvijetliti to vrijeme, jer vidim da se kod opredjeljivanja ZA i PROTIV učlanjenja u NATO jako često poteže tema intervencije i to od onih koji o tome ne znaju gotovo ništa i žrtve su vlastitih predrasuda.
    Last edited by El Re; 24-04-14 at 21:53.

Thanks Thanks Given 
    1,039
    Thanks Thanks Received 
    4,134
    Thanked in
    2,330 Posts

Ел Ре, у пракси не би било немогуће да се Куб (увјек сам мислио на читав систем а не на ланисрно возило) транспортује до Луке Бар.Утовари се на воз из Даниловграда (ваљда је тада НК пруга још била оперативна) и правац директно у луку.Мислим да је на тај начин тај систем склоњен из ЦГ.
    Нисам знао да је још 2005. уклоњен, мислио сам да је то урађено 2006.те непосредно пред референдум.

Али као што рекох Куб у луци би био користан само као мета.

Мени је само жао што се тај систем није могао задржати у ЦГ, не за наше потребе, већ да га увалимо некој афричкој земљи која би га уз модернизацију могла користити, а ми за то да узмемо неке новце које би могли уложити у развој војске ЦГ, јер све оно што смо наслиједили од ВЈ, или треба генерално ремонтовати или је за Жељезару.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Znam neke ljude koji su se odazvali na poziv jer su im pozivi stizali studentima, pa su oni, znajuci iz iskustva (davno prosli redovni vojni rok) sta neodazivanje kazneno znaci, prijavili i odsjedjeli taj poziv. Da im djeca iz "klupa" bez ikakvog iskustva idu a oni da sjede i posmatraju..
    Bez ikakve veze o stranama i cudesima. Drame ne fali...a to da su zavedeni u broju i po imenima, ne cudim se. Bili bi zavedeni i da se nisu pojavili tamo gdje su ih slali.

Hvala Lepo

in bed with Eva Simons 26°21'29.9"N 127°47'02.0"E
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ukoliko ima pitanja (a ja o tome imam saznanja) tu sam da pomognem...
    Možda je dobro jedanput za svagda osvijetliti to vrijeme, jer vidim da se kod opredjeljivanja ZA i PROTIV učlanjenja u NATO jako često poteže tema intervencije i to od onih koji o tome ne znaju gotovo ništa i žrtve su vlastitih predrasuda.
    ovo se svakim danom sve više potvrđuje i prosto nekih puta ne vidim svrhu dalje diskusije s takvim likovima..

Thanks Thanks Given 
    1,039
    Thanks Thanks Received 
    4,134
    Thanked in
    2,330 Posts

Inače, tokom bombardovanja Vojska je građanima CG poslala preko 10000 poziva za mobilizaciju. Na poziv VJ odazvalo se tačno 1118 ljudi.

Претпостављам да у ову бројку не улазе припадници седмог батаљона који су имали активну војну службу (нешто слично војницима по уговору) и који су примани и прије и послије бомбардовања.

Иначе против свих људи, посебно резервних официра ВЈ, који су прешли у ПЈП, су биле подигнуте оптужнице у војним судовима.Што у преводу значи да добар дио њих све до пада Милошевића а и мало касније није смио ни да помисли да крочи у Србију.
    Страшан је био коментар једног мог пријатеља који је на вијест да би Родић могао бити изабран за ВДТ-а рекао: "јел то онај што је дизао оптужницу против мене?"
    Не бих да гријешим душу, можда човјек нема никаве везе с тим.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    9,760
    Thanks Thanks Received 
    6,074
    Thanked in
    2,319 Posts

El mogao bi neđe kad budeš imao vremena skupiti sve što si na forumu pisao o tom periodu i objediniti na blogu... Znam da sam pročitao dosta postova koje si pisao o tome, no kako su razbacani po različitim temama, a i ti si stigao skoro do 6k postova, dosta ih je teško pronaći kad se treba priśetiti čega... Ovako bi ih imali objedinjene pa bi lakše viđeli šta nas još interesuje, a nije pominjano...

Uvijek sam radoznao da saznam više stvari sa terena o tom periodu, ostale manje više svi znamo... Šteta bi bilo nemati to objedinjeno da ko želi može naučiti nešto iz prve ruke ne iz gradskih priča...
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Da ja pojasnim ovoj deci na forumu ponesto, jer se eto sprdaju sa tim ljudima koji su se odazvali na vojni poziv.. Elem, oni koji su davno prosli vojni rok i u godinama, znali su da ako oni ne odu, privodice mladje ljude, sto se i desavalo. Znam da su ocevi otislli da gluvare po tim lokacijama po CG , pili vjerovatno (ali ovi u sprdnju sa njima), a znam i ljude bez djece koji su na prvi poziv otisli i koje je bilo sramota da neciju djecu privode, a da oni idu na posao i da se prave pametni. Profesori koji su tu djecu gledali svakodnevno.. posebno.
    Kad citam neke vjecite generale posle bitke, i analiticare nakon svih izbora kako se posprdno odnose prema svemu ljudskom.. Pfuuu.. potvrdi se svasta.

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    9,760
    Thanks Thanks Received 
    6,074
    Thanked in
    2,319 Posts

Bolje dijete u zatvor nego u grob, a vojska je u to pero većinom služila samo za izazivanje intervencije...
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Mnogo su Crnogorci obavijesteni i sada pored svih medija i neta, a tek tada.
    Ne sprdajte se s ljudima koji su imali eticke kodekse da se izbjegnu zrtve svoje i tudje djece.
    Kapiram ja cilj takve price sa CG izrugivanjem, ali je bezobrazan, pokvaren, lazan i time nepotreban kao argument. Znam neke starije ljude koji su taj neuslovni boravak platili prvo zdravljem pa zivotom a ni metka ni na koga nisu ispalili.
    Rezervni sastav za odbranu CG je deseto.
    Imate igrani film o tome, i kako su te opcije na koga djelovale. Do ludila i nikad nazad.

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by BAR View Post
    Ел Ре, у пракси не би било немогуће да се Куб (увјек сам мислио на читав систем а не на ланисрно возило) транспортује до Луке Бар.Утовари се на воз из Даниловграда (ваљда је тада НК пруга још била оперативна) и правац директно у луку.Мислим да је на тај начин тај систем склоњен из ЦГ.
    Али као што рекох Куб у луци би био користан само као мета.
    Nijesam komentarisao tvoj post, već ovog što je izjavio da je KUB bio u Baru.
    Naravno da je KUB (fizički/tehnički) bilo moguće prebaciti u Bar. I to čitav. Pa čak i na način transportujući ga na vlastitim točkovima/gusjenicama. Mada je vozom svakako najisplativije. Čak šta više - transport puka oduzima najmanje vremena. Naravno, ukoliko za pukom idu dvije cistijerne s gorivom, jer ako ih šaljete na veću udaljenost ova gusjenična vozila traže čestu dopunu gorivom. Ali čemu to?
    Inače, mnogo više vremena jedan raketni puk izgubi da se pripremi za pokret, a još više da se razvije i stavi u stanje borbene gotovosti, nego što mu treba da se transportuje.
    No htio sam skrenuti pažnju onima koji se ne razumiju da raketni sistem KUB nije moguće tek tako dijeliti i pojedinačne raketne baterije slati daleko od radarske baterije za upravljanje vatrom, ali ni daleko od raketno-tehničke baterije koja je neophodna kako bi raketnu opsluživala i bez nje ona ne može da puni lansere. Dakle, to nije moguće. Zato je i besmisleno misliti da je tokom rata puk mogao i teorijski djelovati na više lokacija.
    Osim toga, 16. marta 1999., sve jedinice su dobile naredbu da se stave u najviši stepen borbene gotovosti. U prevodu, ko god je mislio da izađe iz kasarne i da se pripremi za rat to je učinio. Nakon početka intervencije i naleta NATO avijacije vožnja po drumovima nije više bila moguća. Ne makar za puk poput raketnog.
    Uzgred, taj 16. mart značajan je jer se na vijest o provođenju ratne mobilizacije i stavljanju jedinica u puni stepen borbene gotovosti, tada Đukanović (predsjednik CG) javnim i dramatičnim pismom obratio svjetskoj javnosti, u kom je naveo (parafraziram) da Crna Gora i crnogorski narod ne žele učestovati u suludom sukobu i zamolio sve velike sile za razumijevanje kako bi se spriječilo da crnogorski narod bude suočen sa gubitkom života i imovine koju je mukotrpno stvarao decenijama, a bez koje njegov opstanak nije moguć.
    To se desilo, to je učinio, i ja na to uvijek volim podsjetiti, jer mu je za taj čin (bez obzira ne njegove brojne nesojluke) crnogorski narod i danas dužnik.

Нисам знао да је још 2005. уклоњен, мислио сам да је то урађено 2006.те непосредно пред референдум.
    Мени је само жао што се тај систем није могао задржати у ЦГ, не за наше потребе, већ да га увалимо некој афричкој земљи која би га уз модернизацију могла користити, а ми за то да узмемо неке новце које би могли уложити у развој војске ЦГ, јер све оно што смо наслиједили од ВЈ, или треба генерално ремонтовати или је за Жељезару.
    Što se tiče 60. srednjeg samohodnog raketnog puka (kako mu je pun naziv), odluka da se raketni puk (tj., ono što je ostalo od njega) preda Srbiji donešena je 2005. Dio opreme je prebačen te godine, a ono što je ostalo početkom 2006.
    Slažem se da se previše olako bivša vojna imovina predavala Srbiji, te da smo to mogli uvaliti nekom, ali nemamo se pravo potužiti. Mnogo toga je ostalo u CG.
    Ono što se stalno zaboravlja jeste da nam je recimo preostala (gotovo) sva Ratna Mornarica.
    A i ta podjela tog naoružanja, pitanje je koliko je bila moralan čin, jer to oružje nije bilo samo Srba i Crnogoraca, već podjednako i onih iz bivše Jugoslavije čiji smo dio drsko prisvojili... No, to je neka druga tema...
    Last edited by El Re; 24-04-14 at 17:56.

Thanks Thanks Given 
    9,760
    Thanks Thanks Received 
    6,074
    Thanked in
    2,319 Posts

Quote Originally Posted by Maja View Post
    Mnogo su Crnogorci obavijesteni i sada pored svih medija i neta, a tek tada.
    Ne sprdajte se s ljudima koji su imali eticke kodekse da se izbjegnu zrtve svoje i tudje djece.
    Kapiram ja cilj takve price sa CG izrugivanjem, ali je bezobrazan, pokvaren, lazan i time nepotreban kao argument. Znam neke starije ljude koji su taj neuslovni boravak platili prvo zdravljem pa zivotom a ni metka ni na koga nisu ispalili.
    Rezervni sastav za odbranu CG je deseto.
    Imate igrani film o tome, i kako su te opcije na koga djelovale. Do ludila i nikad nazad.

Hvala Lepo
    Nijesam primjetio da je rečeno svi, nego većina (što je i istina)... Moguće da sam slabo vidio...
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Jeste li vodili anketu pa se zna sta je vecina? Nije svako bio tada mlad poslusni policajac bez djece pa da je znao sta se prikriveno desava, i na koju stranu da se prikloni, kome da sluzi, i koga da biljezi. Postojalo je socijalno bice - drustvo i eticke norme u tom drustvu. Kazem da je to posprdavanje suvisno da bi bio neki argument, jer ne moze ni biti.

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Претпостављам да у ову бројку не улазе припадници седмог батаљона који су имали активну војну службу (нешто слично војницима по уговору) и који су примани и прије и послије бомбардовања.
    Ne naravno...Ono što sam napisao odnosilo se na pripadnike rezervnog sastava VJ.
    7. bataljon (iako to nije bio bataljan i taj naziv služi da zavara, već se radilo o snažnoj jedinici najmanje snage brigade, a koja je bila stacionirana u BP, NK, PV i BA) bio je dio aktivnog sastava VJ. Dakle, ne nikakva rezerva.
    Svaki pripadnik već od stupanja u njegove redove dobijao je podoficirski čin vodnika, platu i troškove UTS-a (uvećanih troškova stanovanja) iako na ovo posljednje po vojnim regulama većina nije imala pravo. No, Generalštab je nekako hrio da im da što veću platu kako bi ih motivisao, pa su izgovor našli u podoficirskom statusu i troškovima za stanovanje (UTS naknadi koja nije bila mala). Tako su barabe (uglavnom seoske bitange, kriminalci i druga društvena margina) prsa okitili činovima da se razmeću po svom selu kad tamo navrate.
    Inače uloga 7. bataljona postaće posebno bitna tek nakon bombardovanja. Za vrijeme bombardovanja oni su zapravo tek narastali i dobijali svoj oblik.
    Last edited by El Re; 24-04-14 at 17:35.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by MeDo_JE View Post
    El mogao bi neđe kad budeš imao vremena skupiti sve što si na forumu pisao o tom periodu i objediniti na blogu... Znam da sam pročitao dosta postova koje si pisao o tome, no kako su razbacani po različitim temama, a i ti si stigao skoro do 6k postova, dosta ih je teško pronaći kad se treba priśetiti čega... Ovako bi ih imali objedinjene pa bi lakše viđeli šta nas još interesuje, a nije pominjano...

Uvijek sam radoznao da saznam više stvari sa terena o tom periodu, ostale manje više svi znamo... Šteta bi bilo nemati to objedinjeno da ko želi može naučiti nešto iz prve ruke ne iz gradskih priča...
    A ja se nosim mišlju da o tome neđe neku knjižicu napišem...Mada sam mnogo štošta, onako "ekskluzivno", tokom ranijih godina već podijelio sa vama.
    Meni bi zapravo trebao neko ko bi me propitivao i sistematizovao ta znanja i saznanja, jer ja sam od sebe prisjećam se svega toga tek kad dobijem inspiraciju nečijim tuđim pitanjem ili izlaganjem...
    Bilo kako bilo, kada bi me sada Bog prizvao k sebi, a neko pitao na koji dio života si najponosniji (ako zanemarim uspjehe porodice) to je svakako to vrijeme.
    Pomagao sam vlastitom narodu i državi koliko sam mogao i bio u mogućnosti da taj narod bolje upoznam...
    Nijesam bio jedini...Bilo je tu još jedno 50-tak svjedoka koji su mogli saznati koliko i ja, ali iz raznoraznih razloga, gotovo niko od njih ne želi ili nema volje sjećati se tih vremena, a kamoli napisati nešto...Što je šteta...
    Mada, nezgodno je pisati...Mnogo ljudi bi se moralo pomenuti. Prije svega tu mislim na rukovodeći vojni i policijski kadar..
    Ovaj policijski baš i ne voli u knjige, a ovaj vojni (obzirom da je u CG Vojsci jako puno onih koji žele zaboraviti svoju prošlost) ni "pod razno"...Ovima koji su bili vojne starješine vlast prošlost koristi kako bi ih držala u šaci i tako...
    sve iz tog vremena blijedi i odlazi u tamu zaborava...
    A znate kako se kaže - narod koji zaboravi vlastitu istoriju osuđen je da je ponovi.
    Last edited by El Re; 24-04-14 at 17:48.

Page 72 of 199 FirstFirst ... 226268697071727374757682122172 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)